E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Yatırımcıya En Fazla Gram Altın Fayda Sağlar! 

İAR Altın Bankacılığı Müdürü Yaşar "Gram altın, yatırım amaçlı fiziki altın olarak kabul edilen ürünler içinde yatırımcısına en fazla fayda sağlayan altındır. Bunun en önemli sebepleri, düşük işçilik maliyeti, 4 banka tarafından altın mevduatına kabul edilmesidir" dedi.

15.11.2014 - 12:54
Yatırımcıya En Fazla Gram Altın Fayda Sağlar!

İAR Altın Bankacılığı Müdürü Yaşar "Gram altın, yatırım amaçlı fizikialtın olarak kabul edilen ürünler içinde yatırımcısına en fazla fayda sağlayan altındır. Bunun en önemli sebepleri, düşük işçilik maliyeti, 4 banka tarafından altın mevduatına kabul edilmesidir" dedi.

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Altın Bankacılığı Müdürü Evren Yaşar, "Gram altın, yatırım amaçlı fiziki altın olarak kabul edilen ürünler içinde yatırımcısına en fazla fayda sağlayan altındır. Bunun en önemli sebepleri, düşük işçilik maliyeti, 4 banka tarafından altın mevduatına kabul edilmesidir" dedi.


Yaşar, altın fiyatlarına ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, altının ons fiyatının aslında tek başına iç piyasa için belirleyici bir faktör olmadığını anlattı.

Altının Türk Lirası karşılığını, ons ve TL'nin dolar karşısındaki değerinin birlikte belirlediğini dile getiren Yaşar, "Altının onsu 1.000 dolar olabilir ama dolar aynı tarihte 3 lira olursa bu durumda altının gramı 96,5 liraseviyesine gelir. Altının TL karşılığındaki düşüşün tek sebebi ons düşüşü değil, aynı zamanda dolardaki esnekliktir" dedi.


Altın fiyatındaki azalışın genelde bir alım fırsatı olarak görüldüğünü ve fiziki altına talebin arttığını ifade eden Yaşar, şöyle devam etti:


"Genelde yatırım amaçlı altın alımlarının yanı sıra takı ve süs amaçlı olarak alınan altınlarda da bir artış görülüyor. Altının fiyatındaki bu düşüş aslında uzun zamandır bekleniyordu, beklenti sadece altın değil tüm emtia fiyatlarında genel bir düşüş yönündeydi. Amerikan ekonomisindeki nispeten beliren iyileşme ve Fed'in parasal genişlemeden vazgeçmiş olması, küresel ekonomide var olan iyimser hava gibi nedenler bu beklentiyi doğurdu. Aslında önümüzde bu iyimser havayı bozabilecek, henüz çözüme kavuşmayan bazı sorunlar var. Bu tablo karşısında tedirgin olanlar tekrar altını güvenli liman olarak görüp, altın fiyatlarının yeniden yükselmesine neden olabilir. Günümüzde bu durum, piyasalar için bir tehdit olarak görülmese de 2015'te piyasaların bu riske olan bakış açısı ve algısı değişebilir."


'Altın mevduatında artış bekliyoruz'



Yaşar, altın fiyatındaki düşüş ile altın pozisyonunda kalan bazı yatırımcıların stop loss (zarar durdurma) kararı almasına sebep olabileceğini anlatarak, "Spekülatör' diye tabir edilen yatırımcılar ise özellikle orta vadede bu fiyatları, iyi bir alım fırsatı olarak görüyorlar. Kısaca stop loss ile altından çıkacak kesim kadar belki de daha fazla altınyatırımı için avantajlı, bu durumdan faydalanmak isteyen bir kesim var" dedi.


Bu varsayımlar sonucunda altın mevduatında bir artış beklediklerini aktaran Yaşar, şunları kaydetti:


"Ayrıca altın fiyatından bağımsız altın yatırımı yapan önemli bir kesim var ki altını kendi yatırım sepetlerinde mutlaka tutuyor. Bu da altının otonom bir yatırımcı kitlesinin olduğunun göstergesi. Bu kesimin göz ardı edilmemesi gereken büyüklükte olduğunu düşünüyoruz. Kaydi altından daha güvenli olduğu düşüncesi veya banka üzerinden altın yatırımı yapmak istemedikleri için fiziki altın yatırımını tercih eden önemli bir altınyatırımcısı da mevcut. Bu tarz yatırımcılar altın alımı yaparken şu noktayı gözden kaçırmamalılar, bir yatırım aracı aslında yatırımcısına alırken kazandırır.


Her çeşit fiziki altında mutlaka bir işçilik söz konusu, bu işçilik maliyeti alınan ürüne göre farklılık gösterir. Eğer yatırımcı aldığı ürüne en az maliyetle sahip olmak istiyorsa burada tercih etmesi gereken en güvenilirürün gram altındır. Gram altın, yatırım amaçlı fiziki altın olarak kabul edilen ürünler içinde yatırımcısına en fazla fayda sağlayan altındır. Bunun en önemli sebepleri, düşük işçilik maliyeti, 4 banka tarafından altınmevduatına kabul edilmesidir."

