E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Adnan Küçük

CAN ATALAY VAKASINDA NİHAÎ ÇÖZÜM TBMM’NİN DEVREYE GİRMESİDİR
14 Aralık 2023 Perşembe

 

 

Can Atalay konusunu daha önce yazmıştık (19 Kasım 2023).

Bu konuya ilişkin yaşananlar özet olarak şu şekilde belirtilebilir:

Can Atalay, Gezi Parkı eylemlerine iştirak ettiği gerekçesi ile hakkında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde ceza davası açılan sekiz sanıktan biridir.

Söz konusu davada, Atalay hakkında 25.04.2022 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçundan 18 yıl hapis cezasının verilmesi ve tutuklanması yönünde karar verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin bu kararına yönelik İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine (BAM) istinaf başvurusunda bulunuldu. İstinaf başvurusunda tahliye talebinde de bulunuldu. Fakat İstinaf Mahkemesi 28.12.2022 tarihli kararıyla bu talebi reddetti.

İstinaf Mahkemesinin (BAM) bu kararına karşı Yargıtay’da temyiz başvurusunda bulunuldu. Can Atalay, Yargıtay 3. Ceza Dairesinin önüne gelen dosyayı incelediği dönemde, 14 Mayıs 2023 günü yapılan milletvekili genel seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi 28. Dönem Hatay milletvekili seçildi.

Can Atalay, milletvekili seçilmesi sebebiyle yasama dokunulmazlığına sahip olduğunu belirterek, hüküm mahkemesinden (İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi), Anayasa’nın 83. maddesi gereğince, yargılamanın durdurulması yönünde karar verilmesini ve tahliye edilmesini talep etmiştir. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi 03.11.2023 tarihli değişik iş ek kararı ile ihlal kararının kendi kararı ile ilgili olmadığını, Yargıtay’da temyiz aşamasında başvurucunun milletvekili seçildiğini ve Yargıtay’ın tahliye kararını reddettiğini gerekçe göstererek, dosyayı Yargıtay 3. Dairesine göndermiştir.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, tekrardan önüne gelen bu dosya ile alakalı, işin esasını bilahare incelenmek üzere, münhasıran bu talebi 13.07.2023 tarihli kararıyla incelemiş ve talebin reddi yönünde karar vermiştir.

Can Atalay, 20.07.2023 tarihinde AYM’ye yaptığı bireysel başvuruda, “hakkında milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazandığı için yargılamada durma kararı verilmesi talebi reddedilerek yargılamaya devam edilmesi sebebiyle seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi sebebiyle de kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının” ihlal edildiğini iddia etmiştir.

AYM, bireysel başvuruya ilişkin yaptığı inceleme sonunda, Anayasa’nın 67. ve 19. maddeleri yönünden ihlal olduğu yönünde karar vermiştir.

TBMM’nin Devreye Girmesini Lüzumlu Kılan Sebepler

AYM’nin bu kararının, Yasama Meclisini yakından alakadar eden iki yönü mevcuttur.

Birincisi, Yargılamanın yenilenmesi kararı ve bu karar kapsamında hükmü veren mahkemeye yönelik emir verir mahiyetteki talepleridir.

AYM, bu kapsamda şu yönde karar vermiştir:

* Yeniden yargılama işlemlerine başlanması;

* Atalay’la alakalı mahkûmiyet hükmünün infazının durdurulması ve bu şahsın ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması;

* Başvurucunun hükümlülük statüsünün sona erdirilmesi;

* Yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi.

AYM’nin, yargı bağımsızlığını yok edecek şekilde verdiği bu kararı ciddi manada sorunludur. Aslında bu sorunun müsebbiblerinden biri de, yargılamanın yenilenmesi yönünde karar verildiğinde hangi usulün takip edileceğinin kanunda sarih olarak düzenlenmemiş olmasıdır. Sarih hüküm olmayınca, AYM, kendi usulünü kendisi icat etmiştir. Fakat bu icad edilen usul, yargı bağımsızlığını yok edici mahiyette olduğu gibi, yasamanın yapacağı işi kendisi yaparak, bir fonksiyon (yasama fonksiyonu gaspı) gaspı da yapmış olmaktadır.

