E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

O müjde anayasa mı? 

Erdoğan'ın daha önce işaret ettiği ve merakla beklenen Millete Sesleniş konuşması her alanda çok konuşulmuş ve türlü tahminler yürütülmüştü. Bu sesleniş alışılmışın dışında gerçekleştirilmiş ve müjde açıklanmış olabilir.

11.02.2021 - 10:34
O müjde anayasa mı?

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti'nin Bayburt, Giresun, Niğde ve Zonguldak 7. olağan İl Kongrelerinde çarşamba günü gerçekleştireceği Millete Sesleniş konuşmasını işaret ederek, "Çarşamba günü Millete Sesleniş konuşmamı özellikle izlemenizi tavsiye ediyorum. Sizlere birçok güzellikleri takdim edeceğim" sözleri üzerine dün tüm Türkiye bu konuşmaya kilitlenmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan önce partisinin grup konuşmasını ve ardından saat 14.00'de partisinin il kongresini gerçekleştirdi. Erdoğan'ın tavsiye ettiği Millete Sesleniş konuşması ise gerçekleşmedi.

GRUP KONUŞMASI MİLLETE SESLENİŞ OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLİR Mİ?

Bahsi geçen konuşmanın ertelendiğine dair resmi bir açıklama olmayınca dikkatler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çarşamba günü içerisinde gerçekleştirdiği konuşmalara çevrildi.

Partisinin grup toplantısında sivil bir anayasadan bahseden Erdoğan, "Tercihimiz tüm siyasi partilerin süreç içinde yer almasıdır. Gelin hep birlikte tekliflerimizi yıl içinde hazırlayıp tartışalım. Cumhuriyetimizin 100. yılını yeni sivil bir anayasa ile karşılayalım." dedi.

MÜJDE YENİ ANAYASA MI?

Eğer Erdoğan, çarşamba gününü işaret ederek parti grup toplantısını Millete Seslenş konuşması olarak değerlendirmişse bu toplantının ana gündemini oluşturan sivil anayasa Erdoğan'ın güzellik olarak duyurduğu müjde olabilir.

Geçmişte aynı tespitler ve ihtiyaçlarla Meclis'te yeni bir anayasa çalışmasını başlattıklarını anımsatan Erdoğan, şu ifadelere yer verdi:

"Meclis çoğunluğu bizim partimizde olmasına rağmen tüm partilerden eşit sayıda üyenin katılımıyla bir komisyon kurarak, yeni anayasa için ilk adımı atmıştık. Bu samimi adımımız, CHP'nin işi sürekli yokuşa sürmesi ve nihayet masayı devirmesiyle akamete uğramıştı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş aşamasında tekrar bu hususu değerlendirmeye aldık. Ancak darbe girişiminin şokunu henüz üzerinden atamamış bir Türkiye ikliminin buna uygun olmadığını gördüğümüz için konuyu gündeme getirmedik. Bugün artık hem vesayetin gücünü kırmış hem darbe niyetlilerine mesajını açıkça vermiş hem de uluslararası alanda özgürce hareket etme iradesini ortaya koymuş bir Türkiye var. Yani yeni anayasayı konuşmak ve hazırlamak için şartlar gayet uygun. Üstelik, küresel siyasi ve ekonomik güç dengelerindeki değişimde hak ettiğimiz yeri alma fırsatını kamil manada değerlendirebilmek için de daha sağlam bir çatıya ihtiyacımız bulunuyor. Milletimizin reform gündemimize olan samimi ilgisi ve yüksek beklentisi de bizi yeni anayasa hazırlama teklifimizi kamuoyuna sunma konusunda cesaretlendirmiştir."

"ASRIN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK ANAYASA"

Anayasaların, doğaları gereği mümkünse toplumun tamamının ama mutlaka kahir ekseriyetinin desteğini almak mecburiyetinde olduğunu belirten Erdoğan, "Bu da ancak yeni anayasanın ülkedeki tüm kesimlerin kendilerini içinde bulabileceği bir formülle hazırlanmasıyla mümkün olabilir. Geçmişteki reform çalışmalarımızda, bu konuda epeyce bir birikim ve tecrübe sahibi olduk. Kimi başarıyla biten kimi kısmi olarak sonuçlanan kimi de neticesiz kalan reform çalışmalarımız bize, yeni Anayasa hazırlıklarında nasıl davranmamız gerektiği hususunda yol gösterecektir." dedi.

