E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Yunanistan Krizi Ders Oldu... Avrupa Birliği Olası Krizlere Karşı Kendi IMF'sini Kuruyor 

Yunanistan'ın Euro Bölgesi ülkeleri tarafından kurtarılması tartışmaları sürerken gelecekte benzer bir durumla karşılaşmak istemeyen AB yeni önlemler peşinde. Bunların başında IMF benzeri bir Avrupa Para Fonu kurulması geliyor.

9.03.2010 - 07:04
Yunanistan Krizi Ders Oldu... Avrupa Birliği Olası Krizlere Karşı Kendi IMF sini Kuruyor

Yunanistan'ın borçlarını nasıl ödeyeceği Avrupa'nın gündemini işgal etmeye devam ediyor. İspanya, İrlanda ve Portekiz gibi ülkelerin de borç sorunu yaşamaları endişeleri körüklerken çözüm arayışları da artıyor. Bu ortamda ortaya atılan fikirlerden biri de Uluslararası Para Fonu (IMF) benzeri bir yapılanmanın Avrupa için de oluşturulması. AB Komisyonu'nun ekonomi ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, Financial Times Deutschland gazetesine yaptığı açıklamada, "AB Komisyonu Euro Bölgesi üyelerini desteklemek için IMF gibi bir Avrupalı enstrüman önermeye hazır" dedi. Avrupalı IMF'den yardımın "sıkı koşullara" bağlanacağını vurgulayan Rehn, bu kurumun oluşturulması için Almanya, Fransa ve diğer AB üyeleriyle yakından çalıştıklarını ifade etti. AB Sanayi Komiseri Antonio Tajani de Financial Times'da yer alan açıklamasında mevkidaşları ile birlikte Avrupa Para Fonu ile ilgili ilk tartışmaları AB Komisyonu'nun bugün Strasbourg'da düzenleyeceği toplantıda yapacaklarını söyledi.
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ise önceki gün Welt am Sonntag gazetesinde yayımlanan açıklamasında, hükümetinin bir başka Yunan krizinden nasıl kaçınılabileceği konusunda düşünce egzersizi yaptığını belirterek Euro Belgesi'nin IMF'ye benzer bir kurum oluşturulması konusunu değerlendirmesi gerektiğini dile getirdi. Bu konudaki ilk öneriler geçen ay Deutsche Bank Başekonomisti Thomas Mayer ve Brüksel merkezli Avrupa Siyaset Araştırmaları Merkezi Direktörü Daniel Gros'tan gelmişti. Mayer ve Goros, Economist'te yazdıkları ortak makalede "Avrupa Para Fonu'nu kurmanın IMF'yi çağırmaktan daha iyi bir çözüm olduğunu dile getirmişlerdi.

IMF yayılma tehlikesi görmüyor
Öte yandan IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Yunanistan'ın borç sorununun muhtemelen diğer Euro Bölgesi ülkelerine yayılmayacağını söyledi. Strauss-Kahn, Kenya'da Reuters ile yaptığı söyleşide, Portekiz, İspanya ve İrlanda gibi yüksek borçlu Euro Bölgesi ülkelerinin borçlarını vadeleri gelince ödeyemeyebileceğine yönelik piyasa spekülasyonlarına son verdi. "Yunanistan ile bir sorunumuz var. Bugüne kadar İspanya ile bir sorunumuz olmadı" diyen Strauss-Kahn, hiç kimsenin yarın sabah ne olacağını bilmediğini, ancak sorunun Portekiz ve İspanya'ya da yayılacağını düşünmek için bir neden olmadığını kaydetti.
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, geçen hafta yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin yardım etmemesi durumunda IMF'ye gitmek durumunda kalabileceklerini söylemişti. Ancak Strauss-Kahn, IMF'nin müdahalesine ihtiyaç olacağını düşünmediğini ifade ederek, Euro Bölgesi'nin sorunla kendisinin ilgilenmek istediğini ve bunun anlaşılabileceğini belirtti. Strauss-Kahn, "Eğer daha fazlasına ihtiyaç duyulursa, biz yapmaya hazırız, ancak Avrupalıların sorunun üstesinden geleceğine inanıyorum" dedi.

