E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Erdoğan: Bu saldırı milattır 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM parti grubunda partililere sesleniyor.

5.02.2020 - 11:47
Erdoğan: Bu saldırı milattır

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle;

İdlib'deki alçak saldırıda şehit olan 7 askerimiz ve bir sivile Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bu vesileyle Suriye konusunda izleyeceğimiz yol haritasını paylaşmak istiyorum. Türkiye'nin Suriye'deki varlığı basit çıkarlar, hesaplar doğrultusunda ortaya çıkmış değildir. Yıllarca sabrettik. Suriye halkına desteğimizi hep sınırlarımızın bu tarafında verdik. 4 milyon Suriyeli kardeşimize kapılarımız açtık.

Rejimin ve terör örgütlerinin vatandaşlarımızı doğrudan tehdit ettiği bir duruma geldi. Rusya'ya yaşadığımız uçak krizi meseleyi daha da karmaşık hale getirdi. Elimizi kolumuzu bağlayacak değildik. Adana Mutabakatı Türkiye'ye operasyon yürütme hakkı tanıyor. 2016 Ağustosunda Fırat Kalkanı Harekatı'nı ilk olarak başlattık. Cerablus ve El- Bab bölgesini teröristlerden temizledik.

Türkiye terör örgütü DEAŞ'ın belini kırmıştır. 2017 yılında Türkiye- Rusya ve İran olarak Astana görüşmelerini başlattık. Rejim bu mutabakata uymadı. Tüm dünya, oluk oluk sivil kanın döküldüğü bu vahşete seyirci kaldı, hala da seyirci. Biz de bu dönemde Afrin bölgesine yönettik. 2018 Ocak ayında gerçekleştirdiğimiz Zeytin Dalı Harekatı'yla bu bölgeyi de teröristlerden temizledik, özgürleştirdik.

ERDOĞAN'DAN FIRÇA

Parti grubunda elindeki haritayla Filistin'in yok edilme planını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, arkadan başka bir videonun açılması üzerine "Arkadaşlar acele etmeyin. Önce haritayı bir anlatalım" diyerek çıkıştı.

Erdoğan, AK Parti, TBMM,

 

"ARKADAŞLAR BUNU EN SONA BIRAKIN"
Konuşması esnasında arkadan Donald Trump'ın konuşmasını içeren bir videonun yayınlanmasına sinirlenen Erdoğan, "Arkadaşlar bunu en sona bırakın. Acele etmeyin. Önce haritayı bir ezberleyelim, hep birlikte ezberletelim. Televizyonda bizi izleyenler bunu ezberlesin" diyerek çıkıştı.

 

'BU SALDIRI SURİYE'DE YENİ DÖNEMİN MİLADIDIR'

İdlib'de 12 gözlem noktası kurduk. Tüm bu süreçleri ABD ve Rusya ile birlikte mutabakata varararak, işbirliğiyle yürüttük. Terör koridoru oluşturma gayretleri hiç durmadı. Amaçları Suriye'yi bölme niyetinde oldukları ortadaydı. Asıl dert petrol kuyularıydı. 2019'da bun üzerine Barış Pınarı Hareketı'nı başlattık. İki hafta sonra Rusya ile vardığımız mutabakatla güvenli bölgeler oluşturma kararı aldık. Bugün bunların gerçek anlamda işlemediğini görüyoruz. Suriye'de anlaşmalara uyulmuyor.
Önceki gün askerlerimize yapılan saldırı Türkiye açısından Suriye'de yeni bir dönemin miladıdır. Hiçbir şeyin aynı şekilde devam etmesine izin veremeyiz.

Rejim denilen kuklanın kendi ülkesinde bir karşılığı yokken, sunii solunumla yaşatıldığının farkında olmadığımız mı düşünülüyor? Suriyeli vatandaşların evlerine bilinçli olarak dönmelerinin engellendiğini bilmediğimiz mi sanılıyor?

 

'ŞUBAT AYI SONUNA KADAR GERİ ÇEKİLMEZLERSE...'

Suriye'deki gelişmeler bizi hem İdlib'de hem de tüm sınır hattımızdaki güvenlik konusunda değişiklik yapmaya mecbur bırakmıştır. Bundan sonra ihlal anlamına gelen hiçbir adıma göz yummayacağız. Öncelikle İdlib'te rejimin gözlem noktalarının gerisine çekilmesini Sayın Putin'e ilettim. Rejim Şubat ayı içinde kadar geri çekilmezse, Türkiye bu işi bizzat yapmak zorunda yapmak durumunda kalacaktır. Bundan sonra rejimin ihlalleri de askeri olarak cevaplanacaktır. Yapılan her saldırı, herhangi bir ikaz yapılmaksızın cevaplanacaktır. Buna da kimse itiraz edemez

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısında önemli değerlendirmelerde bulundu. İdlib'te Türk askerine yönelik saldırı sonrası gerilim bölgede tırmanan gerilime değinen Erdoğan, "Elimizde kapı gibi Adana Mutabakatı var. Gereğini yapacağız. Suriye hükümetiyle 1998 yılında imzaladığımız Adana Mutabakatı, Türkiye'ye gerektiğinde Suriye topraklarında operasyon yürütme hakkını tanıyor. Bu saldırı Suriye'de yeni bir dönemin miladıdır. Türk askerinin kanının aktığı yerde hiçbir şeyin aynı şekilde devam etmesine izin veremeyiz" ifadelerini kullandı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'deki rejime şubat ayı sonuna kadar süre tanıdıklarını bildirdi. Erdoğan, "Rejim şubat ayının sonuna kadar çekilmezse gereği yapılır" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Önceki gün İdlib'de uğradıkları alçak saldırı sonucu şehit olan askeri ve sivil personelimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

Suriye konusunda izleyeceğimiz stratejiyi paylaşmak istiyorum. Türkiye'nin Suriye'deki varlığı basit çıkar hesapları sonucu ortaya çıkmış değildir. Yıllarca sabrettik. Suriye halkına desteğimizi hep sınırlarımızın bu tarafında verdik.

