E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Alper Tan

Rusya-Türkiye İttifakı ve Yeni Senaryolar
23 Aralık 2014 Salı

Olmaz diye düşünmeyelim. Son zamanlarda dünyada ilginç yakınlaşmalar yaşanıyor. Mesela 1979 Humeyni devriminden bu yana kopuk, hatta düşmanca olan İran-ABD ilişkileri, geçen yıl Haziran ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini Hasan Ruhani’nin kazanmasının ardından yakınlaşma ve örtülü-paslaşma sürecine evrildi. Washington’un İran’ı, Tahran’ın da ABD’yi tehditlerini duymuyoruz artık.
Tel Aviv’in her sene birkaç defa İran’ı vuracağı blöflerine de rastlamaz olduk farkındaysanız. İki ülkenin casusları üçüncü ülkelerde gizli toplantılar yaparak ortak stratejiler belirliyorlar. Mesela ABD, Rusya ve Avrupa’nın da desteği ile Suriye’de Beşşar Esad’ın yıkılmasını dört senedir engelliyorlar. İsrail-İran arasındaki gizli ittifak o kadar gizli olmaktan da çıkmaya başladı diyebiliriz. Birkaç ay evvel "Esad düşerse İsrail'in güvenliği tehlikeye girer" açıklaması yapan kişi bir İngiliz yetkili veya Moskova’dan bir bakan değildi. Bu sözler, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Abdullahiyan’a aitti. Dışişleri bakan yardımcısının bu sözlerini eleştiren İranlı bir yetkiliyi de duymadık. Demek ki bu sözler bakan yardımcısının şahsi görüşü değil Tahran’ın politikasını yansıtıyor.
Fidel Castro’nun 1959 devriminden bu yana ABD-Küba ilişkileri de düşmanca idi. Diplomatik münasebetler kesilmişti. Geçen hafta gelen haberler herkesi şaşırttı. ABD ve Küba devlet başkanlarının eşzamanlı açıklamaları ile dünya, iki ülkenin barıştığını ve ilişkilerin normalleşeceğini öğrendi. 55 yıllık birikmiş düşmanlıklar bir anda ortadan kalkıverdi. Peki bu barıştırma işinin mimarı kimdi dersiniz? Katolik Papa Franciss.
Dünyada bu barışmalar ve yakınlaşmalar olurken Ukrayna krizi aksi yönde bir etki meydana getirdi. Soğuk savaş döneminin doğudaki temsilcisi Rusya, Varşova Paktı’nın dağılmasından sonra Batıyla ilişkilerini çok ilerletmişti. Neredeyse NATO üyesi olacaktı. Çünkü NATO’nun bazı kurumlarında Rusya temsil ediliyordu ve “Rusya NATO’ya üye olabilir mi?” tartışmaları bile başlamıştı. Tam da bu sıralarda “failimeçhul” Ukrayna krizi patlak verdi. Ukrayna’nın fiilen parçalanmasıyla sonuçlanan bu büyük kriz, Rusya’nın ABD ve Avrupa ile ilişkilerini bir anda içinden çıkılmaz hale getirdi. Ukrayna’nın bir kısmını güdümüne alan Rusya her ne kadar kazançlı çıkmış gibi görünse de bu durum, Moskova’yı derin bir siyasi ve ekonomik krizin içine sürükledi.
Bu hesap edilmemiş gelişmeler Rusya lideri Vlademir Putin’i “Yeni ufuklar” aramaya yöneltti. Putin’in Türkiye ziyareti işte böyle bir ciddi arayışın sonucuydu. Rusya’yı, “yalnızlaştırma” stratejisi ile yeniden kendine çekmeyi planlayan Avrupa ve ABD, Putin’in kuşatmayı yarma girişiminden son derece rahatsız oldular. Batı medyası, bu yakınlaşmayı “Çar ve Sultan” buluşması olarak gösterip ötekileştirmeye ve tehdit olarak göstermeye çalıştı.
Adı konmayan 3. Dünya Savaşı’nın başladığı şu sıralarda çok daha ilginç kırılmalar, yakınlaşmalar ve tahmin edilmeyen ittifaklar olabilir. Küresel satrançta yeni hamleler izleyebiliriz.
Etrafımızda veya yakın çevremizde önemli kriz noktaları var. Suriye, Karabağ, Çeçenistan, Kırım, Ukrayna vs. Rusya-Türkiye yakınlaşması bu kriz noktalarının huzura kavuşmasında kilit rol oynayabilecek potansiyele sahipler. Mesela Şam yönetimi üzerinde Rusya’nın güçlü bir etkisi var. Her ne kadar Erdoğan’la ortak basın açıklamasında Putin böyle bir görüntü vermese de Esad sonrası sisteme Nusayriler’in uyumu ve entegrasyonu, dolayısıyla Suriye krizinin çözümü konusunda Moskova, aktif ve kolaylaştırıcı rol oynayabilir. Bunun karşılığında da Ankara, nüfuzunu kullanarak, Kırım meselesinin rahatlamasını sağlayabilir.
Azerbaycan ve Türkiye açısından önemli konulardan biri de Karabağ sorunu. Rusya, burada da çözüme katkı sunma potansiyeli olan bir devlet. Karabağ’ın Azerbaycan’a bağlı özerk bir bölge olması konusunda Moskova isterse Erivan’ı ikna edebilir. Ankara da Bakü’yü.. Böylece Kafkasya’da Rusya ve Türkiye’yi çok yakından ilgilendiren bir problem daha çözülmüş olur. Türkiye ise buna mukabil Ukrayna meselesinin çözümünde kilit rol oynayabilir.
Bu örnekleri çoğaltmak ve genişletmek mümkün. Aslında Rusya-Türkiye ittifakına Çin ve Hindistan da eklenebilirse dünyanın mevcut dengeleri alt üst olabilir. Bu durum bizim açımızdan Doğu Türkistan meselesinin çözümünden Afganistan ve Ortadoğu’ya kadar çok geniş bir coğrafyada avantaj sağlayabilir. Rusya, Çin ve Hindistan’ı da AB ve ABD karşısında birçok açıdan rahatlatabilir ve avantajlı hale getirebilir.
Tabi bu gelişmeler şu aşamada sadece bir hayal veya varsayım. Bu yönde gelişmeler başladığında AB ve ABD, Ankara ve Moskova’yı caydırmak için yeni hamleler yapacaktır. Bu yeni hamleler Ankara veya Moskova’yı yanlarına çekmek için çok cazip teklifler de olabilir. Elbette her iki taraf bu teklifleri de kendi çıkarları açısından değerlendireceklerdir.
Bunlar olur veya olmaz. Fakat olan çok önemli bir şey var. O da uluslararası ilişkilerde geleneksel dengelerin ve şabloncu ezberlerin bozulduğu bir döneme girdik. Bu dengeler daha da değişecek.
Kısır didişmeleri, saçma sapan polemikleri bırakalım da dünyanın dengelerinin hızla değiştiği şu dönemde hayati fırsatları kaçırmayalım. Biraz da yeni senaryoları, küresel satrançtaki muhtemel hamleleri tartışalım.
 

