E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Alper Tan

Ekmeleddin Bey Kimin İhsanı?
19 Haziran 2014 Perşembe

Bu yaz yine sıcak ve hareketli geçecek. Bunun en önemli sebepleri içerdeki cumhurbaşkanı seçimi ve komşularımızda gelişen ve bizi de doğrudan etkileyen, ilgilendiren hadiseler..
2011 milletvekili seçimlerinde % 50 oy almış olan Ak Parti’nin ülkeyi kutuplaştırdığını iddia eden CHP ve MHP, cumhurbaşkanını bir çatı olarak gördüklerini anlattılar ve herkesi temsil eden birini ortak aday göstereceklerini belirttiler. Dinleyince kulağa hayli hoş geliyordu. Türkiye’ye çatı arayan bu iki parti, kapı kapı dolaştılar. Ak Parti dışında BDP, BBP, DSP, İP, ÖDP, TOBB, TÜSİAD, TESK, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, çeşitli vakıflar, dernekler, kuruluşlar ile günlerce görüşmeler yaptılar. Amaç neydi Türkiye’ye çatı aday bulmaktı.
Sonunda ne oldu?
Bu kadar kuruluşla görüştüler ama isim konusunda CHP’de 4 kişiyle karar verdiklerini itiraf ettiler. Yani milyonların gözünü boyamak için haftalarca şov yaptılar. Ama bir sihirbaz edasıyla sundukları adayı belirlerken, içerde önceden görüştükleri kimseciklere sormadan danışmadan açıkladılar.
Açıklanan “çatı” aday Ekmeleddin İhsanoğlu, aslında 2010 yılının Şubat ayından bu yana ısıtılmakta olan bir isimdi. Bu gerçek yaklaşık 4 yıldır yazılıp, konuşuluyordu. O günün şartlarında seçimin 2012’de olma ihtimali de bulunduğu için bir buçuk sene önceden çalışmalar başlamıştı. Hatta 2010 yılında Ankara ve İstanbul’da bu isim için faaliyet yürütmek üzere ofisler tutulduğu da biliniyordu. Yani ortada fazla bir sürpriz bulunmuyor. Ancak CHP yönetiminin fikrini almak için dolaştığı kuruluşları aldatması gerçeği ile karşı karşıyayız.
Eğer 2007 yılında Ak Parti Ekmeleddin İhsanoğlu’nu cumhurbaşkanı adayı gösterseydi CHP onu engellemek için büyük ihtimalle Cumhuriyet mitingleri yapar, laikliğin ve Atatürkçülüğün elden gittiğini haykırırdı. Ama şimdi CHP onu aday gösteriyor.
Öyleyse Ekmeleddin İhsanoğlu CHP tarafından neden aday gösterildi? Bu durum, üzerinde durulması gereken bir konu. "CHP neden kendi adayını göstermedi?" sorusuna CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, çok anlamlı bir cevap verdi. Koç, "Kendi belirlediğimiz kriterlerle kendi ölçütlerimize göre yola çıktığımızda, alınabilecek oranlar bellidir" dedi.
CHP kendi zihniyeti kapsamında azami ne kadar oy alabileceğini görüyor. Gördüğü için sadece oy toplamaya dönük, özü CHP ile aynı ama görüntüsü farklı isimler peşine düşüyor. Buna göz boyama denilebilir. Fakat 30 Mart 2014 seçimlerinde bunu denediler ve hayli başarılı da oldular. Ankara’da Mansur Yavaş’ın gösterilmesi böyle bir siyasetin yansıması idi. İstanbul’da Sarıgül hikayesi de biraz buna uyuyor.
Bazı bölgelerde CHP ve MHP gizli ittifakları 2007, 2009 ve 2011 seçimlerinde zaten yapılmıştı. O seçimlerde de bir nebze başarılı oldular. Mansur Yavaş meselesinde bunu biraz daha açık hale getirdiler. Bunun başarılı olabileceğini ve iki partinin seçmen tabanının da bu ittifaklara olumlu baktığını görünce iki parti bu defa kamuoyu huzurunda cumhurbaşkanı seçimi için açık bir ittifak kurdular.
CHP ve MHP Türkiye’yi uzun süre gizlice yöneten küresel gücün farklı hatta birbirine zıt görünümlü iki ayrı aktörü konumundadır. 12 Eylül öncesi aynı silah öğleden önce bir sağcıyı, öğleden sonra bir solcuyu öldürüyordu. Ölenler ve öldürenler farklı ama silahı ve talimatı verenler aynıydı.
Eski statükonun devamı için 12 Eylül öncesi CHP-MHP çatışması gerekiyordu. Ama o yasakçı statükonun hayatta kalabilmesi için bugünün şartlarında bu aktörlerin şimdi ittifak kurmaları elzem hale geldi. 12 Eylül öncesinin düşman kardeşleri olan CHP ve MHP’nin bugün çatı aday konusunda mütteefik ve ortak olmaları böyle görülebilir.
Gelelim Ekmeleddin İhsanoğlu’na.. İhsanoğlu Yozgat kökenli olmakla birlikte Mısır’da Arap kültürü ile yetişmiş, laiklik konusunda Hüsnü Mübarek’ten farklı olmayan biri. Ama Ezher Üniversitesinde çalışmış, uzun yıllar İslam Konferansı Teşkilatı’nda görev yapmış olması onun bu kimliğini hayli kamufle ediyor. Suudi Arabistan, Mısır ve Suriye gibi ülkelerdeki mevcut statükonun devamı konusunda Beşşar Esad ve Abdülfettah Sisi’ye paralel düşünüyor. Düşüncesi böyle olduğu için, Sisi’ye darbeci diyememiş, geçen yıl yaptığı açıklamada Suriye’de ise Beşşar Esad’lı bir formül önermiştir.
Bu tekliflere daha geniş bir açıdan bakacak olursak Mısır’da Sisi’nin Suriye’de Esad’ın varlığını sürdürmesi İsrail’in de ABD’li Neoconlar’ın da arzu ettiği bir konu. Bu konularda MHP’nin de bir rahatsızlığı yok. CHP ise heyet göndererek Esad’a zaten açık destek vermişti.
Kemal Kılıçdaroğlu Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Ortadoğu’ya barış ve istikrarın getirilmesi için çalışacağını söylüyor. Burada kastedilen barış ve istikrar Mısır’ı Sisi’nin Suriye’yi Esad’ın baskıyla yönettiği bir yönetimden başkası değil. Ve diğer Ortadoğu ülkelerinde mevcut monarşilerin devamının temini kastediliyor..
Ekmeleddin İhsanoğlu’nun kişisel özellikleri kadar onun cumhurbaşkanı olmasını içerde ve dışarda kimler istiyor sorusunun cevabına bakmak gerekir. Çünkü kim getirirse onun dediğini yapacaktır.
İhsanoğlu’nun aday olması için, içerde ve dışarda hayli güçlü destekçiler var. Ancak küçük bir eksiklik görülüyor. Onun arkasında halk yok!
Bu konuları daha çok konuşacağız. Mahkemenin 12 Eylül kararı tarihi nitelikte ve önemli nir karar hayırlı olsun.
 

