E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

YÖK’e karşı pedagojik formasyon direnişi sürüyor! 

Pedagojik formasyon hakkı bekleyen onbinlerce öğrenci geçtiğimiz günlerde YÖK’ten gelen bir haberler heyecanlanmış ancak sonra heyecan yerini öfkeye bırakmıştı.

24.11.2015 - 11:34
YÖK’e karşı pedagojik formasyon direnişi sürüyor!

Pedagojik formasyon hakkı bekleyen onbinlerce öğrenci geçtiğimiz günlerde YÖK’ten gelen bir haberler heyecanlanmış ancak sonra heyecan yerini öfkeye bırakmıştı.

YÖK Başkanı Yekta Saraç pedagojik formasyon hakkı ile ilgili çalışmalar yaptıklarını açıklamış ve sonrasında da 15 bin kontenjan resmen duyurulmuştu.

YÖK'ün YOK dercesine, bu sene mezun olacak lisans öğrencilerine tüm Türkiye'de 15 bin gibi komik bir rakamda formasyon lutfetmesinin ardına Dokuz eylül üniversitesi ilahiyat fakültesi öğrencileri YÖK'ün cenaze namazını kıldı.

İŞTE O MUHTEŞEM PROTESTO...
 

Türkiye genelinde bir çok üniversitede formasyon kontenjanına tepki yağdı işte yapılan eylemlerden başlıcaları....

Formasyon hakkımız engellenemez
Atatürk Üniversitesi (AÜ) öğrencileri, formasyon eğitimi verilecek öğrenci sayısının arttırılması talebiyle protesto düzenledi. 

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğrencisi Funda Kılıç, grup adına yaptığı basın açıklamasında, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından pedagojik formasyon programı açma yeterliliği olan üniversitelerde belirlenen kontenjan sayısını, nitelikli eğitim gerekçesiyle kısıtlamaya giderek 15 bin olarak açıklandığını belirtti. 

YÖK'ün, üniversitelere öğrenci yerleştirirken yapılması gereken kısıtlamaların, öğretmen olmayı hayal eden on binlerce öğrencinin pedagojik formasyon haklarını ellerinden alarak yaptığını ileri süren Kılıç, şu görüşleri dile getirdi: 

"YÖK, pedagojik formasyon eğitimi vereceği aday sayısında azaltmaya giderek, bizleri mağdur etmektedir. Bölümlerimiz tarafından istenen kontenjanın iki katı öğrenci gönderip, dört kişilik sıralara bizleri yedişer kişi oturtan eğitim sistemimiz, şimdi bizlere ümit tacirliği yapmak istediklerini söylemektedir. Atatürk Üniversitesi öğrencileri olarak öncelikle YÖK'ten ve üniversite yetkililerinden  formasyon eğitimi verilecek öğrenci sayısının artırılmasını talep ediyoruz. İstediğimiz bir ayrıcalık değil, hakkımız olan eğitimdir."
Öğrenciler, basın açıklamasının ardından dağıldı.

Ayasofya'da formasyon protestosu
İstanbul'da farklı üniversitelerde okuyan yaklaşık 100 öğrenci Ayasofya Meydanı'nda toplandı. Ellerinde 'Formasyon gerçekti, hayal oldu', '50 bin formasyon istiyoruz' pankartları taşıyan ve aralarında kız öğrencilerinin de bulunduğu grup, 'Formasyon hakkımız engellenemez', 'Formasyon haktır, durma, haykır' diye slogan attı.

Cumhuriyet Üniversitesi’nde formasyon protestosu
Cumhuriyet Üniversitesi’nde (CÜ) eğitim gören bir grup öğrenci, pedagojik formasyon eğitiminin 15 bin kontenjan ile sınırlandırılmasına tepki gösterdi. Rektörlüğe yürüyen öğrenciler burada tulum eşliğinde halay çekti.

