E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Prof. Dr. İlber Ortaylı: Türkiye'nin Sorunu Etnik Baskı Değil, Bölgesel Az Gelişmişlik!

TARİHÇİ Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye’de bir etnik baskı sorunu değil, bölgesel az gelişmişlik sorunu olduğuna inandığını söyledi.

12.10.2013 - 17:51
Prof. Dr. İlber Ortaylı:

Kürtlük kimliğine sahip çıkmak isteyenlerin bunu açıkça ifade edebilecek özgürlüğe sahip olduğunu öne süren Prof.Dr. Ortaylı, alt kimlik, ana dilde eğitim gibi hakların, karşı tarafa şiddet uygulayarak alınamayacağını belirtti. 

'BUNA GÜLERLER'

Genç İşadamları Derneği’nin (DEGİAD) davetlisi olarak Denizli’ye gelen Prof.Dr. Ortaylı, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Kongre ve Kültür Merkezi’nde, Osmanlı’dan günümüze Anadolu tarihine yönelik araştırmalarından oluşan bir konferans verdi. Prof. Dr. Ortaylı, Türkiye’nin tartıştığı ana dilde eğitim ve Türk Milleti kavramlarıyla ilgili sorulan soruyu "Sen kendi dilinde konuşacaksın diye ben kendi milletimi inkar edemem. Demokratik olarak ileride olan Batı ülkelerinde, hatta ABD’de bile buna gülerler" diye yanıtladı. 
Osmanlı karşıtlığını eleştiren Prof. Dr. Ortaylı, 1453’ün görmezden gelinemeyeceğine vurgu yaparak şunları söyledi:

DEMOKRASİ KİŞİYE GÖRE DEĞİŞMEZ

"Fatih Sultan Mehmet de, onun ataları da, çocukları ve torunları da at sırtında savaşırken ölmüşlerdir. Bu nedenle onları yok saymak, görmemek kabul edilemez. Osmanlı Dönemi Anadolu insanı için ne kadar önem taşıyorsa, Cumhuriyet Dönemi de o kadar önemlidir. Cumhuriyet rejimine karşı olmak, Osmanlı inkarcılığı kadar yanlıştır. Demokrasinin kendi içinde muhafazakar bir yapısı vardır. Demokrasi kişiye göre değişemeyecek kadar net bir kavramdır. Bir ülkede gazetelere müdahale ediliyorsa, o ülkede bir şeyler yolunda gitmiyor demektir." 

'ETNİK BASKI SORUNU YOK'

Türkiye’de bir etnik baskı sorunu değil, bölgesel az gelişmişlik sorunu olduğuna inandığını belirten Prof. Dr. Ortaylı, Kürtlük kimliğine sahip çıkmak isteyenlerin bunu açıkça ifade edebilecek özgürlüğe sahip olduğunu öne sürdü. Prof. Dr. Ortaylı, alt kimlik, ana dilde eğitim gibi hakların, karşı tarafa şiddet uygulayarak alınamayacağına vurgu yaptı. 

'MİLLİYETİMİ İNKAR EDEMEM'

Prof. Dr Ortaylı, özellikle Kürt kökenli aydınların etnik kimlikler üzerine tartışmak yerine Kürtçeyi tüm Kürtler’in anlayabileceği bir dil haline getirmek zorunda olduklarını belirterek, "Konuşacakları ortak bir dil yok. Okullarda bu dili öğretecek öğretmen yok. Ana dilde eğitim serbestliği getirilse bile öncelikle Kürtçenin ortak bir dil haline getirilmesi lazım. Bir etnik grup ana dilde eğitim ve diğer haklarına sahip çıkması için Türk kimliğinin kullanılmaması gerektiği anlayışına anlam veremiyorum. Sen kendi dilinde konuşacaksın diye ben milliyetimi inkar edemem. Sen kendi dilinde konuşacaksın diye ben kendi milletimi inkar edemem. Demokratik olarak ileride olan batı ülkelerinde, hatta ABD’de bile buna gülerler" diye konuştu.

YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 13 Ekim 2013 Pazar 18:43

Fransızlar fransızım diyecek,İngilizler ingiliziz diyecek,Yunanlılar yunanlıyım diyecek ama Türkler Türküm diyemeyecek.AKP nin istediği bu.Neden?Apo nun gücüne gider çünkü.Ülkeyi bebek katili eli kanlı teröristlerin kararlarına bıraktılar.İlber Ortaylı kibar bile konuşmuş.

Yorumu oyla      19      10  
Misafir 13 Ekim 2013 Pazar 13:04

Ortaylı haklı.Otuz bin insanımızı,askerimizi şehit eden eli kanlı bir kaç hain istedi diye bu iktidar Türklüğe savaş açtı.Bu savaşın sonunda Yüce Türk Milletinin altında kalacaklar.

