E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

CHP, Rusya’dan silah alımına karşı çıktı 

CHP’li Ünal Çeviköz, Türkiye’nin Rusya’dan savaş uçağı alımı yapacağına ilişkin haberleri değerlendirdi.

28.08.2019 - 12:58
CHP, Rusya’dan silah alımına karşı çıktı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz,  partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ziyaretini değerlendirdi.  Rusya’da MAKS-2019 Uluslararası Havacılık Fuarının en önemli konuğunun Erdoğan olduğunu ifade eden Çeviköz, buradaki görüntülerin tüm dünya tarafından merakla izlendiğini söyledi. Çeviköz şöyle devam etti:

'TÜRKİYE POLİTİKASI KÜRESEL ÖLÇEKTE SAVRULMAKTADIR'

"Ziyaret aslında geçen hafta İdlib’te Türk askeri konvoyuna karşı gerçekleştirilen hava saldırısı ertesinde Soçi Mutabakatı ile ilgili soru işaretlerinin oluşması nedeniyle fuarın vesile edilmesi sayesinde gerçekleşti. Hep söylüyoruz, söylemeye de devam edeceğiz, Türkiye’nin dış politikası küresel ölçekte savrulmaktadır. Bir bakıyorsunuz Türkiye Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi alıyor. Bunun hemen ertesinde ABD ile Suriye’nin kuzey doğusunda güvenli bölge kurulması için çalışmalar başlıyor. Bir bakıyorsunuz Türkiye ile ABD’nin kuzey doğu Suriye’ye yönelik ortak operasyon merkezi kurmaları kararı alınıyor, bunun hemen ertesinde İdlib’te Türkiye’nin askeri konvoyuna saldırı yapılıyor, 9 ve 8 numaralı Türkiye gözlem misyonları Suriye ordusu tarafından kuşatılıyor. Bu defa apar topar telefon görüşmeleri yapılıyor. Türk askerlerini korumak için Rus askerleri Suriye ordusu ile Türk gözlem misyonlarının arasına yerleştiriliyor. Türk askerini Rus askeri korumaya alıyor. Ardından S-400’lerin ikinci teslimatı hız kazınıyor, Rusya’da havacılık fuarına gidilip yeni Rus silahları inceleniyor.

'BİR ABD’YE BİR RUSYA’YA MAVİ BONCUK VERİLİYOR'

Yani bir ABD’ye bir Rusya’ya mavi boncuk veriliyor. Bu mavi boncuk politikasına da dış politika deniliyor.  Türkiye uluslararası ilişkilerde artık bir özne değil bir nesnedir. İki küresel güç arasında çekiştirilip durmaktadır. Bu da giderek Türkiye’nin diğer ülkeler gözündeki saygınlığını ve itibarını yer ile yeksan etmektedir. “

'GÖRÜŞ FARKLILIKLARININ ORTADAN KALKTIĞINI SÖYLEMEK MÜMKÜN OLMUYOR'

Rusya Devlet Başkanı Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ortak basın toplantısından çıkan mesajın “Rusya’nın Türkiye ile olan ikili ilişkilerinin gidişatından büyük memnuniyet duyduğu “şeklinde olduğunu kaydeden CHP’li Çeviköz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rusya bir yandan Akkuyu Nükleer Santrali bir yandan Türk Akım boru hattı projesi ile Türkiye üzerinden enerji ağını genişletiyor. Havacılık ve Uzay Fuarına bir NATO ülkesini en üst düzeyde getirerek tüm dünyaya mesajını veriyor. Ancak Suriye konusunda Türkiye ile Rusya arasındaki görüş farklılıklarının ortadan kalktığını söylemek bir türlü mümkün olmuyor. Rus tarafını dinlediğinizde İdlib’te terör unsurlarının Suriye yönetimini ve Suriye’deki Rus askeri mevcudiyetini tehlikeye soktuğu ve onlara saldırılarda bulunduğu bunun da Rusya ve Suriye’yi rahatsız ettiği dile getiriliyor. Türkiye tarafını dinlediğinizde ise bütün suçun Suriye tarafında olduğu dile getiriliyor. Yani sebebi ziyaret hiçbir sonuca ulaşmıyor. “

CHP’li Ünal Çeviköz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya gezisini basına yansıyan bilgiler ışığında değerlendirdiklerini vurgulayarak, “Biz baş başa ve heyetler arasındaki görüşmelerde nelerin konuşulduğunu bilmiyoruz. Örneğin Rus tarafına, Türk askeri konvoyuna durup dururken neden bir hava saldırısı olmuştur, bu soru sorulmuş mudur? Örneğin bunun karşılığında Rus tarafı da Türk tarafına neden Türk askeri konvoyunda Suriye’deki terör unsurlarının uzantılarının bulunduğu sorusunu yöneltmiş midir? Bu soruya ‘haberimiz yoktu kandırıldık’ şeklinde mi yanıt verilmiştir.  Rus tarafı da ‘bir dahaki sefere bize sorun biz neyin içinde kimin olduğunu biliriz mi’ demiştir. Bu sorular elbette yanıtlanmayacak zira iki tarafta biliyor ki, Suriye de İdlib’te bir tür danışıklı dövüş sürüyor. Türkiye Soçi  Mutabakatı ile üstlendiği sorumlulukları yerine getiriyormuş gibi yapıyor. Rusya da Suriye’nin güvenliğini önemsemeye ve bunun tehlikeye girmesine izin vermeyeceğini vurgulamaya devam ediyor” diye konuştu.

