KOLOĞLU’NUN ÖLÜMÜ, HAKKI YETEN ve TURGUT ÖZAL’ın ÖLÜM YILDÖNÜMLERİ..
Yalçın Toker

 

 

Geçen hafta içinde cep telefonum ve bilgisayarım, yeni vefat haberleri, eski ölenlerimizi anma  ve cemiyet kuruluş yıldönümleri gibi mesajlarla doldu taştı..

Oysa ben bugünkü yazımda, kurucularından olduğum Türkiye Spor Yazarları Derneğimizi yazı konusu yapmayı düşünmüştüm.. Ama hafta içinde gelen o ölüm haberleri, ölüm yıldönümleri bu konuyu sona bıraktırdı.

Geçen aylarda en yakın spor yazarı arkadaşlarım Çetin Mete, Kahraman Bapçum, Necati Karakaya’yı kaybetmiştik.. Ben de onları yazılarımda anlatmıştım, hatırlarsınız.

Evvelsi gün de 60 yıllık meslektaşım, ağabeyim Orhan Koloğlu’nu kaybettik..

Ben 1954 yılında Yeni Sabah’ta gazeteciliğe başladığım zaman Orhan ağabey de Yeni Sabah’ta idi..

Orhan Koloğlu, 1929 Kadınhan doğumluydu.. Yani benden 8 yaş büyüktü.. Galatasaray Lisesini bitirmiş, İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültesine bağlı Gazetecilik Enstitüsünde eğitimine devam etmişti.. Strasburg Üniversitesi Edebiyat ve Sosyal Bilimler Fakültesinde doktora yapmıştı.                   

Gazeteciliğini Son Saat, Yeni Sabah, Akşam, Yeni İstanbul gazetelerinde muhabir, yazı işleri müdürü ve yazar olarak sürdürdü. Sonra, Milliyet ve Hürriyet gazetelerinde çalıştı. Aynı zamanda Üniversitelerde öğrencilere dersler verdi. Hacettepe Üniversitesinde devrim tarihi dersi okuttu. 1982-84 yılları arasında Libya'nın Trablusgarp üniversitesinde öğretim görevlisi oldu. Pek çok tarihi ve bilimsel kitaplar yazdı. Eserlerinin sayısı 90’ı bulmuştu.. Türk Çağdaşlaşması adlı eseriyle Sedat Simavi Ödülünü kazandı. 2000 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti geleneksel Burhan Felek Basın Hizmet ödülüne layık görüldü.

Rahmetli ile İstanbul Florya’daki Gazeteciler mahallemiz olan Basınköy’de komşu olduk. Güzel arkadaşlıklar yaptık. Nur içinde yat, Orhan ağabey..

Bu arada, onun ağabeyi Doğan Koloğlu da Basınköy’de komşumuzdu. O da değerli bir gazeteci ağabeyimizdi. 1927 yılında Sürmene'de doğan Doğan Koloğlu da, öğrenimini Galatasaray Lisesi'nde tamamlamış, Galatasaray'da futbolcu, yönetici ve teknik adam olarak çalışmış,  Divan Kurulu 2. Başkanı olmuştu.13 Kasım 2013’te o da aramızdan ayrılmıştı.

Gazeteciler Cemiyeti ve Spor Yazarları derneklerimiz de Orhan Koloğlu’nun ölümü ile ilgili  mesajlar yayınladılar. 

Spor Yazarları Başkanı  Oğuz Tongsir,  “Derneğimizin üyesi, gazeteci, yazar, tarih araştırmacısı, akademisyen Orhan Koloğlu, hayatını kaybetti. Kendisine Allahtan rahmet yakınlarına ve camiamıza başsağlığı dileriz. Cenazesi Zincirlikuyu aile mezarlığında toprağa verilecek..”

Gelelim ölümlerini andıklarımıza..

 

HAKKI YETEN: Beşiktaş’ın Baba Hakkı’sı..

