E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Cilt kanseri nedir? 

Cilt kanseri veya deri kanseri, en sık görülen kanser türleri arasında yer alır. Çeşitli türleri bulunan cilt kanseri kendi farklı yollarla belli eder. Cilt kanseri yavaşça ilerler ve kendini yıllar sonra belli edebilir.

14.03.2019 - 12:36
Cilt kanseri nedir?


Büyük Britanya'da her yıl tanısı konulan kanser tipleri arasında en yaygın görülen, melanom olmayan cilt kanseridir. Melanom olmayan cilt kanseri, nedenlerinin çoğunu bildiğimiz bir kaç kanser türünden biridir.

CİLT KANSERİ VE GÜNEŞ

Cilt kanserlerinin çoğu uzun süre güneşe maruz kalmaktan kaynaklanmaktadır. Melanom olmayan iki tip cilt kanseri vardır, bazal hücreli karsinoma (BCC) ve yassı (skuamöz) hücreli karsinoma (SCC). Güneş yanığı öyküsü bazal hücreli karsinoma (BCC) riskini arttırmaktadır. Çocuklukta güneş yanığı ile ilgili çeşitli olaylar yaşadıysanız risk özellikle artmaktadır. Yassı (skuamöz) hücreli karsinoma (SCC) riski ise tüm yaşamınız boyunca güneşe maruz kaldığınız toplam süre ile ilgilidir. Bu, dışarıda çalışan işçilerin bu kansere yakalanma açısından yüksek risk sahibi olduğu anlamına gelmektedir. - örneğin, çiftlik işçileri, bahçıvanlar ve şantiye işçileri. Bazı çalışmalarda çocuklukta geçirilen güneş yanığı da SCC ile ilişkilendirilmiştir.

Açık renk saç ve göze sahip olan sarışın kişiler ya da bronzlaşmaktan ziyade yanmış olanlar koyu tenli kişilere kıyasla güneşin zararlarına karşı daha fazla risk taşımaktadırlar.



DİĞER RİSK FAKTÖRLERİ
Yaşınız ilerlemişse ya da daha önce cilt kanseri geçirmişseniz, cilt kanserine yakalanma riskiniz daha yüksektir. Ailede cilt kanseri öyküsü de ayrıca risk faktörünü arttırmaktadır. Diğer faktörler; diğer bazı cilt durumlarına sahip olma ya da daha önce radyoterapi almış olma; belirli kimyasallara maruz kalmış olma ve zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olmayı kapsamaktadır.

CİLT KANSERİNİN ÖNLENMESİ

Bazı Akıllı Güneş Tavsiyeleri

Güneş yanığı cilt kanserine yakalanma riskinizi iki katına çıkarmaktadır. Şezlonglar dışarıda bronzlaşmak için güvenilir bir seçenek değildir. Özellikle en yoğun olduğu zamanlarda güneşten kaçınmak önemlidir. Şunları unutmayın:
-11 ve 3 arasındaki zamanı gölgede geçirin
-Yanmadığınızdan emin olun
-Tişört, şapka ve güneş gözlüğü kullanın
-Çocuklara özellikle dikkat etmeyi unutmayın
- +15 faktör güneş losyonu kullanın

CİLT KANSERLERİNİN DENETLENMESİ

Kendi cildinizi kontrol etme alışkanlığı kazanmak oldukça önemlidir. Eğer cildinizde, 4-6 hafta içinde kaybolmayan ya da gittikçe büyüyen, yeni oluşmuş herhangi bir anormallik farkederseniz bunları kontrol ettirmek üzere doktorunuza başvurun. Eğer cilt kanserine yakalanma riskiniz yüksekse ya da daha önce cilt kanseri tedavisi görmüşseniz bu özellikle önem arz etmektedir.



CİLT KANSERİ TARAMASI
Tarama; hastalığın erken bir aşamasında, belirtiler başlamadan önce, test edilmesi anlamına gelmektedir. Şimdilik ülkemizde melanom olmayan cilt kanseri için genel bir tarama programı yoktur. Eğer bir tarama programı olsaydı, zaman ve para açısından önemli bir ilerleme olurdu. Yavaş ilerleyen ve neredeyse tamamen tedavi edilebilen kanserlerin bu yolla tespit edilmesinin anlamlı olup olmadığı konusunda tartışılmaktadır. Melanom olmayan cilt kanserleri güneşe en çok maruz kalınan alanlarda yaygın olduğundan; çoğu zaman hastalar, onların yakın arkadaşları ya da akrabaları başarılı bir tedaviyi değerlendirebilmektedirler.

CİLT KANSERİ BELİRTİLERİ

Melanom olmayan cilt kanseri en sık olarak cildin güneşe maruz kalan bölgelerinde ortaya çıkmaktadır. Melanom olmayan cilt kanserinin belirtileri kanserleri olmayan bazı diğer cilt durumlarına benzerlik gösterebilir. Cildinizdeki zarar görmüş ve iyileşmemiş alanları doktorunuza göstermelisiniz.

