E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

ABD Bu Soruya Yanıt Arıyor: Türkiye Atatürk'ün Batılı Yaklaşımından Uzaklaşıyor mu? 

ABD Dışişleri Bakanlığı, 110 sayfalık Türkiye raporu yayınladı. Türkiye’deki diplomatik misyon hakkındaki ‘hassas ama gizli değil’ ibaresiyle yayınlanan raporda, “Temel soru, Türkiye’nin Atatürk tarafından kurulan Batılı yaklaşımından uzaklaşıp uzaklaşmadığı ve eğer uzaklaşıyorsa bunun hangi boyutta olduğudur. Türkiye’nin gözünü daha kararlı bir şekilde İslami özelliklerinin yolu kolaylaştırdığı Doğu’ya dikmesi, potansiyel katma değeri de beraberinde getirmektedir” ifadesi kullanıldı.

15.08.2010 - 08:24
ABD Bu Soruya Yanıt Arıyor: Türkiye Atatürk ün Batılı Yaklaşımından Uzaklaşıyor mu?

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Genel Denetim Bürosu, Türkiye’deki ABD diplomatik misyonu hakkında 110 sayfalık bir rapor yayımladı. Genel Denetim Bürosu’nun internet sitesinde “hassas ama gizli değil” ibaresiyle yayınlanan raporda Türkiye’deki son gelişmeler, buradaki Amerikan elçiliği ve konsolosluğuyla ilgili ilginç değerlendirmeler yer aldı. Ocak, Şubat ve Mart aylarında Washington, Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana’da yapılan denetimlerin ardından hazırlanan Temmuz 2010 tarihli raporun bazı bölümlerinin ve sayfalarının çıkartılmış olması dikkat çekti. Raporun en can alıcı kısmını ise Türkiye’nin yüzünü doğuya döndüğüne yönelik saptama oluşturdu. En son 2004 yılında yapılan denetim raporunun önemli noktaları:

Batıdan uzaklaşıyor mu?

Ankara’daki Büyükelçilik ve ona bağlı İstanbul, Adana ve İzmir’deki mevkileri kapsayan Türkiye Misyonu, Türk Hükümetinin hem bölgesel hem de iç işleri olarak yeni bir seviyede etkinliğini gösterdiği bu dönemde Türkiye ile ABD arasındaki karmaşık ve önemli ilişkiyi idare ediyor. Bu etkinliğin altında yatan neden ve amaçları anlamak, Türkiye ile temas kurma amacıyla Washington’un aracılık sürecine rehberlik için kritik öneme sahip. Buradaki temel soru, Türkiye’nin Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Batılı yaklaşımından uzaklaşıp uzaklaşmadığı ve eğer uzaklaşıyorsa bunun hangi boyutta olduğudur. Türkiye’nin gözünü daha kararlı bir şekilde İslami özelliklerinin yolu kolaylaştırdığı Doğu’ya dikmesi, potansiyel katma değeri de beraberinde getirmektedir. Türkiye bu yeni etkinliğinin getirdiği sorunlarla boğuşurken, misyon da bu soruya verilebilecek cevaplarla boğuşuyor.

Demokrasiyi anlayamadılar

Uzun süre iktidarda olan laik elitlere karşı, İslami kesim tarafından başarılı bir şekilde meydan okundu. Bu meydan okumanın demokratikleştirici bir etkisi olsa da Türkiye demokratik yönetimin doğasını tam olarak tanımlayabilmiş değil. Yaşanan bu değişimlerin büyükelçiliğin yaklaşımları üzerinde de etkisi var. Türkiye’deki misyonun daha geniş, daha derin ve daha uzağa ulaşarak Türkleri bilgilendirmesi ve etkilemesi gerekmektedir.

RAPORDAN SATIRBAŞLARI

‘Dünyada Kürt nüfusun en çok olduğu il İstanbul’

KOMŞULARLA İLİŞKİ: Türkiye hem sınır komşularıyla hem de sınırlarının ötesinde istikrar arayışı içinde. Bu çabaları sırasında bazen ABD’yi memnun eden, bazen de etmeyen yönde adımlar atıyor.

- İstanbul dünyanın en büyük Kürt nüfusunu barındıran şehir. Kırsal alanlardan ve Doğu Türkiye’den gelen göç, kentin yapısını dramatik şekilde değiştirmiş. Bu değişimler de siyasi düzende hissediliyor.

KÜRT AÇILIMI: Hükümetin “Kürt toplumuna” yönelik açılımını olumlu bir gelişme. Türkiye’nin Irak’taki güçlü diplomatik varlığı, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile ilişkileri ve Irak’ta ticaret ile yatırım alanlarında lider rol üstlenmesi ABD’yi tatmin eden gelişmeler.

İSRAİL VE ERMENİSTAN: Ankara’nın hem İsrail hem de Ermenistan ile ilişkilerinin gelecekteki seyri, ABD için önemli bir unsur olmaya devam ediyor.

