Kurdun Köpeğe Evrimi
M. Kürşat Türker

Evrim karşıtı rakkaseler şeyhi ya da evrim sempatizanı Katolik papa ne düşünürse düşünsün, hipotez olmaktan çoktan sıyrılmış bir evrim teorisi olgusu mevcuttur. Teori üzerine tartışmaya mahal vermeden (16-09-2013 tarihli "Evrim'de Tekamül" başlıklı yazıya bakılabilir), kurdun köpeğe evrimi üzerine iki farklı görüşe geçelim derim...
 
ANALİTİK : Kurdun köpeğe evriminin,  bilimsel manada insanın toplumsallaşma tarihi gibi yaklaşık 40 bin yıl olduğu kabul edilir. Bilimsel olmayan mercilerce "Köpekleşmenin tarihi "de denilen süreç sonunda köpeklerin aslında evcilleşmiş birer kurt olduğu da yadsınmamalıdır. Aç kalan ve avlarının nesli yok olan kurtların, insanın toplumlaştığı ilk yerleşkelerin etrafında insan artıkları kollarken geçirdiği binlerce yıl sonunda evrimsel döngünün başladığı kabul edilirse, an itibariyle insan artıkları için doğasını inkar eden köpek cinslerinin analizini yapmak daha kolay olabilir.
 
SOSYOPOLİTİK : Sürü yaşamında aşı, aşkı, lideri ve birliği için savaşmaktan çekinmeyen kurtların, evrim döngüsünün ilerleyişi neticesinde zengin kapılarında sevimli gözüken tüyleri taranmış köpeklere dönüşmesindeki tek etmen kromozomal değişim değildir . Otağını yitirmiş bey misali nerdeyse tüm eski kurtlar, insan sahiplerinin kaprislerine sevgi salyaları ile karşılı veren şirin köpeklere dönüşürken bir anlamda evcilleşme ve uysallaşma sürecine de maruz kalmış olurlar. Sahibinin bir an önce doyması ve tabağından uzaklaşmasını bekleyen köpek,  avını saatlerce izleyen ve en avantajlı hamle için bekleyen kurdun torunu olarak  şartlara ve duruma uyum konusunda çok daha fazla yeteneklidir denilebilir. Ve günümüz köpeklerinin havlamaları ile  atalarının özgür sürülerindeki ulumaları arasında bir bağdaşım kurmak olanaksızdır... Sürüsü ve arazisini koruyan kurdun, mama tabağını koruyan köpeğe dönüşümü sadece türlerin farklılaşması meselesi değil, evcilleştirenlerin bireyselleşme süreçleri ile de doğrudan ilgili bir meseledir.
 
İki bakış açısı ışığında, yirmi yıl içinde kurt neslinin yok olup köpek sayısının bir milyarı geçeceği öngörüsünü de dikkate alırsak ; ortam ve şartlara uyum ve gıda kaynaklarına yakın olma konusunda başarının,  geçerli tek ölçüt halini aldığı söylenebilir... Devletlerin güvenlik teşkilatlarında ve çeşitli devlet kurumlarında memuriyet ve hatta emeklilik hakları elde edebilmek için türlü zorluklara katlanan  ve sınavlarda ter dökmeyen köpek cinslerinin (Köpeklerin ter bezleri yoktur) mevcut olduğu çağımızda artık kurtlar;  bayrak, flama ve armalarda nostaljik bir veri olmaktan fazla ne ifade edebilirler bilinmez... Diğer yandan ; köpeklerin ezan sesine verdiği uluma tepkisinin de sadece atalarının da yaptığı gibi , anlamlandırılamayan yüksek sese verilen kaygısal ve dürtüsel bir tepki olduğunu da vurgulamak yerinde olur..!



Sayfa Adresi: http://www.turktime.com/yazar/kurdun-kopege-evrimi/5259