YORUMLAR
Toplam 59 yorum var. Onay bekleyen yorum yok.
Misafir 17 Aralık 2010 Cuma 09:35

Türklerin İslamı seçtiği dönemlerdeki sürece yapılan Savaşların yanısıra,Türk coğrafyasından,Emevi ve Abbasi ordusunda PARALI ASKER olarak görev yapan gurupların çok büyük etkisi vardır.Bu Türk Guruplarının içerisinden, Emevi ve Abbasi Ordularında BAŞ KOMUTANLIĞA kadar yükselen Türk ASKERLERİ vardır.ÖRNEK:Horasanlı Ebu MÜSLİM.Emevi Devletini yıkıp,ABBASİ Devletinin kurulmasını sağlamıştır.Ki Abbasi Devleti Sentesinden şaşan İslamın Tekrar Sentesine gelmesinde önemli Etkendir.H.Tahsin.

Yorumu oyla      57      50  
Misafir 17 Aralık 2010 Cuma 09:30

03.10, "Kılıç zoru ile kabul edilen",inançlar,"kabul edilmiş kisvesine bürünülmüş olur".Böylesine kabuller BİN YILI AŞKIN süre ilgili toplumun kabulu olarak süremez.Türklerin Müslümanlığa geçiş dönemlerinde,Emevi ve Abbasi dönemlerinde,dönemin Türk Devletleri ile yaptıkları savaşların en sert ve en UZUN YILLAR süreni,HAZAR TÜRK İmparatorluğu ile yapılan savaşlardır.Musevi olan Hazar Türk İmparatorluğu,bu süreçte İslama geçmedi.03.10 da yazan dostum,yanlış bilgilere sahipsiniz.H.Tahsin.

Yorumu oyla      56      49  
Misafir 17 Aralık 2010 Cuma 03:10

TÜRKLER NASIL MÜSLÜMAN OLDU? Davul zurna eşliğinde isteyerek mi? yoksa kılıç darbelerin altında binlerce kelle vererek metazori mi? sahi NASIL?

Yorumu oyla      53      53  
Misafir 16 Aralık 2010 Perşembe 22:17

Hasan abi, senin ciddiyetine ve bu sayfaya verdigin önemden ötürü her türlü övgüye läiksin.Benimde bugün bu konu ile ilgili yazacagim bir hayli dagarcigimda sakladigim bir cok yorum var,nasipse yazarin baska bir köse yazisinda beraber oluruz.Insallah Teyze´de o zamana kadar bize katilr.Burdan hepinize yorumlariniz icin sonsuz tesekkürler.No Name

Yorumu oyla      64      51  
Misafir 16 Aralık 2010 Perşembe 21:59

Olayı Müslüman Türk coğrafyasına indirgersek,1300 den itibaren Cumhuriyete kadar olan dönemde SORGULAMA mekanizmasını çalıştırmayan anlayış içler açısı da,Cumhuriyet dönemimizin,Atatürk'ün dönemi hariç,diğer dönemler çok mu iyi?Bana göre felaket ötesi.Atatürk döneminde Savaş Uçağı İHRAÇ eden bir Ülke iken,Atatürk sonrası,İthal eden Ülke olduk.Günümüze bakalım,Ülkenin Başbakanı,Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısı için Ülkenin ARG merkezine geliyor,Üniversite deki %01 kesimin tavrı(?) H.T.

Yorumu oyla      61      52  
Misafir 16 Aralık 2010 Perşembe 19:55

Böyle bir anlayıştır ki,bu fetvanın ardından,İslam dünyasında Bilim ve araştırma yapanların tamamına yakını TEŞVİK yerine,"DELİ" damgasına muhatap olmuştur.Buna ÖRNEKMİ istiyorsunun,onlarca örnek veririm.Mesela 17 ci Y.Y da 4. Murat döneminde,Sarayburnundaki şenliklerde İLK FÜZE denemesini başarı ile tamamlayan Lâgarî Hasan Çelebî.Ödülü,deli damgasını yiyip,Kırıma sürgün.Bizzat Şahit olduğum,1960 lı yıllarda,kendi kurumunda kullanılan LOKOMATİFLERİ yapan kişi Deli diye Bakırköye gönderildi.H.T.

Yorumu oyla      61      49  
Misafir 16 Aralık 2010 Perşembe 19:18

Yüce Yaratanın,okur-yazar olmayan,TEBLİĞCİSİNE (Peygamberine),ilk emri,İKRA (OKU) olmuştur.İslama inanaların büyük çoğunluğu bu AYETİ bilmelerine rağmen,yakın zamana kadar Eğitime karşı OLDUKÇA mesafeli duruyordu."NEDEN???",Var ya o varya, "İÇTİHAT KAPILARI KAPANDI" fetvası.İslam dünyasının CANINA okuyan fetvadır.Arkadaşların çoğunluğu anlamını bilir ama ben bir kez daha tekrarlıyayım."Bilim ve Bilgi süreci Tekamül etmiştir,artık araştırma ve SORGULAMAYA gerek kalmamıştır." Hadi buyurun!!!.H.T.

