Davos Zirvesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın öncülüğünde kurulan ve İsrail ile Hamas arasındaki savaşı sona erdirip yeniden inşayı denetlemeyi amaçlayan "Barış Kurulu"nun imza törenine sahne oldu. Törende, Gazze'nin harabeye dönmüş bölgelerinin sıfırdan inşa edilerek modern bir ticaret ve turizm merkezine dönüştürülmesini öngören "ABD Ana Planı"nın detayları paylaşıldı.

TRUMP: GAYRİMENKULCÜ GÖZÜYLE BAKTIM, HARİKA BİR KONUM
BBC'de yer alan habere göre, projenin tanıtımında konuşan ABD Başkanı Trump, Gazze'nin coğrafi konumuna dikkat çekerek ticari potansiyeli vurguladı. Kendisini "özünde bir gayrimenkulcü" olarak tanımlayan Trump, projeye yaklaşımını şu sözlerle anlattı:
"Ben özümde bir gayrimenkul insanıyım ve her şey konumla ilgilidir. 'Deniz kenarındaki bu konuma bakın. Bu güzel mülk parçasına bakın' dedim. Pek çok insan için ne olabileceğini düşündüm. Gazze'de çok başarılı olacağız."
Sunulan görsellerde, Akdeniz kıyısı boyunca uzanan düzinelerce gökdelen, Refah bölgesindeki konut siteleri ve 2,1 milyonluk nüfus için aşamalı olarak geliştirilecek tarım ve sanayi bölgeleri yer aldı.
ANKARA DA MASADAYDI: HAKAN FİDAN İMZALADI
ABD'nin açıkladığı bu iddialı planın masaya yatırıldığı törende Türkiye de en üst düzeyde temsil edildi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı temsilen katıldığı toplantıda, "Gazze Barış Kurulu"nun kuruluş belgesini Türkiye adına imzaladı. Türkiye'nin, bölgenin yeniden inşası ve kalıcı barışın tesisi için oluşturulan bu uluslararası mekanizmanın garantör ülkelerinden biri olarak süreçte aktif rol alması bekleniyor.
Ateşkes sürecinin mimarlarından Trump'ın damadı Jared Kushner, törende yaptığı konuşmada Gazze'ye 90 bin ton mühimmat atıldığını ve temizlenmesi gereken 60 milyon ton enkaz bulunduğunu belirtti. Kushner, "Hamas silahsızlanmayı kabul eden bir anlaşma imzaladı, biz de bunu uygulayacağız. İnsanlar bize B planımızın ne olduğunu soruyor. Bir B planımız yok" ifadelerini kullandı.
Kushner, "Yeni Refah" projesinin inşasının 2-3 yıl içinde tamamlanabileceğini ve bölgenin bir umut ve sanayi destinasyonu olabileceğini savundu.
PROJENİN TEKNİK DETAYLARI: 180 KULE VE YENİ LİMANLAR
ABD'nin sunduğu haritaya göre yeniden inşa süreci dört aşamaya bölünecek ve Refah'tan başlayarak kuzeye, Gazze Şehri'ne doğru ilerleyecek. Planın öne çıkan başlıkları şunlar:
Kıyı Turizmi: Sahil şeridinde 180 adet yüksek katlı bina inşa edilecek.
Altyapı: Mısır sınırı yakınında yeni bir deniz limanı ve havaalanı yapılacak.
Ekonomi: Sanayi kompleksleri, veri merkezleri ve ileri üretim tesisleri kurulacak.
Sınır: Mısır ve İsrail sınırlarının birleştiği noktada "üçlü geçiş" noktası oluşturulacak.
|
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |