E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Alper Tan

Erdoğan son Cumhurbaşkanı ilk Başkan
2 Temmuz 2014 Çarşamba

~~Nihayet AK Parti Cumhurbaşkanı adayını ilan etti; Recep Tayyip Erdoğan. Bu bir sürpriz değil. Başka bir isim gösterilse sürpriz olurdu.
Önceki Cumhurbaşkanı seçimleri arefesinde yapıldığı gibi bu seçim öncesinde de, seçimleri etkilemek için muhtelif senaryolar denendi, tutmadı. 2007’nin “367’sine benzer, hukuk kılıfına sarılmış 17 - 25 Aralık saldırıları, MİT TIR’larına operasyonlar, başka önemli hedeflerinin yanı sıra hem 30 Mart seçimlerini hem de Cumhurbaşkanı seçimini etkilemeyi hedefliyordu. Uluslararası arenada Türkiye’yi sıkıştırabileceği varsayılan hamleler geri tepti. ABD ve AB’den gelen, paralel örgütle aynı frekanstan olumsuz Türkiye yorumları halkta karşılık bulmadı.
Muhalefet kaybedeni belirledi. “CHP-MHP kaybetmedi İhsanoğlu kaybetti” demek için:
Bunun üzerine, Kahire’de doğmuş, İslam ülkelerinde uzun yıllar görev yapmış, Mısır’da Ezher Üniversitesi’nde çalışmış, Arapça bilen, 57 Müslüman ülkenin üyesi olduğu İslam Konferansı Teşkilatı’nın 9 yıl Genel Sekreterliği'ni yapmış Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu, CHP ve MHP tarafından ortak aday olarak gösterildi. Bu ismin Ak Parti tabanından oy alabileceği BDP seçmeni Kürtlerin de “kafasını karıştırabileceği” düşünüldü. Ancak İhsanoğlu’nun adının açıklandığı andan itibaren CHP seçmeninin kafası karıştı. Çünkü CHP’de bir kesime göre İhsanoğlu’nun İKT Genel Sekreterliğin'e getirilmesini sağlayan siyasi irade AK Parti hükümetiydi. Onun babası geçmişte CHP iktidarınca yurt dışına sürgün edilmişti. O CHP şimdi böyle birini kendi Cumhurbaşkanı adayı olarak gösteriyordu.
Eğer CHP ve MHP gibi muhalefet partileri, kazanabileceklerine inansalar geçmişte aralarında yaşanan kanlı çatışmalara rağmen oturup anlaşırlar ve iki partiden birinin liderini aday gösterirlerdi. O takdirde İhsanoğlu’na kıyasla daha şanslı da olabilirlerdi. Bu iki parti de aslında kaybedeceklerini şimdiden öngörüyorlar. Dolayısıyla muhalefet partileri kazanacak adayı değil kaybedecek ismi belirlemiş oldular. Seçim kaybedildiğinde CHP ve MHP değil Ekmeleddin İhsanoğlu kaybetmiş olacak. CHP ve MHP’nin başarısız liderleri koltukta oturmaya devam edecekler.
CHP - MHP Parti içi aday çıkarsa parti liderliği riske girerdi:
Eğer CHP’den Deniz Baykal veya MHP’den Meral Akşener ortak aday yapılsalardı muhtemelen İhsanoğlu’dan daha çok oy alacaklardı. Büyük ihtimalle onlar da kaybedeceklerdi. Ancak o ismin bu defa aldığı oy oranı nedeniyle kendi partisinde liderlik mücadelesinin önü açılmış olacak ve partideki kurulu düzen etkilenecekti.
Sözün özü, çatı adayı muhalefet liderlerinin kulaklarına fısıldayanların maksadı farklı da olsa -ki öyledir- muhalefet yönetimleri kazanmak için değil, mukadder hezimeti kendi üstlerinden atmak için İhsanoğlu’nu ortak aday gösterdiler. Bu aday gösterme süreçlerinin ne kadar demokratik olduğu ne kadar etik yürüdüğü konularına girmiyoruz.
