E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Büyük zaferin mimarı Türk Kadını 

Asker Saime, Kılavuz Hatice, Tayyar Rahmiye ve daha adını bilmediğimiz çok sayıda kadın kahraman... Ulu Önder Atatürk’ün ‘O ulvi, o fedakâr, o ilahi Anadolu kadınları’ sözleriyle övdüğü Türk kadını, 30 Ağustos’taki şanlı zaferin kazanılmasında büyük paya sahip.

30.08.2020 - 09:10
Büyük zaferin mimarı Türk Kadını

Yurdumuzu işgal eden düşman birliklerine karşı mücadele edenler arasında en önemli unsurlardan biri de Türk kadınları oldu. Milli mücadelenin kadın kahramanları, Türk milletinin var olma savaşında yerlerini alarak cephelerde müdafaanın başarıyla sağlanmasına katkı sağladı. İşte, Atatürk Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan milli mücadelenin kadın kahramanlarından bazıları...

TAYYAR RAHMİYE: MÜFREZE KOMUTANIYDI

Güney cephesinde 9’uncu tümende gönüllü olarak bir müfrezenin komutanlığını yaptı. Osmaniye’de Fransız karargâhına saldırı için görevlendirilen müfreze, 1 Temmuz 1920’de harekete geçti. Fakat bu arada askerlerde bir duraklama meydana geldi. “Ben kadın olduğum halde ayakta duruyorum da siz erkek olduğunuz halde yerlerde sürünmekten utanmıyor musunuz?” diyerek erkekleri tahrik etti. Kendisi şehit olduysa da karargâh ele geçirildi. 
ASKER SAİME: İSTİHBARAT TOPLADI

İstiklâl Harbi başladığında Darülfünun öğrencisi olan Münevver Saime, Kadıköy mitinginde yaptığı konuşmadan sonra tutuklama emri çıkınca, Anadolu’ya geçti. Garp cephesinde görev aldı ve özellikle cephe gerisinde ve istihbarat işlerinde çalıştı. 
KILAVUZ HATİCE: DÜŞMANI ATEŞ HATTINA ÇEKTİ

Pozantı’da mücadele etti. 8 Mayıs 1920’de, gece, Fransız kuvvetlerine Kumcu Veli ile birlikte kılavuzluk ederek, onları Türkler’in ateş hattına soktu. Fransızlar, en kritik nokta olan Karboğazı’na sıkıştıklarını ancak gün ışıyınca anladı. Hatice kaçarak Türk tarafına geçti. Bu şekilde Fransız askerleri esir edildi. 
KARA FATMA: OĞLUYLA OMUZ OMUZA ÇARPIŞTI

Erzurumlu Yusuf Ağa’nın kızı olan Fatma Seher Hanım, aynı zamanda merhum bir binbaşının da eşiydi. Milli mücadelede oğlu ile birlikte çarpıştı, İzmit’te görev yaptı. Adana, Dinar, Afyonkarahisar, Nazilli, Sarayköy ve Tire’de savaştı. Bir çatışma sırasında göğsünden yaralandı.
BİNBAŞI AYŞE: ÇETELERİ ÖRGÜTLEDİ

15 Mayıs 1919’da İzmir işgal edilince, ilk karşı koyma hareketine o da silahla katıldı. Yunan İzmir’e hâkim olunca Aydın’a geçti, çete kurdu, sonra da çetesiyle birlikte Köpekçi Nuri çetesine katıldı. Aydın muharebesinden sonra Koçarlı’ya çekildiler ve bundan sonra devamlı milli mücadelede görev aldılar.
ATATÜRK’ÜN ÖVGÜLERİ

Mustafa Kemal 21 Mart 1923 tarihinde yaptığı konuşmada, Türk kadınının Millî Mücadele’deki hizmetlerini şu sözlerle anlatır: “Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir milletinde Anadolu köylü kadınının fevkinde kadın mesâisi zikretmek imkânı yoktur ve dünyada hiçbir milletin kadını, ‘Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım. Milletimi halâsa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar hizmet gördüm’ diyemez… Belki erkeklerimiz memleketi istilâ eden düşmana karşı süngüleriyle düşmanın süngülerine göğüslerini germekle düşman karşısında isbât-ı vücut ettiler. Fakat erkeklerimizin teşkil ettiği ordunun hayat menba’larını kadınlarımız işletmiştir… Çift süren, tarlayı eken, ormandan odunu, keresteyi getiren, mahsulâtı pazara götürerek paraya kaideden, aile ocaklarının dumanını tüttüren, bütün bunlarla beraber sırtıyla, kağnısıyla, kucağındaki yavrusuyla, yağmur demeyip, kış demeyip, sıcak demeyip cephenin harp malzemesini taşıyan hep onlar, hep o ulvî, o fedakâr, o ilâhî Anadolu kadınları olmuştur. Binaenaleyh hepimiz bu büyük ruhlu ve duygulu kadınlarımızı şükran ve minnetle ebediyyen taziz ve takdis edelim.”

