MİLLİ MÜCADELE VE KUVVAYI MİLLİYE’DE ÇERKEZ ETHEM..
Yalçın Toker

 

Boş zamanlarımdaki en büyük zevkim, kütüphanemle meşgul olmaktır..

En çok da eski kitaplarımı elime alıp karıştırmayı severim..

Şu anda elimde Milli Mücadelede İç İsyanlar isimli kitabım(*) var.. Onun sayfalarını karıştırıp dikkatimi çeken bölümleri okumakla meşgulüm..

Bu kitabımı 2009 yılında yazıp bastırmıştım.. Kitabım çok güzel satılmıştı.. Şimdi tükenmek üzere..

İsterseniz o kitabımın bazı sayfalarını kısaca sizlerle birlikte karıştırıp okuyalım, paylaşalım..

İşte satırlar;

“Batı Cephesi Komutanı Albay İsmet Bey (İnönü),  düzenli orduya katılması ve emir komuta düzenine uyması yönünde Ethem Bey’e (Çerkez)  birçok defa ihtarlarda bulunmuştu.. Ona, sahip olduğu yetkilerini bildirmiş, bunları aşmamasını ondan istemişti.. Unvanın da, kendisinin yakıştırdığı şekilde Kuvvayı Seyyare ve Kuvvayı Tedibiye Umum Komutanı değil, Birinci Kuvvayı Seyyare Komutanı olduğunu tebliğ etmişti..  

.. Atatürk Nutuk’ta Düzenli Ordu Kararını Anlatırken der ki: Kuvva-yı Milliye kuvvetlerinin dağıtılması ve düzenli Orduya geçiş kararı kolay alınmış değildi. Meclis’te konu hakkında çok sert münakaşalar yapılmıştı.

Orduya güvensizlik ifadeleri taşıyan bu konudaki konuşmalardan bazılarını Atatürk Nutuk’ta ise şöyle anlatır:

“Batı cephesinde, orduda ve halk arasında ve hatta Mecliste yapılan propaganda o kadar kuvvetli ve tesirli bir hale geldi ki, bu Ordudan fayda yoktur, dağıtılsın.. Hepimiz Kuvvsyı Milliye olalım sözleri, her tarafta kulakları doldurmaya başladı..

Mustafa Kemal Paşa, Ethem Bey ve kardeşlerini kendisine katılmaya ikna etmek için, katıldığı bir toplantıda durumu şöyle açıklamıştı:

“Hakikat şudur ki, önümüzde yenilip, mutlaka denize dökülmesi lazım olan bir Yunan Ordusu vardır. Bu büyük neticeyi alabilmek için ise, ciddi ve kati tedbirlere ihtiyaç vardır.. Benim askerliğime itimat buyurursanız ki, arkadaşlarımın bu güveni sakınmayacaklarını zannederim, bu büyük iş ancak muntazam, bir ucundan öbür ucuna ve en büyük kütlesinden son erine kadar disiplinli, mükemmel bir Ordu ile başarılabilir..

Ethem Bey ve kardeşleri ise, Mustafa Kemal Paşa’nın, vatan ve millet için birlik olunması önerisini değerlendiremediler... Duyguları ve nefislerine yenildiler..

Batı Cephesi birlikleri arasında, bir cepheye sahip bulunan Ethem Bey müfrezesinin adamları adeta, ordu erlerinden üstünde ve imtiyazlı görülmeye başladılar.. Gıpta edilir hâle geldiler.

Ethem Bey ve kardeşleri Batı Cephesi haberleşmelerine adeta ambargo koydular. “Kuvva-yı Seyyare Komutanları” olarak bazı yasaklar getirdiler..

Çerkez Ethem, Karacaşehir’de kurduğu “Karakeçili Müfrezesi”nin Batı Cephesi konularını, Albay İsmet Bey de, bu kitapta uzun uzun  anlatmaya devam eder..   

(*) Milli Mücadelede İç İsyanlar /Yalçın Toker- Toker Yayınları..



Sayfa Adresi: http://www.turktime.com/yazar/milli-mucadele-ve-kuvvayi-milliye-de-cerkez-ethem-/7109