‘Fakülteye girişte de kontenjan koyun’
Burada grup adına basın açıklaması yapan CÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Kerim Karasu şunları söyledi:
"Herkesin bildiği üzere geçtiğimiz yıllarda Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin formasyon hakkı vardı. Formasyon alan öğrenciler öğretmen olabilme şansını elde ediyorlardı. Kontenjanlar Cumhuriyet Üniversitesi için 800 kişi kadar, Türkiye genelinde de 60 bin kişi kadardı. Bu sene bu sayı 15 bine düşürüldü ve bizim üniversitemize düşen sayı da 200 kişi oldu. Cumhuriyet Üniversitesi’nde 5 bin kişi formasyon almayı bekliyor. Edebiyat fakülteleri herkesin bildiği üzere en çok kontenjan alan fakültelerdir. Eğer siz bu öğrencilere az kontenjan verecekseniz, fakülteye girişte de az bir kontenjan koyacaksınız."

Sözleşmeli öğretmenler
Okullarda öğretmen açığı olduğunu ve bu açığın sözleşmeli öğretmenler ile giderildiğini kaydeden Karasu, "Burada bir çok bölümden öğrenci var ve hepsi de öğretmenlik yapabilecek kalitedeler. Siz bunlara yeterli derecede kontenjan ayırmayıp, sözleşmeli öğretmen adı altında branşlarla hiç alakası olmayan kişileri milli eğitimde derslere sokarak bizim ülkemizin geleceği ile oynamaktasınız" diye konuştu.

Açıklamanın ardından CÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Erkul, grubun yanına geldi. Prof. Dr. Erkul, öğrencilerin mesajını aldıklarını ancak kendilerinin yapabileceği bir şey olmadığını belirterek dilekçe vermelerini isteyip, durumu YÖK’e ileteceğini söyledi.

Üniversitelilerden YÖK'e formasyon eylemi 
Üniversitelilerden formasyon protestosu
Samsun’daki Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Kampusu’nde bir araya gelen yaklaşık 300 öğrenci YÖK tarafından 2015-2016 eğitim-öğretim döneminde Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı’na katılacak öğrenci sayısını 15 bin olarak belirlemesini protesto etti. Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde ancak 300 öğrencinin bu programa katılabileceğini öne süren öğrenciler Kurupelit Kampusu’nde eylem yaptı. Öğrenciler sayının artırılmasını isteyerek Milli Eğitim Bakanlığı’na da 300 dilekçe gönderdi. Grup adına basın açıklaması yapan İlahiyat Fakültesi 4’üncü sınıf öğrencisi Hakan Şenkol, şöyle dedi:

"YÖK başkanımızın açıklamasında kontenjanların istihdama göre yapıldığını söylüyor. Peki hocam soruyoruz. Geçen yıl tabiri caizse uçan kuşa formasyon verirken istihdamı düşünmediniz mi? Kontenjanları azaltmak gerekiyorsa yıllara bölünüp düşürmek yerine birden bire 15 bin kontenjan vermek zulüm değil mi? Geçen yıl YÖK tarafından yaklaşık 100 bin kontenjan verilirken bu yıl rakamın 15 bine düşürülmesine bir anlam veremiyoruz."

Eylem basın açıklaması ardından sona erdi.


YÖK'ün aldığı pedagojik formasyona sınırlama getiren karar, Gazi'de protesto edildi

Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu ve Fen Edebiyat fakültesi öğrencileri pedagojik formasyonun sınırlandırılmasını Gazi Üniversitesi rektörlüğü önünde protesto etti. Gazi Üniversitesi'nden bir grup öğrenci adına açıklama yapan Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencisi Hülya Özcan, pedagojik formasyon programından yararlanmak isteyen yaklaşık 3 binden fazla son sınıf öğrencisi bulunduğunu ancak üniversitede sadece 350 kişilik kontenjan tanınmasını eleştirdi. 
Pedagojik formasyon protestosu

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) öğrencileri, formasyon eğitimi verilecek öğrenci sayısının arttırılması talebiyle protesto düzenledi

AİÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi Rıdvan Akbulut, grup adına yaptığı basın açıklamasında,YÖK'ün almış olduğu formasyon kararının öğrencileri mağdur ettiğini ve işsizliğe sürüklediğini dile getirdi

"İbrahim Çeçen Üniversitesi öğrencileri olarak hakkımız olan pedagojik formasyonu almak için gerekli mücadeleyi yasal ölçüler içerisinde sonuna kadar sürdüreceğiz. Mağduriyetlerimizin giderilmesini talep ediyoruz. Aydınlık geleceğimizin karartılmasına müsaade etmeyeceğiz. İdeallerimizin çöpe atılmasını istemiyoruz."