İkincisi, Atalay’ın, işlediği iddia edilen suçlar sebebiyle yasama dokunulmazlığının istisnaları kapsamına girip girmediği ile alakalıdır. Anayasanın 83. maddesine göre,

“Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve ‘seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasanın 14’üncü maddesindeki durumlar’ bu hükmün dışındadır”.

Burada Atalay’ı alakadar eden, ‘seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasanın 14’üncü maddesindeki durumlar’ hükmüdür. Yani bu durumda, yasama dokunulmazlığı hiç oluşmaz. Yargılamanın, sorgulamanın, tutulma ve tutukluluk halinin devam etmesi için, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına lüzum yoktur.

Burada temel sorun, Anayasanın 14. maddesindeki durumların neler olduğudur.

Anayasanın 14. maddesindeki durumların neler olduğunun belirlenmesi için önce bu madde hükmüne yer verelim:

“Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz.

Anayasa hükümlerinden hiçbiri, Devlete veya kişilere, Anayasayla tanınan temel hak ve hürriyetlerin yok edilmesini veya Anayasada belirtilenden daha geniş şekilde sınırlandırılmasını amaçlayan bir faaliyette bulunmayı mümkün kılacak şekilde yorumlanamaz.

Bu hükümlere aykırı faaliyette bulunanlar hakkında uygulanacak müeyyideler, kanunla düzenlenir.

Burada bir soru sormak istiyorum:

Bu hükme göre, 14. madde kapsamına giren durumlar (yani suçlar) nelerdir?

Bu hükme göre, hangi suçların Anayasa’nın 14/1. maddesi kapsamına girdiği sarih bir şekilde belirtilmiş değildir. Bu konuya açıklık getiren bir kanuni düzenleme de yoktur.

AYM, yasama dokunulmazlığının istisnasını teşkil eden “14. maddedeki durumların” mutlaka “kanunla” belirlenmesi gerektiğini, bu konuya ilişkin bir kanuni düzenlemenin mevcut olmadığını, bu konuda bir belirsizliğin olduğunu, bu belirsizliğin yargı organları kararları ile giderilemeyeceğini belirtmiştir. AYM, bu iddiasına Anayasanın 14/son fıkrasında yer alan “Bu hükümlere aykırı faaliyette bulunanlar hakkında uygulanacak müeyyideler, kanunla düzenlenir” hükmünü de delil olarak göstermiştir.

Yargıtay da, bu konuya ilişkin hukuki belirsizliğin mevcut olduğunu, fakat bu belirsizliğin yargı kararları ile giderilebileceğini, AYM’nin de geçmişte bu yönde kararları olduğu gibi, Yargıtay’ın da bu konuda yerleşik içtihadlarının mevcut olduğunu ifade etmiştir.

AYM ile Yargıtay arasında yakın geçmişte yaşanan gerilimlerin tekrardan yaşanması muhtemel görünmektedir. Çünkü AYM Genel Kurulunda, Can Atalay hakkında verdiği ilk ihlal kararına uyulmaması sebebiyle yapılan ikinci bireysel başvurunun, 21 Aralık 2023 günü toplanacak Genel Kurul gündeminde görüşülerek karara bağlanacağı duyuruldu. Aynı kanuni şartlar içinde, AYM’nin ve Yargıtay’ın bir tutum değişikliğine gidip gitmeyeceğini bilmiyoruz. Ama aynı tutumun sergilenmesi, iki yüksek yargı merciini tekrardan karşı karşıya getirecektir. Bundan her iki yüksek yargı kurumu da muhtemelen ciddi yaralar alacaktır.

