Erdoğan Orduyu Değiştiriyor... Selçuk Dereli'nin İtirafı...
Talat Atilla

 TALAT ATİLA'NIN GÜNEŞ GAZETESİ'NDEKİ KÖŞE YAZISI...

İşte Erdoğan'ın Değiştireceği Ordu Planı

Yüksek Askeri Şura'nın geçen sene gerçekleşen toplantıları Org. Hasan Iğsız yüzünden oldukça tartışmalı geçmişti. Başbakan Erdoğan, Yüksek Askeri Şura Toplantısı'nda Iğsız'ın ismi önüne geldiğinde, ' Bana hakaret eden internet sitelerini kuran kişi' diyerek Hasan Iğsız'a tepki göstermişti. Aynı Yüksek Askeri Şura Toplantısı'nda bazı generallerin toplantıyı Iğsız için terk ettikleri, hatta istifa etmekten son anda caydırıldıkları kamuoyuna yansımış ama ispat edilememişti.
Bu sürecin finalinde de Iğsız emekli edilmiş, 4 günde bitmesi gereken Yüksek Askeri Şura toplantıları 'Balyoz' davalarının da etkisiyle 10 gün sürmüştü. Başbakanlık koridorlarından aldığım sağlam bilgilere göre iktidar, Yüksek Askeri Şura'nın yapısı, askerlerin terfi kriterleri ve Orgeneral/Oramiral sayılarında değişiklikler  yapmak için yürüttüğü çalışmaları son aşamaya getirdi.
Hükümetin düşündüğü ilk değişiklik  Yüksek Askeri Şura'da yer alan sivillerin sayısını arttırmak.
Bilindiği gibi Yüksek Askeri Şura toplantılarına Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Oramiral, Orgeneral ve Milli Savunma Bakanı katılıyor. Hükümetin hazırladığı yeni taslağa göre Yüksek Askeri Şura Toplantılarına mevcutların dışında, iki Başbakan Yardımcısı, İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı'nın da katılması öngörülüyor.
Hükümetin Yüksek Askeri Şura'da değiştirmeyi düşündüğü bir başka kritik konu da, terfilerin oylama şekli. Mevcut yapıda generaller terfileri oylayarak nihai onay için siyasi iktidarın önüne bırakıyorlardı. Yeni yapıda terfi etmesi beklenilen adayların dosyası önce sivillere, yani siyasi iktidara gönderilecek.
İktidarın son olarak mercek altına aldığı konu, general sayısı...
Şu andaki general sayısı 360 civarında. Bu sayı iktidara göre yüzde 40 oranında fazla.
General sayısını kademeli olarak azaltmayı düşünen hükümetin bu konuda yaptığı çalışmaların da son noktaya geldiği ifade ediliyor.
Yüksek Askeri Şura son kez eski usulle Ağustos ayında toplanacak

Selçuk Dereli ilk kez konuştu, 'Şike'ye bulaşmamak için istifa ettim'
Tarih 23 Aralık 2009. Türkiye'nin en önemli FİFA kokartlı hakemlerinden Selçuk Dereli, 40 yaşında sürpriz bir kararla hakemliği bıraktı. Dereli'nin hakemliği bırakırken söylediği sözler kısa ama çok manidardı;
 'Gördüğüm lüzum üzerine...'
Bilindiği gibi Dereli, 2007 yılında Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanan Türkiye Kupası yarı final rövanş karşılaşmasını yönettikten sonra sarı-lacivertli yöneticiler tarafından sertçe eleştirilmiş ve mahkemelik olmuştu.
Dereli, Aziz Yıldırım, Ali Koç ve Murat Özaydınlı'ya açtığı tazminat davalarını da kazanmıştı.
Genç yaşında ismini futbol tarihine yazdıran Dereli, istifa nedenini 2 sene sonra ilk kez açıkladı.
Selçuk Dereli'ye, 'Önemli maçlar yönettiniz. Kulüp başkanları ve spor camiasını yakından tanıyorsunuz. Size göre maçlarda şike yapılıyor mu?' diye sordum.
Yanıtı müthişti;
 'Yapılmıyor diyemem...'
Dereli'ye, 'İstifanızın ardından bu kadar zaman geçti. Türkiye'nin 1 numaralı gündemi şike... Hakemliğe devam etmek için 5 seneniz varken neden istifa ettiğinizi açıklarsanız, belki bugün yaşadıklarımızı daha iyi anlamamıza yardımcı olursunuz' dedim.
Mimikleriyle bu sorumu yanıtlamak istemediğini hissettirince, 'Tarihe not düşmek istemez misiniz?' diye üsteledim.
FİFA Kokartlı eski hakem Selçuk Dereli'nin son sözleri gerçekten futbol tarihine geçecek kıvamda oldu;
'Şike pisliğine bulaşmamak için hakemlik mesleğini bıraktım. Beni o pisliğe çekme ihtimalini sıfırlamak için çok sevdiğim hakemlik mesleğini bırakmaktan başka şansım yoktu. Şerefle, alnı açık yaşamayı tercih ettim...'

 



Sayfa Adresi: http://www.turktime.com/yazar/erdogan-orduyu-degistiriyor-selcuk-dereli-nin-itirafi-/2773