E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Türkiye Psikiyatri Derneği'nden acil çağrı 

Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'daki okullarda peş peşe gelen ve can kayıplarına yol açan silahlı saldırılara ilişkin açıklama yaptı.

15.04.2026 - 16:25
Türkiye Psikiyatri Derneği nden acil çağrı

Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'daki okullarda peş peşe gelen ve can kayıplarına yol açan silahlı saldırılara ilişkin açıklama yaptı.

Bu tür şiddet olaylarının yalnızca bireysel ruh sağlığıyla sınırlı değil, ekonomik ve toplumsal koşulların bir yansıması olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Eşitsizlikler, yoksulluk, güvencesizlik, dışlanma ve şiddetin normalleştiği ortamlar, bu tür olayların ortaya çıkma riskini artırmaktadır" denildi. 

Çözümün yalnızca bireye odaklanan yaklaşımlarla değil, kapsayıcı sosyal politikalar, eşitlikçi eğitim ortamları ve güçlendirilmiş kamusal destek sistemleriyle mümkün olabileceği vurgulanan açıklamada, "Türkiye Psikiyatri Derneği olarak, şiddetin toplumsal belirleyicilerini gözeten bütüncül politikaların hayata geçirilmesi çağrımızı yineliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Derneğin açıklamasının tamamı şöyle: 

"Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde bir lisede yaşanan saldırıdan sonra Kahramanmaraş'ta ikinci bir okul saldırısının olduğunu derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Hayatını kaybedenlere ve yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralananlara acil şifalar diliyor; etkilenen tüm öğrencilere, ailelerine ve eğitimcilere geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Bu tür şiddet olayları yalnızca bireysel ruh sağlığıyla sınırlı değildir; içinde şekillendiği ekonomik ve toplumsal koşulların bir yansımasıdır. Eşitsizlikler, yoksulluk, güvencesizlik, dışlanma ve şiddetin normalleştiği ortamlar, bu tür olayların ortaya çıkma riskini artırmaktadır. Bu nedenle çözüm; yalnızca bireye odaklanan yaklaşımlarla değil, kapsayıcı sosyal politikalar, eşitlikçi eğitim ortamları ve güçlendirilmiş kamusal destek sistemleriyle mümkündür.

Okulların güvenli, kapsayıcı ve destekleyici alanlar olarak güçlendirilmesi; psikososyal hizmetlerin yaygınlaştırılması ve önleyici politikaların kararlılıkla uygulanması hayati önemdedir. Hayatını yitirenler ve saldırganlarla ilgili haber ve paylaşımlarda, bilgilerin aktarımında sorumlu ve özenli bir dil kullanılmalıdır. Sansasyonel, ayrıntılandırıcı ya da özendirici anlatımlardan kaçınılmalı; kamusal dil, toplumsal iyilik halini ve önleyici yaklaşımı gözetmelidir.

Türkiye Psikiyatri Derneği olarak, şiddetin toplumsal belirleyicilerini gözeten bütüncül politikaların hayata geçirilmesi çağrımızı yineliyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MEB önünde 'yaşam nöbeti' başladı
MEB önünde 'yaşam nöbeti' başladı
Okula silahlı saldırı: Yayın yasağı getirildi!
Dün Şanlıurfa'da bir lisede yaşanan saldırının ardından bu kez Kahramanmaraş'ta ...
Kahramanmaraş'ta okulda silah sesleri duyuldu! Çok sayıda ölü ve yaralı var
Kahramanmaraş'ta Ayser Çalık Ortaokulu'nda silahlı saldırı düzenlendi. ...
 
15 Nisan 2026 burç yorumları! İlişkilerinizde daha dikkatli olun
15 Nisan 2026 burç yorumları! İlişkilerinizde daha dikkatli olun
'Gülistan Doku' şüphelilerine avukat ambargosu!
Tunceli'de 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana kendisinden haber alınamayan ...
Meteoroloji uyardı! Çöl tozu dalgası geliyor: 6 ilde "sarı kod" ilan edildi
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, toz taşınımının en yoğun hissedileceği 6 ...
 
Sevgilisi Zaynal Abarakov'un Gülistan Doku'ya gönderdiği şok mesajlar ortaya çıktı
Gülistan Doku soruşturmasında deşifre edilen mesajlar, Doku'nun sevgilisi ...
Şanlıurfa Siverek'teki okul saldırısı sonrası sendikalardan iş bırakma kararı
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesindeki Ahmet Koyuncu Mesleki ve Teknik Anadolu ...
Şanlıurfa'da liseye saldırı: 4 kişi görevden alındı
Şanlıurfa’da bir lisede meydana gelen tüfekli saldırı sonrası başlatılan ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Acun Ilıcalı
nato
barcelona
konya
Chelsea
CEV Şampiyonlar Ligi
Kuzey Kore
Emre Belözoğlu
ROMA