CHP KURULTAYINA DAİR HER ŞEY!
Ankara Kulisi


CHP bir kurultayı daha geride bırakıyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun eli bu kez rahat değil. 1267 delegeden 800 delege Parti meclisi için aday. Buna karşılık CHP Genel Merkezinde adeta in cin top oynuyor. Bu durum MYK üyelerinin delege üzerindeki etkisinin olmadığı anlamına geliyor. Anlaşılan bu kurultayda il hatta İstanbul, Ankara ve İzmir’de büyük ilçe başkanları etkili olacak.

Mevcut MYK üyeleri ‘çifte huzursuzluk’ yaşıyor. Bir yandan ‘delege’ desteğinin zayıflığı, diğer yandan da ‘siyaseti bırakacağım’ diyen Haluk Koç’un, yeniden PM adaylığına soyunması bir yana, PM Listesi yazılımını Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte hazırlayacak tek isim olduğu kulisleri. Haluk Koç bu kadar etkili mi? Evet, bazı arkadaşlarını büyük kurultay delegesi olarak seçtirerek CHP’de ‘maaşlı delege’ sistemine geçtiği esprilerini neredeyse doğruluyor.

PEKİ GENEL BAŞKAN SEÇİMİ NE OLACAK?

Muharrem İnce dün Kemal Kılıçdaroğlu’na gitti. Aday olabilmesi için 126 imza gerekiyor. Tek aday propagandasını kesmek için Kemal Kılıçdaroğlu’na gitti ve kendisine destek veren yaklaşık 200'e yakın imzayı kendisine verdi. O da divana verirsin diye almadı. Yani İnce’nin aday gösterilmeme riski yok.

CHP tüzüğü ‘iki aşamalı’ bir seçim ön görüyor. 3 Şubat’ta Genel Başkan seçimi yapılacak. Toplam 1267 delege var. Bu delegenin salt çoğunluğunu oy kullansın kullanmasın 634 oy alan ilk turda genel başkan olacak. Burada ince bir nokta var. Hemen hemen her seçim 150 delege seçime katılmamış. Bu da adayların ilk turda seçilmesini güçleştiriyor. Geçen seçim Kemal Kılıçdaroğlu 740 oy ile seçildi. Ama şimdiki soru ‘bu sefer eski gücü var mı?’ Doğu ve Güneydoğu ve sol delege mesafeli duruyor. Muharrem İnce’nin önünü açacak olan gayri memnunlardır. Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce 470-500 oy aldığı an seçim ikinci tura kalır ve seçilmesi tehlikeye girer.

5 İLİN BAŞKANI ALEVİ

Başta Mardin il Başkanı ve eski Milletvekili Mahmut Duyan olmak üzere özellikle Güneydoğu ve İstanbul delegasyonundan bazı isimler Muharrem İnce’ye eskisinden daha yakın.

CHP için Alevi partisi derler. Aleviler de tepkili. Seçmen, seçilen değil. Neden mi; 81 ilde sadece (Tokat, Hatay, Kahramanmaraş, Erzincan ve Tunceli) sadece beş il başkanı alevi. MYK'da iki kişi. Veli Ağbaba'yı sayarsak bile Erdal Aksünger'in dışında Alevi üst düzey yönetici yok. TBMM'de Başkanlık divanında da yok. Oysa Baykal döneminde en az üç dört isim Alevileri temsil ediyordu.

Bu sebeple kurultayda büyük ağırlığı olan ve kendisini dışlanmış sayan Alevi delege Kılıçdaroğlu'nun listesine itibar etmeyebilir.

Hele hele Haluk Koç'un oluru ve Mehmet Bekaroğlu'nun desteği ile Murat Özçelik ve Merve Kavakçı'nın eşi PM listesinde yer alırsa yandı gülüm keten helva..

36. Kurultayda Blok liste değil, çarşaf liste olacak görünüyor. Bu da PM üye seçimlerinin oylama sayımının en az bir iki gün süreceği anlamına geliyor. Genel Başkan seçimi için 634 oy gibi yüksek bir rakam gerekirken PM üyeliği için oy oranı gayet düşük. Geçen kurultayda kadın kotası denilen cinsiyet kotasından 275 oy ile seçilen bile oldu.

Kurultayda divan başkanı Yılmaz Büyükerşen olacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, divan başkanlığı için Hikmet Çetin’i önerdi. Hikmet Çetin de kabul etti. Ancak CHP’de delege savaşı hengamesinde birçok parti büyüğü gibi Hikmet Çetin’de delege seçilmemişti. Bunu üzerine bir ara formül arandı ama bulunulamadı. Yılmaz Büyükerşen’de karar kılındı.

Bakalım Utku Çakıröz’e PM üyeliği planı yapılmasına Yılmaz Büyükerşen ne diyecek? Belki de divan başkanlığını kabul etmeyecek. Çünkü Çakıröz ile kanlı bıçaklı.



Sayfa Adresi: http://www.turktime.com/yazar/chp-kurultayina-dair-her-sey/5657