E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Oğuz Güler: TUİK sahada çalışanlarını uyarmalı! 

Anayurt yazarı Oğuz Güler bugün paylaştığı yazısında, "TUİK üst yönetimi Tarım ve Orman bakanlığını ilgilendiren rakamları sahayı yanlış ölçümleyen elemanlarının dikkatini çekmeli." ifadelerini yer verdi.

29.01.2020 - 13:44
Oğuz Güler: TUİK sahada çalışanlarını uyarmalı!

"TUİK'in çalışmaları devam ettiği için 2018 yılı resmi rakamlara göre toplam SAĞILIR varlık olarak ilan edilen 30.560.238 rakamından gideceğiz. Sağılır demek 30.560.238 yavru doğmuş demektir. Bu doğan yavruların  %6'sı yani yaklaşık 2 milyonu ölü doğum ve doğum sonrası ölenler diye düşersek kalan 28.5 milyon baş hayvanımızdan bakan beyin bürokratlarınca yanıltıldığı için söz ettiği 10 milyon baş kesilen hayvan rakamını düşersek yaklaşık 18.5 milyon civarı yavrunun olması gerek. Ama bunun böyle olmadığı ortada." ifadelerini kullanan Güler, " Ey TUİK hayvan varlığımız niye   18.5 milyon artmamış bunu biri açıklasa da haddimizi bilsek. Bu yüzden bakanlıktan ısrarla bazı rakamları istedim. Yok diyemedikleri için TUİK yüzünden bakanlığın zorda olmasını anlıyorum. Oysa 2018 de 10 milyon hayvanımız et ve kurban için kesilmiş diyen bakanı kendi sayfaları zaten yalanlamış." dedi.

Oğuz Güler, "Üzgünüm ama TUİK sahada çalışanlarını uyarmalı!" yazısında şu ifadeleri kullandı

Düşünebiliyor musunuz istatistik kurumumuzun ilan ettiği bazı rakamlarda komiklikler olmuşsa birileri elbet yapıcı ikazlar yapmalı. TUİK üst yönetimi Tarım ve Orman bakanlığını ilgilendiren rakamları sahayı yanlış ölçümleyen elemanlarının dikkatini çekmeli. Üst yönetimin burada manipülasyon yapmasını gerektiren bir durum yok. İddia ettiğimiz bu durumu yazmazsak bu rakamların altında ileride herkes ezilebilir. O zaman birisi "bak ilan ettiğin rakam senin hatan, bunu tam doğrusuna sahada ulaşıp gerçeği yayınlamak senin işin"  ikazını yapmalı (sahada ki doğru rakamlar için cezai müeyyideli beyana tabi düşündüğüm yolu yakında makalemde okuyabilirsiniz). %354 hatayı yazmazsam ülkeme ve beynime ihanet etmiş olurum. Eğer TUİK kendilerine iftira veya hak etmedikleri çamur atılan yazılar yazılmışsa elbette ilgili gazeteyi ikaz etmeli ama ben yapıcı eleştiri çerçevesinde gözden kaçan saha elemanlarının ayıbını elbet yazdım. 

İstatistikte hata payı tüm dünyada kesinlikle artı, eksi % 2'dir. Ben Genetik ve İstatistik ağırlıklı dersler alarak Master'ımı yapmış biri olarak tüm dünya 100 rakamın % 2 hata ile yani 98 veya 102 olarak açıklanması doğru sayar. %354 hata varsa TUİK'in de diyeceği olamaz dimi? TUİK'in ilan ettiği bu rakamlarda ki çelişkiyi üst yönetim elbet anlayamıyor. TUİK'çiler anlamamış olabilir ama tarımda ki muhatapları da anlamamış. Tarım bakanlığı da üstüne basa basa yazsam da hiç oralı değiller. Bana verilecek randevuyu 2 kez hatırlatsam da ya içlerinden bana kızıyor veya yeni rakamları bekliyor olduklarından randevu işi uzadı. Bu randevu sadece bakan yardımcısı ile kalmayacak ve bakanı yanıltan bürokratlar ve yeşil yem, erken kesim ile taş ufalama konularını iletmek için yani nokta atışı randevusuna ilerlemeyi planlıyorum. Bu yapılmayacak imajı bende oluşursa telgrafla konuyu Külliyeye ileteceğimden sanırım buna gerek kalmaz.