E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
Bu yazı 16852 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
YORUMLAR
Toplam 32 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 2 Temmuz 2014 Çarşamba 16:47

RTE'nin başdanışmanı 50 milyar üzeri gelirli ÇETİN DOĞAN BALYOZDAN SUÇLANINCA ONU ALELACELE TELEVİZYONA İLK ÇIKARAN VE AKLAYIP PAKLAYAN BİR ZAMANLAR RTE EKONOMİDEN ANLAMAZ DİYEN kısa sürede tüm KÖŞEleri DÖNEN yiğit bulut'TUR.BİR DE ORDUYA KUMPAS KURMUŞLAR DİYEN pek KIVRAK Y.AKDOĞAN...HAVUZUN SUYU ADAMI KIVRAKLAŞTIRIYOR ROMATİZMALARA İYİ GELİYOR HER TÜR EKLEM ve sakal AĞRISINA YEŞİL DERDİNE.Havuz böyle şifalı olunca birilerine de görev olarak Paralel masal uydurmak kalıyor.Reza mı o kim ?

Yorumu oyla      54      49  
Misafir 2 Temmuz 2014 Çarşamba 13:30

Başkan RTE :-) Gemileri yaktık demiş.Rıza'dan sonra yaktıkları için mecburen yakmış kendi rızasıyla değil. Frenler tutmuyor.Her gün nefret dili.Ramazanda iftarlarda bile susmuyor.Sebep? kuyumcu çikolatalarını iftardan önce yerken görüntülenmek mi:-) Gemileri yakmış.Sosyal barışı yaktın camilere bile fitne girdi sayende.Bir Bilal uğruna.Çocuğun sıfırlayamayacağı belliydi neye zorluyorsun.Kur bir vakıf köprüsü geçenden kırk, ihale alandan 100 akçe....Millet için:-) Burası Türkiye.Komili ve Havuz.

Yorumu oyla      56      49  
Misafir 1 Temmuz 2014 Salı 13:43

RTE duasını 301 canın üzerine çok utanan bozaran sakallı T.yıldız'a yaptırsaydı...Din istisamrı nedir? Samimiyetten uzak haller tribün hastalığı.Bu ülkede gider ilk ve ortaokullu yani ilköğretimli 27 milyon 10 milyon liseli 4 milyon okuma yazma bilmeyenin olduğu bir ülke ...Liselerde de ne kalite ne kalite ne kitap okumalar....DUA etmiş RTE et et...Tribünlere dualı görün Sarraf da etmiş mi:-)

Yorumu oyla      57      50  
Misafir 1 Temmuz 2014 Salı 13:34

Biraz önce Kanal A'da RTE dini ritüelleri iyi bilir, konuşmasına dualarla başladı sözlerinizi izledim....Hatim indirse ne olacak? CB olsa ne olacak...Türgev'e bağış cebri... ve iyi bir akibet bul...Kuran'a bir bakın Sayın Tan ...adetullah nedir sünnetullah nedir? CB olsa d...Bekle sonunu gör...

Yorumu oyla      56      50  
Misafir 30 Haziran 2014 Pazartesi 23:02

4bakanı rüşvetten inmiş zatı muhterem yarın büyük bir tantanayla adaylığını açıklayacak...Aklan(abilirsen) da gel....Soma boksörü, arsa ihalelerinde Türgev'e pay almadan geçilmez...Allah'ım sen bu millete acı...Nefret dilli başkan olursa ne huzurlu bir ülke oluruz.Kansere bağlı metastazlarla gelen öfkesiyle ülkesini perişan eden bir adam!!!!!!!!!!!!!!!

Yorumu oyla      57      49  
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
yunanistan
big ben
Murat Yıldırım
İstihdam
Mehmet Şimşek
Ezgi Mola
hdp
Duygun Yarsuvat
Çanakkale Savaşı