E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Depozito sistemi zam getirdi! 

Su markaları, çevreci bir uygulama olan Depozito Yönetim Sistemi’ni (DOA) zam kalkanı yaptı.

7.07.2026 - 09:08
Depozito sistemi zam getirdi!

Çevreyi korumak ve ambalaj atıklarını ekonomiye geri kazandırmak maksadıyla hayata geçirilen Depozito Yönetim Sistemi (DOA), bazı içecek ve su markalarının fırsatçılığı nedeniyle gölgede kaldı. Sistemin temel amacı, tüketicinin aldığı ürün için ödediği 1 liralık depozito bedelini, boş şişeyi iade ettiğinde geri almasına dayanıyor. Ancak bu çevreci dönüşüm, markaların etiket oyunlarıyla âdeta bir gizli zam operasyonuna dönüştü.

Vatandaşlar, depozito bedeli olan 1 liranın çok ötesinde, 3 ile 5 lira arasında değişen fiyat artışlarını görünce sosyal medyada binlerce paylaşım yaparak duruma isyan etti.

ÖNCE PETROL ŞİMDİ DOA

Ambalajlı su üreticilerinin izlediği bu fiyat politikası tüketiciler için aslında yeni bir durum değil. Henüz geçen ay Orta Doğu’daki savaş gerilimi ve Hürmüz krizi tırmandığında, şirketler artan petrol fiyatlarını gerekçe göstermişti. Şişeleme, depolama ve lojistik maliyetlerindeki artışlar öne sürülerek su fiyatlarına ciddi oranlarda zam yapıldı. Ancak ilerleyen haftalarda küresel piyasalarda petrol fiyatları hızla geri çekilmesine rağmen, hiçbir marka etiketlerinde indirime gitmedi. Maliyetler artarken fiyatları anında yükselten firmalar, maliyetler düştüğünde sessiz kalmayı tercih etti.

DEPOZİTO BAHANE

Tüketici, petrol fiyatlarındaki düşüşün raflara yansımasını beklerken, devreye giren DOA uygulaması firmalar için yepyeni bir fırsat kapısı araladı. Normal şartlarda tüketici açısından kalıcı bir maliyet oluşturmaması gereken bu sistem, “yeni operasyonel yükler ve altyapı maliyetleri” bahane edilerek etiketlere yansıtıldı. Ürünün fiyatına sadece yasal zorunluluk olan 1 liralık depozito bedelinin eklenmesi gerekirken, markalar etiketleri 3 ila 5 lira arasında artırdı. Su sektöründe yaşanan bu fiyat dalgalanmasının çok yakın bir zamanda maden suyu ve soda ürünlerine de sıçraması bekleniyor. Sektör kaynaklarından alınan bilgilere göre, üretici firmalar DOA logolu cam şişe maliyetlerini gerekçe göstererek yeni bir zam hazırlığı yapıyor.

HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, su markalarının DOA sistemini zam gerekçesi yapmasına sert tepki gösterdi. Bu durumun apaçık bir “fırsatçılık” olduğunu vurgulayan Ağaoğlu gazetemize, “Daha önceden yürürlükte olan ambalaj atıkları yönetmeliği uyarınca işletmeler zaten bir geri kazanım bedelini ödüyordu. Firmalar yılbaşından bu yana pilot uygulamalarla DOA sürecinin içindeydi, yani şu an üzerlerine binen ekstra bir maliyet söz konusu değil. Kaldı ki bu proje ülkemizin çevre ve ekonomi geleceği için hayati önem taşıyor” değerlendirmesini yaptı. Ağaoğlu, işletmelerin sorumluluğuna dikkat çekerek şu çağrıda bulundu: Bu sistemle ambalajlar geri toplanıp ekonomiye kazandırılacak, ithalat ihtiyacı azalacak, cari açık düşecek ve istihdam artacak. Ülke kazanacak, çevre kazanacak. İşletmeler, maliyet unsurları biraz zorlasa dahi elini taşın altına koymalıdır. Çevre ve ülke için bu kadar kritik bir projede, o fırsatçı markalar da bir zahmet kazanmayıversin!

ETİKETLERE DEPOZİTO FARK ÜCRETİ YAZILMALI

Tüketicilerin raftaki fiyat karmaşasından kurtulması ve hangi oranda zam yapıldığını net bir şekilde görebilmesi için acil bir adım atılması gerekiyor. Uzmanlar, ambalajlı su ve içecek ürünlerinin etiketlerinde veya ambalajlarında "Fiyata 1 TL Depozito Bedeli Dahildir" ibaresinin yazılmasının zorunlu hale getirilmesini talep ediyor. Böylece vatandaş, ödediği paranın ne kadarının geri alabileceği "emanet" tutar olduğunu, ne kadarının ise markanın kendi yaptığı zamdan kaynaklandığını şeffaf bir şekilde görebilecek.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY'den Ankara uçuşlarına ilişkin açıklama
Türk Hava Yolları, Ankara'da düzenlenecek 36'ncı NATO Zirvesi kaynaklı ...
Çaya bir zam daha
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, kuru çay fiyatlarına bugünden geçerli ...
AB'de yatırımcı güveni yükseldi
Avro Bölgesi'nde yatırımcı güven endeksi, temmuz ayında yükselişini sürdürerek ...
 
Bakan duyurdu: Ödemeler arttı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, sosyal yardım ...
Alman devinden TCMB için faiz uyarısı
Alman bankası Commerzbank, haziran ayı enflasyon verilerine ilişkin yayımladığı ...
Araç sahipleri dikkat! Motorine zam geliyor
Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle araçlarını üzecek ...
 
Bakan Kurum tarih verdi: Kiralık sosyal konut başlıyor!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Yüzyılın Konut ...
Ankara'da 70 trilyon dolarlık zirve
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, NATO Ankara Zirvesi’nde ...
Özgür Erdursun yazdı: Enflasyon farkı alım gücünü artıracak mı?
Temmuz ayında milyonlarca emekli ve memurun beklediği maaş zammı belli ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Club Brugge
MHP
TÜFE
konya
Demba ba
Beycan ÜÇKARDEŞ
Ankara
İslam
Numan Kurtulmuş