E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Vekillere bayram ikramiyesi verilecek mi? 

TBBM Başkanı Mustafa Şentop, 2002'den beri milletvekillerine ilave zam yapılmadığını vurgulayarak bayramda milletvekillerine ikramiye verileceği yönündeki iddiaların yalandan ibaret olduğunu söyledi.

2.08.2019 - 14:48
Vekillere bayram ikramiyesi verilecek mi?

Habertürk TV'de Kübra Par'ın sorularını yanıtlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop milletvekili maaşlarına yapılan eleştirilere cevap verdi. 2002'den beri milletvekillerine ilave zam yapılmadığını söyleyen Şentop, "Aracı olmayan milletvekilleri toplu taşıma araçlarıyla Meclis'e gidip geliyor" dedi. Şentop, bayramda milletvekillerine ikramiye verileceği yönündeki iddiaları da "Tamamen yalandan ibaret" diyerek yalanladı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Habertürk TV'de yayınlanan 'Kübra Par'la Açık ve Net' programında soruları yanıtladı. Şentop'un konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

 

SİYASİ ETİK YASASI TEKLİFİ
CHP'nin TBMM Başkanlığına sunduğu Siyasi Etik Yasası teklifiyle ilgili konuşan Şentop "Daha önceki dönemlerde de siyasi etikle ilgili kanun teklifleri vardı. 23, 25, 25. dönemde vardı. 26. dönemde ben Anayasa Komisyonu başkanıydım, bu teklifi görüşmüştük. Türkiye'nin gündeminde bu tür teklifler sık sık oldu. Bunun dengeli olarak iki bakımdan değerlendirilmesi lazım. Birincisi siyasetçilerin mali ilişkilerinde şeffaf olması lazım. Bir taraftan bunun suistimaline, siyasetçilerin iş yapamaz bir noktaya gelmesine müsaade edilmemesi lazım. Teklif verilmiştir, malumunuz Meclis tatilde. Meclis 1 Ekim'de toplanacak. Teklif değerlendirilecekse bununla ilgili ancak 1 Ekim'den sonra mümkün olabilir. İçerikler tartışılabilir, prensip olarak etikle ilgili düzenlemelere hak veriyorum. Bunların olması lazım. Son zamanlarda siyasetçilerle ilgili bazı ithamlar, yakıştırmaların önemli bir kısmı birtakım iftiralardan ibaret. Mesela milletvekili maaşlarıyla ilgili yapılan değerlendirmeler var. 80-90'lı yılları hatırlıyorum. O dönemde ilave zam yapılırdı." dedi.

 

İDDİALARI YALANLADI
Milletvekili maaşlarıyla ilgili de konuşan Şentop "2002'den bu yana milletvekillerine ilave zam yapılmamıştır. Milletvekili Meclis Başkanı alma sıfatıyla bir maaş almıyor. Duyduğum bir şey var bayramda milletvekillerine ikramiye verileceği yönünde. Bu tamamen yalandan ibaret. Maaş miktarı şüphesiz kamuda maaş alan memurların maaşına göre hesaplanıyor. Fakat milletvekilinin harcamalarıyla ilgili kimsenin bir hesaplama yaptığı yok. Milletvekilleri mâlum hafta içi Ankara'da, hafta sonu memleketlerine gidiyorlar. Sadece gidiş-gelişle ilgili harcamaları var. Meclis'te milletvekillerini ziyarete gelenler harcamalarını kendi ödemiyorlar. Biliyorum ki birçok arkadaşımız seçmenleri otellerde misafir etme, hastane masraflarını ödeme gibi harcamalar yapıyor. Daha önce aldığı maaşın yarısını alan milletvekili o maaşla geçinirken, milletvekili olduktan sonra geçinemiyor." dedi.

 

 

"BU MAAŞ AZDIR DEMİYORUM AMA"
Şentop, maaşlara ilişkin konuşmasının devamında "Milletvekilleriyle ilgili tabloyu ortaya koyarken aldığı maaşı, harcamalarını da göz önünde bulundurmak lazım. En yüksek memur maaşı şu anda endeksli olan Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı, onun maaşına endeksli olarak milletvekili maaşı olarak belirleniyor. Burada şunu söyleyeceğim, milletvekili maaşının asgari ücretle ifade ederseniz, o zaman asgari ücretle milletvekili olarak yaşayabilen varsa gelsin yapsın o zaman. Milletvekillerine verilen maaşla kendi illerine gidip geliyor her hafta. Onun dışında yaptıkları çalışmalarda kendi maaşlarından harcıyorlar. Bunun dışında milletvekillerinin gelen, giden misafirlerle ilgili harcamaları kendi cebinden karşıladığını biliyoruz. Bu maaş azdır demiyorum ama bir ilçede yaşayan vatandaşımız standartta yaşamıyor milletvekili. Milletvekillerin özlük haklarıyla yapılan değerlendirmelerin bir kısmının maksatlı olduğunu düşünüyorum." dedi.

