E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

2017, Türkiye-Almanya kriz yılı! 

Deutsche Well'de, 2017 yılı Türk - Alman ilişkilerine yer veren bir analiz yayınlandı.

22.12.2017 - 16:04
2017, Türkiye-Almanya kriz yılı!


Türk-Alman ilişkileri 2017'ye geçmiş yıllardan miras alınan sorunlarla girdi. 2013 yılındaki Gezi Parkı protestoları sonrasında soğuyan ilişkiler, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından gelen OHAL ortamında daha da gerildi.

Ocak ayında 40 Türk subayının Almanya'dan sığınma talep ettiğinin kamuoyuna yansımasıyla bütün yıl sürecek bir tartışmanın fitili ateşlenmiş oldu. Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişimine dahil olmakla suçladığı eski subayların ve Gülen yapılanması mensuplarının iltica başvurusu haberleri birbiri ardına geldi, Türkiye'den Almanya'ya başvuruların sayısı binlerle ifade edilmeye başlandı. Türkiye'nin iade talepleri, Almanya'nın hukukun üstünlüğü konusundaki çekinceleri nedeniyle sonuçsuz kalacaktı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Şubat ayı başında Ankara'ya yaptığı ziyaret gergin bir havada geçti. Erdoğan-Merkel görüşmesinden tam 12 gün sonra Alman Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel'in Türkiye'de gözaltına alındığı haberi Berlin'e bomba gibi düştü. Yücel 27 Şubat'ta tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bu habere Berlin'den gelen sert tepkilere Erdoğan meydanlarda yaptığı konuşmalarda Yücel'i "terörist" ve "ajan" ilan ederek yanıt verdi. Yücel hakkında hala bir iddianame hazırlanmış değil.


GERİLİM POLİTİKASI OY GETİRDİ

Bu arada Türkiye anayasa değişikliği tartışmalarıyla çalkalanıyordu. Alman belediyelerin 16 Nisan referandumu öncesinde Türk hükümet yetkililerinin seçim kampanya etkinliklerini engellemesi yeni bir kriz yarattı. Yine seçim dönemindeki Hollanda'nın, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun uçağına uçuş izni vermemesi ve Aile Bakanı Fatma Betül Sayan'ı sınır dışı etmesi üzerine Erdoğan'dan"Nazi" çıkışıgeldi. Erdoğan Hollanda hükümetini ve ona destek çıkan Almanya Başbakanı Angela Merkel'i "Nazi uygulamaları" ile suçladı. Seçim kampanyalarını tam hız sürdüren Erdoğan'ın "Nazi" benzetmelerine devam etmesi Berlin'de sabırları taşırdı, Merkel Almanya'ya gelecek Türk politikacılara seyahat yasağı tehdidinde bulundu.

Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Nail Alkan, 2017'de iki tarafta da hakim olan seçim havasının ilişkileri olumsuz etkilediğini belirterek "Her iki taraf da gerginlikler üzerinden iç politikada puan kazanmaya çalıştı. Ve bunu da başardılar" diyor.



ALMAN SEÇİMLERİNE TÜRKİYE DAMGASI

Erdoğan kılpayı da olsa 16 Nisan referandumunu kazandı. Ama bu arada Almanya'da da seçim havasına girilmişti. Aşırı sağcı AfD partisi "Evetçiler Türkiye'ye dönsün" çıkışıyla bir bakıma Almanya'daki seçim kampanyalarının startını vermiş oldu. Türkiye ve AB üyelik süreci, seçim kampanyalarında en çok tartışılan konular arasında yerini aldı.
Heinrich-Böll Vakfı İstanbul Bürosu Yöneticisi Kristian Brakel, Almanya'da Türkiye ile ilgili tartışmaların "isteriye" dönüştüğünü belirtiyor ve ekliyor: "Türkiye'nin giderek otoriterleşmesine yönelik haklı eleştirilerin yanında hedefini aşan eleştirilere de tanık olundu. Şimdiye kadar hiç Türkiye ile ilgilenmemiş, insan hakları ve demokrasi konularıyla pek ilgisi bulunmayan kişiler de Türkiye politikasıyla puan toplamaya çalıştı."



BARDAĞI TAŞIRAN DAMLA…

Türkiye'nin darbe girişimiyle bağlantılı olarak aradığı bazı eski subaylara Almanya'nın iltica hakkı tanıması ilişkileri daha da gerdi. Türkiye'nin Alman milletvekillerinin İncirlik'teki Alman askerleriniziyaretine izin vermemesiyle tırmanan anlaşmazlık, Almanya'nın üssü terketmesi ve askerlerini Ürdün'e nakletmesiyle sonuçlandı. Konya'daki Alman askerlerini ziyaret konusunda çıkan kavga ise ancak NATO Genel Sekreteri'nin araya girmesi ve ziyaretin NATO heyeti görünümünde yapılması formülüyle çözülebildi.