ADANA MUTABAKATI ANLAŞMASININ GEREĞİ ORADAYIZ
2015 yılından itibaren Suriye'deki kriz tamamen kontrolden çıktı. Rejim ve terör örgütlerinin sınırlarımızı taciz etmeye başladığı bir noktaya ulaştı.

Rusya ile yaşadığımız ve provokasyon olarak kabul ettiğimiz FETÖ'nün doğrudan içinde olduğu uçak krizi Suriye krizini daha da içinden çıkılmaz hale getirdi.

Suriye hükümetiyle 1998'de imzaladığımız Adana mutabakatı Türkiye'ye Suriye topraklarında operasyon yürütme hakkı tanıyor.

Bu çerçevede ilk olarak 2016 Ağustos'unda Fırat Kalkanı harekatını başlattık. 3 bin DEAŞ'lıyı etkisiz hale getirerek Cerablus ve El Bab'ı temizledik.

Bizim elimizde kapı gibi Adana Mutabakatı anlaşması var ve biz bu anlaşmanın gereği oradayız. Fırat Kalkanı harekatı DEAŞ'a karşı yapılan tek ciddi operasyondur.

ADANA MUTABAKATI NEDİR?
Olası bir Ankara-Şam askeri çatışmasından kaygılanan uluslararası toplum, Mısır ve İran'ın girişimleri sonucu Suriye yönetimini Türkiye'nin taleplerini karşılama noktasına getirdi ve 20 Ekim 1998 günü Adana'da bir araya gelen iki ülke heyetleri Adana Mutabakatı'nı imzaladı.

ADANA MUTABAKATI MADDELERİ NELERDİR?
Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Uğur Ziyal ve Suriye adına Tümgeneral Adnan Badr al-Hasan'ın imza attığı Adana Mutabakatı, Öcalan'ın Suriye'nin dışında olduğu ve bir daha asla girmeyeceği, yurtdışındaki PKK unsurlarının Suriye'ye dönemeyeceği, ülke topraklarındaki PKK kamplarının bir daha kullanılmayacağı ve tutuklanan PKK üyelerinin listelerinin Türkiye'ye verilmesi taahhütlerini içeriyordu.

Mutabakat, Suriye tarafının kısa vadede yerine getireceği taahhütlerin yanı sıra iki ülkenin uzun vadeli terörle mücadele çerçevesini de çiziyor:

Suriye kendi topraklarından Türkiye'nin güvenlik ve istikrarını tehlikeye atacak eylemlere izin vermeyecek. Suriye, PKK'nın silah, lojistik ve mali destek sağlamasına ve propaganda faaliyetlerine izin vermeyecek.

Suriye, PKK'yı terörist örgüt olarak ilan etmiştir. Suriye, diğer terör örgütlerinin yanı sıra PKK ve uzantılarının topraklarındaki faaliyetlerini yasaklamıştır.

Suriye, PKK'nın topraklarında eğitim kampı kurmasını ve ticari faaliyetlerde bulunmasını yasaklamıştır.

Suriye, PKK üyelerinin transit yollarla üçüncü ülkelere gitmesine izin vermeyecektir.

Suriye, PKK liderlerinin topraklarına girmesini engelleyecek ve gümrük yetkililerine bunun için talimat verecektir.

Aynı mutabakat, tarafların bu taahhütlerin yerine getirilmesini sağlamak ve gözlemek için bazı mekanizmalar kurmasını da sağlıyor. İki ülkenin üst düzey güvenlik yetkilileri arasında doğrudan telefon hattı kurulması, diplomatik temsilciliklerde güvenlik işleri için özel temsilcilerin atanması bunlardan sadece birkaçını oluşturuyor.

ETİKETLER:
Erdoğan , TBMM , AK Parti , meclis , grup , Suriye , Rusya ,
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Netfix'ten skandal Türkiye kararı!
Popüler sosyal medya platformu Netflix, sadece Türkiye'den 30 gün ücretsiz denemeyi kaldırdı.
Emri veren Sezgin Tanrıkulu
Yenişafak yazarı Tamer Korkmaz, gazeteci Talat Atilla'ya vur emri veren ...
İbrahim Kalın'dan Erdoğan paylaşımı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yurt dışı temaslarında sürekli yanında yer alan ...
 
TBMM yardımlaşma sandığında usulsüzlük tespit edildi
TBMM Personeli Yardımlaşma Sandığı'nda yapılan Genel Kurul sonrası göreve ...
Yolcu minibüsü devrildi
Horosan ilçesinden Erzurum'a gelen halk otobüsü Havandere mevkisinde sürücünün ...
Ankara Valiliği'nden fırtına uyarısı
Ankara Valiliği, kentte kuvvetli rüzgar ve fırtınanın beklendiğini açıklayarak, ...
 
Ömer Çelik'ten göç uyarısı!
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik "İdlib bölgesi değil ,sadece tüm Avrupa'yı ...
Yurt genelinde hava durumu
5 Şubat 2020 yurt genelinde hava nasıl olacak? Anlık hava durumu...
Van'da çığ felaketi 5 can aldı!
Van-Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresinde üzerine çığ düşen minibüsteki ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Gaziantepspor
ölüm haberi
Sosyal Medya
Mersin İdmanyurdu
Mehmet Şimşek
Yükseköğretime Geçiş Sınavı
Almazbek Atambayev
Maden Ocakları
PSG