Yorumu oyla      61      51  
Misafir 16 Aralık 2010 Perşembe 19:05

Gerek Endlüs İslamında,Gerek ABBASİ,Selçuklu ve Osmanlının ilk 200 yılında CEM olunan MEKANLARIN Külliye içeriğinde,İBADET mekanları,Külliye içeriğindeki EĞİTİM Mekanlarının %20 sini teşkil eder durumda idi.Endlüs'ün Üniversiteleri diye bilinen Eğitim mekanları,Avrupanın RÖNESANSININ,Reformunun yolunun açılmasına vesile olan tetikleyici mekanlardır.Hal böyle ikin günümüz İslam dünyasının hali NİCEDİR sorusuna muhatap olursak.Cevap="İçtihat Kapıları KAPANDI" fetvasının SORGULANMASIDIR.H.Tahsin.

Yorumu oyla      61      49  
Misafir 16 Aralık 2010 Perşembe 18:52

Sevgili OWLEYE,İslamın Peygamberi (tebliğ görevlisi), Mekke Müşriklerinin şerrinden kurtulup,Tebliğ görevini daha rahat yerine getirebilmesi için Medineye HİCRET etmek zorunda kaldı.Medineye vardığı ilk gününde,henüz dinlenmeden CEM olup EĞİTİM vereceği MEKANIN inşaatına başladı.Biz o mekana bugünkü "ANLAMI ile" CAMİ demeye başlamışız.Oysa İslamın ANA ŞARTI olan EĞİTİMİN mekanını, günümüzde,kulların yaratanına karşı kişisel ibadeti olan,ŞÜKÜR ibadetlerinin ifa edildiği mekan haline getirdik.H.T.

Yorumu oyla      56      49  
-AB- 16 Aralık 2010 Perşembe 18:23

Değerli dost, 13:20 Misafir. Rica etsek de siz de, sizi ve yazılarınızı ayırt edebilmemiz için üye olsanız veya en azından bir rumuz kullansanız. Bu dergahta birbirini tanıyan dostlar, abiler ve kardeşler farklı fikir sahibi olsalar da birbirini anlayabildikten sonra en azından anlaşamadıkları konusunda hem fikir olabiliyorlar. Sizi anlayabilmek için önce ayırt edebilmemiz lazım. Bu hususu değerlendirmeniz dileğiyle. A.B.

Yorumu oyla      61      50  
OWLEYE 16 Aralık 2010 Perşembe 17:28

Bir gün cuma namazında hutbeye başlamadan önce cami hocası, dantelli fese bozuk para bırakanlara hitaben şöyle demişti; Elinizi biraz daha cebinize atın..,cennet kapısı bozuk parayla açılmaz..Tabii olarak camiyi terkettim ve cemaati de akabinde uyardım..Bir uyarıyı da kocatepe camisinin altını iş merkezlerine kiralamaktan duyduğu hazzı paylaşan bir müftülük personeline yapmıştım.Geleceğim nokta şudur ki; kapitalizm halihazırda din eksenli bir pazarı onar ve destekler,pazar yerine sergi açsa da!

Yorumu oyla      60      50  
Misafir 16 Aralık 2010 Perşembe 16:00

Evet OWLEYE nin tespitine katılmamak mümkün değil.Yine "damardan" yakalamış.Fakat,Ateizim Marksist felsefenin "Anayasasının" dokunulmaz maddelerinin başında gelen,hata özünü şekillendiren,Felsefesini şekillendiren bir anlayıştır.Bu nedenle,marksist ideolojinin, "BİREYSELLİK" vurgusu ile çelişen bir durumudur.Tabi tek çelişkisi de bu değildir.Önüne Bilimsel sıfatını ekleyen bu ideolojiyi,Sosyaldemokrat hareketlerin gayreti gücü,çelişkiler yumağından kurtarmaya yetmemiştir.....H.T.

Yorumu oyla      58      49  
Misafir 16 Aralık 2010 Perşembe 15:08

Zavalli Helen"Yunan" Köylüsü bile kendini Aristo,Sokrates zanneder,irkci Alman kendini Göethe pozlarinda görer.Benim Müslüman kardesim Mevlana,Yunus,H.Bektas ne kendini zanneder nede bu tür pozlara bürünür,zaten ihtiyacida yoktur.Islam sicakligi ona bu noktada yetip artar bile.Elalem bu degerlerini benim okul kitaplarina bas taci yaparken,benim Ülkem deki vatandasim bu Ulu cinarlardan bir haber yasiyor.Bilmezler ki bu yüce degerlerin bu topraklarda ne anlam ifade yaptigini.C.oglu

Yorumu oyla      59      51  
Misafir 16 Aralık 2010 Perşembe 13:20

Sevgili AB;Bende senin yazdiklarinin benzerini yazdim,Gercekvatandas dünyayi basima yikti.Aklimi elime verecek kadar"iyiki baska bir tarafta söylemedi" isi ilerye kadar getirdi,bunun akabinde üzüntsünü belirten bir yorumunada rastlamadim.Ben ondan özür ve tazminat talep yapmiyrum,sadece sosyal demokrat kisiligine olmasina binayen,sartlari yerine getirmesini talep ediyorum.Üzüntüsünü bildirene kadar yorumlarima ara veriyorum.Kendimi rencide edilmis hissettim. Seb-i aruz haftaniz kutlu olsun.