Elazığ'dan formasyon tepkisi
Elazığ'da Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından  formasyon eğitimi verilecek öğrenci sayısının 15 bine düşürülmesini protesto etti.

Grup adına açıklama yapan FÜ İlahiyat Fakültesi Öğrencisi Mesut Çaça, YÖK'ün 2015-2016 eğitim yılında pedagojik formasyon verilecek öğrenci sayısını 15 bin olarak belirlenmesinin pedagojik formasyon eğitim için bekleyen on binlerce öğrenciyi mağdur ettiğini savundu.

"Her genç binlerce umudun habercisi konumundadır. YÖK'ün bu açıklaması toplumsal bir yıkım gerçekleştirmiştir. Hayalleri yıkmıştır, emekleri yıkmıştır. Masum hayallerin göz yaşı ile sulanmasına neden olmuştur. Dershane köşelerinde zaman ayıran öğrencilerin emeğine, çabasına ve parasına ket vurmuştur. Bu problem bir eğitim problemidir, çünkü bizler eğitim gönüllüleriyiz. Gençlere parlak bir gelecek tohumu ekmeğe ant içmiş eğitimcileriz. Bu hayaller engellenemez.''

Sivas'ta tulumlu 'formasyon' eylemi
SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi'nde (CÜ) eğitim gören bir grup öğrenci, pedagojik formasyon eğitiminin 15 bin kontenjan ile sınırlandırılmasına tepki gösterdi. Rektörlüğe yürüyen öğrenciler burada tulum eşliğinde halay çekti.

Düzce Üniversitesi'nden formasyon tepkisi

YÖK’ün açıkladığı pedagojik formasyon kontenjanlarının ardından Düzce Üniversitesi öğrencileri basın açıklaması yaptı.
Sosyal medyada kurdukları etkinlik üzerinden örgütlenen öğrenciler bugün saat 11 sıralarında Düzce Üniversitesi Ortak Yaşam Alanında bir araya gelerek oturma eylemi ve bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 15 bin olarak belirlenen kontenjanın sayısının geçmiş yıllara göre azlığına dikkat çeken öğrencilerden YÖK’e tepki yağdı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi


Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEHÜ) öğrencileri Yükseköğretim Kurumu'nun(YÖK) pedagojik formasyon kontenjanlarının düşürmesine tepki göstermek için eylem yaptı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan fen Edebiyat Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Emre Cihan "YÖK, formasyon bekleyen 500 binin üzerinde üniversiteli ve mezun öğrenciye formasyon kontenjanını 15 bin olarak açıkladı. Bu sayı tüm öğrencileri mağdur etmiştir dedi

Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde 2 gün protesto

Yükseköğretim Kurumu'nun (YÖK) formasyon kontenjanlarını düşürmesine öğrencilerin tepkileri büyüyerek devam ediyor. Erciyes Üniversitesi öğrencileri dün yaptıkları protesto yürüyüşlerini bugün de devam ettirdi.

Fen-Edebiyat fakültesi önünde başlayan yürüyüş, BESYO (Beden Eğitimi Yüksekokulu ) öğrencilerinin katılımıyla Erciyes Üniversitesi formasyon bölüm başkanlığının bulunduğu Eğitim Fakültesi önünde oturma eylemiyle devam etti. "Vereceksiniz formasyon, sizi zengin bizi öğretmen yapacak", "Yarınları Öldürme Kurumu", "Biz size oy verdik, siz bizi koy verdiniz" dövizleri taşıyan öğrenciler: "Formasyon hakkımız engellenemez" sloganları attı.