TUİK'in çalışmaları devam ettiği için 2018 yılı resmi rakamlara göre toplam SAĞILIR varlık olarak ilan edilen 30.560.238 rakamından gideceğiz. Sağılır demek 30.560.238 yavru doğmuş demektir. Bu doğan yavruların  %6'sı yani yaklaşık 2 milyonu ölü doğum ve doğum sonrası ölenler diye düşersek kalan 28.5 milyon baş hayvanımızdan bakan beyin bürokratlarınca yanıltıldığı için söz ettiği 10 milyon baş kesilen hayvan rakamını düşersek yaklaşık 18.5 milyon civarı yavrunun olması gerek. Ama bunun böyle olmadığı ortada. Ey TUİK hayvan varlığımız niye   18.5 milyon artmamış bunu biri açıklasa da haddimizi bilsek. Bu yüzden bakanlıktan ısrarla bazı rakamları istedim. Yok diyemedikleri için TUİK yüzünden bakanlığın zorda olmasını anlıyorum. Oysa 2018 de 10 milyon hayvanımız et ve kurban için kesilmiş diyen bakanı kendi sayfaları zaten yalanlamış.

Kesilen hayvan varlığımızın rakamları bakanlığın sayfalarında 2018'de 8.773.990 ama bakana 10 milyon diye dedirtmek üzücü. Bakan yanıltılır ama %12.3-354 yanıltılması artı/eksi %2 sapmadan fazla. Bu iyi niyetli bakana yine çok iyi niyetli bürokratlarının bir armağanı olsa gerek. Sağlık, Adalet, Tarım bakanlıkları meslekten olursa başarı artar bunun doğruluklarını zaman zaman gördük.

Şimdi bakanlığın resmi rakamlarında 100 bin ton küçükbaş hayvan eti için 5.345.930 küçükbaş hayvan kesildi diye ilan etmiş. Oysa sağılır durumda olan küçükbaş hayvan varlığımız 24.150.000 gözüküyor. Bundan doğumdan sonra ki ölümleri çıkarsak 22.650.000 kalır. Kesildi denen resmi rakam olan 5.350.000'ü çıkarsak 17.300.000 küçükbaş varlığımızın artmış olmalı, bu artış nerede? TUİK sayfasındaki bu çelişki ülkemize yakışıyor mu?  Daha 2-3 aylıkken kesimler yüzünden ciddi et kaybı olduğunu hep yazdım. Bu 2-3 milyon fark ta buradan. Oysa av yasağı gibi cinslerine göre 38-40 kilo canlı ağırlığa gelmeyen veya 4-5 aydan önce ki kesimleri yasaklarsak 2-3 milyon varlığımızı artırırız demektir. Madem 5.350.000 küçükbaş hayvanımız kesiliyor kalan küçükbaş varlığımızın artışı 17 milyon 300 bin niye değil? TUİK'e göre küçükbaş varlığımız 3 milyondan biraz fazla artmışsa aradaki %354 yanılgı ne iş? Az çok bu durum BB'da var. Bana göre kulak memesi kayıt sorunu, erken kesim, hayali sayım ve orta okulu bile bitirmemiş ark niyetli bürokratların matematiğinin zayıf olması işin püf noktası. Nokta...

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Belçika'nın PKK kararına tepki!
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ...
Erdoğan'dan Trump'a sert tepki!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump'ın sözde barış planına ilişkin "Kudüs Müslümanların ...
Türk vatandaşların tahliyesi için çalışmalar başladı
Son dakika haberine göre Çin’in Hubei eyaletindeki Türk vatandaşlarının ...
 
Kediye işkence yaptı!
İstanbul Küçülçekmece'deki bir sitenin bahçesinde kucağına aldığı kediyi ...
THY'den Çin uçuşları ile ilgili açıklama geldi
Türk Hava Yolları Basın Müşaviri Yahya Üstün, koronavirüs nedeniyle Çin ...
Huawei Türkiye'de ısrarcı
ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının gölgesinde bazı ülkelerde yaptırımlarla ...
 
Soylu'dan yarıyıl tatil açıklaması
Süleyman Soylu deprem bölgesinde Elazığ'daki okullar için yarıyıl tatilinin uzatıldığını açıkladı.
AFAD'dan bağış açıklaması
AFAD, Elazığ'da meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremin ardından hayatı ...
Sipariş ettikleri yatak kabusları oldu
Genç çiftin internetten aldıkları yatak, başlarına bela oldu.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
galatasaray
Club Brugge
İstanbul
hollanda
İran
moskova
Netanyahu
CEV Şampiyonlar Ligi
İsveç