Yorumu oyla      24      17  
Misafir 13 Ekim 2013 Pazar 12:31

Adamın söylediği işine gelmeyince fitne fesat yayıcı oluyor,sonradan gelme oluyor.sen kimsin nerden geldin.bu memlekette kim varsa hepsi sonradan gelmedir.Ermeniside,rumuda,abazasıda,yahudiside,kırmasıda,zazasıda sonradan gelmedir.Tarih boyunca türkler ırkçılık yapmamış ama bundan sonra mecburen yavaş yavaş yapmaya başlayacaklar.Kazığı yiye yiye türk olmayana karşı dikkatli olmak zorunda olduğunu öğrenmeye başladılar.

Yorumu oyla      25      18  
Misafir 13 Ekim 2013 Pazar 10:55

tarih boyunca Türk'ler, ırkçılık yapmamış, her kavim ırk ve dine hoşgörülü koruyucu olmuşlardır,yahudi'leri dahi dünyada koruyan tek millet Türkler olmuştur.ancak ülkemize sonradan gelen soyu sopu Türk olmayan bu tipler fitne gibi Türk ırkçılığı tohumları sepiştirerek ülkeyi kargaşaya kaosa sürüklemişlerdir.kısacası çıkarları uğruna bunlar,"hadlerini aşan" tiplerdir...

Yorumu oyla      28      11  
Misafir 13 Ekim 2013 Pazar 07:51

Türkiye'de, Türk olmadığı halde Türk ırkçılığı yapan bu sonradan dönmelerdir.darbeleri yapanlarında, darbe severlerinde çoğunluğu yine bu sonradan gelme ve dönme tiplerdir. bunların amacı dağdan gelip ortalığı bulandırarak balık avlamaktır. aynen ittihatçıların çoğunun Türk olmamasına rağmen Türkçülük ve darbecilik yaparak osmanlının yıkımına balkanların kaybına yine sebep bunlardır.

Yorumu oyla      31      15  
Misafir 13 Ekim 2013 Pazar 01:37

Hoca ya helal olsun.Kendi öz vatanında birkaç tane emperyalist beslemesinin dolmuşuna binerek kendi benliğini harcayacak,ona hummalı gibi davranacak tek bir ulus yoktur.Bu vatanı,deliğe süpürülmemeyim diye herşeyi yapmaya mahkum meczuplara,evlatlarımızı uyuşturucu paralarıya aldıkları silahlarla öldüren namussuzlara bırakacak halimiz yok.NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE:

Yorumu oyla      23      22  
Misafir 12 Ekim 2013 Cumartesi 22:17

bu adama kökenini soracakksın, kendisi türk değil... sen aslını inkar ediyorsan, başkasında ne hakkın var... aslını inkar eden bre yarı cahil...

Yorumu oyla      36      15  
Misafir 12 Ekim 2013 Cumartesi 22:11

cok guzel ifade etmis.katilmamak mumkun mu!

Yorumu oyla      23      27  
Misafir 12 Ekim 2013 Cumartesi 19:24

bu sonradan monte mülteci halklar neden konuşurlar bilmem bu tatar kırmalrı rus dönmeleri nedn bu ülkeye geldiler kim getirdi bunlar geldiğinde herkesin bu ülkede toprağı var mı idi

Yorumu oyla      37      11  
Misafir 12 Ekim 2013 Cumartesi 18:35

yerden göğe haklı.abd de bile latini,meksikalısı,çinlisi,afrikalısı var.okullarda tek dille eğitim yapılır.hiç bir yaratık çıkıpta ben bu dilden alınıyorum,aşağılanıyorum demez.burada ise apo,cemil bayık alınır diye neredeyse utanmasalar Türkçeyi yasaklayacaklar.o andımız yemini türban sömürüsüne,boş işlere benzemez.akp gittiği gün tekrar koyulacaktır.daha heyecanla takip edilecektir.bütün bu ihanetler ellerinde patlayacak.

Yorumu oyla      24      24  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya Turktime'a Konuştu
MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya: GEZİ PARKI EYLEMLERİNDE ...
Şahin Mengü: Baykal Ortaya Çıkacak ve…
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Talat ...
Şahin Mengü Turktime’a Konuştu
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Yönetim ...
 
Gürsel Tekin Turktime’a Konuştu
CHP’nin iki numaralı ismi Gürsel Tekin Turktime'ı ziyaret etti. Tekin, ...
Kılıçdaroğlu; El Parasıyla Gerdek Olmaz...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Talat Atilla'ya gündemin sıcak konularını değerlendirdi.
Haluk İpek Talat Atilla'ya Konuştu: CHP'ye Sıfır Taviz Verdik
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Haluk İpek Türkiye’nin ...
 
AKP Gaziantep Milletvekili Şamil tayyar Turktime’a Konuştu
AKP’den Gaziantep Milletvekili seçilen Star Gazetesi eski Ankara Temsilcisi ...
Kılıçdaroğlu: Dua Etmeden Uyumam
CHP Lideri kemal Kılıçdaroğlu Turktime Yönetim Kurulu Başkanı ve Güneş ...
Kılıçdaroğlu Talat Atilla’ya Konuştu
CHP Lideri kemal Kılıçdaroğlu Turktime Yönetim Kurulu Başkanı Talat Atilla'ya konuştu.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
abd
Acun Ilıcalı
Mersin İdmanyurdu
Jose Mourinho
Yeni Zelanda
TV8
Slaven Bilic
Anadolu
Facebook