E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Cerattepe için karar günü! 

Cerattepe davasında bugün hareketli bir gün yaşandı. Davaya müdahil olan 70'ye yakın avukattan 20'ye yakını duruşma salonuna girebilirken, saat 12.00'a gelindiğinde dava duruşmasına 15 dakika ara verildi.

19.09.2016 - 17:36
Cerattepe için karar günü!

Rize İdare Mahkemesi’nde saat 09.00'da görülen davanın karar duruşmasında ilginç bir gelişme yaşandı. Davaya müdahil olan 70'ye yakın avukattan 20'ye yakını duruşma salonuna girebilirken, saat 12.00'a gelindiğinde dava duruşmasına 15 dakika ara verildi.

Aranın ardından davanın görülmesine tekrar başlandı. Verilen aranın ardından süren dava duruşmasında hakim ve mahkeme heyetinin tarafsızlığını kaybettiği gerekçesiyle müdahil avukatlar, reddi hakim talebinde bulunarak saat 14.00 sıralarında salonu terk ettiler.

Rize'ye giriş yasak

Artvin Valiliği, duruşma öncesi ve sonrasında tüm eylemleri yasakladı. Valiliğin internet sitesinde önceki gece yayınlanan açıklamada, 1 ay boyunca konulan yasak duyuruldu. Rize Valiliği de saat 09.00'da başlaması beklenen duruşma öncesinde OHAL kanunu kapsamında tüm gösterilerin yasaklandığını açıkladı. Eylem için kente girişler de yasaklanırken, Rize'ye gidecek eylemcilerin Fındıklı girişinde durdurulması bekleniyor.


Bayraktutan: Duruşmaya yetişemeyecekler

Arhavi ilçesinde yolu kesilen ve kimlik kontrolünden geçirilen konvoy, Rize il sınırında, Fındıklı İlçesi girişinde yine durduruldu. 

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı, Çevik Kuvvet ekipleri ile TOMA araçlarının bekletildiği ilçe girişinde daha önce yaşananlar tekrarlandı, araçlar arandı, kimlik kontrolü yapıldı. Polislerle görüştükten sonra açıklama yapan CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, şunları söyledi: "İnsanların duruşmaya ulaşması, bir kaç gündür yapılan kara propaganda ile engellenmeye çalışıldı.

Bizim derdimiz Cerattepe. İnsanlar duruşmayı izlemeye gidiyor. Üçüncü kez konvoy durduruluyor, arama yapılıyor. Görünen o ki çok sayıda kişi duruşmayı izleyemeyecek. Rize ve Artvin halkı kardeştir. Burada en ufak bir sorun olur ve bir kişinin burnu kanarsa bunun sorumlusu siyasi iktidardır. İçişleri Bakanı ve iki ilin valileri ile görüştüm. Aynı araçların tekrar tekrar aranması manidar. Aynı kişi 3 kez aranıyor. Ben de milletvekili kimliğimi değil nüfus cüzdanımı veriyorum. Büyük bir bölüm duruşmaya yetişemeyecek. Artvin'de OHAL koşulları uygulanıyor. Mahkemenin kararının ne olduğunu herkes biliyor. Mahkemeden bir beklentimiz yok. Buradan çıkacak kararın bir önemi de yok. Nihai karar Artvin halkının kararıdır. Artvin halkı kararını vermiştir. Bizi kimse doğayı savunurken yasa dışı örgütlerle yan yana koyma cüretinde bulunmasın."

Öğrencilerin çorapları bile çıkarttırıldı 

Artvin'in Hopa ilçesinden Cerattepe davasını izlemek için yola çıkan 30 kişilik Öğrenci Kolektifi grubunun minibüsünü, polis ekipleri Artvin’in Arhavi ve Rize’nin Fındıklı ve Çayeli ilçelerinde durdurdu. Polis ekipleri öğrencileri ve aracı aradı. Çayeli ilçesindeki arama noktasında çorapları bile çıkartılarak üzerleri aranan öğrencilerin Rize'ye geçişine izin verilmedi. Öğrenci grubu Hopa'ya geri dönmek zorunda kaldı.




156 kilometre boyunca 6 kez arandılar

Fındıklı'daki arama noktasından yola çıkan grup Çayeli İlçesi ile Gündoğdu Mahallesi girişinde tekrar arandı. Adliye önüne ulaşanlarda burada yeniden kimlik kontrolü ve aramadan geçirildi. Artvin ile Rize arasındaki 156 kilometre boyunca konvoydaki vatandaşlar tam 6 kez arama noktasından geçirildi. Davaya müdahil olan 751 kişi arasında ismi olmayanların geçişlerine izin verilmedi. Vatandaşlar arama noktalarında bekletiliyor.

Hastaneye atılan gaz bombası mahkeme heyetine sunuldu

Müdahil avukatlar, mahkeme heyetine Cerattepe direnişi sırasında hastanenin çocuk servisine isabet eden gaz kapsülünün fotoğrafını gösterdiler.