Yorumu oyla      59      51  
OWLEYE 16 Aralık 2010 Perşembe 12:31

Her ne kadar sosyalizm terimi individualizm in karşıtı olarak 1800 lerin sonlarında terimsel ve felsefi niteliğini kazansa da, tarihi insan tarihine yekındır..Şayet marx iyi bir protestan olsaydı kapitalizmin tarihi de farklı olacaktı saptamamı burada da yaparak asıl cümleme gelmek isterim..Sosyalizmin dini yadsımasının en büyük sakıncası, özünde sosyalist nüveler bulunan tüm ilahi dinlerin bu düşünceyi yoksaymasıdır.. neticede din menşeili yetişen dimağlarda sosyalizm , ateizmle eşleşmiştir...

Yorumu oyla      67      49  
-AB- 16 Aralık 2010 Perşembe 11:32

Hacı Bektaş Veli, Şemsi Tebrizi, Yunus Emre gibi büyük adamların en önemli özelliği ve onları günümüz aydınlarından farklı kılan şeyin halkın içinde yaşamak olduğunu düşünüyorum. Şimdiki düşünürlerin, parti ayırmaksızın siyasetçilerin en büyük zaafı halktan kopuk yaşamalarıdır. VIP'den uçar, korumalarla gezer, kapılarda karşılanırlar. AKP'nin nispeten daha başarılı olması ise danışmanların biraz daha fazla halk içinde olmalarıdır. Fanusta yaşayanlar, çayırdakinin derdini bilse bile unutur. A.B.

Yorumu oyla      67      51  
-AB- 16 Aralık 2010 Perşembe 11:25

Beni mazur görünüz, fakat ben artık gerek sol, gerekse de sağ seçmenin bakış açılarındaki ayırımın ya alışkanlık ya da duygusal sebeplerle ilgili olduğunu düşünüyorum. İçinde bulunduğumuz çağda hangi tür anlayış gelirse gelsin, bir sosyal refah toplumu yaratmak, liberal düşünmek ve küresel davranmak zorunluluğu açıktır. Ayrışma kalıplardan ziyade daha elle tutulur olmak zorunda ama tabi bunun için de Hasan Tahsin abimin daha önceki yazılarda vurguladığı önemli bir ihtiyaç var: Eğitim. A.B.

Yorumu oyla      66      49  
Misafir 16 Aralık 2010 Perşembe 11:00

Anadolu´nun i Islämlasmasini saglamakta büyük katkilari bulunan Hz.Mevlana daha sonra ki yillarda bütün irklara kalkan olan Islam dini, Türk´lügede kalkan olmustur.Burada ki ince cizgiyi gözünüzden kacirmayin.Mevlana, ölmeden önce yaptigi vasiyetlerde Anadoluda ölümünden sonra hayatin yeniden gercek anlamda basliyacagini,ölüm gecesinide "Dügün gecesi"olarak gördügünü ifade yapmistir.Iki dostun bulusmasiancak bu denli anatilir.Mevlana gercek bir ögreticinin yaninda, baris sever ve humanisttir.

Yorumu oyla      66      49  
Misafir 16 Aralık 2010 Perşembe 10:32

Gercekvatandas,gka;Yorumlarinizin icerigine yönelik verdigim cevaplar sevgili Editörümüzün "elegine takildi"sizinle yorumlarimiz ve fikirlerimiz cakissada sizleri sevdigimi unutmayin lütfen.Bazen burasi Bülent beyin uyarilarina ragmen, bayram ve seyeran yeri olmaya biliyor.Coban, bazen sevdigi bir seyi yerden yere vurabilir,bu noktada yorumlari degerlendiriniz.Editörün bu sevgi dolu yorumu onaylayacagina yönelikte cekincelerim var.Bizden yazmak gerisi onaya bagli.

Yorumu oyla      65      50  
Misafir 16 Aralık 2010 Perşembe 09:41

Gerçekvatandaş 01:06,Türkiyede 20 Milyon Sosyaldemokrat veya "HALKÇI" yoktur.Böyle bir iddia nerede geçiyorsa,lütfen buna inanmayın.Değil 20 Milyon,YARIM MİLYON Sosyaldemokrat olmuş olsa,Sosyaldemokrat maskesi takmış olan mevcut yapı,%20 lerde sürünmezdi.Bence Türkiyede kendilerini sosyaldemokrat "ZANNEDEN" 3-5 milyon insan var,Sosyaldemokrat olmadığından emin olup da sosyaldemokrat maskesi takan 1-2 milyon insan var.Birde zemine göre CHP ye oy veren "AKP karşıtı" olanlar var.H.T.

Yorumu oyla      61      51  
Misafir 16 Aralık 2010 Perşembe 09:33

Gerçekvatandaş 02:08,Sn dostum ben hala umutluyum.18 indeki parti meclisi listesi ve çıkacak MYK kadrosu CHP nin SOSYALDEMOKRAT bir KULVARA 90 derecelik keskin bir VİRAJI dönerek girebileceğini umud ediyorum.Kılıçtaroğlunun hakkındaki tüm ŞAİBELERE rağmen umutluyum.Çünkü,Kılıçtaroğlundan ziyade,Gerçek SOSYALDEMOKRATLIKLARINDAN şüphe duymadığım,Hurşit GÜNEŞ,Umut ORAN,Sencer AYATA gibi sayıları sınırlı da olsa Uygar Dünyayı bilen yapıların önü açılır diye umutluyum.H.T.

