E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Alper Tan

Muhalefetin Hedefi kazanmak Değil, Kaybettirmek!
10 Şubat 2015 Salı

Hareketli bir seçim dönemine daha giriyoruz. Kongreler, mitingler, seçim şarkıları, siyasi atışmalar hızlandı.
Ak Parti son 3 seçinde, en yakın rakibine büyük farklar atarak tek başına iktidar oldu. Kurucu Genel Başkan Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesi üzerine şimdi yeni bir genel başkanla devam ediyor. 2002’den bu yana muhalefet tarafından hiçbir seçimde mağlup edilemeyen Ak Parti, yapılan son anketlerde de yine en yakın rakibini ikiye katlayan sonuçlar veriyor. Bu da muhalefette ciddi bir umutsuzluğa yol açıyor.
Eğer süreç böyle devam ederse 8 Haziran’da kimin iktidarda olacağı şimdiden belli. Bu durum, muhalefet partilerini garip savrulmalara zorluyor. Düşünün anamuhalefet partisinin başı, Meclis’teki iç güvenlik yasası yürürlüğe girerse olay çıkarmak için yüzünü kapatan, oraya buraya molotof atan grupların önünde yürüyeceğini şimdiden ilan ediyor. Halbuki daha geçen yıl, o tür provokatif eylemlerde onlarca insan hayatını kaybetti. En son Kobani baanesiyle 6-7 Ekim kalkışması ve devamındaki hadiselerde 50’ye yakın insanımızı öldü.
CHP yönetiminin ne yapmak istediği ortada. Geçmişteki tecrübeler hafızalarda. 12 Eylül darbesi öncesi sağ-sol çatışmalarının öncülüğünü solda CHP, sağda ise MHP yapıyordu. Sağ-sol çatışmalarında binlerce, gencecik ve idealist vatan evlatları hayatlarının baharında toprağa verildiler. Onbinlercesi ya ceza evlerinde çürüdü ya da yurt dışına kaçmak zorunda kaldılar. Millete ve memlekete kaybettirdiler. Bu çatışmalarla askeri darbelere zemin hazırlayıp yabancı güçlerin devlete hükmetmesine gerekçe sağladılar.
Karşılıklı çatışmalarla 12 Eylül 1980 darbesine ortaklaşa zemin hazırlamış iki parti olan CHP ve MHP şimdi de ortaklaşa olarak Türkiye’nin eteklerinden çekiştirerek ülkenin güçlenmesine mani olmaya çalışıyorlar.
“Türkçü” MHP, “bölücü terör örgütünün partisi” olarak gördükleri “Kürtçü” HDP ile birlikte iç güvenlik yasasının çıkmasına karşı ortak cephe oluşturuyorlar. 6-7 Ekim katliamları olurken “Nerde bu devlet” diye kıyamet kopartan MHP, o tür olayların önüne geçmek için hazırlanan yasal düzenlemelere CHP ve HDP ile birlikte engel olmaya çalışıyor.
Siyasi partilerin savundukları ilkelerin neler olduğu konusunda müthiş bir kafa karışıklığı yaşanıyor seçmende. CHP ile MHP, MHP ile HDP ve nihayet CHP ve HDP arasındaki farklar giderek ayırt edilemeyecek kadar belirsizleşiyor. Bu durum hayra mı alamet şerre mi bilemiyoruz. Ancak seçim sandığına hazırlanan bu muhalefet partileri açısından sanki hiç de hayra alamet görünmüyor gibi.
Muhalefet partilerinin seçim öncesi halka neler vaad ettiklerini bilmiyoruz. Daha da enteresan olanı, muhalif partilere oy verecek olan seçmenlerin kahir ekseriyeti, oy verdikleri partinin aslında iktidar olamayacağına inanıyor. Oy verecekleri partinin liderini beğenmiyor. Yani hem muhalefet partilerinde hem de muhalif seçmende büyük bir çöküntü ve umutsuzluk var.
Belediye seçimlerinde biraz farklı olmakla beraber, bu partiler seçmene neden umut ve vizyon veremiyorlar? Bunun üzerinde derinlemesine düşünmek gerekiyor aslında. Bunun çok fazla sebepleri var. Ama nerdeyse tüm muhalefet partilerinin ortak olumsuz noktası şu: Muhalefet partilerinin tamamı aslında iktidar olamayacaklarını bildikleri için seçim stratejilerini “kazanmak” üzerine değil, tamamen “kaybettirmek” üzerine kurguluyorlar. “İktidar partisine ne kadar kaybettirirsek kardır” noktasından hareket ediyorlar. Hedefe böyle bakılınca seçim kazanmak için bir strateji üzerinde ciddi çalışma yapılmıyor. Seçim çalışmaları “seçmenin oyunu almak” için değil, seçmeni “Ak Parti’ye oy vermekten caydırmaya” dönük bir kampanyaya dönüşüyor.
Seçimler “siyasi rekabet” atmosferinden çıkıp “husumet” mücadelesine evriliyor. Muhalefet partileri açısından seçim, “kazanma” hedefinden çıkıp “kaybettirme” amacına kayınca alttan alta örtülü ve ilginç ittifaklar da geliştiriliyor. CHP ve MHP 2007 seçimlerinden bu yana çeşitli yerlerde karşılıklı olarak örtülü ve adı konmamış ittifaklar yapıyorlar. Zayıf olan güçlü olana destek veriyor. Son cumhurbaşkanı seçiminde neredeyse belli başlı tüm muhalif partiler, Tayyip Erdoğan karşıtlığı etrafında birleştiler. Bu müttefik cephenin paydaş sayısı 15’e yaklaşmıştı. Sonuç yine “hicran” oldu.
Görünen o ki 7 Haziran seçimlerinde de muhalefet partilerinin stratejisi “kazanmak” değil “kaybettirmek” üzerine olacak. Hatta rekabeti veya husumeti öyle abarttılar ki Ak Parti veya Tayyip Erdoğan husumetini Türkiye husumetine dönüştürüyorlar.
Öyle olmasa “kamu güvenliğini” sağlamaya dönük bir düzenleme konusunda neden bu kadar kıyamet kopartılsın ki!
Öyle olmasa 30 seneden bu yana on binlerce insanının ölmesine neden olan bir hadisenin “çözüm süreci” ile nihayete erecek olmasından niçin rahatsız olsunlar ki!
Öyle olmasa, Ak Parti düşmanlığını da aşıp Türkiye düşmanlığına ve hatta İslam düşmanlığına dönüşen sinsi paralel yapının kirli siyasetine muhalefet partileri neden alet olsunlar ki!
Görünen o ki, Haziran seçimleri öncesi muhalefet partileri, Ak Parti karşıtlığı kisvesiyle, “Yeni Türkiye” karşıtlığı hedefinde aynı cephede pozisyon alacaklar. Bunu seçmenin büyük çoğunluğu fark ediyor. Böyle bir durum Türkiye siyaseti bakımından hiç sağlıklı değil. Muhalefet partileri açısından ise sadece vahim ve dramatik. Çünkü muhalefetteki bu gidişat, bırakın Ak Parti’yi zayıflatmayı; aksine onu daha da güçlendiriyor ve hatta vazgeçilmez hale dönüştürüyor.
Tabii Ak Parti, ipin ucunu bırakmadığı ve zafer sarhoşluğuna kapılıp rehavete girmediği takdirde.. O nedenle de Ak Parti’nin aday belirleme sürecinde “ince eleyip sık dokuması” olmazsa olmaz hale geliyor.