TÜRK KADINININ PAYI BÜYÜK
Doç. Dr. Cahide Sönmez (Onsekiz Mart Üniversitesi): Atatürk’ün cephede verdiği mücadelede yanında sadece Türk askeri değil, kadını ve çocuğuyla bütün millet yer almış, cephede savaşan askerlerin yanı sıra pek çok vefakâr Türk kadını da zaman zaman silah kuşanarak zaman zaman da cephe gerisinde verdikleri mücadeleyle ordusuyla tek vücut olmuştur. Yaptıkları mitinglerle halkı mücadeleye çağıran, kurdukları cemiyetler vasıtasıyla Avrupalı devletlere işgali protesto mesajları çeken kadınlarımızın, maddi ve manevi destekleri Türk ordusunun milletine olan güveniyle birleşince verilen mücadele zaferle sonuçlanmıştır. Halide Edip’ten Münevver Saime’ye Erzurumlu Kara Fatma’dan Kastamonulu Halime Çavuş’a, Melek Reşit Hanım’dan Gördesli Makbule’ye adlarını sayamadığımız pek çok Türk kadını nihai zaferin kazanılmasında Türk ordusuyla kol kola mücadele vermiştir.’’

BEŞTEPE’DE RESEPSİYON YERİNE KONSER

İçişleri Bakanlığı’nın koronavirüs nedeniyle 30 Ağustos törenlerine sınırlama getirmesinin ardından Ankara’daki Zafer Bayramı kutlama programları da netleşti. Bu yılki 30 Ağustos Zafer Bayramı törenleri tedbirli şekilde yapılacak.

ANITKABİR ZİYARETİ

Ankara’daki ilk tören Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki devlet erkanının Anıtkabir ziyaretiyle başlayacak. Erdoğan, ‘başkomutan’ sıfatıyla Anıtkabir’i ziyaret ederek, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine çelenk koyacak ve bir dakikalık saygı duruşunda bulunacak. Daha sonra devlet erkanıyla birlikte Misak-ı Milli Kulesi’ne geçerek, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayacak. Ardından da Cumhurbaşkanlığı’na geçerek devlet erkanının ve yabancı misyon temsilcilerinin 30 Ağustos tebriklerini kabul edecek.

SAVUNMADA AÇILIŞ

Erdoğan, Beştepe’de tebrikleri kabul ettikten sonra, 30 Ağustos programları çerçevesinde Roketsan’ın Lalahan tesislerinde Uzay Teknolojileri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi’nin açılışını yapacak. Tesiste, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan Mikro Uydu Fırlatma Sistemi Projesi ve uzay projelerine ilişkin araştırmalar yapılıyor. Açılışla, Roketsan tarafından geliştirilen kritik sistemde önemli bir viraj da dönülmüş olacak. Projeyle 100 kilonun altındaki mikro uydulara, irtifası en az 400 kilometre olan alçak dünya yörüngesine yerleştirilebilme kabiliyeti kazandırılması hedefleniyor. Erdoğan, Zafer Bayramı’nda son olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki mezuniyet törenine katılacak.

300 DRONLU GÖSTERİ

Her yıl geleneksel olarak Beştepe’de yaklaşık 2 bin davetlinin ağırlandığı 30 Ağustos Resepsiyonu ise bu yıl koronavirüs önlemleri kapsamında yapılmayacak. Bunun yerine Beştepe’de Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, TSK Armoni Mızıkası ve Mehteran Birliği’nin konseri ve 300 dron ile 30 Ağustos Zafer Bayramı temalı ışık gösterisi yapılacak. (Erdinç ÇELİKKAN / ANKARA)

ZAFER UÇUŞU

‘O ulvi, o fedakar, o ilahi Anadolu kadınları’

Türk Yıldızları Akrobasi Timi, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 98'inci yıldönümü kapsamında Afyonkarahisar'da gösteri uçuşu gerçekleştirdi. Uçuş sırasında gökyüzüne Türk bayrağı nakşedildi. Milli Savunma Bakanlığı gösteri uçuşuna ilişkin videoyu, Twitter'da paylaştı. "Türk Yıldızları Akrobasi Timimiz, Büyük Taarruz’un 98'inci yılında Afyonkarahisar'da gösteri-selamlama uçuşu icra etti. Uçuşta ilk defa gökyüzüne şanlı bayrağımız nakşedildi" mesajı ile paylaşılan videoda, gökyüzüne çizilen Türk bayrağı da yer aldı. (ANKARA/DHA)

ETİKETLER:
30 Ağustos , Türk Kadını
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Savaş taktiğini yeniden yazan başkumandan
Mustafa Kemal Atatürk'ün 26 Ağustos 1922’de sabaha karşı verdiği emirle ...
Belediye Başkanının testi pozitif çıktı
Doğanyol Belediye Başkanı Hakan Bay, Koronavirüs testinin pozitif çıktığını, ...
Yavru köpeklerin kulaklarını kestiler!
Batman'ın Kozluk ilçesinde kimliği henüz belirlenemeyen kişi veya kişiler ...
 
Telabyad’da 24 saat güvenlik
Barış Pınarı Harekatının ardından Türkiye’nin kontrolüne geçerek hayatın ...
Çavuşoğlu'ndan Yunanistan'a 12 Mil tepkisi: Savaş nedeni
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'a 12 mil mesajı vererek, ...
Kılıçdaroğlu: Tek adam rejiminin yerini demokratik, sosyal hukuk devleti alacak
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili ...
 
Okullar 21 Eylül'de açılacak mı? Bakan Selçuk'tan açıklama
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, katıldığı bir televizyon programında, ...
74 il için sıcaklık uyarısı
74 il için sıcaklık uyarısı yapan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, vatandaşların ...
Erdoğan'dan '30 Ağustos' mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "30 Ağustos zaferiyle bu toprakların ezeli ve ebedi ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
süper lig
borsa istanbul
Sağlık
NBA
DEAŞ
sınav stresi
PETROL
Tehdit
İlker İnanoğlu