Yorumu oyla      58      49  
Misafir 16 Aralık 2010 Perşembe 02:55

tebrikler sayın kuşoglu nefis bir yazı ...n.d

Yorumu oyla      58      49  
Gerçekvatandaş 16 Aralık 2010 Perşembe 02:08

Hasan Tahsin, Şu anda (gerçek halkçı ve sosyal demokrat bir siyasi görüş ve düşünceyi temsil etmesi gereken) CHP nin başındaki kadro; tutarsız, yetkinliği şüpheli, liderlik becerileri yetersiz, hala “çarşı her şeye karşı” muhalefet anlayışından kurtulamamış, kötünün iyileri.. Başlangıçta ben ve hatta hatırlıyorum, kendisi ile yapılan bir söyleşideki görüş ve düşünceleri altına koyduğun yorumunda sen de, Kılıçtaroğlu’nun fark yaratabileceğini ummuştuk.. Ama gelişmeler hiç de beklentilerimize uygun çıkmadı.. Umarım yanılmışımdır ve genel seçime kadar bir şeyler değişir.. Daha önceki bir yorumumda da belirttiğim gibi, önümüzdeki seçimde oy kullanmak üzere sandığa gidip gitmeyeceğimi gerçekten şimdiden bilemiyorum..

Yorumu oyla      61      52  
Misafir 16 Aralık 2010 Perşembe 01:10

Sevgili AB yeterli bilgim olsa,inan sabaha kadar yazarım.Yüzeysel bilgilerimiz var.Yaratnın göndermiş olduğu dinde MANTIKSIZLIĞIN yeri yoktur diye bir SAPLANTIM var.Her yasağın ve tavsiyenin,mutlaka sebepleri vardır.Benim şahsi inancıma göre,TÜM Bilimlerin kurallarını,kanunlarını yaratıcı koymuştur.bu nedenle,yaratanın hiçbir emri,BİLİMİN kuralları ile çelişmez.çelişen var ise,bana göre o,asla yaratnın emri olamaz."islamın şartı" yaratının tüm emirleridir.Öyle beş şartla kaytarmayalım derim.H.T.

Yorumu oyla      58      50  
Gerçekvatandaş 16 Aralık 2010 Perşembe 01:06

Artık cehaletini ve densizliğini apaçık ortaya koyan arkadaşım, hala kafanın dikine gitmeyi sürdürmüşsün.. Ben o “yekununu” aynı kefeye koyup aşağılamaya cüret ettiğin sosyal demokrat ve halkçı görüşteki insanlardan biriyim.. İmanımı da, inancımı da, ahlakımı da senin gibilerin ölçebilmesi ve değerlendirebilmesi haddine değil.. O lafını ettiğin ülkemde yaşayan 70 milyonun en az 20 milyonu da Sosyal Demokrat ve Halkçı görüşteki insanlar.. Nasıl 70 milyonun tamamı seninle aynı görüşte olabilirmiş ki?.. Boşuna aklını eline değil başına alıp konuş demedim sana:))

Yorumu oyla      63      55  
Misafir 16 Aralık 2010 Perşembe 01:04

23.44 misafir dost. anladım sen bana git demiyon ama diyon ki sen şimdi şamanistsen moğolistan dağlarında benim yurdumda olduğundan daha mutlu olursun diyon. hani laik ülkeyiz ya diyanete verilir üç üçbuçuk trilyon benim inancıma para harcanır da sana bi moğolistan bileti bile çok diyon. sev yada terket demiyonda burada mutlu olaman diyon. etme babam, biz din kardeşiyiz. bak hasan beyden örnek al. duracell gibi adam, rakiplerinden 10 kat daha dayanıklı dost. gka

Yorumu oyla      62      49  
Misafir 16 Aralık 2010 Perşembe 01:01

00:45 Gerçek vatandaş,yapılan sitem kişilere veya kitlelere değil,mevcut siyasi ideolojiye(!) yön verip bina edeneleredir.Keşke o siyasete siz yönverip,siz dizayn etmiş olsaydınızda,bizde eleştiri değil,övgü ve gurur duymuş olsaydık.Almanyadaki bir dostumdan rica ettim,alman SPD nin programını istedim, bir "dünya" sitemimin eşliğinde CHP genel merkezine gönderdim.Bu programı uygulasanız,"bir şeyiniz mi eksilir" çokmu zor diyede ekledim.Neleri kaybettiğimizin farkında değilmisiniz.H.T.

Yorumu oyla      59      49  
Gerçekvatandaş 16 Aralık 2010 Perşembe 00:45

Hasan Tahsin; her tür görüş, siyasi düşünce ve ideoloji içerisinden de; bazı din, inanç veya ahlak sapkını insanlar vardır ve çıkabilir elbet.. Sağcı da, dinci de, solcu da, milliyetçi de geçinenlerinden çok gördük böylelerini.. En popüler olanlarından bir dolu örnek sayıveririm şimdi.. Ama belli bir görüş, siyasi düşünce ya da ideolojiden insanların (Misafir 22:51 in tanımıyla) “yekûnunu” terazinin aynı kefesine koyarak aşağılamaya çalışmak; ya cehalet ya da kendini ve haddini bilmezliktir..

