KAAN için gözler o tarihe çevrildi
TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, Türkiye’nin 5’inci nesil savaş uçağı KAAN için geliştirilen yerli motorun testlerine 2032 civarında başlanmasının hedeflendiğini açıkladı.
- Son Güncelleme:

TEKNOFEST Mavi Vatan kapsamında Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulunan TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, KAAN programındaki son durumu değerlendirdi.
KAAN’ın ilk prototiplerinde motor ve fırlatma koltuğu dışında kalan sistemlerin tamamına yakınının yerli olduğunu vurgulayan Demiroğlu, yerli motorun devreye alınmasıyla uçaktaki dışa bağımlılığın tamamen sona ereceğini söyledi.
YERLİ MOTORUN TESTLERİ 2032’DE BAŞLAYACAK
KAAN için geliştirilen yerli motorun takvimine ilişkin bilgi veren Demiroğlu, “İnşallah yerli motorumuzun çalışmaları da yoğun şekilde devam ediyor. 2032 bandında da onun testlerine başlayacağız. Onu da yerli yaptığımız zaman yerli olmayan bir şey kalmamış olacak. Tamamen yerli ve millî platformumuz olarak teslimatlara başlayacağız.” ifadelerini kullandı.
KAAN’ın bugüne kadar Türkiye’de geliştirilen en yerli prototip olduğunu belirten Demiroğlu, “KAAN bizim bugüne kadar yaptığımız en yerli prototip. Motoru, bir de fırlatma koltuğu hariç diğerlerinin hepsi ya yerli olarak yapıldı, takıldı ya da ikinci ve üçüncü prototipler aşamasında yapılacaklar. Yani yüzde 90’larda diyebiliriz. Beşinci nesil uçak yaptığınız bir noktada yerlilik oranında yüzde 90’lardan bahsediyorsanız, bu çok müthiş bir başarı.” dedi.
YENİ KAAN PROTOTİPLERİ UÇUŞA HAZIRLANIYOR
KAAN’ın ilk uçuşunu gerçekleştiren prototipinin ardından, esas test faaliyetlerinde kullanılacak ikinci ve üçüncü prototiplerde çalışmaların sürdüğünü belirten Demiroğlu, prototiplerden ilkinin taksi testlerine başladığını, ikincisinin ise nihai montaj hattına geçtiğini açıkladı.
İki prototipi de 2026 yılı içerisinde uçuşa hazırlamayı hedeflediklerini aktaran Demiroğlu, “İnşallah bu sene içerisinde iki tane prototipi yan yana semalarımızda uçarken göreceğiz.” ifadelerini kullandı.
Söz konusu prototiplerin öncelikle uçuş zarfının genişletilmesine yönelik testlerde kullanılacağını belirten Demiroğlu, “Önümüzdeki sene silahlı konfigürasyon gelecek. Yani bu ikisini önce zarf açma testlerinde kullanacağız. Sonra silahları, sistemleri entegre ettiğimiz bir konfigürasyon karşımıza çıkacak. Seneye bu vakitler diyelim, 3 tane KAAN’la yoğun bir test kampanyasını yürütüyor olacağız.” dedi.

YORUMLAR
İlk yorum yapan sen ol...