DIŞ POLİTİKASI: Türkiye’nin iddialı dış politika girişimleri ABD siyasi çevrelerinde de dikkat çekiyor. Özellikle Kıbrıs’ta uzlaşmayı destekleme, Irak ve Afganistan’daki katkıları, İran açılımı, İsrail ve Ermenistan ile ilişkiler bunların başında geliyor.

LAİK ELİTLERİN DIŞINDAKİ KESİM: İstanbul başkonsolosu Sharon Wiener İstanbul’daki görevi çerçevesinde “laik elitlerin dışında kalan kesimlerle de temas kurmak” konusunda başarılı bir performans gösteriyor.

BÜYÜKELÇİLİK BİNAMIZ: Özellikle Ankara’daki büyükelçilik binası yeterli değil. Yeni bir binanın ya da arazinin satın alınması gerekiyor.

İNCİRLİK ÜSSÜ: Adana’daki İncirlik hava üssünün Irak’tan çekilme sırasında faaliyeti artacak. Bu durum da Adana’daki temsilciğin işlerini yoğunlaştıracak.

Raporun tamamını bu linkte bulabilirsiniz: http://oig.state.gov/documents/organization/146175.pdf

BEYAZ SARAY’DA İFTAR

Obama, önceki gün Beyaz Saray’da iftar yemeği verdi. Yemekte Türkiye’yi, Washington Büyükelçisi Namık Tan izinde olduğu için Maslahatgüzar Süleyman Gökçe temsil etti. İslam Konferansı Örgütü’nün BM daimi temsilcisi olan Ufuk Gökçen’in de katıldığı iftar yemeğine, aralarında Müslüman büyükelçi ve diplomatlar, ABD’deki Müslüman toplum temsilcileri, Kongre ’nin iki Müslüman üyesinden biri olan Andre Carson ile birlikte 100’ü aşkın davetli katıldı. (vatan)

YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
NİĞDELİ 15 Ağustos 2010 Pazar 18:07

SANA NE ŞEYTAN.............

Yorumu oyla      18      10  
Nesrin Savaş Kantarcı 15 Ağustos 2010 Pazar 14:10

Uzaklaştırdınız!!!

Yorumu oyla      18      10  
Karasüleyman 15 Ağustos 2010 Pazar 08:50

M.K.ATATÜRK ülke insanımızın batının teknolojisinden,okumşluğundan,yaralansın diye batıya yönelmiş ABD'ye kölelik yapsın,onların istediklerini yapsın istemediklerini yapmasın diye batıya yönelmemiş biz T.C Milleti olarak Atamızın herzaman izndeyiz.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Brütüs Değilim, AKP’nin Umutsuz Vaka Olduğunu Anlayınca Bıraktım! Çerkes Çetesini Duymadım!
Brütüs benzetmesine ne diyor? İttifak söylentilerine ne cevap verdi? AKP’den ...
Eroğlu Turktime’a Konuştu: Türkiye Benim Anavatanım Ama Talat’tan Böyle Bir Söz Çıkmaz!
KKTC’deki cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken Eroğlu ve Talat arasında ...
Cemil Çiçek İlk Kez Turktime’a Konuştu: Org. Aslan Güner’le Görüştüm!
Turktime’ın Türkiye’ye duyurduğu, “Cemil Çiçek Karargâha Çağırıldı” haberimiz ...
 
CÜBBELİ-BAYKAL GÖRÜŞMESİNİN MİMARI KOÇAK SON NOKTAYI TURKTIME’DA KOYDU…
Siyaset gündemine bomba gibi düşen Cübbeli Ahmet-Baykal görüşmesinin mimarı ...
Tekin Turktime’a Konuştu: Baykal, Erdoğan’dan Daha Dindar… Parayı Bulan Avradının Başını Açtı!
Turktime’ı ziyaret eden CHP İstanbul İl Başkanı ve CHP İstanbul Büyükşehir ...
Koray Aydın Turktime’a Konuştu: MHP’deki Başkaldırı Tembelliğe Karşıdır!
MHP’deki Bahçeli’ye karşı başkaldırışın nedeni ne? Mahkemenin olağanüstü ...
 
CHP’Lİ ÇERÇİOĞLU: RAKİBİM YOK, AYDIN’IN İLK KADIN BELEDİYE BAŞKANI OLACAĞIM!
İki dönemdir parlamentoda Aydın’ı temsil eden CHP Milletvekili Özlem Çerçioğlu ...
Numan Kurtulmuş Turktime’a Konuştu: 28 Şubat Refah Partisi’nin Tankın Namlusuyla Ortağının Hançeri Arasına Sıkıştığı Süreçtir!
Milli Görüş’ün üçüncü büyük çıkışının geldiğini söyleyen Saadet Partisi ...
Mansur Yavaş Turktime'a Konuştu... Ben Seçilemezsem, Kim Seçilirse Seçilsin!
Gökçek ya da Karayalçın kazanırsa Ankara’da hiçbir şey değişmeyecek… Ankaralı ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
borsa istanbul
döviz
moskova
ygs sonuçları
Mesut Bakkal
Ayşe Ersöz
kardemir karabükspor
zonguldak maden
Duygun Yarsuvat