Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump'la görüştü. Trump Zelenski'yi Beyaz Saray'da kapıda karşıladı. Bu Trump göreve geldiğinden bu yana iki lider arasındaki üçüncü görüşme.
Trump ve Zelenski beraberlerindeki heyetleri ile basının karşısına geçti. Trump Rusya-Ukrayna savaşında çok insanın öldüğünü belirterek "Başkan Zelenski de savaşın bitmesini istiyor, burada halletmeliyiz" dedi.
Trump konuşmasında "Orta doğu tamam, sıra Kiev'de" ifadesini kullandı.
Ukraynalı lider konuşmasının başlangıcında, "Orta Doğu'daki başarılı ateşkes için Başkan Trump'ı tebrik ediyorum. Umarım Ukrayna'da da aynı sonuca varacağız. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i zorla müzakere masasına oturtmalıyız. Bugün Başkan Trump ile bunun için neye ihtiyacımız olacağını konuşacağız. Trump'ın bu savaşı bitirme şansı çok yüksek. Trump bize ve bütün dünyaya Orta Doğu'da bir barış sağlanabileceğini gösterdi" ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Trump da Gazze Şeridi'ndeki İsrail ve Hamas arasında varılan ateşkese değinerek, "Birçok savaş sonlandırdım. Rusya-Ukrayna Savaşı'nda da barışı sağlayabilirsem bu savaş, durduracağım 9. savaş olacak. Umuyorum Ukrayna'da da yakın zamanda barışı elde edeceğiz" açıklamasını yaptı.
Trump, Zelenski ile Putin görüşmesine ilişkin "Birbirlerinden hoşlanmıyor, bu nefreti gidermek lazım. Bence bunu halledeceğiz. Çok karmaşık bir süreç. 59 ülke var işin içinde. Dün Başkan Putin ile çok güzel bir görüşme gerçekleştirdik. Bence o da bunun halledilmesini istiyor" dedi.
"MUHTEMELEN BU FÜZELERE GEREK KALMAYACAK"
Zelenski, basın mensuplarının ABD'nin Ukrayna'ya Tomahawk füzesi tedariğine ilişkin soruları da cevapladı. Zelenskiy, "Bir askeri hedefi vurmak istediğiniz zaman sadece füze kullanamazsınız. Biz de çok iyi dronlar üretiyoruz ve bunları ABD'ye satabiliriz. Tomahawklara karşılık ABD'ye dron sağlayabiliriz" derken, ABD Başkanı ise benzer bir soruya, "Bugün bu konuyu görüşeceğiz. Tomahawklardan bahsedeceğiz. Biz bu füzelere ihtiyaç kalınmamasını tercih ederiz. Muhtemelen savaş bu füzelere gerek kalmadan bitecek" diye konuştu.
Trump, ABD'nin Rusya-Ukrayna Savaşı'nda ABD'nin Ukrayna'ya sağladığı askeri teçhizata değinerek, "Drone savaşları geçtiğimiz yıllarda çok büyük bir artış yaşadı. İsrail için birçok dronu etkisiz hale getirdik. Ukrayna da çok iyi dronlar üretiyor" açıklamasını yaptı. Trump ayrıca Ukrayna'ya Tomahawk füzesi tedarik edilmesine ilişkin, "Tomahawklar çok tehlikeli, inanılmaz silahlar ancak, bölgede bir tırmanışa neden olabilir. Ayrıca, bizim de onlara ihtiyacımız var. Ülkemizi savunmak için kullanacağımız silahları kolayca vermek istemiyoruz. Biz bu savaşın bitmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Donald Trump açıklamasında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Macaristan'da gerçekleştirmesi beklenilen görüşmeye değinerek, "Muhtemelen ikili bir görüşme olacak" ifadelerini kullandı.
"BEN TANKSAVAR FÜZELERİ VERMESEYDİM..."
Trump ayrıca eski ABD Başkanı Barrack Obama ve Başkan Joe Biden'ın dış politikalarını hatırlatarak kendilerini eleştirerek, "Biden Ukrayna'ya silah değil kefen gönderdi. Ben ise onlara Javelin tanksavar füzeleri gönderdim. Ben bu füzeleri vermeseydim Putin savaşı bir haftada bitirebilirdi, Rusya Kiev'e kolaylıkla girebilirdi" açıklamasını yaptı.