 

 

VEKİLLERİN ARACI
Milletvekillerinin aracıyla ilgili de konuşan Şentop ""Araç tahsisi yok. Aracı olmayan milletvekilleri toplu taşıma araçlarıyla Meclis'e gidip geliyor. Maddi durumu müsait olmayabilir. Milletvekillerine araç tahsis edilmiyor, lojmanları yok, üç tane personel veriliyor. Milletvekili lojmanları biliyorsunuz satışa çıkarıldı. Milletvekilleri hali vakti yerinde olanların Ankara'da evi vardır, bazıları kiralarda oturuyor." ifadelerini kullandı.

Şentop, açıklamalarına şöyle devam etti:

 

VEKİLLERE YÖNELİK ELEŞTİRİ: HATALAR ELBETTE OLABİLİR
Milletvekilleri aleyhine çıkan haberlere de değinen Şentop "Çeşitli şekilde bekledikleri reklam paylarını elde edemedikleri için parlamento, milletvekilleri aleyhine yazan internet siteleri var. Meclis'e saldırmak biraz kolay bir iş haline geldi. Milletvekillerinin ne iş yaptığını ve oradaki imkanlarını ve aldıkları maaşın giderleriyle orantısını değerlendiren insanlar var. Bunu itibarsızlıştırmak vesayetçi, darbe dönemlerinin anlayışlarının bir ürünüydü. Bu tür olumsuz değerlendirmeler vatandaşın iradesini itibarsızlaştırmadır. 600 milletvekili arkadaşımız vatandaşın, milletin içinden gelen insanlar. Hatalar, yanlışlar olabilir mi, olabilir. Ama bunu oranlamak lazım. Bu tür yanlışları yapana bakalım. Kanuna, hukuka aykırı işleri yapanların oranı nedir? Ben çok büyük bir oran olacağı kanaatinde değilim. Bu yanlışların, hataların vatandaşın Türkiye genelindeki oranı ne ise muhtemelen meclise yansıması o oran olabilir. Bu nedenle milletin kendi iradesiyle seçtiği kişi ve kurumları itibarsızlaştırmak Türkiye ve millete zarar verir. Bu konuyla ilgili düzenleme yapılmasını prensip olarak doğru bulurum. Bu konu daha önce 26. dönemde ve sayın Cemil Çiçek tarafından da teklif verilmişti. Birçok konuda kendi şahsi menfaatleri sebebiyle Meclis'i itibarsızlaştırmaya çalışan insanların peşine takılmamak lazım." diye konuştu.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Kurum: Yapılaşmaya izin vermeyeceğiz
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Salda Gölü'ne millet bahçesi yapılmasına ...
İBB inanç masası kuruluyor!
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na, iş adamı Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ...
Belediyeden Portakal'a jet yanıt
Ankara Büyükşehir Belediyesi, gazeteci ve FOX Ana Haber sunucusu Fatih ...
 
Dışişleri'nden Suriye toplantısı sonrası açıklama
Dışişleri Bakanlığı, Kazakistan'ın başkenti Nursultan'daki Suriye konulu ...
NATO'dan S-400 kararı
Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı hava savunma sistemine ilişkin açıklama ...
İkramiyenin sahibine yargı şoku
Milli Piyango'nun yılbaşı büyük ikramiyesinin sahibi henüz ortaya çıkmadı ...
 
Karadeniz’de 'vampir' böcek alarmı
'Ricania simulans' adlı kelebek türü böcek, tarım alanları başta olmak ...
CHP, parti programını halka soracak
CHP’nin yeni parti programı için tüm il ve ilçe başkanlıklarına resmi ...
Demirtaş'tan AYM açıklaması
Selahattin Demirtaş, 'Bu suça ortak olmayacağız' başlıklı bildiriyi imzaladığı ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
rusya
Haber
İstanbul Başakşehir
Vedat İnceefe
ygs soru ve cevapları
haşim kılıç
Maden Ocakları
Melo
Çanakkale Savaşı