Aslında, ülkemizde Can Atalay vakası ilk kez yaşanmıyor. Daha önce de Enis Berberoğlu’nun yaptığı bireysel başvuru sebebiyle AYM’nin verdiği karar sebebiyle AYM ile Yargıtay arasında benzer gerilimli durumlar yaşanmıştı. O dönemde, gerilimli durum, AYM’nin kararının fiili olarak uygulanması ile aşılmıştı. Ama bu fiili uygulama sorunu kalıcı şekilde bitirmedi. Sorun bitmedi ki, Can Atalay olayında aynı sorunlar tekrardan yaşandı.

TBMM’ye Yönelik Önerilerimiz

Burada, AYM mi haklı Yargıtay mı haklı tartışmasına girmeksizin, doğrudan ve en kalıcı olan çözümü burada önermek istiyorum; o da şu şekildedir:

Birinci Öneri, her ne kadar, Yargıtay, geçmiş yıllarda AYM’nin bir içtihadında belirttiği şekilde, burada bahsi edilen konuya ilişkin belirginliği sağlama konusunda kendisini yetkili görse de, bu yetkinin varlığı konusunda iki yüksek mahkeme ihtilaf içindedir. Bu ihtilafın kesin ve kalıcı olarak giderilmesi için, bu konunun kanunla düzenlenmesi gerekir. TBMM, çıkaracağı bir kanunla, Anayasanın 14. maddesi kapsamına giren suçların neler olduğunu, tartışmaya mahal vermeyecek şekilde net olarak belirler. Hem AYM hem de Yargıtay bu belirleme ile bağlı olacaktır. Muhtemelen bu belirleme, Yargıtay’ın içtihadında belirttiği suçlar şeklinde olacaktır; ya da bunlara bazı suçlar da ilave dilebilir ya da bazıları çıkarılabilir. Ama bu belirleme neticesinde artık bir daha benzer gerilimler yaşanmayacaktır.

İkinci Öneri, gerek Ceza Muhakemesi Kanununda (CMK), gerekse 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunda,  AYM’nin yargılamanın yenilenmesi yönünde karar vermesi halinde hangi usulün düzenleneceğine dair sarih bir hüküm yoktur. Yargıtay, yorum yoluyla, CMK hükümlerinin uygulanacağını belirtirken, AYM, 6216 sayılı Kanunun 50/2. fıkrasında yer alan: “AYM’nin ihlal kararında açıkladığı ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde mümkünse dosya üzerinden karar verir” hükmünden hareketle, CMK hükümlerine hiç bakmaksızın, yargılamanın yenilenmesi kararına bağlı olarak ihlalin nasıl giderileceğine dair usulü, kanunlarda olmadığı halde, kendisi ihdas etmiştir. AYM, bu kararında, “ilgili yargı merciine yönelik bir takım emirler vermekte, “sen her ne kadar yargılamayı yenilesen de, bu faaliyet kapsamında şu yönde kararlar vermek zorundasın” demektedir. Bu yöndeki karar, yargılamanın yenilenmesi faaliyetleri bağlamında yargı bağımsızlığını yok edici mahiyettedir.

İşte bu durumda söz konusu olan belirsizliğin giderilmesi için, TBMM, çıkaracağı bir kanunla, konuya açıklık getirebilir. TBMM, bu konuya ilişkin çıkaracağı kanunda, CMK hükümlerine referans yapmakla yetinebilir. Farklı bir düzenleme de benimseyebilir. TBMM bu konuda ne yönde düzenleme yaparsa yapsın, en azından uygulamaya yönelik tartışmalar sona erecektir. Artık AYM, çıkarılacak bu kanun hükmü ile bağlı olacak, Yargıtay da bu kanuna uygun olarak verilecek karara karşı bir tutum almayacaktır.

Bu iki önerinin TBMM tarafından acilen yerine getirilmesi icap ediyor.