"SAVAŞLARI BİTİREN BAŞKAN OLARAK HATIRLANMAK İSTİYORUM"
Trump, Norveç Nobel Komitesi'nin 10 Ekim tarihinde Nobel Barış Ödülü'nü Venezuela'daki muhalefet lideri Maria Corina Machado'ya vermesine de değindi. Trump, "Kendisini tanımıyorum ama harika bir insan. Ben bunu Nobel Barış Ödülü için yapmıyorum, savaşın durmasını istiyorum çünkü her hafta birçok insan ölüyor. Nobel Barış Ödülü umurumda değil, ben savaşı bitirmek istiyorum. ‘Savaşları bitiren Başkan' olarak hatırlanmak istiyorum" dedi.
"ÇİN KONUŞMAK İSTİYOR"
ABD Başkanı gazetecilerin Çin ile ABD arasındaki ilişkilere yönelik sorularını da cevapladı. Trump, "Çin'le iyi geçiniyoruz. Çin konuşmak istiyor. Bence iyi bir durumdayız, birkaç hafta içinde görüşeceğiz. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile aram çok iyi. Güney Kore'de bir araya geleceğiz. Biz her iki tarafı lehine olacak bir anlaşma istiyoruz" açıklamasını yaptı.
"İSPANYA CEZALANDIRILMALI"
ABD Başkanı Trump, NATO'ya verilecek katkı payı konusunda istenen oranı ödemeyeceğini açıklayan İspanya'ya da yüklendi, "İspanya NATO'ya sadık olmadı. İspanya'nın bu konuda cezalandırılması gerektiğini düşünüyorum ama buna karar verecek NATO'dur" ifadelerini kullandı.
"MADURO HER ŞEYİ TEKLİF ETTİ"
Trump, karayiplerdeki operasyonları ve Venezuela ile ilişkilerle ilgili konuşmasında ise Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yı kastederek, "Her şeyi teklif etti. Neden biliyor musun? Çünkü ABD ile uğraşmak istemiyor" dedi.
ZELENSKİ: ABD GERİLİMİ TIRMANDIRMAK İSTEMİYOR
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Trumhy yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Zelenski, "ABD'ye güveniyoruz. Trump savaşı bitirmek istiyor. Uzun menzilli füzelerle ilgili açıklama yapmama kararı aldık. ABD gerilimi tırmandırmak istemiyor. Trump ile güvenlik garantilerini görüştük" diye konuştu.
Donald Trump ise Zelenski ile yaptığı görüşmenin "ilginç ve samimi" olduğunu söyledi. Trump, "Başkan ben olsaydım bu savaş başlamazdı. Zelenski'ye -Putin'e önerdiğim gibi- bir anlaşma yapılması gerektiğini söyledim. İkisi de zafer ilan etsin, tarih karar versin" ifadelerini kullandı.
"VEREBİLİRİM" DEMİŞTİ
Zelenski, bu ziyarette hava savunma sistemi ve uzun menzilli füze talep edeceğini açıklamıştı.
Trump da Mısır dönüşü uçakta gazetecilerin, "Kiev'e Tomahawk füzesi verecek misiniz?" sorusuna "Göreceğiz... Verebilirim" yanıtını vermişti.
TRUMP-PUTİN GÖRÜŞMESİ
Trump-Zelenski görüşmesi öncesi Washington-Moskova hattında da dün kritik bir gelişme yaşandı. ABD Başkanı Donald Trump, Zelenski ile görüşmeden önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 2.5 saat süren bir telefon görüşmesi yaptı.
İki liderin görüşmesinin ardından hem Kremlin'nden hem Beyaz Saray'dan açıklama yapıldı.
"Liderler temasta kalma konusunda anlaştı. Budapeşte'de yapılabilecek görüşmeler için iki ülke hızlı bir hazırlık yapacak” denildi.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da görüşmenin Budapeşte'de yapılacağı işaret edildi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...