E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

AK Parti'den 6 sayfalık 'S-400' raporu 

AK Parti AR-GE birimi, Türkiye'nin Rusya'dan alacağı hava savunma sistemi S-400 füzeleri hakkında 6 sayfalık bilgi notu yayımladı.

11.01.2018 - 14:34
AK Parti den 6 sayfalık  S-400  raporu


T24'ten Hülya Karabağlı'nın haberine göre; AKP AR-GE'den Sorumlu Genel Başkan Yardımcı Avukat Hamza Dağ tarafından hazırlanan bilgi notunda, Türkiye’nin neden ihtiyaç duyduğuna açıklık getirildi.

Raporda, "Aynı anda hem hava araçlarına hem de balistik füzelere karşı etkin olan S-400 sisteminin kontrolü tamamen Türk Silahlı Kuvvetleri’nde olacak ve S-400 sistemi herhangi bir dış unsura bağlantısı olmadan bağımsız bir şekilde görev yapabilecektir” denildi.

Türkiye’nin, S400’ün NATO hava savunma ağına entegre edilmeyeceğini, sistemin bağımsız olarak kullanılacağının beyan edildiği bilgi notunda, “Ayrıca Rusya’dan Savunma Sistemi alan ilk ülke olacak olmamıza rağmen, Rusya’nın hava savunma sistemlerini bulunduran ilk ülke Türkiye değildir. Bilindiği üzere Yunanistan, Güney Kıbrıs’tan aldığı Rus yapımı S-300 Hava Savunma Sistemini kullanmaktadır” ifadesi yer aldı. 

Raporda Türkiye'nin neden S-400’e ihtiyaç duyduğu anlatılıtken şu ifadelere yer verildi:

"Bir ülkenin savunma gücü, o ülkenin düşmanlarına karşı caydırıcılığını ifade eder. Bu bakımdan ülkemizin jeo-stratejik konumu nedeniyle savunma gücünün de güçlü olması gerekmektedir. Yakın geçmişteki muharebelerden de açıkça görüleceği üzere; kara unsurları havadan gelen tehditlere karşı son derece savunmasız hedeflerdir.

"Ülkemizin Ortadoğu coğrafyasının içinde/yakınında yer alması bölgesel krizlerden ve çatışmalardan etkilenmesine ve bunlara karşı tedbir almasına sebebiyet vermektedir. Hali hazırda terör örgütleri DAEŞ, YPG ve Suriye Rejimi direkt olarak ülkemizi etkileyecek tehditler arasında yer almaktadır."

Bilgi notunun, “S-400 Alım Süreci ve Dış Politika Hamlelerimiz” başlıklı bölümü şöyle:

Hâlihazırda Türkiye’nin elinde herhangi bir yüksek irtifa uzun menzilli hava savunma füze sistemi bulunmamaktadır. Türkiye, hükümetimizin ve Cumhurbaşkanımızın girişimleriyle uzun bir zamandır kendisine ait bir hava savunma sistemi kurmak için çalışmalar gerçekleştirmektedir. Bunun için de daha önce çeşitli girişimlerde bulunulmuş ancak bu girişimler çeşitli sebeplerden ötürü neticelenmemiştir. Hava savunma sistemi almak için Türkiye’nin ilk girişimleri 2013 yılına denk gelmektedir. Türkiye’nin açtığı Uzun Menzilli Füze Savunma Sistemi ihalesini Çin şirketi CPMIEC verdiği teklifle kazanmıştır. Ancak daha sonrasında çeşitli gerekçelerden dolayı bu proje hayata geçirilememiştir.

Türkiye benzer şekildeki itirazları S-400 alımı sürecinde de yaşadı, S-400’ün NATO hava savunma sistemine entegre olmaması ve Rusya’dan alınması ABD ve NATO’nun itiraz etmesindeki temel sebeplerdir. Ancak Türkiye bu itirazlara karşısında ulusal çıkarlarını ve ulusal güvenliğini ön planda tutan bir duruş sergilemiştir. Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip  Erdoğan batı ülkelerinden gelen bu eleştiriler karşısında 25 Temmuz 2017 yılında Körfez ziyareti dönüşünde şu açıklamalarla cevap vermiştir: "Biz yıllardır ABD ile bu tür şeylerde istediğimizi yapamıyorsak, alamıyorsak arayış içerisinde olmak durumundayız ve bunlar bu arayışın bir ürünüdür."