Yorumu oyla      63      51  
Misafir 16 Aralık 2010 Perşembe 00:35

gka,Kardeş kızmak ne demek,siz özgürce fikrinizide yazın eleştirinizi de yazın.Bizde cevabını verelim.Ben iddia ediyorum,Türk siyaseti SOSYALDEMOKRAT bir siyasi partiye kavuşamadı.Kavuşmuş olsaydı ne olurdu.Gerçek bir sosyaldemokrat Partimiz Türk siyasetinde bulunmuş olsaydı,ister İKTİDAR da olsun,ister sürekli muhalefette de bulunmuş olsun,Türkiye bugün bulunmuş olduğu gelişme noktasının en az iki katı,üç katı daha ileride olurdu.Sosyaldemokrat bir CHP ye Türkiyenin şiddetle ihtiyacı var.H.T.

Yorumu oyla      57      50  
-AB- 16 Aralık 2010 Perşembe 00:35

Ruhani konularda kendimi sadece kendine yetecek kadar bilgisi olan bir öğrenci olarak gördüğümden, ben de sevgili Teyze gibi biraz istirahat edeyim diyordum. Fakat Hasan Tahsin abimin 00:21 yorumunu okuyunca yorum olmasa da bir ricayla katılayım dedim: Abi temas ettiğiniz konu gerçekten sorgulanması gereken konu sanırım ve bizden biraz daha detaylı bilgi esirgemezseniz çok mutlu olurum. Sevgili Çapanoğlu'da şimdi öğrendim IHL mezunuymuş. Kızmazsanız ondan da katkı rica edeyim. Saygılarımla. A.B.

Yorumu oyla      58      49  
Misafir 16 Aralık 2010 Perşembe 00:30

Bela insani gelip bulurmus,aha geldin beni buldun,hemde kavgada bile söylenmiyecek sözler ile,aynisini iade yapmiyorum, buna aile terbiyem ve inancim müsade yapmiyor.Ben yorumumda yalan dolan bir sey yazmadim bu Milletin görüsüdür,yani 70 Milyonun.Mevlana adam yapamadiklarini ben hic yapamam,yapma mecburiyetinde degilim.

Yorumu oyla      61      54  
Misafir 16 Aralık 2010 Perşembe 00:21

Semavi dinleri tebliğ eden Peygamberlerin, tebliğ etmiş oldukları ÇERÇEVENİN eksiksiz devam ettiğini söyleyemeyiz.Zira Ne Hz.Musanın tebliği,günümüz yahudiliği ile örtüşür,ne Hz.İsanın tebliği,günümüz Hırıstiyanlığı ile örtüşür,ne de Bizim Peygamberimizin tebliğ etmiş olduğu İslam,günümüzde uygulamada olan Müslümanlıkla örtüşür.Zaman içerisinde tebliğ edilen EKSENDEN şaşmıştır,bulunmuş olduğu toplumların gelenklerinin etkisi altında kalmıştır.Sorgulanması gereken bu hassas noktadır.H.T.

Yorumu oyla      58      49  
Gerçekvatandaş 16 Aralık 2010 Perşembe 00:14

Şu nezih ortamda, siyasete fazla bulaşıp da kendini ve haddini bilmez şekilde yorumlarda bulunanlara muhatap olmamaya gayret ediyorum ama durup dururken ortalığa kılçık atıp kaşıntısı tutan MİSAFİR 22:51 gibilerinin kendi görüş ve ideolojisini paylaşmayanları tahkir edici lafları karşısında da suskun kalamıyorum.. Sana göre sosyal demokrat ve halkçı düşünceye sahip herkes Mevlana ya da din ve İslam cühelası öyle mi?. Hz. Mevlana da eserleri de felsefesi de sadece sosyal demokrat ve halkçı görüşte olmayanların tekelinde mi sanıyorsun?.. Aklını eline değil başına alarak konuş bundan böyle.. Yazık ki sadece çok yer gezip çok insan tanımakla adam olunmuyor.. Umarım işi uzatıp, cehaletini ve çapını daha fazla sergilemeye kalkışmazsın!..

Yorumu oyla      62      55  
Misafir 16 Aralık 2010 Perşembe 00:13

23.23 de yazan sn dost.1960 lı yılların sonlarında,Milliyetçi bir gurubun hasbelkader arasında bulundum.Atsızcılar diye nitelendiriliyordu.Müslümanlığı red edip,Şamanizmi savunuyordu.Nerde ise "Şamanist" oluyordum.Paçayı zor kurtardım.bu nedenle biraz olsun bilgim var.Anlattıklarınız doğru,fakat siz İslam öncesi Arap geleneğini,İslam diye sunmaya kaltığınızın farkındamısınız.İslam öncesi,Arap Cehaletinin,İslam ile ne alakası var? Bence,Şamanizme olan merakınızı,birazda Kurana verseniz.H.T.

