İran'ın Fordo, Natanz ve İsfahan'daki nükleer tesislerini "Gece yarısı çekici" ismini verdiği operasyonla hedef hedef alan ABD'nin dahil olduğu İsrail-İran savaşı 12'nci gününde.
Önceki gece yarısı düzenlenen saldırıyı bizzat duyuran ABD Başkanı Donald Trump, muhteşem bir başarı elde ettiklerini söyleyerek "İran'ın elindeki bombayı aldık" dedi. Trump, "Rejim değişikliği’ terimini kullanmak siyasi olarak doğru olmayabilir, ama eğer mevcut İran rejimi İran’ı yeniden büyük yapamıyorsa, neden rejim değişikliği olmasın?” ifadelerini kullandı.
İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in danışmanı Ali Şemhani ise saldırılarda kullanılan ABD üslerinin "meşru hedefler" olduğunu söyledi.
NETANYAHU: BÜYÜK LİDERİMİZ TRUMP
ABD'nin İran'ın nükleer tesislerine yönelik saldırılarını öven İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD ordusunun büyük bir iş yaptığını belirterek, "Büyük liderimiz Trump'a şapkamızı çıkarmalıyız. Fordo'ya büyük zarar verdiler" dedi. Netanyahu, "Bir yıpratma savaşına sürüklenmeyeceğiz ancak tüm hedeflerimizi gerçekleştirmeden bu tarihi operasyonu sonlandırmayacağız" diye konuştu.
KARŞILIKLI SALDIRILAR DEVAM EDİYOR
İsrail, İran’ın batısı ve başkent Tahran’da hava saldırıları düzenlediklerini duyurdu. Ordudan yapılan açıklamada, savaş uçaklarının Tahran ile ülkenin batısındaki askeri altyapıyı hedef aldığı iddia edildi.
İran da misilleme saldırıları yaptı. İran Sağlık Bakanlığı, 21 Haziran'da yaptığı açıklamada, İsrail'in saldırılarında toplam sivil can kaybının 430, yaralı sayısının da 3 bin 500'den fazla olduğunu bildirdi.
İsrail Başbakanlık Ofisi, İran ordusunun yaptığı misillemelerde 24 kişinin öldüğünü, 1272 kişinin yaralandığını aktardı.
İsrail ordusu, Tahran'ın merkezindeki 7. Bölge için tahliye duyurusu yayımladı ve bu bölgeye saldırı düzenleyeceğini açıkladı.
Ardından İran ordusu da Tel Aviv'deki Ramat Gan bölgesi için tahliye uyarısı yaptı.
İran ordusunun, Tel Aviv'in Ramat Gan bölgesine saldırı yapacağını duyurduğu tahliye uyarısında, "Tel Aviv'deki ekteki haritada işaretlenen bölgedeki tüm kişilere acil uyarı; Ramat Gan bölgesindeki söz konusu alanı derhal terk edin. Önümüzdeki birkaç saat içinde İran Silahlı Kuvvetleri, son günlerde İsrail rejiminin askeri altyapısına düzenlediği operasyonlar gibi bu bölgede de operasyonlar yürütecek. Bu bölgede bulunmanız hayatlarınızı tehlikeye atıyor." ifadesi kullanıldı.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD'den yeni saldırı halinde yanıt vermeyece hazır olduklarını söyledi.
Arakçi, "Tahran'ın Katar'daki Amerikan üssüne saldırısı ABD'nin İran'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik saldırganlığına yanıttı" dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın Amerikan üslerine saldırılarına ilişkin, "İran, nükleer tesislerini yok etmemize çok zayıf bir yanıt verdi. İran bize önceden haber verdiği için teşekkür etmek istiyorum" dedi.
Trump, "Belki İran artık bölgede barış ve uyuma doğru ile ilerleyebilir. İsrail'den de aynısını yapmasını isteyeceğim. Umarım daha fazla nefret olamaycak" açıklamasında bulundu.
Saldırılarda neredeyse hiç hasar olmadığını ifade eden Trump, "Can kaybı olmadı, en önemlisi İran içini boşaltmış oldu" dedi.
14 füzeden 13'ünün vurulduğunu söyleyen Trump, "Biriyse tehlike arz etmeyen bir yere gittiğinden kendi haline bırakıldı. İran'a bize önceden haber verdiği için teşekkür etmek istiyorum, bu sayede can kaybı yaşanmadı ve kimse yaralanmadı" dedi.
Trump, "Tebrikler dünya, şimdi barış zamanı" dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |