E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan altın açıklaması 

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamada, kamuoyuna yansıyan iddiaların aksine, altın bakiyesindeki değişimlerin stratejik bir planlama doğrultusunda gerçekleştirildiği vurgulandı.

12.04.2026 - 19:54
Hazine ve Maliye Bakanlığı ndan altın açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamada, kamuoyuna yansıyan iddiaların aksine, altın bakiyesindeki değişimlerin stratejik bir planlama doğrultusunda gerçekleştirildiği vurgulandı.

2026 yılı borçlanma stratejisi çerçevesinde, altın cinsi borçlanmalara ilişkin çevirme oranlarının kontrollü bir şekilde düşürüldüğü belirtildi. Bu tercihin, altın cinsi borç stokunun toplam borç stoku içerisindeki payını azaltmayı, borç kompozisyonunu daha dengeli bir yapıya kavuşturmayı ve piyasa risklerine karşı maruziyeti sınırlandırmayı amaçladığı ifade edildi.

BİRİNCİ ÇEYREK VERİLERİ VE ÇEVİRME ORANLARI

Açıklamada, 2026 yılının Ocak-Mart dönemini kapsayan ilk çeyreğinde altın cinsi iç borçlanma stratejisinde revizyona gidildiği kaydedildi. Vadesi gelen altın cinsi borçların tamamının yenilenmesi yerine, borç çevirme (roll-over) oranının bilinçli olarak yüzde 76 seviyesinde tutulduğu bilgisi paylaşıldı.

Bu uygulama ile Hazine’nin altın cinsinden olan yükümlülüklerinin miktar bazında azaltılması ve finansal istikrarın desteklenmesi hedefleniyor.

VADE ÇEŞİTLENDİRMESİ VE RİSK YÖNETİMİ

Bakanlık, çevrilen altın cinsi yükümlülüklerde vade yapısının çeşitlendirilmesine gidildiğini de bildirdi. Bu yöntemle belirli dönemlerde yoğunlaşabilecek itfa risklerinin önüne geçilmesinin amaçlandığı, böylece borç servis profilinin daha dengeli ve öngörülebilir bir hale getirildiği aktarıldı.

Altın cinsi borçlanmalara yönelik bu stratejik yaklaşımın, önümüzdeki dönemde de uygulanmaya devam edeceği vurgulandı.

Bakanlığın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Kamuoyuna yansıyan iddiaların aksine, Hazine'nin altın bakiyesindeki değişim bilinçli bir tercihin sonucu olup 2026 yılı borçlanma stratejisi çerçevesinde, altın cinsi borçlanmalara ilişkin çevirme oranları kontrollü bir şekilde düşürülmüştür. Bu tercih, altın cinsi borç stokunun toplam borç stoku içerisindeki payını azaltarak, borç kompozisyonunun daha dengeli hale getirilmesi ve piyasa risklerine maruziyetin sınırlandırılması amacı taşımaktadır. Bu çerçevede, 2026 yılının ilk 3 aylık (ocak-mart) döneminde altın cinsi iç borçlanma stratejimizde revizyona gidilmiştir. Vadesi gelen altın cinsi borçların tamamının yenilenmesi yerine, borç çevirme (roll-over) oranı bilinçli olarak yüzde 76 seviyesinde tutulmuştur."

Ayrıca, çevrilen altın cinsi yükümlülüklerde vade yapısının çeşitlendirilmesine gidildiği belirtilerek "Bu suretle belirli dönemlerde yoğunlaşabilecek itfa riskinin önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Bu yaklaşım, borç servis profilinin daha dengeli ve öngörülebilir hale getirilmesine katkı sağlamaktadır. Altın cinsi borçlanmalara ilişkin söz konusu stratejik yaklaşım önümüzdeki dönemde de uygulanmaya devam edilecektir." (AA)

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'dan milyonlarca yolcu geçti
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Antalya Havalimanı'nın ...
Araç sahipleri dikkat! Son gün 15 Nisan
Türkiye genelinde 15 Kasım 2025'te başlayan kış lastiği takma zorunluluğu ...
Gelir vergisinde rekor kırıldı
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca (GİB) yürütülen ...
 
BTK IMEI oyununu bozdu
BTK, yurtdışından getirilen ve çift SIM yöntemiyle usulsüz kaydedilen ...
Ömer Faruk Bingöl yazdı: Petrol aşağı, Türkiye yukarı
Türkiye Gazetesi yazarı Ömer Faruk Bingöl, ekonomide Orta Doğu'daki savaşın ...
Pilotlar greve gidiyor
Alman hava yolu şirketi Lufthansa'da çalışan pilotların, emeklilik maaşları ...
 
Bakanlıktan tatilcilere uyarı
Ticaret Bakanlığı, tatil için paket turları tercih edecek tüketicileri, ...
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Savaş dünya ekonomisini etkiliyor
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Yaşanan savaş büyük insani ve ...
Türkiye'ye 500 milyon dolarlık kaynak!
Türkiye, Asya Altyapı Yatırım Bankası'ndan 500 milyon dolar tutarında ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
MHP
Afganistan
Brezilya
haberler
işte benim stilim
EURO2016
Çanakkale Savaşı
iflas
Nizhny Novgorod