E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Yargıtay'ın Can Atalay ve Anayasa Mahkemesi kararına AK Parti cephesinden tepki 

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, tutuklu vekil Can Atalay için "hak ihlali" kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına siyasilerden peş peşe tepkiler geldi. AK Partili Hayati Yazısı ve Şamil Tayyar da kararı eleştirenler arasında yer aldı.

8.11.2023 - 21:13
Yargıtay ın Can Atalay ve Anayasa Mahkemesi kararına AK Parti cephesinden tepki

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde milletvekili seçilen Can Atalay'ın bireysel başvurusunda, "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkı ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiği sonucuna varmış, ayrıca Atalay'a 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetmişti.

Dosya, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce yeniden ele alınmış ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM kararı doğrultusunda bir karar vermeyip ve dosyayı Yargıtay'a göndermişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, TİP Hatay Milletvekili seçilen Gezi Parkı davası tutuklusu Can Atalay hakkında ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

SİYASİLERDEN TEPKİ YAĞIYOR

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, tutuklu vekil Can Atalay için "hak ihlali" kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına siyasilerden peş peşe tepkiler geldi.

Siyasiler, sosyal medya hesaplarından kararı eleştirdi.

AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI HAYATİ YAZICI

Öyle olaylar olur ki, analiz yapmak için, konuşsan da konuşmasan da sorun olur. Hiç ve asla olmaması gereken öylesi bir olay yaşıyoruz. Yazık, çok yazık. Devleti oluşturan erkler, sorun çözümler. Asla sorun üretmez, üretemez. Birbirini çelmeleyemez.

AK PARTİ ESKİ MİLLETVEKİLİ ŞAMİL TAYYAR

AYM'nin kararını eleştirmek/yanlış bulmak ayrı, karara uymamak ayrıdır. Eleştirebilir, yanlış bulabilirsiniz ama uymamazlık edemezsiniz. Anayasa hükmü açık, karar bağlayıcıdır. Yargıtay 3.Ceza Dairesi'nin AYM kararına ‘uymama' iradesi, hukuki değildir. Kaldı ki AYM'nin benzer mahiyetteki Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Leyla Güven hakkındaki ‘hak ihlali' kararına uyulmuştu. AYM üyeleri hakkındaki suç duyurusu ise garabettir. Yargı eliyle hortlatılan bu tür hukuk dışı uygulamalar askeri vesayet dönemini hatırlatıyor, çok üzücü.

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL

Bugün saat 21.00’de Grubumuzu yargıdaki son gelişmeler üzerine olağanüstü kapalı toplantıya çağırdım. Yaşanan gelişmeler hafife alınamaz, görmezden gelinemez. Bu, anayasayı ihlal suçunun ötesinde anayasal düzene karşı kalkışma girişimidir. Derhal bastırılmalıdır.

CHP ESKİ GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU

Ülkemizde anayasayı sadece Saray ihlal etmiyor, artık Sarayın yargıçları da anayasayı tanımaz hale geldi. Bu kararı ancak, yasaya uymayan, hukukun üstünlüğüne inanmayan ve vicdan sahibi olmayanlar alabilir. Bunlar yargıç müsveddesi bile olamazlar. Meslek onurunu koruyan, hukukun üstünlüğünü savunan ve vicdanını dinleyen AYM üyeleri tutuklanırsa şaşırmayacağım! Ayrıca… Yargıtay üyeleri önce, hiçbir kararın altında imzası olmayan bir kişiyi, Anayasa Mahkemesi üyesi yapmalarının utancını temizlesinler.

DEMOKRAT PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI CEMAL ENGİNYURT

Yargıtay, Can Atalay hakkında ‘hak ihlali’ kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuş. Yerinde bir karar(!) Anayasa Mahkemesi hemen kapatılsın(!) Anayasa Mahkemesi üyeleri tutuklansın(!) Hatta Guatemala’ya sürgüne gönderilsinler(!) Ülkem ne hale geldi yazık be!

İYİ PARTİ SÖZCÜSÜ KÜRŞAD ZORLU

100 yıllık Cumhuriyetimizde maalesef vahim bir hukuk skandalı daha yaşanmıştır. Yargıtay, Can Atalay hakkında hak ihlali veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştur. Oysa AYM kararları yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar. Yargıtay'ın AYM kararına uymaması hukuken izah edilemezken AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması "Artık Türkiye'de hiçbir vatandaşın hukuk güvenliğinin kalmadığı" anlamına gelir. Ne yazık ki mahkemeler vasıtasıyla hak, hukuk, adalet tesis edilmediği gibi siyasi iktidar eliyle ülkenin adalet kalelerine darbe vurulmaktadır. Bu karar kuvvetler ayrılığı, hukukun üstünlüğü, mahkemelerin bağımsızlığı ve tarafsızlığını bir kez daha rafa kaldırma girişimidir. Bilinmelidir ki Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir ve devletin de mahkemelerin de meşruiyet kaynağı Anayasamızdır. İktidarın gücünü pekiştirmek için hukuku bir araç olarak kullanmasına, AYM'yi itibarsızlaştırmasına ve mahkemeler eliyle gövde gösterisinde bulunmasına izin vermeyeceğiz.

GELECEK PARTİSİ SÖZCÜSÜ SERKAN ÖZCAN

Ülkenin Yargıtay'ı AYM üyelerine "verdikleri karar nedeniyle" suç duyurunda bulunuyor! Hukukta yeni bir çığır.

CHP ŞANLIURFA MİLLETVEKİLİ MAHMUT TANAL

Türk yargı tarihinde bir ilki yaşıyoruz! Yargıtay, Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında ‘hak ihlali' kararına imza atan Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Yargıtay, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa'yı ihlal ettiğini ve yetkisini aştığını savundu. Yargıtay, böyle bir tespitte bulunamaz. Asıl yetki aşımı yapan Yargıtay'dır. Yargıtay eliyle yargıda kriz çıkarılmıştır.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yargıtay'dan Can Atalay için 'hak ihlali' kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusu
Anayasa Mahkemesi'nin tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında ...
CHP'de devir teslim töreni: Özgür Özel mazbatasını aldı
CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nda Genel Başkan seçilen Özgür Özel, bugün ...
Özgür Özel'den 'sansür yasası' çağrısı
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, dezenformasyon yasasını görüşen Anayasa ...
 
Özel, Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti
CHP'nin yeni lideri Özgür Özel, bugün gerçekleşecek devir teslim öncesi ...
TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Süleyman Soylu’dan Batı’ya Gazze tepkisi: Ölen her çocuğun kanı Batı medeniyetini boğacaktır
TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Süleyman Soylu, "Endonezyalı kardeşlerimizden ...
Erdoğan bugün Özbekistan'a gidiyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 16. Zirvesi'ne ...
 
Davutoğlu'ndan Gazze tepkisi: Bunlara tarih öğretmek lazım!
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet ortak grup toplantısında ...
Akşener: Kazık atan herkesi silmezsem adımı değiştireceğim!
İYİ Parti lideri Akşener TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. İYİ Parti lideri ...
Depremzede vatandaş Kılıçdaroğlu'na böyle seslendi: Bırakmayın bizi, size hakkımı helal etmem!
CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na, danışmanı İmambakır Üküş'ün ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
süper lig
Vladimir Putin
İstanbul
ygs
Recep Tayyip Erdoğan
DEAŞ
Alba Berlin
Gürcistan
Avustralya