'TÜRKİYE İLE RUSYA ARASINDA TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ FARKLI ŞEKİLDE ANLAŞILILOR'

Ortak basın toplantısında Rusya Devlet Başkanı Putin’e  güvenli bölge konusunun da sorulduğunu ifade eden Çeviköz,  Putin’in Türkiye-Suriye sınırında bir güvenli bölge kurulmasının Suriye’nin toprak bütünlüğünü güvence altına almak açısından önemli olduğunu söyleyerek yanıt verdiğini kaydetti.  Çeviköz, şöyle devam etti:

“Türkiye de sözüm ona Suriye’nin toprak bütünlüğünü önemsediğini açıklayıp duruyor. Ancak Türkiye ile Rusya arasında toprak bütünlüğü ifadesinin farklı  şekilde anlaşıldığı gün gibi aşikar. Türkiye, Suriye toprakları içende kendi kontrolünde bir güvenli bölge istiyor. Böyle bir güvenli bölge toprak bütünlüğü ilkesi ile bağdaşmaz. Bağdaşması için Suriye yönetimiyle mutabık kalınması gerekir. Mutabık kalınmadığı müddetçe de emme basma tulumba gibi Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde  doğu da başta batı da başka sorunlarla karşılaşmaya devam etmesi mukadderdir.  Ayrıca İdlib’te bulunan 3,5 milyon sivilin can güvenliğinin tehlikede olduğu ve yeni bir göç tehlikesinin de mevcut olduğu en yüksek düzeyde yetkili ağızdan itiraf edilmektedir.”

RUSYA’DAN SAVAŞ UÇAĞI ALINMASI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çeviköz, bir gazetecinin "Türkiye'nin Rusya'dan savaş uçağı alma yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu da yanıtladı. Çeviköz, “Türkiye’nin bir  NATO üyesi ülke olduğunu unutmamak gerekir. S-400 ile ilgili tartışmaları hepimiz canlı bir şekilde yakından izledik ve bunun yarattığı sakıncaları hem ABD ile olan ilişkilerimizde hem diğer NATO üyesi olan ittifak mensubu müttefiklerimizle olan ilişkilerimizde gördük. Eğer Türkiye NATO yükümlülükleriyle uyumlu olmayan bir takım silah tercihleri yapmaya devam ederse bunun Türkiye’nin güvenliği açısından fevkalade ciddi ve çok olumsuz yansımaları olacağından endişe duyuyoruz. Onun için bu görüşmelerin sadece iki şahıs arasındaki hoş bir sohbet olarak kalmasını ve ileriye dönük olarak Türkiye’nin bu şekilde tercihlerinin farklı bir yöne doğru değiştirecek adımlar atmamasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

ETİKETLER:
Ünal Çeviköz , CHP
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 28 Ağustos 2019 Çarşamba 15:57

hayır dediğine göre alınsın.CHP klasiğidir bu.her hayırlı işe maydanoz olacak.kendileri,DUNYANIN EN İYİ İŞİ DE OLSA KARŞI ÇIKACAĞIZ.bu laf yenİ yetme medyacılara malum ama,İSMET PAŞA DA AYNSINI 1950DE SÖYLEMİŞTİ.ilk toplantıda,kursuye çıkan CHP mebusu, YAPTIGINIZ İYİ İŞLERDE DESTEKLİYECGİZ,FALAN DERKEN.PAŞA HIRSLA,HIŞIMLA AYAGA KALKARAK, ASLA,NE YAPARLARSA KARŞIYIZ diye bagırmıştı. 70 sene sonra da CHP aynıdır değişmez.BU ÜLKENİN HUZURU İÇİN BU CHPE HEMEN KAPATIN DİYEN MEBUSA RAHMET.(h.dilaver

Yorumu oyla      14      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a 'İstanbul' yanıtı: Hiç meraklanmasın
CHP lideri Kılıçdaroğlu İstanbul'da ziyaretlerde bulundu. CHP liderine ...
AK Partili Bostancı: 17 yılda Türkiye'nin sosyal görüntüsü değişti
AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, partisinin 17 yıldır iktidarda olduğunu ...
Mehmet Ali Şahin: Güvenli bölge kurup Suriyelileri yerleştireceğiz
Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Mehmet Ali Şahin, Karabük ...
 
Soylu'dan terörist açıklaması
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yurt içindeki terörist sayısının 600'ün altına düştüğünü söyledi.
Kemal Kılıçdaroğlu: Krizin faturası kimlere kesiliyor?
Kemal Kılıçdaroğlu, Yurt Dşında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında ...
Davutoğlu hakkında suç duyurusu
Davutoğlu, 7 Haziran ile 1 Kasım 2015 sürecine ilişkin, "Terörle mücadele ...
 
Erdoğan'dan Rusya ziyareti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, günübirlik çalışma ziyareti için beraberindeki heyetle Rusya'ya hareket etti.
İnce'den ''partim hata yaptı'' açıklaması
Görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Ahmet Türk ...
Meral Akşener'den 'idam' çıkışı
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Sayın Cumhurbaşkanı aynı zamanda ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
fenerbahçe
Gençlerbirliği
Gökhan Töre
uzaktan çalışma
Chloe Loughnan
Yükseköğretime Geçiş Sınavı
survivor
FED
İtalya