Tercihlerinin, tüm siyasi partilerin bu sürecin içinde yer alması olduğunun altını çizen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bunun için sonuna kadar samimi bir gayret göstereceğiz. Ancak şu veya bu sebeple, kimi siyasi partiler kendini sürecin dışında tutsa bile, biz milletimizin tüm kesimleriyle oturup konuşarak, yeni anayasa çalışmalarının içinde olmalarını mutlaka temin edeceğiz. Bunun için sonuna kadar, acele etmeden, her kesimle gereken istişareleri yaparak, önümüzdeki asrın ihtiyaçlarını karşılayacak bir anayasa metni ortaya çıkartmalıyız. Hatta bu öyle bir metin olsun ki Türkiye Cumhuriyeti'nin 150'nci, 200'üncü yılları kutlanırken bu anayasa çalışması tarihi dönüm noktalarından biri olarak gösterilsin. Bu öyle bir metin olsun ki anayasa hukuku literatüründe tüm dünyada örnek gösterilsin, diğer toplumlara da ilham versin.

Türkiye'ye 18 yılda Cumhuriyet tarihinde görülmemiş eserler ve hizmetler kazandırmış bir kadro olarak, 2023'e giden yolda milletimize ilk sivil yeni Anayasayı kazandırma şerefine de nail olacağız. Hiç şüphesiz bu konuda en önemli görev Türkiye Büyük Millet Meclisimize, onunla birlikte Cumhur İttifakımıza ve AK Parti Grubumuza düşecektir. Sizlerden bu sürece özellikle sahip çıkmanızı istiyorum."

Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin gerek daha önce yaptığı açıklamayı gerekse partisinin dünkü grup konuşmasında ortaya koyduğu çerçeveyi memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Bu konuda Cumhur İttifakı olarak tam bir anlayış birliği içinde olduğumuzu görüyoruz." dedi.

Yakında kamuoyuyla paylaşacakları İnsan Hakları Eylem Planı'nda, diğer başlıkların yanı sıra yeni Anayasa meselesiyle ilgili de özet bir çerçeve ortaya koyacaklarını bildiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Buradan siyasi partilerimize, akademisyenlerimize, üniversitelerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza, medya mensuplarımıza, velhasıl tüm fikir ve aksiyon insanlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Gelin, hep birlikte yeni Anayasa konusundaki tekliflerimizi yıl içinde hazırlayalım ve tartışmaya başlayalım. Hiç kimseyi ve hiçbir kesimi dışarıda bırakmadan, vizyoner bir bakış açısıyla, hüsnü niyetle, yapıcı bir yaklaşımla bunları milletimizle paylaşalım.

Ortak yönlerde zaten bir sorun yok. Farklı görüşleri tekrar tekrar konuşalım, tartışalım. Nihai olarak milletimizin önüne mümkün olan en kapsayıcı, en ufku geniş, ülkeyi en uzun süre taşıyacak metni koyalım. Cumhuriyetimizin 100. yılını darbe anayasasıyla değil, bu ülkeye ve millete yakışan yeni sivil bir Anayasa ile karşılayalım. Biz Cumhur İttifakı olarak yeni Anayasa çalışmalarına en yapıcı katkıyı sunmakta kararlıyız. Nihai karar elbette milletimizin olacaktır. Yeni Anayasamızın şimdiden ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum."

 

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Metrobüste taciz iddiası
İstanbul'da metrobüsten inen kadını takip ederek cep telefonu ile görüntülediği ...
Bakan Selçuk açıkladı: Uzaktan devam edecek
MEB ile TSE işbirliği yaptı. Okulların yüzde 98’ine “Okulum Temiz” belgesi ...
Balon balığı hayatlarını kararttı
Balon balığı yiyen geminin ikinci kaptanı hayatını kaybederken, 4 denizci hastanelik oldu.
 
Burak projesi için çalışmalara hız verildi
Erdoğan'ın açıkladığı uzay hedefi için çalışmalara hız verilirken, Ay'a ...
Maltepe-Taksim arası kaçak hat
‘Pes’ dedirten olay İstanbul’da yaşandı. Maltepe’de yol kenarına park ...
Eski sevgilisi bıçakladı
Eski sevgilisinin bıçakla saldırdığı kadının imdat çığlıklarına komşular yetişti.
 
Feci kaza: Trafik durma noktasında
E-5 Sefaköy-Edirne istikametinde minibüs bariyerlere çarptı. Trafik durma noktasına geldi.
AK Parti ve MHP’liler yine reddetti
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, birçok teklif Cumhur İttifakı ...
Zincir marketlere sigara yasağı
Perakende ticarete yeni kurallar geliyor. Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Euroleague
Sağlık
Acun Ilıcalı
ütopya
voleybol
kardeş
Devlet Bahçeli
Slaven Bilic
ismail kartal