E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Bakan Koca'dan hızlı tanıt kiti müjdesi 

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, bugüne kadar 10 binin üzerinde kişiye kronavirüs testi yapıldığını belirterek, yarından itibaren tüm illerde hızlı tanı kitinin kullanılmaya başlanacağını duyurdu.

19.03.2020 - 14:24
Bakan Koca dan hızlı tanıt kiti müjdesi

Türkiye'de de 191 kişide görülen koronavirüsle ilgili Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Meclis Genel Kurulu'nda bir konuşma yapıyor. Koca konuşmasında "Virüsün bulaştırıcılık süresi kesin olarak bilinmemektedir" ifadelerini kullandı.

KORONA'NIN TARİHÇESİ

31 Aralık 2019'da sebebi bilinmeyen zatürre hastalıkları belirlenmişti. Bu yeni hastalığın adı Covid-19 olarak kabul edildi. Ateş, solunum zorluğu tespit edildi. Ölümler ileri yaşlarda ve kronik hastalıklarla birlikte sistemik hastalarda gerçekleşti. İlerleyen günlerde hasta sayısı arttı. Çin'de salgının hızı yavaşlarken İran ve İtalya'da salgın arttı. DSÖ 11 Mart'ta pandemi ilan etti. Hastalık damlacıkla bulaşmaktadır. Kuluçka süresi ortalama 5-6 gün olduğu gözlenmiştir. Semptomatik dönemden 1-2 gün öncesi başlayıp, semptomlarım kaybolmasıyla bitmektedir. Ölüm hızı SARS'ta yüzde 11, MERS'te yüzde 35 iken Covid-19'da yüzde 3,19'dur. Laboratuvar sayımızı 25 ilde 36'ya çıkaracağız. Virüsün dünyaya açıklandığı 10 Ocak tarihinden itibaren ülkemiz hızlı ve aktif davranmıştır. SARS ve MERS'in yayılma hızının bilgisine sahip bir ülke olarak hızlı hareket etmenin değerli olduğunu biliyorduk. Sürecin ilk gününden bu yana hızla kararlar alarak bu başarıda büyük ve önemli payı olduğunu söylemek istiyorum. İşe Bilim Kurulu'nu oluşturmakla başladık. Dünyadan gelen verileri analiz ettik. Salgının ülkemize gelmesi haline çeşitli algoritmalar gerçekleştirdik. Virüsün görüldüğü ülkelere uçuşlara yasaklar koyduk. Kara sınır kapılarımızı kapattık. Diğer ülkelerdeki vatandaşlarımızı tahliye için çalışmalara başladık. Bizim mücadelemiz baştan beri pandamı şeklindeydi. Virüsün hızla yayıldığı ülkelerin hatalarından dersler çıkardık. Tüm uluslararası uçuşları termal kamera ile yolcuları kontrolden geçirdik. Umre'den dönen vatandaşlarımız önce evlerinde izolasyona alınmış, son dönemde bir vakada pozitif çıkması üzerine umreden dönen vatandaşlarımızı öğrenci yurtlarında izole edilmelerine karar verdik. Uçuş yasağının tüm Avrupa'yı kapsaması nedeniyle, burada bulunan vatandaşlarımızı ülkemize getiriyoruz. 20 ülkeye uçuş yasağı uyguluyoruz.

Vatandaşımızın sağduyusunu zayıflatmayı hedefleyen bazı kişiler olduğunu görüyoruz. Uydurma haberler, sosyal medyadaki mesnetsiz iddialar mücadeleyi zayıflatmaktadır. Hastalığın ülkemizde yayılarak salgın halini alması durumunda, 13 bin 211'i ileri düzeyde toplam 25 bin 466 erişkin yoğun bakım kapasitemiz söz konusu. Yatak sayımız Avrupa ve OECD ortalaması altında 10 bin kişiye 28 yatak düşmektedir.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şunlar:
"Meclis'in iradesi toplumun direnme ve başarma kararlığının artması demektir. Virüsün dünyaya açıklandığı 10 Ocak tarihinden itibaren ülkemiz hızlı ve aktif davranmıştır. Laboratuvar sayımız kısa zaman içinde 25 ilde 36'ya çıkacak bugün itibarıyla 18 merkez çalışıyor.

Virüsün bulaştırıcılık süresi kesin olarak bilinmemektedir. Enfeksiyonun yaygın belirtileri ateş öksürük ve solunum sıkıntısıdır. Daha ilerde böbrek yetmezliği ve ölüm gerçekleşmektedir. DSÖ'nün Çin halk cumhuriyetine ait kovid 19'a ait ölüm hızı yüzde 3,8 olarak bildirilmiştir.

