Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Libya’da düzenlenen hidrokarbon arama ve üretim ihalesinde biri açık deniz, biri kara olmak üzere iki sahada hak kazandı. TPAO, uluslararası ortaklarıyla birlikte petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri yürütecek.
Libya Petrol ve Gaz Bakanlığı’nın geçen yıl açtığı ve 11’i karada, 11’i denizde olmak üzere toplam 22 bloktan oluşan ihale süreci sonuçlandı. Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC) Başkanı Mesud Süleyman, düzenlediği basın toplantısında ihaleye 37 şirketin başvurduğunu, bunlardan 7’sinin kazandığını açıkladı.

7 ŞİRKET SAHAYA İNECEK
Süleyman, Murzuk, Gadamis, Sirenayka ve Sirte havzaları ile açık deniz bloklarını kapsayan ihalede, 5 farklı sahada 7 şirketin çeşitli konsorsiyumlar aracılığıyla arama yapacağını belirtti. İhaleyi kazanan şirketler arasında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)’nun yanı sıra İspanyol Repsol, Macaristan merkezli MOL, İtalyan Eni, QatarEnergy, ABD’li Chevron ve Nijerya şirketi AITEO yer aldı.
Kazanan şirketlerin “iyi teklifler sundukları için” seçildiğini vurgulayan Süleyman, Türk şirketlerinin Libya petrol sektörüne ilgisini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.
TPAO’YA KARA VE DENİZ BLOĞU
Libya Ulusal Petrol Kurumu’na bağlı İhale Heyeti’nin açıklamasına göre TPAO, Repsol ile birlikte C3 kara sahasını kazandı. Ayrıca O7 deniz sahasında da Repsol ve MOL ortaklığında hak elde etti.

Açık denizdeki O7 bloğunun Bingazi açıklarında ve yaklaşık 10 bin 300 kilometrekare büyüklüğünde olduğu belirtildi. Kara sahasında ise Sirte Havzası’nda arama çalışmaları yürütülecek.
BAKAN BAYRAKTAR: SINIR ÖTESİNDE YENİ FAZ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TPAO’nun hem denizde hem karada arama hakkı kazanmasının Türkiye’nin enerji stratejisi açısından önemli bir adım olduğunu belirtti.
Bayraktar, TPAO’nun açık deniz faaliyetlerini Repsol ve MOL Group ile kurduğu konsorsiyum yapısıyla yürüteceğini, kara sahasında ise Repsol ile birlikte çalışacağını ifade etti. Sirte Havzası’nın Libya’nın en üretken hidrokarbon bölgelerinden biri olduğuna dikkat çeken Bayraktar, teknik ve ticari açıdan sürdürülebilir değer üretmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Türkiye’nin uluslararası arama portföyünü çeşitlendirmeye devam ettiğini vurgulayan Bayraktar, bu adımların hem enerji arz güvenliğine katkı sağlayacağını hem de TPAO’nun küresel konumunu güçlendireceğini ifade etti. (AA)
|
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...