Cilt kanseri aşağıda belirtilen şekillerde görülebilir:
-4 hafta içinde iyileşmeyen leke ya da yara
-Kaşınma, acıma, kabuk bağlama ya da kanaması 4 haftadan daha uzun süre devam eden leke ya da yara
-Belirli bir nedeni olmayan ve 4 hafta içinde iyileşmeyen ülser formları ya da ciltte bozulma alanları

Bazal hücreli cilt kanserleri küçük, yavaş ilerleyen, parlak, pembe ya da kırmızı yığınlar olarak izlenirler. Eğer kendi haline bırakırsanız, kabuk tutma, kanama ve ülsere çevirme eğiliminde olurlar. En yaygın olarak; yüz, kafa derisi, kulaklar, eller, omuzlar ve sırtta izlenirler.

Yassı (skuamöz) hücreli cilt kanserleri ise genellikle pembe yığınlardır. Yüzeyde sert ya da pul pul bir görüntüye sahiplerdir. Kolaylıkla kanayabilir ve ülsere çevirebilirler. En yaygın olarak; yüz, boyun, dudaklar, kulaklar, eller, omuzlar, kollar ve bacaklarda bulunurlar.

Bowen hastalığı cilt kanserinin çok erken bir formudur. Genellikle kırmızı bir yama şeklinde görülür, kaşıntı yapabilir ve vücudun herhangi bir yerinde izlenebilir.



CİLT KANSERİ TİPLERİ
Melanom olmayan cilt kanserinin iki ana tipi vardır. Ayrıca çok sayıda daha nadir görünen tipleri de mevcuttur.

Bazal hücreli cilt kanseri
Melanom olmayan cilt kanseri tanısı konulmuş her 100 vakadan yaklaşık 75'i (%75) bazal hücreli cilt kanseridir. Bu tip kanser çoğunlukla güneşe maruz kalan alanlarda ortaya çıkar, ancak sırtınızda ya da bacaklarınızın alt kısmında da görülebilir. Sıklıkla orta ya da ileri yaşta tanısı konulur. Bazal hücreli cilt kanserinin vücudun diğer kısımlarına yayılması çok nadir bir durumdur.

Yassı (skuamöz) hücreli cilt kanseri
Her 100 cilt kanseri vakasının yaklaşık 20'si (%20) yassı (skuamöz) hücreli cilt kanseridir. Genellikle güneşe maruz kalan alanlarda ortaya çıkar. Yassı hücre kanseri yayıldığında sıklıkla cildin daha derin tabakalarına iner. Nadiren, lenf düğümleri ve diğer organların yakınlarına yayılarak sekonder kanserlere neden olur.

Nadir cilt kanseri tipleri
Melanom olmayan cilt kanserinin daha az yaygın olan türleri; Merkel hücreli karsinom, Kaposi sarkomu ve cildin T hücreli lenfomasıdır.

ETİKETLER:
Cilt , kanser ,
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bebek pudrası kanser yapıyor
Amerikan kozmetik ve kişisel bakım ürünleri şirketi Johnson & Johnson, ...
Ekran karşısında vakit geçirmek çocukların beynini nasıl etkiliyor?
Ekranda geçirdikleri süre çocukların beynini nasıl etkiler? Bir dönüm ...
Kanser oluşumunda rol oynayan en önemli faktörler!
Onkoloji Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, “Sigara, gıda katkı maddeleri, ...
 
Diz ağrısında doğru bilinen 9 yanlış
Diz ağrıları, genellikle 40 yaş üstü bireyler ve sporcuların yaşadığı ...
Kesintisiz Gece Uykusu Bebeklerin Zihinsel Gelişiminde Kritik Öneme Sahip
Bebeklerin zihinsel gelişimi için kesintisiz uykunun önemine dikkat çeken ...
Gözün sinsi düşmanı: Glokom
Prof. Dr. Açıkalın, göz tansiyonu olarak da bilinen glokomun sinsi seyretmesinden ...
 
"Tuz ve sigara böbrek zehiridir"
Türk Nefroloji Derneği'nden Prof. Dr. Mustafa Arıcı: "Tuz bir böbrek zehiridir, ...
Bulaşıcı hastalıklar can almaya devam ediyor
Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip olan Çin'de geride bıraktığımız ay ...
Kahvaltıda nelere dikkat etmeliyiz?
Günün en önemli öğünü olarak kabul edilen kahvaltıda yapılan yanlışları sizler için derledik.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Acun Ilıcalı
Chelsea
premier lig
Devlet Bahçeli
serdar ortaç twitter
bugün
Danimarka
Yılmaz Vural
Fox