Aksi takdirde, TBMM’nin bu yöndeki “İHMALİ” sebebiyle, 21 Aralık 2023 günü de benzer tartışmalar yaşanabileceği gibi, hemen her seçimde benzer gerilimlerin ve sorunların yaşanması mümkün ve muhtemel görünmektedir. Bu yöndeki ihmal, yargı içinde gerilimlere, itibar zedelenmelerine sebep olduğu gibi, bütün bu yaşananların faili olarak TBMM’nin görülmesi, bu kurumun itibarını, saygınlığını da zedeleyecektir. TBMM, “bilinçli olarak ortaya koyduğu İHMAL sebebiyle Türkiye’de bazı derin sorunların yaşanmasının kaynağını teşkil ettiği” yönünde algılara ve eleştirilere sebep olacaktır.

E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
Bu yazı 16099 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
GAZZE’DE MÜSTEMLEKE GÜÇLERİN GERÇEK KİMLİĞİ PAZARA SERİLDİ
11/27/2023
EĞİTİMİMİZİN TEMEL SORUNLARI: DİN EĞİTİMİ VE ÖĞRETİMİ (3)
11/13/2023
EĞİTİMİMİZİN TEMEL SORUNLARI: DİN EĞİTİMİ VE ÖĞRETİMİ (2)
10/22/2023
EĞİTİM SİSTEMİMİZLE ALAKALI DEĞERLENDİRMELER: MEB’İN ÜCRETSİZ KİTAP DAĞITMASI (1)
9/22/2023
OTORİTER MİLİTAN LAİKÇİ KİMLİKLE BÜTÜNLEŞTİRİLEN KARMA EĞİTİMİN ÇOĞULCULAŞTIRILMASI
8/8/2023
15 TEMMUZ RUHU GÜCÜNÜ NE ÖLÇÜDE KORUYOR?
7/15/2023
DEPREM BÖLGESİ HATAY’DA BAYRAM VE HÜZÜN BİR ARADA
6/30/2023
CHP İktidar Olabilir mi?
6/20/2023
14 VE 28 MAYIS SEÇİMLERİ: “SAHTE” VE ÇELİŞKİLİ SİYASETİN YENİLGİSİ
6/6/2023
KILIÇDAROĞLU’NUN SEÇİM STRATEJİSİ: “KİMLİKSİZLİK VE OMURGASIZLIK”
5/23/2023
14 MAYIS SEÇİMLERİNDE REHAVETE KAPILAN KAYBEDER
5/9/2023
CHP VE HDP’NİN ÖZERKLİK VAADİ: TÜRKİYE’NİN PARÇALANMASININ ÖN AŞAMASI MI?
4/26/2023
MİLLET İTTİFAKININ PKK GÜDÜMLÜ HDP’YE MAHKÛMİYETİ
4/13/2023
14 MAYIS SEÇİMLERİ: İYİCE PRESLENEN İYİ PARTİ İLE HDP İTTİFAKI
4/1/2023
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ: BİRİNDEN NUR AKAR, BİRİNDEN KİR (3)
3/15/2023
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ: BİRİNDEN NUR AKAR, BİRİNDEN KİR (2)
3/4/2023
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ: BİRİNDEN NUR AKAR, BİRİNDEN KİR (1)
2/21/2023
VAKİT, KİN VE HUSUMET DEĞİL, DUA VE VEFA VAKTİDİR
2/10/2023
BAŞÖRTÜSÜNE ANAYASAL GÜVENCE SAĞLANMASINA GEREK VARMI?
1/27/2023
6’LI MASANIN 6+1 FORMÜLÜ YÖNETİMDE NE KADAR İŞLEVSEL OLABİLİR?
1/12/2023
İMAMOĞLU, MENDERES VE ERDOĞAN’IN MAHKÛMİYETLERİ: HANGİSİ MAĞDUR?