SAĞLIK PERSONELİNE KOLAYLIK SAĞLANMALI

Bu dönemde yurtdışından gelen 1 Mart itibariyle, bugüne kadar gelen kişi sayısı 372 bin kişi olduğunu gördük. Bu kişilerin adres ve telefonlarına ulaşarak her birine mesaj gönderdik ve aile hekimleri üzerinden takiplerini yapıyoruz. 1 günde 132 bin tarama yapıldı. Artık her hastanenin hasta kabul edebileceği şekilde planlama yaptık. Sağlık personelinin çalışma düzenlemelerinde bazı değişiklikler yaptık. Üniversite hastanelerimiz dahil tüm hastanelerimize koruyucu malzeme dağıtıyoruz. Toplumun tüm kesinlerinde riske açık kesimler izin kullanabilirken, sağlık personeli daha yoğun çalışmak durumunda. Maruz kaldıkları risk artmış durumda. Sağlık çalışanlarımıza, sağlık ordumuza kolaylıklar sağlanmalıdır. Başta doktorlar olmak üzere tüm sağlık personelimizin verdiği mücadeleye karşılık, hak ettiği itibarın milletimizdeki yerini biliyorum.

Pandemi öncesi yeterli tedbirler alınmıyor diye eleştiriler gelebilir. Türkiye en rasyonel yolu bulmuş durumda. Kritik günlerden geçiyoruz. Mutluluk ve sağlık, sorumlulukla ilişkilidir. Mücadelemize destek veren TBMM Başkanı'na, partilerimize çok teşekkür ediyorum. Mümkün olduğunca teması azaltacak kararlar için şükranlarımı sunuyorum. Toplumu bilgilendirme noktasında kanaat önderlerinin sözleri önem arz ediyor. Milletvekillerimizi de kanaat önderlerimiz olarak görüyoruz. TBMM bu tarz davranışların koronavirüs ile mücadelemizde bizlere büyük bir moral olduğunu ifade etmek istiyorum.

"10 BİNİ AŞKIN TEST YAPTIK"
Koca, "Bugüne kadar 10 bini geçen test yaptık. Önümüzdeki günlerde bu test sayımızın çok artacağını düşünüyoruz. Sağlık personelimiz daha yoğun çalışmak zorunda izinleri iptal ettik. Sağlık personelimizin hem iş yükü hem maruz kaldığı risk artmış durumda. İki gün önce 6 üniversitemize talepleri olmadığı halde her birine 50 bin maske gönderdik" ifadelerini kullandı.

"HIZLI TANI KİTİ DEVREYE GİRECEK"
Koca, "Yakında bütün büyükşehirlerde test yapabilir olacağız. Önümüzdeki 1-2 gün içerisinde hızlı tanı kiti devreye girmiş olacak. Yarın itibarıyla hızlı tanı kiti devreye girmiş olacak" dedi.

"LABORATUVAR SAYIMIZ 25 İLDE 36'YA ÇIKACAK''
"Kovid-19 olası vaka tanımına uyan hastalarda solunum yolu numuneleri referans laboratuvarda çalışılmakta ve 16 ilde hizmet veren laboratuvarlarda değerlendirilmektedir" diye Bakan Koca, "Laboratuvar sayımız kısa zaman içinde 25 ilde toplam 36'ya çıkacaktır. Bugün itibarıyla iki vakıf üniversitesinin devreye girmesiyle 18 merkez de çalışmaya başladı. İtalya, Çin'den gelenlerin ülke içinde serbest dolaşmasına izin vererek salgının tüm Avrupa'ya yayılmasına neden oldu" ifadelerini kullandı.

ETİKETLER:
Fahrettin Koca , TBMM , koronavirüs ,
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Can Yücel'in eşi Güler Yücel'den acı haber
Uzun süredir Muğla'da tedavi gören ve durumu ağırlaşan Güler Yücel hayatını kaybetti.
10 bin kişiye sahte koronavirüs mesajı attı
Adana'da, yaklaşık 10 bin kişiye asılsız 'koronavirüs' mesajı atan Çukurova ...
Ulaşıma 'koronavirüs' tedbiri
Türkiye'de koronavirüsün hızla yayılmasının ardından İBB de toplu taşıma ...
 
Kayseri'de korkunç kaza: 18 yaralı!
Kayseri'de 5 servis ve 1 tırın karıştığı zincirleme trafik kazasında 18 kişi yaralandı.
Kadir Şeker davasında yeni gelişme
Kadir Şeker hakkında "haksız tahrik altında kasten öldürme" suçundan 12 ...
Diyetisyen Ender Saraç karantinaya alındı
Diyetisyen Ender Saraç yeni tip koronavirüs şüphesiyle karantinaya alındı.
 
Sivas'ta korkutan deprem
AFAD'dan alınan bilgiye göre Sivas'ta saat 11.04'te 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
AVM'ler kapatılacak mı?
AYD Yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın alınacak önlemleri açıkladığı konuşmasında ...
Bakan Ziya Selçuk'tan ''sınavlar iptal edilecek mi?'' sorusuna yanıt
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk koronavirüse karşı alınan önlemler ve ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
borsa istanbul
Euroleague
Türkmenistan
seçim
Ahmet Kural
Zlatan Ibrahimoviç
Manchester City
ismail kartal
muhsin yazıcıoğlu