Yorumu oyla      57      49  
Misafir 15 Aralık 2010 Çarşamba 23:52

bu arada hasan bey capanoglu bey hemen kızmayın ha. biraz ısıtalım demiştiniz bende sobaya odun atıverem dedim. her türlü özgürlük bizimkilerdendir diyonuz aman siz ters şeride sapmayın. fikir zikir özgürlüğü diyom. şöyle elle tutulur bişeyler verin biz de öğrenelim. gka

Yorumu oyla      59      49  
Misafir 15 Aralık 2010 Çarşamba 23:44

Samanizme bu kadar özenti duyuyorsan 23:35 Mogalistan da hala bu inanc bicimini benimsiyen ileri görüslü insanlar vardir,istersen seni oraya alalim,sakin bunu "terk et" safsatasi ile karistirma.Sadece senin mutlu olman icin yardimci olmak istiyorum.Ama bizi bulastirma,biz dinimizden memnunuz.

Yorumu oyla      61      50  
Misafir 15 Aralık 2010 Çarşamba 23:41

22:51 Evet size katılıyorum sn dostum.Bizim Ülkemizdeki,"çakma sosyaldemokratların" Sosyaldemokrasi felsefesine yaptığı İHANETİ,yaptığı ZULMU,verdiği ZARARI,Ne hitler yapmıştır,ne de Musolini.Bizdekilerin asıl özelliğide, Halka yaptıkları ihanettir.Türkiye bugün kişibaşı GSMH 30 bin dolarları aşamamışsa,Türk siyasetinin, SOSYALDEMOKRAT kanadının, sahte yapısından kaynaklanmaktadır.H.T.

Yorumu oyla      58      51  
Misafir 15 Aralık 2010 Çarşamba 23:35

gerçek türkler şamandı, islamiyet geldi türklük kazınmaya başladı. şimdi kürtlere yapılan o vakit türkmenlere bunun için yapıldı. diğeri dedikleri türkmenlerdi o vakit. şamanizm Osmanlı kurulana kadar, hatta kurulduktan sonra bile varlığını sürdürmüştü. Bugün bile günlük hayatımızda hiç farkına olmadan geleneklerini, ritüellerini yerine getirdiğimiz bir inanç sistemi, bir yaşam şeklidir. İslam'ın üstünlüğünü baki tutarak şunu söyleyebilirim. halen şaman olsaydık hayatımız daha iyi olurdu. gka

Yorumu oyla      58      51  
Misafir 15 Aralık 2010 Çarşamba 23:04

Sizin Akepe bi şekil, kayseride sağır sultanın bildiği yolsuzlukları örtmeye çalışır. öbürünün cehepe bi başka şekil, biri diyo araba koruma aldık dayak yememek için, öbürü diyo takip ediliyom, beni listeden atmayın. mehepe zaten milli kelimesini bile sulandırdı attı. dönmez kardeşin depe'si unuttuk gitti. diğerleri zaten benim radara takılmaz. şu başbakan delikanlı olup yolsuzluk kellesi alsın oyumu verecem söz. yok yine örterse oyumu perinçeke verecem söyledim gitti. GM

Yorumu oyla      59      52  
Misafir 15 Aralık 2010 Çarşamba 22:56

Ne güzel konu olmuş bu ya, bayıldım hakkat. Gerçi benim kadim dostlarım bunu da siyaset malzemesi yapmış ama ne edek uyacaz. Bugün ilk defa bütçe görüşmelerine bakayım dedim, bakmaz olaydım. Konuşuyolar konuşuyolar sonra başkan oylatıyom diyo, kabul edenler-etmeyenler-kabul edilmiştir. 3,5 saniyede bitti. Şimdi bu durumda siz halen ilericilik diyonuz. Babam, takunyalı takunyasız farketmez, ilericilik böyle mi oluyo. Sistemi biz mi kurduk demeyin ha. Değiştirin gayri, her haltı değiştiriyonuz. GM

Yorumu oyla      57      50  
Misafir 15 Aralık 2010 Çarşamba 22:51

Gezmedigim Ülke,konusmadigim kültürde insan kalmadi gibi.Bizim Ülkemizde bazi tipler var kendilerini Halkci görer,halkida sevmezler yani.Burunlarindan kil aldirmazlar,gören der ki karsiki daglarida onlar yaratmis.Cok arogantlar,kendilerine birde sosyal demokrat ismini almislar,bu isim bile iskence cekiyor onlarin bu tür yaklasimlarindan.Inanin gezdigim yerlerde bu tür canlilar ile hic karsilasmadim.Halkcilarin yekününe Mevlananin Mesnevi kitabini okumayi mecburi kilacaksin,düzelirler.

Yorumu oyla      58      57  
Misafir 15 Aralık 2010 Çarşamba 22:36

Güzel Teyzemiz.sizde yigitoglu gibi yapmayin,biliyorsunuz o bilinmiyen bir yola gitti,siz Insallah en yakin zamanda E-Dergahinda olursunuz.Bu zaman zarfinda arti vermek icin bari bu sayfaya girin.Kisa bir zaman icin ayri kalmaniz hayirli bir is icindir insallah Dualarimiz seninle olsun.