Benim Spor yazarlığı yaptığım yıllarda en değerli haber kaynağım, Beşiktaş Başkanı olan Hakkı Yeten’di.. Sık sık yazıhanesine gider, haberler alır yazardım. Ara sıra da kendisi beni davet eder, Kumkapı ve Boğazda Balık restoranlarında buluşur, birlikte balık yer, rakımızı içer, sohbet ederdik.. Şimdi ben, bunları da anlattığım BEN SPOR YAZARI İKEN(*)  isimli kitabımdan alacağım birkaç satırla bunları sizlere nakledeyim:

Beşiktaş’ın efsane futbolcusu, sembolü Baba Hakkı’sı.. Hakkı Yeten,  3.12:1910 Vodina (Yunanistan) doğumludur.. Osmanlı Ordusunda subay olan Babası Mahmut Nedim Bey, Balkan Savaşı çıkınca İstanbul’a tayin edildi. Aile sekiz çocukla birlikte İstanbul’a gelip yerleşti. Fakat baba Çanakkale Savaşında şehit oldu. Hakkı Yeten de böylece çocuk yaşta yetim kaldı. İlk eğitiminden sonra  Halıcıoğlu Askeri Okuluna yazıldı. Orada futbola başladı. Beşiktaş kurucularından Şeref Bey, Hakkı Yeten’i izleyip beğendi ve Beşiktaş’a aldı. Hakkı Yeten tam 17 yıl Siyah-Beyazlı formayı giydi.. 1931’den 1947’ya kadar giydiği Siyah-Beyazlı forma ile oynadığı 439 maçta Beşiktaş’ın tam 382 golünü attı.. Yıldız oldu, kaptan oldu, Baba Hakkı oldu, Kulübe Başkan oldu..  Futbol Federasyonunda Asbaşkan oldu.16 Nisan 1989’da öldü. Cenazesi Zincirlikuyu mezarlığına defnedildi. Her yıl orada anılır. Geçen gün de anıldı.

Nur içinde yat Hakkı BABA..

 

 

RESİM ALTI: Ekteki fotoğrafta, Baba Hakkı  ile spor yazarı olarak görüşüyorum..

 

TURGUT ÖZAL: Geçen haftaki 17 Nisan günü, Rahmetli, Türkiye Cumhurbaşkanı ve Başbakanlarından Turgut Özal da ölümünün 17. yıIdönümünde mezarı başında anıldı. 13 Ekim 1927’de Malatya’da doğan Turgut Özal, Üniversite öğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünde yaptı..

1983 yılında Anavatan Partisi'ni kurdu ve aynı yıl yapılan genel seçimlerde partisinin birinci gelmesi üzerine Türkiye Cumhuriyeti'nin  Başbakanı oldu. 1987 seçimleri sonrasında tekrar Hükümeti kurdu ve Başbakanlığı devam eti. 

31 Ekim 1989’da TBMM tarafında Cumhurbaşkanlığına seçildi.

17 Nisan 1993 tarihinde vefat etti. Asıl adı Halil Turgut Özal’dır. Zeytinburnu Adnan Menderes anıt mezarında yatan rahmetli, her yıl bu tarihte anılır. Geçen hafta da anıldı..

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da hakkında şu mesajı yayınladı:  

“8. Cumhurbaşkanı Özal, ülkemize ivme kazandıran icraatları, demokratikleşme ve kalkınma sürecinde iz bırakan hizmetleriyle her zaman saygı ile yad edilecektir.”

Ruhun şad olsun sayın Özal!

Yazıda pek yer kalmadı. Çok kısa da Spor Yazarları Deneğimizden söz edeyim..

 

TSYD: 14 Nisan 1963’te İstanbul’da kuruldu.. Tüzüğünü ben hazırladım.. O sıra Hukuk fakültesini bitirmiş bir gazeteci ve avukattım. Her sene 14 Nisan’da derneğimizin kuruluşunu törenlerle anarız. Bu yıl da anıldı.. Fakat ben 83 yaşında biri olarak, 60 üzerindekilerin sokağa çıkma yasağı nedeniyle evden çıkamadım.. 57. Kuruluş yıldönümü törenine katılamadım.. Nice nice yıllara kardeşlerim!..

 

 

RESİM ALTI: Ekteki resimde, kuruluşumuzun 35. Yılını kutluyoruz. Ayaktakiler(sağdan sola): Yüksel Bayar, Kahraman Bapçum, Sinan Erdem, Tevfik Ünsi, Yüksel Bayar, Necati Karakaya, Necati Bilgiç.. Maalesef bu arkadaşların hepsi hayatta değiller. Çömelenler(sağdan sola): ben(Yalçın Toker), Togay Bayatlı, Atilla Gökçe çok şükür hayattayız..

(*) BEN SPOR YAZARI İKEN/Yalçın Toker-Toker Yayınları.  www.tokeryayinları.com Tel.02126010035 ve [email protected]



Sayfa Adresi: http://www.turktime.com/yazar/kologlu-nun-olumu-hakki-yeten-ve-turgut-ozal-in-olum-yildonumleri-/6317