Fatma Betül Sayan Kaya ve eşinin malvarlığı için tedbir talebi
Fon soruşturması kapsamında Fatma Betül Sayan Kaya, eşi İlyas Kaya ve çocuklarının malvarlıklarına yönelik kısıtlama talep edildiği bildirildi.
- Son Güncelleme:

Fon soruşturması kapsamında gündeme gelen borsa işlemlerine ilişkin iddiaların ardından AK Parti'deki görevlerinden ayrılan Fatma Betül Sayan Kaya ve eşi İlyas Kaya hakkında yeni bir gelişme yaşandı.
Gazeteci Toygun Atilla'nın aktardığı bilgilere göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kaya çifti ile çocuklarının malvarlıklarına yönelik çeşitli tedbirlerin uygulanmasını talep etti. Talebin, aileye ait malvarlığının satış ve devrinin yanı sıra para transferlerini de kapsadığı belirtildi.

SATIŞ VE PARA TRANSFERLERİNE TEDBİR İSTENDİ
Başsavcılığın talebinde Kaya ailesinin malvarlığı üzerindeki satış ve devir işlemlerinin savcılık onayına bağlanması, para transferlerinin sınırlandırılması ve menkul kıymetlerin dondurulmasının istendiği aktarıldı.
Ayrıca Fatma Betül Sayan Kaya ve İlyas Kaya adına kayıtlı tapu, gemi ve uçakların tespit edilmesinin talep edildiği bildirildi. Tedbir talebinin çiftin çocuklarını da kapsadığı ifade edildi.

ÖZATA HİSSELERİYLE İLGİLİ İDDİALAR GÜNDEMDE
Kaya çiftiyle ilgili gelişme, Özata Denizcilik hisseleri üzerinden gerçekleştirildiği öne sürülen borsa işlemlerine ilişkin iddiaların ardından geldi.
Kamuoyuna yansıyan iddialarda Fatma Betül Sayan Kaya'nın 8 Nisan'da 255 TL seviyesinden 250 bin adet ÖZATA hissesi aldığı ve yaklaşık 63,4 milyon TL'lik işlem gerçekleştirdiği ileri sürüldü. Söz konusu hisselerin eylül ayında yaklaşık 4 bin 482 TL seviyesinden satıldığı iddia edildi.
İlyas Kaya'nın da benzer işlemler yaptığı öne sürülürken, yaklaşık 99,7 milyon TL yatırım karşılığında 826 milyon TL civarında para çektiği iddia edildi. Çiftin işlemlerine ilişkin kamuoyuna yansıyan toplam rakamların ise yaklaşık 163 milyon TL'lik yatırım ve 2,17 milyar TL seviyesinde para çekilmesi olduğu öne sürüldü.
Bu rakamların kamuoyuna yansıyan iddialara dayandığı ve soruşturma sonucunda kesinleşmiş bulgular olmadığı belirtildi.

SPK'NIN SUÇ DUYURUSUNDA İSİMLERİ YER ALMADI
Dosyada dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) 25 Eylül 2026 tarihli bülteninde yer aldı. SPK, Özata Denizcilik hisselerindeki işlemler nedeniyle 11 kişi hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verirken, Tera Yatırım Menkul Değerler AŞ ile Tera Portföy Yönetimi AŞ'ye de OZATD paylarıyla sınırlı olmak üzere iki yıl işlem yasağı uygulanmasını kararlaştırdı.
SPK'nın yayımladığı kararda Fatma Betül Sayan Kaya ve İlyas Kaya'nın isimlerinin bulunmadığı görüldü. Bu nedenle Kaya çifti hakkında kamuoyuna yansıyan iddialarla SPK'nın 25 Eylül tarihli resmi suç duyurusunun birbirinden ayrı değerlendirilmesi gerekiyor.

FATMA BETÜL SAYAN KAYA GÖREVLERİNDEN AYRILDI
Fatma Betül Sayan Kaya, hakkındaki borsa işlemi iddialarının gündeme gelmesinin ardından 26 Eylül gecesi sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Kaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı ve Sosyal Politikalar Başkanlığı görevlerinden ayrılma talebini duyurdu.
Kaya açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iddiaların kim olursa olsun tüm yönleriyle araştırılması gerektiğine yönelik sözlerini hatırlatarak, soruşturmanın sağlıklı biçimde yürütülmesi ve konunun tüm yönleriyle aydınlatılması amacıyla görevlerinden affını istediğini belirtti.

YORUMLAR
İlk yorum yapan sen ol...