Alaattin Aktaş, "Enflasyon tahminlerinde cımbızla hoşa giden detay aranıyor" başlığını attığı yazısında dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.
ALAATTİN AKTAŞ'IN YAZISI ŞÖYLE:
Enflasyon tahminlerinde cımbızla hoşa giden detay aranıyor
Merkez Bankası her ay piyasa katılımcıları ve reel kesimin, TÜİK de vatandaşın bir yıl sonrasına ilişkin enflasyon tahminini derliyor. Bu veriler, ayda bir kez düzenli olarak Merkez Bankası tarafından “sektörel enflasyon beklentileri” olarak açıklanıyor.
Merkez Bankası’nın piyasa katılımcıları anketinde enflasyonda yalnızca bir yıl sonrasına ilişkin beklenti değil ilgili ayın ve içinde bulunulan yılın sonuna ilişkin tahminler de soruluyor.
Sektörel enflasyon beklentileri kapsamında en düşük tahmini yapan hep piyasa katılımcıları oluyor. Bu kesimi reel sektör ve hanehalkı izliyor.
Piyasa katılımcılarının tahmini Merkez Bankası’nın resmi tahminine çok yakın seyrediyor. Bunda bir dizi etken rol oynuyor olabilir. Çok az sayıda kişiyi kapsayan bu ankette katılımcılar belki de Merkez Bankası’nın tahmininin çok uzağında bir oran dile getirmek istemiyor, daha yalın bir ifadeyle Merkez Bankası ile fazla “ters düşmek” istemiyordur.
Reel kesimin tahmini genellikle Merkez Bankası tahmininin yarısı kadar daha yukarıda oluyor.
Hanehalkı ya da diğer bir ifadeyle vatandaşların tahmini ile Merkez Bankası’nın tahmini arasında ise genellikle bir kat kadar fark bulunduğu dikkati çekiyor.
SON ORANLAR
Geçen hafta içinde açıklanan son oranları da hatırlayalım...
Merkez Bankası’nın açıklamasına göre 2026’nın haziranı itibarıyla piyasa katılımcıları yüzde 24,56, reel sektör yüzde 39,80, hanehalkı ise yüzde 52,99 enflasyon bekliyor.
Lütfen dikkat; bunlar 2025 sonuna ilişkin tahmin değil. Merkez Bankası ve TÜİK soruyu “Bir yıl sonrasına ilişkin tahmininiz ne” diye sorduğu için hep önümüzdeki bir yılın tahmini görülebiliyor. Dolayısıyla yıl ortasına, yani 2026’nın ortasına ilişkin resmi bir tahmin olmadığı için bu ankete katılanların dile getirdiği oranları kıyaslayacak bir veri yok. Böyle olunca da bir yıllık tahminler aydan aya nasıl seyrediyor, buna bakılıyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...