Genel olarak statükonun müzmin temsilcileri olan CHP, MHP ve diğer muhalefet partilerinin Erdoğan’ın 12 yıl başbakanlığının ardından en az 5, belki ikinci dönem de aday olur ve seçilirse 10 yıl Cumhurbaşkanlığı yapacak olmasını hazmedemiyorlar. Tayyip Erdoğan gibi mücadeleci ve azimli bir liderin bu süre zarfında statükonun tüm kalıntılarını temizleme ihtimali onların kaygılarını arttırıyor.
Erdoğan aday olmasaydı ne olurdu?
Eğer Erdoğan aday olmasaydı, siyasi muhalifleri “Ona 2007’de engel olmuştuk, şimdi de Cumhurbaşkanı olmasını engelledik” diye göstermelik bir zafer elde edeceklerdi. Sokak muhalefeti ise bundan umut ve cesaret bulacak, yeni hamleler peşine düşecek, sokak tansiyonu arttırılmaya çalışılacaktı. Pensilvanya örgütü, “17-25 Aralık saldırıları ile olmasa bile şimdi sonuç aldık, biraz daha gayret” diye kendi tabanına coşku verme fırsatı yakalayacaktı.
Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı ile ne değişir?
Tayyip Erdoğan’ın ilk turda seçilme ihtimali çok yüksek görünüyor. Yüzde 55 civarı bir oranla ipi göğüsleyeceği tahmin edilebilir. Böyle bir sonuç Türkiye ve dünya açısından sürpriz olmaz. Bu netice, ortak aday çıkaran CHP ve MHP’de iç homurtulara, parti içi huzursuzluklara ve hatta çatlamalara kadar gidebilir. Dolayısıyla Haziran 2015 seçimleri öncesi bu partiler karışabilir.
Bu noktada AK Parti’nin yeni liderinin dolayısıyla yeni Başbakan'ın kim olacağı çok önem kazanıyor. Ülkenin gelişme ve kalkınmasının devamı, Yeni Türkiye vizyonunun hızlanması için uyum ve istikrar çok önemli. O nedenle AK Parti’nin başına bu vizyonu taşıyan birinin gelmesi ve aynı zamanda Başbakan olması işleri kolaylaştırır.
Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olması, Yeni Türkiye’yi kabullenmekte zorlanan Batı dünyasını, başka çare kalmadığı yönünde motive edebilir. Yeni Türkiye’ye direnme yerine onunla “mecburen” iş birliğini tercih edebilirler.
Cumhurbaşkanı ile uyumlu ve dirayetli bir Başbakan'la Türkiye’nin kendi bölgesindeki ve dünyadaki gücü, etkinliği ve görünürlüğü artabilir. Bu durum, BM, AB ve NATO gibi uluslararası kurumların dengelerini değiştirebilir. Güç ibreleri Türkiye tarafına dönebilir.
Cumhurbaşkanı ile çalışacak uyumlu bir Başbakan ve Hükümet, Paralel Örgütle mücadeleyi hızlandıracağı için Türkiye bir an evvel ayağına sarılı prangalardan kurtulup, yolunda daha hızlı ilerleyebilir.
Yeni Ankara’nın Müslüman ülkelerle yürütmekte olduğu büyük ortak projeler ivme kazanıp yeni ve daha büyük projelerin kapılarını açabilir.
Tayyip Erdoğan çok büyük ihtimalle son Cumhurbaşkanı olacaktır. Türkiye onun döneminde yapılacak mevzuat değişikliği ile Başkanlık Sistemi'ne geçebilir. Bir aksilik olmazsa son Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk “Başkan” olabilir. Türkiye’nin başkanlık sistemine geçmesi, birilerinin “Bölüneceğiz” yaygarasına inat her açıdan büyümesi demektir. Bu ihtimal, Türkiye’nin hasımlarını şimdiden hayli kaygılandırıyor.

