E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Asya ile Avrupa arasında demir yolu hamlesi 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek Kuzey Çevre Demir Yolu Projesi'ne ilişkin, "Hattın tamamlanmasıyla yılda 33 milyon yolcu ve 30 milyon ton yük taşınmasını öngörüyoruz." dedi.

27.02.2026 - 15:17
Asya ile Avrupa arasında demir yolu hamlesi

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek Kuzey Çevre Demir Yolu Projesi'ne ilişkin ihale sürecinin ardından, bu yıl içinde çalışmalara başlamayı hedeflediklerini belirten Bakan Uraloğlu, yaptığı açıklamada, Gebze-Sabiha Gökçen Havalimanı-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-İstanbul Havalimanı-Çatalca güzergahını kapsayan Kuzey Çevre Demir Yolu Projesi kapsamında yapım ve danışmanlık hizmetlerine yönelik ihale ilanının Resmi Gazete'de yayımlandığını bildirdi.

Söz konusu proje için uluslararası finans kuruluşlarıyla toplam 6,75 milyar dolarlık finansman anlaşmasına varıldığını aktaran Uraloğlu, proje kapsamında Dünya Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası, Asya Kalkınma Bankası, İslam Kalkınma Bankası, OPEC Uluslararası Kalkınma Fonu ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile ön mutabakata varıldığını söyledi.

Uraloğlu, uluslararası finans kuruluşlarının projeye gösterdiği yoğun ilginin, Türkiye'nin demir yolu vizyonuna duyulan güvenin en açık göstergesi olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"EN BÜYÜK DIŞ FİNANSMANLI DEMİR YOLU"

"Böylece Gebze-Sabiha Gökçen Havalimanı-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-İstanbul Havalimanı-Çatalca güzergahını kapsayan Kuzey Çevre Demir Yolu Projesi, Türkiye'nin en büyük dış finansmanlı demir yolu projesi olacak. İhale sürecinin ardından bu yıl içinde yer teslimini gerçekleştirerek, çalışmalara başlamayı hedefliyoruz."

"LOJİSTİKTE YENİ DÖNEM"

Projenin, Marmaray hattının Çayırova kesiminden başlayacağını, Sabiha Gökçen Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve İstanbul Havalimanı üzerinden Çatalca'ya bağlanacağını belirten Uraloğlu, "Hat Çatalca'da, şu an yapım çalışmalarına hızla devam ettiğimiz Halkalı-Çerkezköy Hızlı Tren Hattı'na entegre olacak. Bu hat sayesinde Marmaray üzerindeki yük ve yolcu taşımacılığı rahatlayacak, İstanbul Havalimanı ile Sabiha Gökçen Havalimanı ilk kez doğrudan demir yoluyla birbirine bağlanacak." diye konuştu.

Uraloğlu, hattın toplam 125 kilometre uzunluğunda inşa edileceğini bildirerek, proje kapsamında toplam uzunluğu 59,1 kilometre olan 44 tünel ve 22,4 kilometre uzunluğunda 42 köprü inşa edileceğini ifade etti.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek demir yolu hattının Türkiye'nin Asya ile Avrupa arasındaki demir yolu taşımacılığında kapasitesini önemli ölçüde artıracağına dikkati çeken Uraloğlu, "Lojistikte yeni bir dönem başlayacak. Hattın tamamlanmasıyla yılda 33 milyon yolcu ve 30 milyon ton yük taşınacağını öngörüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otomotivde Orta Doğu ve Kuzey Afrika pazarları değerlendirilecek
Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Baran ...
Cevdet Yılmaz'dan işsizlik açıklaması
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2026 yılı ocak ayında mevsim etkisinden ...
Bakan Şimşek: 8 yıl sonra kredi notu artırıldı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi derecelendirme kuruluşu Rating ...
 
Alaattin Aktaş yazdı: Üç satıp dört almaya devam
Ekonomim.com yazarı Alaattin Aktaş, Türkiye'nin dış ticaret açığıyla ilgili ...
Araç sahipleri dikkat! Benzine zam geliyor: İşte güncel akaryakıt fiyatları
Brent petrol fiyatlarındaki hareketlilik nedeniyle akaryakıt tabelaları ...
İşsizlik rakamları belli oldu
Türkiye'de işsizlik oranı, ocakta bir önceki aya göre 0,3 puan artarak ...
 
Bakan Kurum: Riskli ilan edilen yapılar kampanya kapsamına alınacak
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 31 Aralık 2026’da ...
Yüzlerce çalışan işten çıkarılacak
Çevrim içi açık artırma hizmeti sunan e-ticaret şirketi eBay, dünya genelindeki ...
Otomotiv devi 4 milyondan fazla aracını geri çağırıyor
ABD'li otomobil üreticisi Ford Motor'un "entegre römork modülü" yazılımındaki ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
yakmak
ütopya
Kocan Kadar Konuş
Okan Buruk
ROMA
Kadir İnanır
islam kerimov
MESUT ÖZİL
Bursaspor