E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Emlak vergisinde artışa üst sınır 

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni kanuna göre, 2026 yılı için hesaplanan bina ve arazi vergi değerleri, 2025 yılına ait vergi değerlerinin iki katını aşamayacak.

20.12.2025 - 12:21
Emlak vergisinde artışa üst sınır

Yeni kanun düzenlemesine göre, 2025’te 2026 yılı için takdir edilen asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri esas alınarak hesaplanan bina ve arazi vergi değerleri, bir önceki yılın vergi değerlerinin iki kat fazlasını geçemeyecek.

Vergi değerinin tadil edilmesi ya da yeni mükellefiyet tesis edilmesi gereken hallerde de 2026 yılında uygulanmak üzere, 2025 yılına ilişkin takdir edilen asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri dikkate alınacak. Bu değerler, ilk yıl için 2025’te uygulanan asgari ölçüde birim değerlerin iki katından fazla olamayacak.

Takip eden 2027, 2028 ve 2029 yıllarında da asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri aynı esaslara göre hesaplanacak.

NOTER HARÇLARINDA İSTİSNA SONA ERDİ

Noterde yapılan sıfır araçların ilk tescil işlemleri ile tescil edilmiş araçların (ikinci el) satış ve devir işlemlerinde, 1.000 liradan az olmamak üzere satış ve devir bedeli üzerinden nispi noter harcı alınacak.

Ancak, tescil edilmiş araçların, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesi bulunanlara yapılan satış ve devirlerinde bu harç uygulanmayacak.

KİRA GELİRLERİNDE GİDER İNDİRİMİ DÜZENLEMESİ

Konutlar hariç olmak üzere kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan borçların faizleri gider olarak indirilebilecek. Ayrıca, konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkul için, iktisap yılından itibaren 5 yıl süreyle, iktisap bedelinin yüzde 5’i gider olarak dikkate alınabilecek.

Geçici vergi mükellefiyeti bulunan mükelleflerin kazançları ise 3, 6, 9 ve 12 aylık dönemler itibarıyla tespit edilebilecek. Böylece dördüncü geçici vergi dönemi de sisteme dahil edilecek.

TAHVİL VE BONODA SIFIR STOPAJ DEVAM

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile devlet tahvili, Hazine bonosu ve Hazine tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirlerde uygulanan yüzde sıfır stopaj oranı, 30 Haziran 2026 tarihine kadar uzatıldı.

YETKİ BELGELERİNE YENİ HARÇ TARİFESİ

Kuyum ticaretiyle iştigal edilebilmesi için, şubeler dahil kuyum işletmeleri adına düzenlenen yetki belgelerinden 30 bin lira harç alınacak. İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ve taşınmaz ticareti yapan işletmeler ile sözleşmeli işletmeler için ise yetki belgesi harcı 20 bin lira olarak belirlendi.

Bu harçlar, büyükşehir belediyesi bulunan illerde, nüfusu 30 bini aşan ilçelerde bir kat artırımlı uygulanacak.

Özel sağlık kuruluşları için yıllık ruhsat bedelleri ise şöyle:

-Muayenehane uygunluk belgesi: 20 bin lira

-Özel poliklinik ruhsatnamesi: 30 bin lira

-Özel tıp merkezi ruhsatnamesi: 50 bin lira

Ağız ve diş sağlığı hizmeti sunan kuruluşlarda ise yıllık bedeller; muayenehaneler için 20 bin, poliklinikler için 30 bin, merkezler için 40 bin lira olacak.

ETİKETLER:
emlak vergisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SGK'da yeni dönem: Emeklinin aylığına otomatik kesinti
1 Ocak 2026’da yürürlüğe girecek yeni sosyal güvenlik düzenlemesiyle borçlanma ...
Perakende denetimi cezalarında ciddi artış
Perakende ticaretine ilişkin denetimlerde kesilen cezalar yeniden değerleme ...
Nitelikli yatırımcı olma kriterinde değişiklik
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) nitelikli yatırımcı şartlarını güncelledi. ...
 
ASELSAN, NATO üyesi ülkeye ihracat yapıyor
ASELSAN, NATO üyesi bir ülkeye Elektronik Harp Sistemlerinin satışına ...
BIST 100, günü yükselişle kapattı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,06 değer kazanarak 11.341,90 puandan tamamladı.
Bakan duyurdu: Ödemeler başladı
2 milyar 5 milyon 185 bin 682 lira tarımsal destekleme ödemesi bugün çiftçilerin ...
 
Naki Bakır yazdı: Milli gelirin üçte ikisi 10 ilden
Dünya Gazetesi yazarı Naki Bakır milli gelirle ilgili dikkat çeken bir ...
Otomotivde çip krizi sürüyor: Fabrikada üretim durdu
Japon otomotiv devi Honda üretim durdurma kararı aldı. Çip krizi ile Hollanda-Çin ...
2026 'Altın' senesi: Rekor tahmin
Wall Street’in önde gelen bankalarına göre altındaki yükseliş henüz bitmedi; ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Gaziantepspor
dolar
Türkmenistan
Tayyip Erdoğan
konya
Southampton
Chloe Loughnan
madenci
Manchester City