![]() |
Bu kadar da olmaz ki; parasız bırakılan emekli ne yapsın? YASA VAR! Bankaların uygulaması emeklileri bu konuyu araştırmaya itti. HANGİ DURUMLARDA MAAŞA BLOKE KONABİLİR? Emekli maaşına yapılan haciz ve bloke işlemleri için sadece iki tür borç istisna dışında tutulur. Bunlardan birisi SGK'nın kendisine ait olan alacaklarıdır. Yani emekliler SGK prim borçları nedeniyle emekli maaşı blokesi ile karşı karşıya kalabilirler. BLOKE KONULAMAZ Yargıtay Genel Kurulu emekli maaşlarına konulan blokeye karşı verdiği kararda ''bloke konulamaz'' dedi. UZMANLAR UYARIYOR "Neye imza attığını bilmeyen emekliler kredi ve kart borcunu ödeyemediklerinde maaşlardaki kesintiyle şaşkına dönüyor." diyen uzmanlar: "Emekli maaşının tamamına bloke konulması halinde, başka geliri olmayan davacının emekli maaşının tamamına bloke konulması nedeniyle asgari geçim masraflarını karşılayamayacağı açlığa mahkûm edileceği gerçeği göz ardı edilmemelidir. MAĞDUR EMEKLİLER YARDIM İSYİYOR "Bir bankanın emekli maaş müşterisiyim, bankadan kullandığım kredilere istinaden maaşımı bloke koymuş, krediler bitmeden maaş taşıma işlemi yapamıyorum, yani promosyon lardan faydalanamıyorum. Müşteri hizmetlerini aradım onlarda aynısını söyledi, kredi kullanımında imza attığım belgelerin içinde bu sözleşme varmış, ama bana herhangi bir bilgi verilmedi, benimle aynı durumda olan bir kullanıcı problemim çözüldü teşekkürler diye yorum yapmış, bende aynı şekilde muzdarip oldum. Yardim lütfen. " MAAŞINA BLOKE KONULAN EMEKLİ NE YAPMALI? Yasaya rağmen bazen emeklilerin maaşlarına bloke konulduğu haberleri çıkıyor. HAK SAHİPLERİNİN MAAŞLARI DA KORUMA ALTINDA Haciz ve bloke muafiyetinden sadece emekliler değil emeklilerin hak sahipleri de yararlanabiliyorlar. Yani ebeveynlerinden, çocuklarından emekli maaşı ödemesi hak edenler ve bu ödemeyi alanların da gelirleri aynı kapsamda değerlendiriliyor. Hak sahipleri de kapsamına girenler de maaşlarına konulan herhangi bir bloke durumunda itiraz etme hakkına sahipler. BDDK BU DURUMA ÇARE BULMALI Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türkiye'de tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerini korumak, bankalar ve özel finans kurumlarının piyasa disiplini içerisinde sağlıklı, etkin ve dünya ölçeğinde rekabet edebilir bir yapıda işleyişi için uygun ortamı yaratmak bu sayede ülkenin uzun vadeli büyümesine ve istikrarına katkıda bulunmak amacıyla kurulmuş bir devlet kurumu. EMEKLİLER BDDK 'YA ULAŞAMIYOR BDDK yetkililerine ulaşmak bir hayli zor! Maaşlarına bloke konulan emekli mağdurlar dertlerini anlatamıyorlar. Şikayet başvuru konumundan yazıyorlar ama ulaşamıyorlar. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu bu duruma bir çare bulmalı. Çünkü BDDK'nın görev amacının başında: Türkiye'de tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerini korumak yeralıyor! Emekliler "Maaşlarımızın tamamına "bloke“ konulmasın" diye dert yanıyor.
Maaşlarının tamamına bazı bankalar tarafından "bloke" konulması, emeklileri zor durumda bırakıyor.
Tok açın halinden anlamaz ki...
Emekli maaşınla bir ay geçinmeye çalışan bu insanları daha da perişan ediyorsunuz!
Ev kirası, yol parası, elektrik, su, doğalgaz, yeme-içme; yetişmiyor para...
Peki şimdi ne yapacaklar?
"Emekli maaşlarınızı bize taşıyın şu kadar promosyon verelim" diyorsunuz; fakat sonradan yüzüne bile bakmıyorsunuz bu emeklilerin!
İş bitti, inşaat paydos.
Nasıl olsa maaşlar anında yatıyor; sizde kredi kartı borcu, ihtiyaç kredisi gecikmesini bahane ederek emeklinin tüm maaşına el koyuyorsunuz!
Olmaz böyle bir anlayış; emekli maaşının tamamına banka olarak bloke koyamazsınız.
Sözün kısası; emeklilerinizi aç susuz bırakıyorsunuz.
Emekli maaşlarına uygulanabilecek 'haciz' ve 'bloke' işlemlerinin detayları 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 88. ve 93. maddelerinde açık açık belirtilmiş.
Yasa, emeklilerin maaş gelirlerini sıkı sıkıya korur. Bu maddelere göre "emekli maaşlarında bloke ve haciz konulması birtakım istisnalar dışında yasak."
Buna rağmen maaşına bloke, ipotek konulan emekliler ne yapabilirler?
Bir başka istisna ise nafaka alacaklarıdır. Nafaka alacakları da diğer borçlardan ayrı bir yerde sınıflandırılmıştır.
Emeklinin nafaka borcu varsa bu borçtan dolayı maaşına bloke ve haciz işlemi uygulanabilir. Maaşa konulabilecek haciz oranı da dörtte birden fazla olamaz. Asgari geçimin sürdürülmesi için maaşın tamamının bloke altına alınması da yasalara aykırı bir durumdur ve bu kural sadece emekli maaşlarında değil, bütün maaş ödemelerinde geçerlidir.
Bankalar artık tüketici kredisi çeken ve ödemeyen emeklilerin maaşlarına bloke koyamayacak.
Yargıtay’ın bu noktadaki tercihi ekonomik borç niteliğindeki bir ilişkinin emeklinin en temel yaşam koşullarından mahrum bırakılmakla sonuçlanmasını kabul etmek yönündedir ki eski Roma hukukunun tersine modern hukuk düzenleri böyle bir yorumu kabul etmez. Çünkü, modern hukuk düzenlerinde ekonomik borç kişilerin hak ve özgürlüklerinin özüne dokunan sınırlamaları kabul edemez. Diğer yandan emekliye kredi kullandıran bankanın kredi kayıt bürosundaki bilgileri de görebildiği, başka teminat alınmıyorsa emekli maaşının ve kredi taksitlerinin değerlendirilerek kredi kullandırılması esastır."
Emekliler istisnalar dışında maaşlarına bloke konulursa buna itiraz etme hakkına sahipler. Blokeyi koyan kurum, emeklinin talebi doğrultusunda koyduğu blokeyi kaldırmak zorundadır.
Eğer bütün itirazlara rağmen bloke kaldırılmaz ise o zaman emeklinin mahkeme yoluyla veya tüketici hakem heyeti aracılığıyla işlem yapma hakkı var. Bu tür durumlarda çoğunlukla karar emekliden yana çıkar.
Maaşına haciz konulan emekli ise doğrudan icra dairesine itiraz edebilir. Haciz konulan gelirin emekli maaşı ödemesi olduğuna dair bir dilekçe ile başvuru yapılması yeterlidir.