CHP'li vekil Zeynep Altıok basın açıklaması yaptı

Duruşmayı takip eden Altıok bir basın açıklaması yaptı. Açıklamasında şunları söyledi: 

Türkiye’nin çeyrek asırlık en büyük çevre ve yaşam hakkı davası Cerattepe; valilerin, bilirkişilerin, gece yarıları tehdit ve zorbalıkla dolu bildiri dağıtanların kıskacına alındı, hedefe koyuldu. Meşru bir mücadelenin haklı davasına katılım darbe girişimi gerekçesiyle çıkartılan OHAL’e dayandırılarak; “Hak ve özgürlükler adına dava öncesi ve sonrası oluşabilecek şiddet” ifadeleriyle yasaklandı. Oluşabilecek şiddetin kaynağı camlara yapıştırılmış tek sayfalık tehditlerle dolu metinlerde rahatlıkla bulunabilecekken; toprağına, suyuna, havasına, yurduna sahip çıkanlara kent merkezleri yasaklandı. Trabzon Valisi’nin vatanına değil işadamına sahip çıkan, devlet terbiyesi ve bürokrasi diliyle uzaktan yakından ilgisi olmayan "Benim Türkiye’de bakır üretiminin artırmanın önündeki tüm engellerin kafasını koparacağız bu kadar açık ve net” ifadeleri "açık ve net" tehdittir, şiddetin meşrulaştırılmasıdır. Nitekim bu açıklamayı görev bilen ak nesil açık tehdit bildirileriyle provokasyona koyuldu. 

Artvin ve Rize Valileri, her tür eylem ve etkinliği, kentelere giriş-çıkışları yasaklayarak "hak ve özgürlükleri" ihlal etti. Devletin, yurttaşına karşı özel bir şirketin yanında tüm geleneklerini ters yüz ederek saf tutması hicap vericidir. Çevre hakkı savunucuları dün olduğu gibi bugün de, yarın da ülkesine, yeşiline, suyuna sahip çıkacak. Bu kişilerden biri de CHP İnsan ve Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak benim ve milyonlarca yurttaşımızdır. Devlet yurttaşına karşı zorbaca davranırsa, şirketler eliyle yaşam alanını yağmalarsa, çevreyi talan ederse o noktada demokrasinin bir gereği olarak  zorbalığa ve yağmaya karşı direnme hakkı devreye girer. 

Cerattepe’de usulsüzlük sıradanlaştı, neredeyse usule uygun hiçbir şey yapılmadı. Cengiz Holding’in ihale şartnamesini hazırladığı, hiçbir akademisyenin altına imza atamayacağı bilirkişi raporlarının sunulduğu, yalan ve kanunsuzluk üzerine kurulu bu sürecin sonunda, 25 yıldır sürdürülen çevre ve yaşam hakkı mücadelesinde hukukun Artvin halkının haklı talebini dikkate alarak, geçmişte verilmiş kararlar gibi olumlu bir sonuç vermesi beklendi ancak mahkeme öncesi ve bugün alınan olağanüstü önlemler ve davanın seyri siyasetin kararı belirlediği izlenimi oluşturdu. Bu nedenle avukatların reddi hakim kararını haklı buluyor ve mahkemeyi terk ediyoruz. 

'Yardımcı envanter' tehdidi

Yeşil Artvin Derneği'nin çağrısının ardından Rize'de de Vatansever Rizeli Gençler imzasıyla "Bayrağa karşı olanın hakkı kötektir" denilen bir bildiri yayınlandı. Metinde şu ifadeler yer aldı: "Ülkemizin karışması ve bölünmesi için elinden gelen her şeytanlığı yapan dış mihraklar, şimdi de Cerattepe'yi bahane ederek saf ve temiz Artvin halkını galeyana getirip ikinci bir Gezi Parkı ortamı oluşturmak peşinde. Bizler duyarlı vatanperver Rizeli gençler olarak duruşmanın yapılacağı Rize Adliyesi önünde yerimizi alacağız. Çıkarabilecekleri taşkınlıklara ve saldırılara karşı gerekli önlem niteliğinde yardımcı envanterlerimizle geleceğiz."

CNN TÜRK

ETİKETLER:
artvin , cerattepe , dava , adliye ,
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İkinci kez gözaltında! Ayşegül Terzi'ye tekme atan saldırgan,ikinci kez gözaltına alındı.
Geçtiğimiz günlerde İstanbul Maslak'ta, hemşire olan Ayşegül Terzi'ye ...
Bayramın acı bilançosu!
İçişleri Bakanlığı Kurban Bayramı'nda meydana gelen trafik kazalarının bilançosunu açıkladı.
'Gülen' ve 'Öksüz'le bağlarını anlattı
İş adamı Mustafa Said Türk, nöbetçi mahkemedeki ifadesinde, ABD'de yaşayan ...
 
Esad ateşkesi 254 kez ihlal etti!
Suriye’de Esed rejimi, ABD ve Rusya öncülüğünde sağlanan ateşkesi 1 hafta içinde 254 kez ihlal etti.
FETÖ'cüleri aranızda yaşatmayın!
Başbakan Yıldırım okulların açılışı nedeniyle yaptığı konuşmada öğretmenlerden ...
kazanan
http://www.turktime.com/haber/melis-alphan-cunku-/419665
 
kaybeden
http://www.turktime.com/haber/cengiz-semercioglu-cunku-/419476
Meteorolojiden kritik uyarı!
Meteoroloji: Hava sıcaklığının 4 ila 10 derece azalacağı tahmin ediliyor
Değişmezsek, bölünürüz!
http://www.turktime.com/yazar/degismezsek-bolunuruz/13881
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Haber
Türkmenistan
İran
survivor all star
Bütçe
Ankara
Elif Erbakan
Melo
Danimarka