Yorumu oyla      60      51  
Misafir 15 Aralık 2010 Çarşamba 20:47

Çapanoğlu kardeş,Kendilerinin "İlerici" olduğunu iddia eden yapıların İCRAATLARINA bakmak lazım,yaşamlarındaki UYGULAMALARINA bakmak lazım.Malesef bizim ülkemizde KAVRAMLARI yerinde kullanmak yerine,işine gelen kavramları,kendilerine ait SEMBOLLER,işine gelmeyen "tu-ka-ka semboller" ise karşıtlara ait sembollerdir,anlayışı gibi,saygısız ve küstah bir anlayış vardır.Her türlü statikoyu savunarak,ilerici olunmaz.Hele 18 ci asrın Marksist Felsefesini ilericilik zannetmek sorunlu zihniyettir.H.T.

Yorumu oyla      60      51  
Misafir 15 Aralık 2010 Çarşamba 20:36

19:52,Sevgili dostum,Teyzenin galiba birkaç gün işi var.Bu nedenle, "Mevlananın hoşgörüsü" ile yaklaşalım.Fazla uzun sürmez,bir boşluktan yararlanarak,yorumlara katılır.H.T.

Yorumu oyla      60      50  
Misafir 15 Aralık 2010 Çarşamba 20:06

Mevlana(C.Rumi)bu asirda yasaydi büyük ihtimalle onada gerici veyahut takunyali yakistirmasini yaparlarmiydi yapmazlarmiydi buda tartisilir her halde,onun tek sansi Cumhuriyet döneminde ve Halk partisi döneminde yasamamis olmasidir.Mevlana bizim okullarda bile dogru dürüst ögretilmemistir.IHL mezunu olmama ragmen bizim ders müfretinda bile öylesine ögretilmistir.Bizim Ülkemizde nerdeyse degerlerimize sahip cikmak bile gericilik damgasini yenmesine sebebiyet veriyor.C.oglu

Yorumu oyla      61      52  
Misafir 15 Aralık 2010 Çarşamba 19:52

Hasan abi bu Teyzemizin bize yaptigini nasil karsiliyalim?Ben haspel kader fazla bir egitimim ve bilgim olmamasina ragmen burada hissettigim aile sicakligi nerdeyse beni asrin sairi ve yorumcusu yapti.Cok genis bir akraba ve tanidigim cevrem olmasina ragmen, sizlerde gördügüm güzelligi ve muhabbeti onlarda göremedim.Reyting kismina gelince,bunu havalara bagliyorum.En yakin zamanda toparlanacagimiza inaniyorum.

Yorumu oyla      60      51  
Misafir 15 Aralık 2010 Çarşamba 19:24

Sevgili Bulent bey,huzuru ve hoşgörüyü vurgulayan yazı kaleme alıp,yorumcularda bu yazının etkisi altında kalınca,bizim "E-Dergahın" yorum reytingi düştü.Oysa bu saatlerde yorum sayısı 40 ları aşmış olmalıydı.Ne yapsak,birkaç "aykırı ve sorgulayıcı" yorum mu yazsak... Hz.Mevlana,bir siyasi parti liderinin,Partisinde AŞUREYİ yasakladığını duysa,üstelik te Muharrem ayında yasakladığını duymuş olsaydı,acaba hoşgörü ile karşılarmıydı(?).Hacı Bektaşı Veli ne derdi bu lidere,ya Pir Sultan Abdal?.H.T.

Yorumu oyla      58      51  
Misafir 15 Aralık 2010 Çarşamba 17:24

senenin basinda bir saka yapalim dedik,onuda elimize gözümüze bulastirdik her halde.Konu Teyzemize yazdigim bir yorum.Benim bildigim Teyze öyle basit seylere kizmaz.Yinede kendisini kirdim ve üzdüysem kendimi cezalandiracagim,isterseniz daha hafifini siz verin.Bana birakirsaniz kendime verecegim ceza cok agir olur.Teyze lütfen senin hesaba göre bir kac gün yoksun läkin benim hesaba görede iki satir ile bana kizmadigini bir zahmet söylermisin. Imza: Pot kiran yorumcu

Yorumu oyla      61      51  
teyze 15 Aralık 2010 Çarşamba 17:01

Sayın yorumcular benim hesaba göre bir kaç gün yokum.Allahın hesabı bana meçhul.Önümüzdeki konuya yetişemem galiba.İçimdeki his o konu İKTİSAT ve sıkıcı RAKAMLARDIR diyor:) Bülent Bey sakınnnn yazara yorumcu baskısı olarak düşünmeyiniz lütfen, hesaplar,rakamlar, tam amca yorumculara göre bence:) Allaha emanet olun.

Yorumu oyla      58      56  
teyze 15 Aralık 2010 Çarşamba 16:55

Hasan Abi teşekkürler 15:43 teşekkürler ben artı verdim yorumuna:) İslamın şartı 5 altıncısı haddini bilmek demişler ben kim Mevlanayı anlatabilmek kim.AHH keşke bende onu anlayabilenlerden olabilsem de anlatabilsem.MECNUN değilsen SUS demiş MEVLANA,o aşka nail olmayan için Leyla sırf bir cisimden ibarettir.Kendine bile HAMUŞ demiş yani SUSKUN.