Türkiye, S400’ün NATO hava savunma ağına entegre edilmeyeceğini, sistemin bağımsız olarak kullanılacağını beyan etmiştir. Ayrıca Rusya’dan Savunma Sistemi alan ilk ülke olacak olmamıza rağmen, Rusya’nın hava savunma sistemlerini bulunduran ilk ülke Türkiye değildir. Bilindiği üzere Yunanistan, Güney Kıbrıs’tan aldığı Rus yapımı S-300 Hava Savunma Sistemini kullanmaktadır.

Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi kapsamında Rusya Federasyonu ile yapılan görüşmeler neticelendirilmiş olup proje ile 1 adedi opsiyon olmak üzere toplamda 2 S-400 Sistemi tedarik edilecektir. Aynı anda hem hava araçlarına hem de balistik füzelere karşı etkin olan S-400 sisteminin kontrolü tamamen Türk Silahlı Kuvvetleri’nde olacak ve S-400 sistemi herhangi bir dış unsura bağlantısı olmadan bağımsız bir şekilde görev yapabilecektir. Sistemin kullanımı, yönetimi, dost düşman tanıma sistemleri milli imkânlarla gerçekleştirilecektir. Türkiye yerli ve milli politikaların bir gereği olarak hizmet aldığı ülkeden teknoloji paylaşımını bir kriter olarak dile getirmektedir.

Türkiye S-400 alımı dışında, EUROSAM-T ile 17 Kasım 2017 yılında hava savunma sistemi antlaşması imzaladı. Sistem, Fransız-İtalyan ortaklığındaki “Thales-MBDA” tarafından geliştirildi. Konsorsiyumun ürettiği Samp-T’ler ise, Türkiye’nin kısa vadedeki gerçekçi ihtiyaçlarını karşılayıp, orta ve uzun vadede de ortak AR-GE çalışmaları sayesinde Türkiye’ye özgün, tehditlere karşı yeni sistemler geliştirilmesini sağlayacak. Bu antlaşma teknoloji transferi ve ortak üretimi de mümkün kılacak şekilde yapıldı. Böylelikle Türkiye, söz konusu silah sistemlerini kendisinin üretebilmesini sağlayacak bilgi birikimi ve teknolojiye sahip olmayı hedefliyor.

Rusya’nın yanında Fransa ve İtalyan ortaklığındaki konsorsiyumu ile hava savunma sistemi antlaşmasının imzalanması Türkiye’nin çok yönlü bir siyaset uyguladığının en önemli göstergelerinden biridir. Ayrıca, dış politikada Rusya ve Avrupa ilişkilerinin birbiriyle alternatif olmadığı mesajı verilmek istenmektedir. Son olarak, Türkiye’nin egemenlik haklarına saygı duyan ve silah satışlarını baskı aracına dönüştürmeyen bütün ülkelerle askeri alanda işbirliği yapmaya hazır olduğu ortaya konulmaktadır.

ETİKETLER:
ak parti , s-400 , türkiye , rusya
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rektör o mesajı görünce dayanamadı!
Bartın Üniversitesi Rektörü Orhan Uzun, sosyal medyadan kendisini kestane ...
"OHAL’in uzatılması haksızlıkları ve hırsızlıkları örtme çabasıdır"
CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm, TBMM’de ...
624 çocuk suçu olmadığı hâlde cezaevinde!
Adalet Bakanlığı, cezaevlerinde 14 Kasım 2017 tarihi itibariyle annesiyle ...
 
14 Fransız gazeteci Türkiye’den 14 gazeteciyi 'evlat edindi'
Fransa'nın ünlü gazetecileri ilginç bir dayanışma eylemi başlattı. 14 ...
AK Parti'de Gül'e öfke dinmiyor
AK Parti Milletvekili Mehmet Metiner, Star gazetesindeki bugünkü “Bahçeli ...
Yargıtay'dan emsal olacak 'cinsel taciz' kararı!
Yargıtay 14. Ceza Dairesi, cinsel taciz konusunda emsal bir karara imza attı.
 
Çavuşoğlu'ndan 'Halkbank' açıklaması
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı ...
Kadına ve çocuğa şiddete af yok!
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Hürriyet'in ...
Soygun parasıyla sürülen lüks yaşam, operasyonla son buldu!
Phishing adı verilen yöntemle 219 kişinin hesaplarından 370 bin lira çektiği ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
ÖSYM
fransa
CEV Şampiyonlar Ligi
premier lig
poyraz karayel
İlker İnanoğlu
Zlatan Ibrahimoviç
uefa
mülteci