12/25/2022
CHP GAYRI MİLLÎ BİR PARTİ MİDİR?
12/12/2022
SAHİPSİZ KÖPEKLERE BARINAK YAPMAYAN BELEDİYE BAŞKANLARININ GÖREVLERİNE SON VERİLMELİ
11/28/2022
PKK DİYE MÜSTAKİL BİR TERÖR ÖRGÜTÜ YOKTUR: “NOKTA”
11/17/2022
AB ÜYESİ ÜLKELERİN POLİTİKA ÜRETME YETERSİZLİĞİNİN AĞIR BEDELLERİ
11/8/2022
AİLENİN SAPKINLIK VE SALDIRILARA KARŞI KORUNMASI: 30 EKİM YÜRÜYÜŞÜ
10/28/2022
AVRUPA ADALET DİVANI: SEVSİNLER SİZİN ÇOĞULCULUK ANLAYIŞINIZI
10/16/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (6)
10/5/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (5)
9/25/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (4)
9/14/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (3)
9/4/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (2)
8/24/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (1)
8/13/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRİZMLE İMTİHANI (5)
8/2/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRİZMLE İMTİHANI (4)
7/23/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRİZMLE İMTİHANI (3)
7/13/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRLE İMTİHANI (2)
7/3/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRLE İMTİHANI (1)
6/22/2022
AMERİKADA BİR CİNSEL SAPIK DAHA “VAHŞİCE” İDAM EDİLDİ(!?!?)
6/10/2022
II. ABDÜLHAMİD: MUTLAK İSTİBDADÇI, KIZIL SULTAN MI?
6/2/2022
EVLADLARINI BU VATAN UĞRUNA ŞEHİD VERENLER İÇİN EN ACI OLAN…
5/26/2022
DEMOKRATİK YOLLARLA DEMOKRASİYE GEÇİŞ: 14 MAYIS 1950
5/17/2022
İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN FESHİ KARARININ İPTALİ: YENİ BİR 367 VAKASI OLUR
5/7/2022
VAAAYYY BEEEE OSMAN KAVALA MELEKMİŞ(!?!?)
4/27/2022
PAÇALARI KANLA KİRLİ BİR ÜLKE “TÜRKİYENİN SİCİLİ BOZUK” DEMİŞ
4/20/2022
MANSUR SAVAŞ’IN CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY OLABİLME İHTİMALİ VAR MI?
4/12/2022
PAKİSTAN’DA NELER OLUYOR?
4/5/2022
GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM: SİSTEMİN “FİŞ”LE CİHAZA BAĞLANMASI
3/27/2022
AYM’NİN MEVCUT HÜKÜMET SİSTEMİNİ KİTLEYEN KARARI
3/19/2022
UKRAYNA: BÜYÜKLER TEPİŞİR, OLAN KÜÇÜKLERE OLUR!
3/11/2022
GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM AÇIKLAMASI: BOOOOM
3/4/2022
TÜRKİYE’DE MUHALEFET NEDEN İKTİDAR OLAMIYOR?
2/25/2022