Sarkozy yardım sözü verdi
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de, Yunanistan'ın finansal sorunları kötüleşirse Euro Bölgesi ülkelerinin bu ülkeye yardım edeceğini söyledi. Sarkozy, önceki gün Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile Paris'te yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında, "Yunanistan yardıma ihtiyaç duyarsa biz orada olacağız. Yunan hükümeti kendinden istenen önlemleri aldı. Euro Bölgesi ülkeleri şimdi üzerine düşeni yapmaya hazır olmalı" dedi. Fransa, Almanya ve Yunanistan'ın spekülasyonla mücadelede ortak bir girişim başlatacağını ifade eden Sarkozy, "Euro Bölgesi'nin iki büyük ekonomik gücü Yunanistan'ın yalnız bırakılmaması için ne gerekiyorsa yapmaya karar verdi. Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi ve Avrupa'daki meslektaşlarıyla birlikte Yunanistan'ın ihtiyaç duyacağı bir dizi önlem üzerinde çalışıyor" diye konuştu. Papandreu da toplantıda Yunanistan'ın borçlanma maliyetlerini azaltacak bir mekanizma bulmak için AB'de görüşmelerin sürdüğünü söyledi. IMF'den yardım istemekten şimdi vazgeçtiğini belirten Papandreu, ancak IMF seçeneğinin halen açık olduğunu kaydetti. Papandreu bugün de ABD'de Başkan Barack Obama ile görüşecek.


Yunanistan güven tazeledi
Yunanistan'ın geçen hafta gerçekleştirdiği 10 yıl vadeli ve yüzde 6,4 faizli 5 milyar euroluk tahvil ihracına 16 milyar euroluk talep gelmesi ülkedeki yetkilileri sevindirirken borçları kendi kaynaklarından ödemeye yönelik güvenlerini de artırdı. Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yorgo Provopulos dün Financial Times Deutschland gazetesine verdiği demeçte ülkesinin borç sorunlarını halletmek için dışarıdan yardıma ihtiyaç duymayacağını söyledi. Tahvil ihracına olan talebin Atina'nın, finansal piyasalarda ihtiyaç duyacağı fonları artırabileceğini gösterdiğini ifade eden Provopulos, ülkesinin söz konusu ihraç için oldukça yüksek bir fiyat ödediğini ihraç maliyetlerinin azalacağından emin olduğunu belirtti ve "Şu andan itibaren baskı azalacak. Yunanistan'ın borç krizinden kendi başına çıkmasını bekliyorum" dedi.
Yunanistan'ın kredi notuyla ilgili "daha fazla olumsuz sürpriz" beklemediğini kaydeden, Provopulos, "Moody's'in Yunanistan'ın kredi notunu daha fazla aşağıya indirmesinden kaygılanmıyorum" diye konuştu. IMF'ye gitme fikrine karşı olduğunu belirten Provopulos, "Yunanistan euro ailesinin üyesi ve yardıma ihtiyaç duyarsa bu Euro Bölgesi'nin işi olmalı" şeklinde konuştu. Yunanistan'ın ocak ayındaki 8 milyar euroluk tahvil ihracı da 25 milyar euro ile beklentilerin üzerinde talep görmüştü. Yunanistan yönetiminin nisan ve mayıs aylyarında 20 milyar eurodan fazla, bu yıl çinde ise 53 milyar euro borç ödemesi gerekiyor.
Yunanistan'ın Euro Bölgesi ülkeleri tarafından kurtarılması tartışmaları sürerken gelecekte benzer bir durumla karşılaşmak istemeyen AB yeni önlemler ... (referans)

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İhracat Artıyor, Sanayi Üretimi Yükseliyor
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Ocak ayında yüzde 12.2 oranında artan kayıt ...
IMF Başkanı: "Afrika Geri Döndü"
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, küresel ekonomik toparlanmanın ilk ...
Kart Borçluları 2 Milyona Koşuyor
Türkiye'de Ocak ayında kredi kartı borcunu ödemeyenlerin sayısı 51 bin ...
 
Çeyrek Altın 100 Liraya Gidiyor
Altın fiyatları dünyada yeniden yükselişe geçti. Uluslararası piyasalarda ...
Hazine 2 Milyar TL Borçlandı
Hazine Müsteşarlığı bugün gerçekleştirdiği 182 gün vadeli Türk Lirası ...
TMSF 24 Taşınmaz İçin Teklif Alacak
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu muhammen bedelleri toplamı 82 milyon 183 ...
 
ANKARA'DA HAYAT FELÇ:
Ankara 2. İdare Mahkemesi’nin kararıyla toplu taşıma fiyatlarının 2004 ...
Rekor Vergi Kaçırdılar
Vergi denetimlerinde mükellef başına ortalama 17 milyon 252 bin 334 TL ...
Cepten Bedava Konuşmanın Yolu
Finlandiyalı cep telefonu üreticisi Nokia ile internet şirketi Skype'ın ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
süper lig
Ak Parti
Gurbangulı Berdimuhamedov
Kuzey Kore
CEV Şampiyonlar Ligi
seçim
Alba Berlin
John Kerry
Yemen