Yorumu oyla      61      51  
Kerpeten 15 Aralık 2010 Çarşamba 15:53

Haçan bu cün bi böyük laf da pendan; ha bu dünyada hep sağa da citsen, hep sola da citsen suninda yine paşladuğun yeresun, dünya yuvarlaktur daa.. (Rizelu Temel)

Yorumu oyla      62      53  
Misafir 15 Aralık 2010 Çarşamba 15:43

Teyze yorumun güzel, läkin eksik taraflari var,her ne kadar Hasan abiden methiye almis olsan dahi yorumunu bir daha gözden gecirmen gerekiyor.Koskoca Mevlana´yi yazarken biraz daha özen göstermen icab ediyor.Simdi beni ukalalik ile suclayabilirsin,kesinlikle hakliyim onuda bilesiniz.Yorumlarina birer tane eksi verdim,dah iyi bir Mevlana anlatimi bekliyoruz.Mevlana ile ilgili yorumumu döktürünce bana kesinlikle arti vareceksin biliyorum.Sakin bana icinden kizmayasin gercekleri yazdim.

Yorumu oyla      61      59  
Misafir 15 Aralık 2010 Çarşamba 13:16

Teyze, Katkı dediğin böyle olur.Teşekkürü hakeden,4 tane SUPER yorum.Yanlış anlamayın, kendimi değerlendirme jürisi yerine koymuş değilim,Konunun AN FİKRİ ile,yorumlar ancak bu kadar örtüşür.Teşekkürler.H.T.

Yorumu oyla      61      52  
teyze 15 Aralık 2010 Çarşamba 13:11

Birkaç sayfa sonra bu sefer aklımda aynı amcamın kızı ve eşi.İki kere evlenip boşanmışlardı.Hem evlenmelerde hem boşanmalarda şahitlerden biri ben.İşin yoksa şahit ol muhabbeti işte:)O günlerde de 3.kere evlenecekler.Dedim ben şahitlikten bıktım başka şahit bulun artık .Uzattım ama sona geldim.Bir beyitte de arka arkaya amcamın kızı ve damadının ismi yazıyor.O da ilginç gelmişti.Şimdi tekrar okuyunca bu sefer başka mesaj çıkardım günümüze uygun düşen. Bugünlerde de onunla uğraşırım artık.İlk hislerim siyasi mesaj oldu ama olabilir belki böylece siyasetçilerin arkasından konuşmayıp günaha girmemi önleyecektir Mevlana.

Yorumu oyla      60      52  
teyze 15 Aralık 2010 Çarşamba 13:06

Nasıl ödüm koptu anlatamam.Eşime anlattım dedim böyle böyle.O, mutluluktan dört köşe.Gör işte Mevlana bile bana acıdı halimi bildi sana mesaj yolladı dedi.Vallahi ben çok mahçup oldum şimdi hadi helallaşalım dedim. Bir güzel helal etti hakkını birde teşekkür etti sayende bu dünyada azap çektim ötede elbet bu göz önünde bulundurulacaktır dedi.O anda etki altında olduğumdan cevap veremedim.Benimde iki çift lafım olurdu mutlaka.

Yorumu oyla      63      52  
teyze 15 Aralık 2010 Çarşamba 13:00

108.sayfayı okuyorum. Boş boş okuyorum,aklım amcamda.Başa geçiyorum yeniden okuyorum yeniden aklımda ve onunla ilgili olumsuz düşünüyorum. Yeniden başladım daha dikkatli tane tane kendimi vererek.Bir beyitte beynimden vuruldum.EY AMCASININ YÜZÜNDE KÖTÜ YANSIMA GÖREN! KÖTÜ AMCAN DEĞİLDİR,O SENSİN,KENDİNDEN KAÇMA.

Yorumu oyla      62      52  
teyze 15 Aralık 2010 Çarşamba 12:59

Dört yıl kadar önce yengem kötü hastalığa tutuldu ömründe hiç hasta olmamıştı üç ay içinde kaybettik.Hastalığını o bilmiyordu amcamdan da nedense sakladık.Amcam yengemi hiç hasta görmediği için mi nedir hasta yatağında bile kadıncağıza BENCE işkence ediyor gibiydi çenesiyle.O günlerde Mesneviye başlamıştım.Bendeki; Hazırlayan A.Karaismailoğlu.

Yorumu oyla      62      51  
teyze 15 Aralık 2010 Çarşamba 12:54

Allah şahit bu konuyu bekliyordum.Hissi kablel vuku denen şey oldu.Şebi aruz haftası hiç aklıma gelmedi de sabahtan beri aklım Mevlanada idi.İlginç bir şey yaşamıştım onu hatırlayıp duruyordum.Sitede DR Bey, beyin jimnastiği vermiş oynayıp dururken bile aklım Mevlanada idi o sebepten beyin yaşım hep düşük çıkmıştır.Şimdi okuma gözlüğümü ve MESNEVİyi bulup yaşadığım ilginç şeyi yazacağım.

Yorumu oyla      62      51  
Misafir 15 Aralık 2010 Çarşamba 12:12

Birkaç kez okunması gereken bir yazı.Tekrar tekrar,okudukça düşünerek,okunası bir yazı.H.Tahsin.

Yorumu oyla      63      51