HDP AYM TARAFINDAN KAPATILMAZSA NE OLUR?
2/17/2022
İNSAN HAKLARI AVRUPA SINIRLARINDAN İÇERİ GİREMİYOR!!!
2/9/2022
DEMOKRASİ NEREDEN GEÇER; DİYARBAKIRDAN MI YOKSA…?
2/2/2022
İNANANLARIN İNANCINI YARALAYAN SERÇE (!?!?)
1/26/2022
ENES KARA İNTİHAR ETTİ, CEMAAT VE TARİKAT DÜŞMANLIĞI DEPREŞTİ
1/19/2022
TÜRKİYE’DE BAŞKANLIK (CUMHURBAŞKANLIĞI) SİSTEMİ NEDEN YERLEŞEMEDİ?
1/12/2022
CHP, HALA DİNDARLAR İÇİN KORKUTUCU VE ÜRKÜTÜCÜ
1/5/2022
CHP’NİN “FETÖCÜLERLE DE HELALLEŞMEK” POLİTİKASI
12/29/2021
TÜRKİYE’DE İTTİFAKLAR VE MİLLET İTTİFAKI-HDP İLİŞKİSİ
12/22/2021
QUEBEC’DE BAŞÖRTÜSÜ TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜ VE İSLAMA YÖNELİK FARKLI UYGULAMALAR
12/15/2021
OKUL ÖNCESİ ÖĞRETİMDE DİN EĞİTİMİ VE LAİKLİK TARTIŞMALARI
12/8/2021
28 ŞUBAT ZİHNİYETİ “CELLADINA ÂŞIK” BAZI MAĞDURLARINDA DEVAM EDİYOR
12/1/2021
CHP’DEN HDP’YE “PKK İLE İLİŞKİLERİNİ MİNİMİZE ETME” ÖNERİSİ
11/24/2021
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE %50+1 ÇOĞUNLUK DEĞİŞMELİ Mİ?
11/17/2021
İYİ PARTİNİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI?
11/10/2021
ANAYASADAKİ DEĞİŞTİRİLMESİ YASAK HÜKÜMLERİN VESAYETÇİ TEMELİ
11/3/2021
İŞKENCE YAPMAK, DEMOKRATİK(!?) ABD İÇİN MEŞRU, TÜRKİYE İÇİN SUÇ!
10/27/2021
ÇAĞDAŞ UYGARLIK KAVRAMININ ANAYASADA NE İŞİ OLABİLİR Kİ?
10/20/2021
“YÜCE DEVLET”TEN GÜÇLÜ DEVLETE
10/13/2021
1982 ANAYASASININ İLK DÖRT MADDESİ DEĞİŞMELİ MİDİR?
10/7/2021
KASETÇİ DÜKKÂNININ ÜSTÜNDEKİ MAHKEMELERDEN YENİ YARGITAY BİNASINA
9/28/2021
YENİ BİR 367 ÖZLEMİ: RECEP TAYYİP ERDOĞAN 2023’DE ADAY OLAMAZ
9/19/2021
YENİ YARGITAY BİNASINDA DUA EDİLDİ, LAİKLİK ELDEN GİTTİ(!!!)
9/10/2021
YÜZDE ON MİLLİ SEÇİM BARAJI NE OLMALI?
9/1/2021
28 ŞUBATIN KUDRETLİ(!) PAŞALARI LAYIK OLDUKLARI YERE MARŞ MARŞ
8/23/2021
FETÖ’NÜN SİYASİ AYAĞI HANGİ PARTİLER ACABA?
8/9/2021
TUNUS’TA CUMHURBAŞKANLIĞI DARBESİ
7/29/2021
ÇANAKKALE’DEN 15 TEMMUZA: KAHRAMAN HALKIMIZIN VATAN SAVUNMASI
7/15/2021
TÜRKİYE’DE YAKIN GELECEKTE ERKEN SEÇİM OLABİLİR Mİ?
7/8/2021
BİZ DE BAŞÖRTÜSÜ HUSUMETİ BİTTİ ZANNEDİYORDUK; MEĞERSE…
6/28/2021
BAŞKANLIK SİSTEMİ ŞAHANE, “TROLLÜK” YAFTALARI GERİ İADE!
6/19/2021
HDP, KAPATILMALI MI; KAPATILABİLİR Mİ?
6/8/2021
KORSAN İSRAİL DEVLETİNİN ZULMÜNE UĞRAYAN MAZLUM FİLİSTİN HALKI
5/23/2021
