E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

4 dev kurumdan savaş uyarısı 

Uluslararası Enerji Ajansı, Uluslararası Para Fonu, Dünya Ticaret Örgütü ve Dünya Bankası uyarılarda bulundu.

30.05.2026 - 09:11
4 dev kurumdan savaş uyarısı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ve Dünya Bankası başkanları Orta Doğu'da devam eden savaşın etkilerine karşı kurumsal müdahaleyi en üst düzeye çıkarmak amacıyla nisan ayında oluşturulan üst düzey koordinasyon grubunun çalışmaları kapsamında bir araya geldi.

Söz konusu toplantının ardından dört kurum tarafından yapılan ortak açıklamada savaşın ülkeler ve bölgeler genelinde enerji arzı, gıda güvenliği ve ekonomik faaliyetler üzerinde 'önemli ve oldukça asimetrik' etkiler yarattığına dikkat çekildi.

"GÜBRE FİYATLARI ENDİŞE VERİCİ"
"Küresel ekonomi dayanıklılık göstermeye devam etse de çatışmanın etkileri daha yüksek yakıt ve gübre fiyatları, artan belirsizlik, istihdam ve geçim kaynaklarına yönelik riskler yoluyla en savunmasız ülkeleri orantısız bir şekilde etkiliyor. Birçok ülke ekim sezonuna girerken artan gübre fiyatları bilhassa endişe verici" ifadeleri kullanıldı.

"KÜRESEL PETROL STOKLARI HIZLA AZALIYOR"
Hürmüz Boğazı üzerinden yaşanan büyük arz kaybına yanıt olarak küresel petrol stoklarının rekor hızla azaldığına işaret edilen açıklamada, "Gemi trafiği akışı normale dönmezse kuzey yarım kürede yaz aylarındaki en yüksek petrol talebi öncesinde küresel petrol stoklarının hızla tükenmeye devam etmesi yakıt güvenliği, piyasa koşulları ve daha geniş çaplı ekonomik dayanıklılık açısından giderek artan riskler oluşturacaktır" değerlendirmesi yapıldı.

ŞEFFAFLIK VE KOORDİNASYONUN ÖNEMİ VURGULANDI
En çok etkilenen ülke ve bölgelerdeki durumu değerlendirmek ve ihtiyaç sahiplerine yönelik destekleri koordine etmek amacıyla bu toplantının gerçekleştirildiği belirtilerek çok taraflı ve iki taraflı eylemler yoluyla kolektif desteği artırma seçeneklerinin masaya yatırıldığı aktarıldı.

Gübre tedarik zincirlerinin, enerji ve ekonomi alanındaki gelişmelerin yakından izlenmesinin önemi vurgulandı.

Bu doğrultuda şeffaflığı teşvik etmek, alınan dersleri paylaşmak ve ortaya çıkan riskleri belirlemek amacıyla hükümetlerin çatışmanın ekonomik etkilerini ele almak için aldığı önlemlerin takip ve analiz edildiği kaydedilen açıklamada, "Durum geliştikçe yakın temas halinde kalacak, en çok etkilenen ülkeleri ve küresel ekonomik istikrarı desteklemek için çabalarımızı koordine etmeyi sürdüreceğiz" ifadeleri kullanıldı.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Petrol devinden korkutan uyarı
ABD'li enerji devi Chevron'un Üst Yöneticisi (CEO) Mike Wirth, Orta Doğu'daki ...
Türkiye'de de şubeleri vardı: Fast food devi iflas etti
Türkiye'de de faaliyet gösteren ABD merkezli ünlü fast food zinciri Carl's ...
Schengen randevuları karaborsada!
Schengen vizesinde randevular, karaborsada 300 ila 500 euroya satılıyor. ...
 
Bakan Uraloğlu paylaştı: 2,8 milyon ziyaretçi ağırlandı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çamlıca Kulesi'nin ziyaretçi ...
Bakan açıkladı: Ödemeler başladı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu ...
Bakan paylaştı: Başkentin yeni dinlenme alanı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı TOKİ tarafından ...
 
Maliye modacıları mercek altına aldı
Hazine ve Maliye Bakanlığı yüksek gelir gruplarına yönelik takibini artırırken, ...
Dünyanın en pahalı ülkesi belli oldu
İzlanda, uzun bir aradan sonra İsviçre'yi geride bırakarak yeniden dünyanın ...
ABD'den beklenen veri geldi, sert düşüş durdu
ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan ilk çeyrek büyüme ve kişisel ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
şampiyonlar Ligi
İran
kardeş
İstihdam
Manchester City
Zlatan Ibrahimoviç
Akhisar Belediyespor
Galaxy A
Erdoğan