Yaşar, geçen yılın aralık ayında toplam altın mevduatı TL cinsinden 20,9 milyar lira seviyesinde iken, bu yıl eylül ayında bu rakamın 16,9 milyarlira seviyesine gerilediğini ifade ederek, "Bu süreçte 4 milyar liralık bir çıkış var, ancak bu çıkışın temel sebeplerinden biri kur farkı ve yıl içinde altından çıkmak isteyen yatırımcı için uygun altın fiyatlarının oluşması ve yatırımcıların uygun fiyatlardan altından çıkmasıdır. 2012 Aralık'ta 18,6 milyar lira olan altın mevduat toplamı, Eylül 2013'de 20,6 milyar liraseviyesine çıkmıştır. Altın fiyatındaki bu uygun fiyatlar bu yıl sonunda kadar altın mevduatında bir artışın olacağı kanaatini bize veriyor" diye konuştu.

'Yastık altından altın çıkarma devlet politikası olmalı'


Bu sene ilk 10 ayda 13,2 ton altın topladıklarını, geçen yıl bu rakamın 9,3 ton civarında olduğuna işaret eden Yaşar, bunun en büyük nedeninin altın toplama faaliyetlerinin vatandaşlar tarafından artık kabul görmeye başlaması olduğunu kaydetti.


Yaşar, yastık altında olduğunu tahmin ettikleri 5 bin ton altının yanında bu toplanılan rakamın çok da önemli olmadığını ifade ederek, "Yastık altından altınların çıkarılması sadece bankalar ve bizim projemiz değil, aynı zamanda bir devlet politikası olmalı. Ekonomi politikası yapıcılarının bu projeye destek verdiğini biliyoruz ama halkı bilinçlendirme ve teşvik etme noktasında daha fazla rol alması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.


Elmas ve Kıymetli Taş Piyasasına da değinen Yaşar, bu piyasada elmasın yanı sıra tüm değerli taşların da borsada işlem görmesi halinde KDV istisnasından yararlanacağını anlatarak, sözlerine şöyle tamamladı:


"Kıymetli taşların vergilendirilmesi ile ilgili olarak yapılan düzenleme, ülkemizde mücevher işçiliğinin değerli hale gelmesi sektörde istihdam artışı açısından da önemli. Türkiye ekonomisinin ihracatta önemli bir paya sahip kuyumculuk ve mücevherat sektörünün daha organize, daha güçlü bir yapıya kavuşması için çok önemli bir adım olarak görüyoruz. Ayrıca borsanın sektörün global piyasalara entegre olması açısından da önemli bir faktör olacağı kanaatindeyiz."
En Popüler Hisseler17:55

Hisse Son Dün % Yüksek Düşük Ağ.Ort. Hacim(LOT) Hacim(TL)
AVTUR 1,88 1,68 11,90 1,95 1,68 1,89 1.283.898 2,4 Mio
DZGYO 3,44 3,10 10,97 3,44 3,00 3,31 498.774 1,6 Mio
HALKS 4,20 3,85 9,09 4,20 4,02 4,20 9.168 0,0 Mio
EMNIS 2,78 2,56 8,59 2,97 2,56 2,89 735.108 2,1 Mio
ESEMS 0,40 0,37 8,11 0,40 0,38 0,40 34.064 0,0 Mio


AA

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
IŞİD'den 'ekonomik' hamle!
Terör örgütü IŞİD kendi parasını bastı. En büyük para olan 5 dinarın değeri 694 dolar olacak
Yargıtay Reddeti, İşçiler Maaş Alamayacak!
22. Hukuk Dairesi’nin ‘kıdem tazminatı, ücret ve yıllık izin alacaklarının ...
BDDK Başkanı Öztekin görevinden ayrıldı
BDDK Başkanı Mukim Öztekin, 12 Kasım itibariyle sağlık sorunları dolayısıyla görevinden ayrıldı.
 
Yeni Ev Fiyatları Yükseldi!
Emlak endeksleri raporuna göre konut fiyatları Ekim'de aylık yüzde 1.58, ...
RedHack 1.5 milyon liralık elektrik borcunu sildi!
RedHack, Türkiye Elektrik İletişim A.Ş'nin sitesini hacklediğini duyurdu.
TÜFE beklentisi yüzde 9,22!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kasım 2014 Beklenti Anketi'nde ...
 
Almanya yüzde 0,1 büyüdü!
Almanya'da GSYH büyümesi 3. çeyrekte yüzde 0,1 ile beklentiler seviyesinde gerçekleşti.
En Ucuz Uçak Bilet Hangi Gün Bulunuyor?
Havacılık sektöründe bugüne kadar en ucuz uçak biletinin 'pazar' ve 'çarşamba' ...
Zirai don mağduru çiftçiye 500 milyon liralık destek!
Türkiye'de mart ayında etkili olan zirai don nedeniyle kayısı, elma, vişne, ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
süper lig
Serdar Ortaç
burçin terzioğlu
Bütçe
ygs soru ve cevapları
Ahmet Kaya
Binyamin Netanyahu
İthalat
karadeniz