 

E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
Bu yazı 29397 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
YORUMLAR
Toplam 45 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 18 Temmuz 2014 Cuma 19:50

Muhsin Yazıcıoğlu:"Bakın daha yakınlara Yeni Ortadoğu haritaları yayınlanırdı. Şimdi ise AKP'nin 'biz de bunun bir parçasıyız' dediği Büyük Ortadoğu Projesi kapsamına alınan Türkiye için işte bu ifade ettiğim haritalar yayınlanmaktadır. Ortadoğu'da daha çok etnik, mezhebi çatışmaya kan, kin ve nefretle kavgaların çoğaltılarak istikrarlı bölünmelerle, kontrollü istikrarsızlıklarla Ortadoğu'yu yönetme amacını taşıyan BOP'un bir parçası hatta onun Eşbaşkanı olduğunu söyleyen Sayın Başbakan, Asla bu düşüncesiyle Cumhurbaşkanı olamaz!" "olsa ne olur?

Yorumu oyla      53      49  
Misafir 18 Temmuz 2014 Cuma 02:56

MUSULda IŞIDçı yamyamların elinde esir olan elçilik çalışanlarından haber var mı? bebeklerden birisi hasta olmuş da doktor gönderilmiş diye söylenti var. Neden SANSÜR var haberlere? Yoksa onlarla ortak mı çalışıyor sayın başbakan? Şeçime bir hafta kala serbest bıraktırıp "kahraman" olup malı götürecekmiş, ööle diyollar. Seçim yatırımı olarak saldırı-rehinalma ve kurtarılma numarası için örtülü ödenekten bir milyar ayrılmış.

Yorumu oyla      54      49  
Misafir 17 Temmuz 2014 Perşembe 18:20

ERDOĞAN BAŞKAN OLURSA KÜRECİK TESİSLERİ BİZİM KONTROLÜMÜZDE OLCEKMİŞ:-)Şen olasın Ürgüp....Görüntü ve gerçekler...Başkan olursa gemicikler GEMİ hatta bileme Transatlantik olcek ihracat artcek SİMON ellerine...DAHA NE KADAR ARTACAK????????? Vatandaş yeeeeerrr.

Yorumu oyla      57      50  
Misafir 15 Temmuz 2014 Salı 13:21

E.İhsanoğlu S.Demirtaşve RTE'nin seçim hesaplarına 1000'er YTL göndermiş.Asalet,efendilik ayrı bir şey biri çatacak yer arar, nefret dili kullanır, birinin de davranışı bu...Bazı şeyler doğuştandır....O da Rızaların EFENDİSİ.Güçlü yumruk.4bakanın dosyası mecliste hasıraltı oluyor....Temiz siyaset:-)Süleymancıların yurtları niye kapanıyor onlar kime paralel? Masal bahane tek tip cemaat şahane...Türgev kuzuları cemaati.

Yorumu oyla      64      50  
Misafir 12 Temmuz 2014 Cumartesi 12:54

Kamalak, 'Siz hala orada mısınız' şeklinde kendilerini eleştirenlere şu cevabı verdiklerini kaydetti: "Ben diyorum ki; Elhamdülillah buradayım. Bana acıyarak bakana diyorum ki; dünyada en acınacak insan kimdir biliyor musunuz? Kimdir diye soruyor: Değerli kardeşlerim ilan ediyorum, dünyada en acınacak insan ülküsünü yitirmiş, idealini kaybetmiş, davasını satmış olan biçarelerdir. Emin o bu biçareler belki Karuni anlayışa göre, yüksek yüksek mevkilere, makamlara gelmiş olabilir. Yine Karuni anlayışa göre belki Karunlara da taş çıkaracak nispette gelir sahibi, servet sahibi olabilirler. Ama emin olun bu tür insanlar dünyada en acınacak insanlardır. O gelirler, o servetler kendilerinin alın teri değil, sattıkları davanın bedelidir

Yorumu oyla      58      49  
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
süper lig
sanayi
Endonezya
TV8
ygs puan hesaplama
Barack Obama
Fernandao
GAZİANTEP
kemal kılıçdaroğlu