YENİ GÜNDEM: İŞ BANKASI MESELESİ..
Yalçın Toker



Cumhurbaşkanı Tayyip Bey, muhalif seslere karşı hoşgörüsüzdür.. Muhalif lafları hiç işitmek  istemez.  
Muhalif parti CHP ile uğraşırken, eski CHP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı İsmet Paşa’yı bile kullanmaya kalkışmıştı. İsmet İnönü’ün, hayatta iken elinde salladığı bayraklardan söz etmişti.. Yalnız, elindeki Amerikan bayrağını gösterek haksız tenkitler sıralamıştı. Oysa Paşa’nın elindeki bayrak iki tane idi. Biri Türk bayrağı, öteki ise Amerikan bayrağı idi..
Yandaş olmayan bütün basın ve televizyonlar, bu gerçeği fotoğraflarla ispat edince, Tayyip Bey, sadece kendini tatmin edecek laflar ederek, “Ben tek bayrak demedim ki zaten,. mızrak çuvala sığmaz” falan deyip geçiştirmişti.
Sonra CHP’yle uğraşmasını Atatürk’ün vasiyeti konusu üzerinde sürdürdü.. “CHP’nin İş Bankasındaki hisselerini Hazineye devretmek istediklerini..” söyledi.
Bu sözlerindeki sebep iki başlı.. Amaç bir taşla iki kuş vurmak.. Hem CHP’ye zarar vermek, hem Hazineye para aktarmak..
Çünkü memleket ekonomisi nerede ise iflas edecek halde.. Millet aç.. İşsizlik rekorlar kırılıyor.. İşi olan işçilere aldığı maaşlar yetmiyor. İşverenler de perişan.. Her gün yüzlerce iş yeri kepenk kapatıyor..
İş başındaki iktidar ise, asli görevi olan bu milli ekonomik problemlere köklü çözümler bulmak yerine lafazanlıklarla meşgul.. Dış kaynaklarda borç para bulma uğraşında..
Ekonomik güçlüklerle mücadele etmek, milletine rahat bir hayat yaşatmak, her Devletin asli görevidir.  Büyük Atatürk’ümüz, Milli Mücadeleyi kazanıp, vatanı düşmanlardan temizledikten sonra, daha Cumhuriyeti bile kurmadan milli ekonomi üzerinde durmuştu.
Çünkü Devlet ekonomik zorluklar içinde idi. Bu sebeple, 18 Şubat 1923’te, İzmir İktisat Kongresini topladı. Amaç ekonomik güçlükleri yenecek, Devletin bu yöndeki hedeflerini belirleyecek kararların alınması idi.
Kongreye, işçi, çiftçi, sanayicilerden oluşan 1135 delege katıldı. Milli ekominin gerçekleştirilmesinin benimsendiği Kongrede özetle şu kararları alındı:
Fabrikalar kurulması, özel sektörün Devletçe desteklenmesi, özel sektöre kredi temin etmek için iki Devlet Bankası kurulması, yabancı tekellerine son verilip milli sanayimizin güçlendirilmesi, işçilere sendikal haklar tanınması, demiryolu kurulması..
Ve ardından, İzmir İktisat Kongresi'nde alınan kararlarların uygulanması hemen başlatıldı. Alınan banka kararı üzerine,  26 Ağustos 1924 tarihinde Celal Bayar’ın çalışmaları sonucu İş Bankası kuruldu..
Atatürk ölmeden önce kendi el yazısı ile yazdığı vasiyetnamesinde, İş Bankasındaki hisselerinin Cumhuriyet Halk Partisi'nebırakılmasını istemişti.  Ve isteği uygulamaya geçirildi. Banka sermayesindeki hisselerin %28,09’u CHP’ye, % 39,95’i İş Bankası sandığı vakfına, % 30,96’sı halka açık oldu. CHP’ye bırakılan hisselerden oluşan kârlar ise, yine Atamızın vasiyeti gereği Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'na aktarılmaktadır.
İşte bugün Tayyip Bey, CHP’ye ait olan bu hisselerin Hazineye devredilmesini istiyor.
Günümüzde, AKP’nin her alandaki yardımcısı olma görevini yapan MHP Başkanı Devlet Bahçeli de, bu karara onay vereceklerini açıklamıştır. Bana sorarsanız rahmetli Türkeş’in ruhunu bir kere daha sızlatıyor.
Çünkü, İş Bankasındaki CHP hisselerinin hazineye devredilmesi, yıllar önce siyasetin gündemine getirilmiş ve devredilme kararı da alınmıştı. Ancak karar, Anayasa Mahkemesince huhuksuz bulunmuş ve iptal edilmişti.
 
SON GELİŞME: Ben bu satırları yazarken televizyonu açtığımda, Tayyip Bey’i Kayseri’de, Hulusi Akar’ın yaptırdığı caminin açılışıını yapıyordu.. Yanında Eski Genel Kurmay Başkanı Akar vardı. Sonrasında toplu açılış törenine katıldı ve oradaki konuşmasında dedi ki;
 “İş Bankasındaki CHP hisselerinin Hazineye verilmesi için Kanun teklifimizi Meclise gönderiyoruz. Destekçimiz de MHP”..
O halde, artık bekleyelim.. Yakında neler olup bitecek, görürürüz ve gerekirse onları yazı konusu yaparız.
 
(*) Atatürk’ün Açık ve Gizli Celse Meclis Konuşmaları 4 cilt, 1120 sa./Hazırlayan: Yalçın Toker, Toker Yayınlari. www.toker yayinları.com- Tel: 0535 3199349 ve  [email protected]



Sayfa Adresi: http://www.turktime.com/yazar/yeni-gundem-is-bankasi-meselesi-/5925