E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
Bu yazı 48373 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Batıya Güvenme Ülkene Güven
12/16/2014
İşgalcinin Dili Zorunlu Osmanlıca Sakıncalı
12/12/2014
Haşim Kılıç Baraj İçin Ne Yapar?
12/4/2014
Hristiyanlar Birleşiyor Müslümanlar Ne Yapıyor?
12/3/2014
Haçlı Terörüne Kim Dur Diyecek?
11/17/2014
İsrail'in İçerideki Sözcüleri
11/12/2014
Atamızın Çiftliğini Nasıl Yağmaladılar?
11/10/2014
Kanlı Hançer
11/3/2014
Kürt Baası İktidar Olursa
10/22/2014
Berkin'i idol yapanlar Yasin, Hasan, Hüseyin için neredesiniz?
10/21/2014
Kürtleri Batı'ya ve İsrail'e Maşa Yapamazsınız!
10/10/2014
Bölgede 100 Milyon Rehinemiz Daha Var!
9/23/2014
Söz Dinleyen Türkiye'den Sözü Dinlenen Türkiye'ye!
9/1/2014
IŞİD Katilse ABD ve İsrail Nedir?
8/26/2014
Bedduamız Tuttu Demek İçin!
8/20/2014
Erdoğan Neden Müslüman Başkentleri Selamlıyor?
8/11/2014
3. Dünya Savaşı Batıyı Perişan Edebilir!
8/5/2014
İçimizdeki ve Dışımızdaki İsrail
7/31/2014
Kader Adalet Eder
7/24/2014
Batı Orada Müslümanlar Nerede?
7/18/2014
Erdoğan son Cumhurbaşkanı ilk Başkan
7/2/2014
Ekmeleddin Bey Kimin İhsanı?
6/19/2014
Dikkat! Yeni Bir Uludere Arıyorlar!
6/10/2014
YORUMLAR
Toplam 15 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 6 Ocak 2015 Salı 16:38