TÜRKİYE’DE PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI: ÇOK KÖTÜ BİR ŞEY Mİ?
5/10/2021
DÜNYANIN EN BÜYÜK KORSAN DEVLETİN BAŞI: ERMENİ SOYKIRIMI DEDİ
4/30/2021
RECEP TAYYİP ERDOĞAN: FİKRÎ İKTİDARIMIZI HÂLÂ TESİS EDEMEDİK
4/21/2021
VESAYETÇİLERLE DEMOKRASİ YANLILARI İÇİN TURNUSOL KÂĞIDI: 104 AMİRALİN E-BİLDİRİSİ
4/11/2021
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN FESHEDİLMESİ KARARI İPTAL EDİLEBİLİR Mİ?
4/2/2021
TÜRKİYE’NİN İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN ÇEKİLMESİNE NİÇİN BU KADAR SERT TEPKİ VERİLİYOR?
3/24/2021
TAKLİTCİ DEĞİL TÜRKİYE’NİN GERÇEKLERİNE UYGUN BİR ANAYASANIN YAPILMASI
3/15/2021
1000 YIL SÜRECEK DENİLEN 28 ŞUBAT’IN TAHRİBATLARI VE TAMİRATLAR
3/6/2021
YENİ ANAYASA: BAŞKANLIK SİSTEMİ Mİ GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM Mİ (2)?
2/25/2021
YENİ ANAYASA: BAŞKANLIK SİSTEMİ Mİ GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM Mİ (1)?
2/16/2021
CUNTA ANAYASASINDAN DEMOKRATİK SİVİL ANAYASAYA: TAŞLI YOLLAR
2/7/2021
YARATILIŞ MODELİ KONGRESİ EVRİMCİLERİ NİÇİN RAHATSIZ ETTİ?
1/29/2021
VESAYETÇİ ZİHNİYETE GÖRE ÖZDE CUMHURBAŞKANI(!?) NASIL SEÇİLİR?
1/20/2021
BAŞÖRTÜLÜ HÂKİMLER Mİ BAŞI AÇIK HÂKİMLER Mİ TARAFSIZ KARAR VERİR?
1/11/2021
1876 KÂNÛN-I ESÂSÎ’DE ÇEVİRİ HATALARI: TBMM BAŞKANINA ÇAĞRIMDIR
1/2/2021
HARF DEVRİMİNİN TÜRK DİLİNDE MEYDANA GETİRDİĞİ SONUÇLAR
12/23/2020
TÜRKİYE’DE BAŞKANLIK SİSTEMİNİN FİKİR BABASI: PROF. DR. BURHAN KUZU
12/14/2020
FRANSA’DA ÇOĞULCULUK VE HOŞGÖRÜ YERİNİ FAŞİZME Mİ BIRAKIYOR?
12/5/2020
CHP, HDP, SP VE İYİ PARTİ ANAYASASI İNKÂR EDİLDİ, İYİ PARTİ’DE NELER OLUYOR?
11/26/2020
HANGİ CUMHURİYET YAŞASIN?
11/17/2020
ABD’DEKİ SEÇİMLER Mİ, YOKSA VENEZUELA’DAKİ SEÇİMLER Mİ DAHA AZ HİLELİ?
11/8/2020
İZMİR DEPREMİ VE HÜKÜMETE BİR ÖNERİ
10/31/2020
Tarikatlar Atatürk’ün 1924 Anayasası’nda teminat altında idi
10/24/2020
ENİS BERBEROĞLU MİLLETVEKİLLİĞİNE GERİ DÖNEBİLİR Mİ?
10/14/2020
CHP’NİN SÖZÜNÜ ETTİĞİ “GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM” MÜMKÜN MÜDÜR?
10/4/2020
RECEP TAYYİP ERDOĞAN 2023 SEÇİMLERİNDE CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY OLABİLİR Mİ?
9/23/2020
İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GÖRE, DEVLET KADINA YÖNELİK 'ALKOL TEMELLİ ŞİDDETLE' MÜCADELE ETMEMELİ Mİ?