HABER: SEYDİ ALİ ÇİLEK

YORUMLAR
Toplam 95 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
hacer 25 Kasım 2015 Çarşamba 19:56

50 bin kontejan hakkimizdir Ek formasyon istiyoruzzzz 50 bin kontejan hakkimizdir Ek formasyon istiyoruzzzz 50 bin kontejan hakkimizdir Ek formasyon istiyoruzzzz

Yorumu oyla      18      10  
Özlem 25 Kasım 2015 Çarşamba 18:04

Elli binsiz olmaz elli bin kontenjan istiyoruz

Yorumu oyla      18      10  
İnayet 25 Kasım 2015 Çarşamba 17:13

Formasyon istiyoruz. Lütfennnn!

Yorumu oyla      18      10  
Ebru 25 Kasım 2015 Çarşamba 09:44

50 bin hakkimiz bizde hakkimiz olani istiyoruz!!

Yorumu oyla      18      10  
Esra apaydin 25 Kasım 2015 Çarşamba 09:10

Ek formasyon istiyoruzzzz

Yorumu oyla      18      10  
canan 25 Kasım 2015 Çarşamba 01:41

50 bin kontejan hakkimizdir Ek formasyon istiyoruzzzz

Yorumu oyla      18      10  
ayşe 25 Kasım 2015 Çarşamba 00:49

50.000 formasyon hakkımız olanı istiyoruz

Yorumu oyla      18      10  
muro 24 Kasım 2015 Salı 23:47

Ellibinsiz OlMAZz

Yorumu oyla      18      10  
Ömer 24 Kasım 2015 Salı 23:30

Inşallah emeklerimizin karşılığını yarın alacaz herkese çok teşekkürler

Yorumu oyla      18      10  
24 Kasım 2015 Salı 23:21

50 bin kontejan hakkimizdir

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YSK Başkanı Ali EM Turktime'a Konuştu
28 Ocak 2010 tarihinde Yüksek Seçim Kurulu Başkanı (YSK) olan Ali Em geçen ...
A.Ü. Z.F. Dekanı Çolak Turktime'a Konuştu TV'lerdeki Bal Reklamları Hayvansız Mandıralarda Kaşar Üretmeye Benziyor!
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak Turktime’ı ...
Tayyar: Muhafazakâr Değilim… Ahmet Hakan Oynak… Gül Denge, Erdoğan Gönül Adamı!
Ergenekon’da ağababalar dışarıda, soruşturma zenciler üzerinden yürütülüyor… ...
 
General Dostum Turktime’a Konuştu: Taliban Güçlendi Ama Onları Ben Yok Ederim!
Hamid Karzai ile ittifak kurup seçimlere girmek için Afganistan’a dönen ...
E.Albay Türemen: Karadayı Darbe Konseptine Uymayan Subayları Ankara’dan Uzaklaştırdı!
Karadayı darbe hazırlığı için subayları nasıl fişledi? Darbe konusunda ...
Büyük Yangından Önceki Son Röportajı Turktime Yaptı… Özbey: İstanbul Kötü Yönetiliyor!
Birkaç gün önce yanarak kül olan Avrupa’nın en büyük gösteri merkezi İstanbul ...
 
Adnan Oktar Turktime’a Konuştu: Said-İ Nursi'yi Atatürk Konusunda Yanılttılar!
Evrim teorisine karşı onlarca eseri, şatafatlı hayatı ve ilginç çıkışlarıyla ...
Erhan Göksel: Teslim Bayrağı Çeken Büyükanıt Divan-ı Harp’te Yargılanmalı!
Sınır ötesi harekat yapıldığı zaman aslında sanıldığı gibi bir harekat ...
Fatih Karaca: Tuncay Özkan Grubun’dan Kimseyi İşten Atmadık, Kendileri Ayrıldı...
Aralarında Kanaltürk ve Bugün Gazetesi'nin de bulunduğu Koza-İpek Medya ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
tff
MHP
Kobani
Jose Mourinho
kardeş
emrah yılmaz
BBP
Çaykur Rizespor
Akhisar Belediyespor