Temmuz ayında G20 zirvesi için Hamburg'a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'daki Türklere hitap edeceği bir etkinlik düzenlemesine Alman hükümeti izin vermedi. Erdoğan'ın ziyaretinin hemen öncesinde 5 Temmuz'da Alman bilişim uzmanı Peter Steudtner'in İstanbul'da diğer insan hakları aktivistleriyle birlikte gözaltına alınıp tutuklanması Almanya için bardağı taşıran damla oldu.


ALMANYA'DAN YAPTIRIM TEHDİDİ

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel 20 Temmuz'da Türkiye politikasının yeniden gözden geçirileceğini açıklayarak Türkiye ile ilgili seyahat uyarılarının sertleştirilmesi, Hermes kredi ve yatırım garantilerinin yeniden gözden geçirilmesi gibi önlemleri telaffuz etti. Almanya ayrıca AB nezdinde katılım öncesi mali yardımların kısılması, Avrupa Yatırım Bankası kredilerinde daha seçici davranılması, Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasının genişletilmesinin engellenmesi gibi girişimlerde de bulundu.

Ancak uzmanlar Almanya'nın açıkladığı bu önlemlerin uyarı niteliği taşıdığı ve Türk ekonomisine gerçek anlamda zarar vermeyi hedeflemediği konusunda hemfikir. Kristian Brakel de, Almanya'nın Türkiye politikasında çok büyük bir rota değişikliği olmadığı görüşünde. Brakel, "Türkiye'ye karşı daha sert politika izlenmesi niyeti, Alman şirketlerinin çıkarlarına dokunduğu noktada gerek Başbakanlık, gerekse Ekonomi Bakanlığı tarafından frenlendi. AB mali yardımlarında azalma gibi şimdiye kadar gördüğümüz önlemlerin çoğu "çerez" niteliğinde. Almanya'nın üzerinde durduğu ve Türkiye'nin canını acıtabilecek tek önlem, Avrupa Yatırım Bankası kredilerinin Türkiye'de iktidara yakın kesimlere verilmesinin durdurulması olur" değerlendirmesinde bulunuyor.


SCHRÖDER'İN GİZLİ ARABULUCULUK MİSYONU

Almanya'da 24 Eylül seçimlerinin hemen ardından eski başbakan Gerhard Schröder'in, Dışişleri Bakanı Gabriel'in ricası üzerine Başbakan Merkel'in de onayıyla arabuluculuk için Türkiye'ye giderek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğü haberleri Alman medyasına yansıdı. Gabriel haberleri doğrulayarak Schröder'e arabuluculuk için müteşekkir olduğunu söylerken Ankara görüşmeyi değil, görüşmede Peter Steudtner'in tahliyesinin görüşüldüğünü yalanladı. Hemen ardından Ekim başında Steudtner'in tahliye haberi geldi.


TÜRKİYE'DE 8 İNSAN HAKLARI AKTİVİSTİ SERBEST BIRAKILDI

Schröder'in iki tarafın da güvendiği bir isim olarak son derece başarılı ve önemli bir adım attığını belirten Alkan, "İki tarafın da birbirine ihtiyacı var. Gerilim her iki tarafa da zarar veriyor. Türkiye de Almanya da bunun farkında. Yoksa Schöder'in arabuluculuğunu kabul etmezlerdi" değerlendirmesinde bulunuyor.

Kasım ayı başında Türk ve Alman dışişleri bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ve Sigmar Gabriel, Antalya'da gayriresmi bir görüşme için bir araya geldi. İki bakan da Twitter hesaplarından, bir parkta birlikte yürüyüş yaparken çekilmiş kravatsız fotoğraflarını paylaştı. Mesaj açıktı: İki taraf da havayı yumuşatmaya, ilişkileri rahatlatmaya çalışıyordu.

ETİKETLER:
Türkiye , Almanya , kriz ,
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a sert yanıt
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında "Karşıma çıksın hesaplaşalım" dedi.
Yıldırım, "ABD'ye açık bir mesajdır"
Başbakan Binali Yıldırım, BM'deki Kudüs oylamasıyla ilgili olarak, "Bu ...
CHP'i Altay'dan Erdoğan'a yanıt
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Altay, Cumhurbaşkanı ...
 
CHP'den AYM'ye Demirtaş tepkisi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Bülent Tezcan, AYM'nin Selahattin ...
"Dünya 1'den 196 kez büyüktür"
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti ...
"Seçimleri yüzde 60'la kazanacağız"
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gazetecilerle kahvaltıda buluştu.
 
MHP'den hükümete rant göndermesi
MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, hükümete başta belediye başkanları ...
Bülent Arınç’tan bomba sözler!
Başbakan eski Yardımcısı Bülent Arınç, ABD’de yargılanırken “itirafçı” ...
Hükümete belediye başkanları eleştirisi
MHP milletvekili Seyfettin Yılmaz, görevden ayrılan AK Partili belediye ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
galatasaray
Euroleague
Türkmenistan
Acun Ilıcalı
ygs sonuçları
Eczacıbaşı
sınav stresi
Chloe Loughnan
uefa