"BANA Teklif edilenleri kabul etseydim şimdiye başbakandım. M.YAZICIOĞLU." BİRİLERİ ETMEDİ BİRİLERİ ETTİ. ÖNCE YÜRÜ BE ASLANIM DİYENLER SONRA DA BELGELERİ önüne koyup Şimdi sıra cemaati bitirmekte dediler birilerine...Zaten 2007'den beri UĞRAŞIYORUZ DEDİ. 17 ARALIK BAHANE ESKİ VESAYET yenisiyle İTTİFAKTA şahane.DEVLETİN KASASINDAN çıkan var mı(var) yok, Özelden aldık.9 MİLYON yeşil KARTLI ve kömür koli yardımlı AKLADI bizi...MİLLİ İRADE:-)HUKUK MU? AYM MYM tanımayız...AKLANDIK O kadddaarrr.

Yorumu oyla      53      49  
Misafir 5 Ocak 2015 Pazartesi 20:24

4BAKANIN ÜST AKILLA İTTİFAKI BİZ GİDERSEK gemilerle oynayan çoluk çocuk da peşimize takılır ona göre:-) Mesaj alınmış gereken yapılmıştır:-)

Yorumu oyla      54      49  
Misafir 4 Ocak 2015 Pazar 16:48

"Türkiye'nin Dostları ve Düşmanları" Çok ama çok enteresan bir yazı. Mutada kişi samimiyse bir şey diyemem diyen Yeni Türkiye'nin yeni değişik HOCASI-bu kelimenin içini boşalttı- Her tür kolaylık, gevşeklik getiren!!! fetvaların mühürdarı modern yepyeni bir alim:-) H.Karaman.

Yorumu oyla      55      49  
Misafir 4 Ocak 2015 Pazar 12:02

İTTİFAKIN EN ÖZELİ: 33 Yıl Erbakan'la birlikteydiler bizi kandırmış deyip ayrıldılar. 11 Yıl Cemaatle birlikteydiler bizi kandırdılar deyip ayrıldılar, demek ki 44 yıl yanılgı içindeymişler. Erbakan BOP 'u kabul etseydi partimiz bölünmezdi. MUSTAFA KAMALAK."

Yorumu oyla      54      49  
Misafir 3 Ocak 2015 Cumartesi 20:57

Bir farklı ittifak: Çok şey bilen Yazıcıoğlu, Yeni ve eski TÜRKİYE ittifakının yani bir boyutuyla da İsrail ve ABD'nin kurbanıdır.28 Şubatçılar bile cesaret edememişti ama sonra uygun ortam olunca hallettiler.

Yorumu oyla      54      50  
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
japonya
Acun Ilıcalı
DEAŞ
emrah yılmaz
TV8
A Milli Takım
pkk
Ersun Yanal
bugün