E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
Bu yazı 13762 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Batı Güvenlik İçin Fişliyor Türkiye Diktatörlük İçin!
1/30/2015
Batının Soykırım Tarihi
1/24/2015
AB'nin Kalbi Belçika'nın Kongo'daki Soykırım Tarihi
1/24/2015
Öfke Patlaması Yaklaşıyor!
1/23/2015
İçimizdeki Fransızlara Batıdan Ders
1/15/2015
Charlie Değilim Kusura Bakmayın!
1/12/2015
Fransa ve Avrupa Niçin Şokta?
1/7/2015
Türkiye İçin Riskler ve Fırsatlar Yılı
1/7/2015
Charles'la Ramazan'ın Hikayesi ve Yılbaşı Kutlaması
12/31/2014
Rusya-Türkiye İttifakı ve Yeni Senaryolar
12/23/2014
Batıya Güvenme Ülkene Güven
12/16/2014
İşgalcinin Dili Zorunlu Osmanlıca Sakıncalı
12/12/2014
Haşim Kılıç Baraj İçin Ne Yapar?
12/4/2014
Hristiyanlar Birleşiyor Müslümanlar Ne Yapıyor?
12/3/2014
Haçlı Terörüne Kim Dur Diyecek?
11/17/2014
İsrail'in İçerideki Sözcüleri
11/12/2014
Atamızın Çiftliğini Nasıl Yağmaladılar?
11/10/2014
Kanlı Hançer
11/3/2014
Kürt Baası İktidar Olursa
10/22/2014
Berkin'i idol yapanlar Yasin, Hasan, Hüseyin için neredesiniz?
10/21/2014
Kürtleri Batı'ya ve İsrail'e Maşa Yapamazsınız!
10/10/2014
Bölgede 100 Milyon Rehinemiz Daha Var!
9/23/2014
Söz Dinleyen Türkiye'den Sözü Dinlenen Türkiye'ye!
9/1/2014
IŞİD Katilse ABD ve İsrail Nedir?
8/26/2014
Bedduamız Tuttu Demek İçin!
8/20/2014
Erdoğan Neden Müslüman Başkentleri Selamlıyor?
8/11/2014
3. Dünya Savaşı Batıyı Perişan Edebilir!
8/5/2014
İçimizdeki ve Dışımızdaki İsrail
7/31/2014
Kader Adalet Eder
7/24/2014
Batı Orada Müslümanlar Nerede?
7/18/2014
Erdoğan son Cumhurbaşkanı ilk Başkan
7/2/2014
Ekmeleddin Bey Kimin İhsanı?
6/19/2014
Dikkat! Yeni Bir Uludere Arıyorlar!
6/10/2014
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 12 Şubat 2015 Perşembe 03:46