9/13/2020
TÜRK TOPLUMUNUN TEMELİ OLAN AİLEDE “ALARM ZİLLERİ” ÇALIYOR?
8/27/2020
15 YAŞ ALTI KIZLARLA İMAM NİKÂHI İLE EVLİLİK SUÇ MU, DEĞİL Mİ?
8/16/2020
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ: “BAL”IN İÇİNE ZEHİR KATILARAK SERVİS EDİLMESİ
8/5/2020
ZİNCİRLERİNİ KIRAN AYASOFYA-İ KEBİR CAMİ-İ ŞERİF’İNDE İLK CUMA NAMAZI
7/25/2020
15 TEMMUZ BENZERİ YENİ BİR İHANET KALKIŞMASI YAŞANABİLİR Mİ?
7/15/2020
27 MAYIS ASKERİ DARBESİNİN YASSIADA CİNAYET MAHKEMESİ İLGA EDİLDİ
7/6/2020
FETH-İ MÜBİN’İN SEMBOLÜ AYASOFYA SAN’AT VE İMAJA FEDA EDİLEMEZ
6/20/2020
AYASOFYA’YA DANIŞTAY KARARIYLA CAMİ STATÜSÜ KAZANDIRILMASI
6/9/2020
TÜRKİYE’DE ASKERÎ DARBELERİN ANASI: 27 MAYIS 1960
5/31/2020
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ: AİLE VE KADINLAR KORUNUYOR MU TAHRİP Mİ EDİLİYOR?
5/18/2020
ALİ ERBAŞ’IN ŞAHSINDA HUTBELERE LGBTİ+ AYARI MI ÇEKİLMEK İSTENİYOR?
5/5/2020
CORONA SÜRECİNDE YAŞANAN KÜRESEL EKONOMİK SAVAŞLARIN GALİBİ KİM OLACAK?
4/24/2020
CORONA VİRÜSÜ KÜRESEL OPERASYONA MI DÖNÜŞÜYOR?
4/13/2020
CORONA VİRÜSÜNE KARŞI “DUA İLE MÜCADELE” ÇOK MU SAÇMA?
4/1/2020
CORONA VİRÜSÜNE KARŞI HANGİ ÜLKELER BAŞARILI, HANGİLERİ BAŞARISIZ?
3/21/2020
İDLİB’DE NE İŞİMİZ Mİ VAR? ŞEHİTLİK TEPESİ BOŞ MU KALMALI?
3/10/2020
28 ŞUBAT, RAND CORPORATİON: YENİ BİR DARBE Mİ GELİYOR?
2/29/2020
SORUYORUM: FETÖ İHANET ÖRGÜTÜ’NÜN SİYASİ AYAĞI KİMLER OLABİLİR?
2/18/2020
ANAYASA MAHKEMESİ KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖNLENMESİ ÇABALARINI SABOTE Mİ ETTİ?
2/9/2020
ELAZIĞ VE MALATYA DEPREMİ SONRASI SKANDAL MAÇ ERTELEME KARARI
1/28/2020
HAKİKATEN TÜRK ASKERİ’NİN LİBYA’DA NE İŞİ Mİ VAR?
1/18/2020
İNSANCIL(!) BATIDA FAŞİST BİRİNE VERİLEN NOBEL ÖDÜLÜ
1/8/2020
KANAL İSTANBUL KAMPLAŞMASI: YENİ GEZİ EYLEMLERİ HAZIRLIĞI MI YAPILIYOR?
12/30/2019
YENİ PARTİLERİN TOPLUMDA KARŞILIĞI VAR MIDIR?
12/24/2019
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
ADNAN METİN 17 Aralık 2023 Pazar 15:52

ÇOK HAKLISIN SAYIN HOCAM YÜREĞİNİZE SAĞLIK BAŞARILARINIZIN DEVAMINI DİLİYORUZ KOLAY GELSİN. SELAMÜNALEYKÜM.

Yorumu oyla      0      0  
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Recep Tayyip Erdoğan
Suudi Arabistan
Almanya
AB
1. Lig
Kuzey Kore
Yükseköğretime Geçiş Sınavı
BBP
mülteci