Ankara'nın derin kulislerindeki gündem sorusu "Hakan Fidan pimi çekecek mi?", bu kadar ipucu yeter, araştırın bakalım. Şu kadarını söyleyeyim, bu kere "tarzan" gerçekten de zor durumda. "Fuatavni için çember daralıyor" başlıklı haberiniz aslında tam da mezarlıktan geçerken ıslık çalmağa benziyor. Asıl "birbaşkası"nın etrafındaki çember daralıyor hem de en yakınları tarafından daraltılıyor.

Yorumu oyla      55      49  
Misafir 11 Şubat 2015 Çarşamba 13:39

Alper Bey, Muhalefet dediğin zaten sol Türkiye'de 65 yıldır iktidar olamıyor.Siz iktidarı sorgulayın. ARINÇ: Bize oy vermeyen herkes bizden nefret ediyor, dedi ya bu nefret neden? Onu düşünüp yazın her icraata evet sepet çekmek hırsızlıkları darbe marbe diye aklamak ülkeye iyilik değildir.

Yorumu oyla      58      49  
Misafir 11 Şubat 2015 Çarşamba 12:59

Başka bir fikir yok mu hep yeni bir Türkiye neresi yeni bu ülkenin! Yahya Demirel bile hesap verdi bu ülkede siz Başbakan kendileri yüce divana gitsin dediği halde mecliste şantajla aklama yap(tır)ılan ülkeyi ne çok parlatıyorsunuz.Darbe dönemlerinde bile olmayacak yasalara ihtiyaç duyan birilerinin keyfine kalan ülke.Esed Nusayri burası da AKP devleti ihale devleti medyası haram ihale kiri.İsrail'le işler tıkır tıkır darbeciler çıktı şıkır şıkır.Tek ses isteği. Suyu çıkarttınız yeninin.

Yorumu oyla      57      50  
Misafir 11 Şubat 2015 Çarşamba 00:52

yazarımız çok ama çoookk haklı. onüç yıldan beridir, "şeyinişeyettiğiminşeyininşeyi", "ananıaldagit", "kafasıbasmıyor" ve daha yüzlerce vecizenin faili, Soma'da protestoyutekmeleyendanışman, markettevatandaşınboğazınısıkan, GEZİdegençlereölümsaçanpolisikutlayan ve daha binlerce insanı yıllarca silivrideçürütenler hep CHPliler ve yandaşlarıydı. Yatakodalarındaparakasaları, çikolataveayakkabıkutularındadolarları saklayanları da hesabakatın. Bunları yapan ve yaptıran CHPliler elbette hesapvermeldir

Yorumu oyla      58      49  
Misafir 11 Şubat 2015 Çarşamba 00:35

49 yıl OECD kapısında bekleyen İSRAİL'İ DEMİREL bile bu kuruluşa aldırmazken tek oyla OECD'ye üye yapan akıl değil algı oyunlarının zirvesi Yeni Türkiye:-)APO'nun İP'in TAHşiyecilerin RIZALARIN makbul olduğu polislerin 5 kez aynı suçlamayla gözaltına alınıp bırakıldığı GhUKUKUN, aydın okumuş bir halkın ülkesi 4 bakanı yüce divana göndermek isteyen AKPlilerin bile HAİN İLAN EDİLDİĞİ İŞADAMLARININ HELAL!!:-) parasıyla kurulmuş HAVUZ MEDYALI omurgalı YAZARLARIN ÜLKESİ YENÜÜÜÜ TÜRKİYE YERSENİZ:-)

Yorumu oyla      61      49  
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Haber
Recep Tayyip Erdoğan
Almanya
Tayyip Erdoğan
PETROL
Tedavi
Ayşe Ersöz
TV8
Yükseköğretime Geçiş Sınavı