E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

YABANCI BASININ SEÇİM DEĞERLENDİRMESİ 

Türkiye’deki seçim sürecini yakından takip eden Batı ve Arap basını, seçim gününde de Türkiye’yle ilgili haberlere geniş yer ayırdı.

23.07.2007 - 00:56
YABANCI BASININ SEÇİM DEĞERLENDİRMESİ

Avusturya Devlet Televizyonu ORF, Türkiye’deki genel seçim sonuçlarını, ‘Erdoğan’ın açık zaferi’ olarak verdi. Seçimleri izlemek üzere Ankara’da bulunan ORF muhabiri Friedrich Ortner ise yaptığı değerlendirmede, Genelkurmay Başkanlığı’nın hükümete yönelik 27 Nisan tarihli uyarı mektubu ve Kemalistlerin yaptığı Cumhuriyet mitinglerinin AK Parti ve lideri Recep Tayyip Erdoğan’a oy kazandırdığını ileri sürdü.

NY TIMES: GELENEKSEL SİSTEME ŞAMAR

Amerikan New York Times, gazetesi seçim sonuçları konusundaki ilk haberinde, “Sonuçlar, geleneksel sisteme atılmış bir şamar oldu. Geleneksel sistemin laik ve milliyetçi partileri, seçmenin, Erdoğan’ın partisini İslamcı olduğunu öne sürdükleri çizgisi nedeniyle cezalandıracağını tahmin ediyorlardı. Erdoğan’ın partisi oyların çoğunu alsa da, Meclisi iki muhalefet partisi ve bir dizi bağımsızla paylaşacak. Erdoğan’ın partisi tek başına iktidar olmakla birlikte, tek başına anayasa değişikliği yapacak çoğunluğa ulaşması beklenmiyor ve (AKP) bu konuda koalisyonlar yapmak zorunda” yorumunu yaptı.

Türkiye’nin sorunlu bir bölgede güçlü bir ABD müttefiki olduğunu belirten NY Times, Türkiye’nin istikrarının kilit önem taşıdığını kaydetti.

Amerikan haber ajansı Associated Press de, Ankara ve İstanbul’daki partililerin sevinç gösterilerini aktardı. Seçimin, İslam ve laiklik arasındaki dengeninbelirlenmesi açısından önemine dikkat çekilen haberde, birçok kişinin oy vermek için tatillerini yarıda kestiği, bazı oy merkezlerinin önünde kuyruklar oluştuğu kaydedildi.

REUTERS: EKONOMİYE OLUMLU YANSIYACAK

Reuters ajansı da, seçim sonuçlarının, cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarının ardından erken seçim çağrısı yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için moral bir zafer olacağını belirtti. Haberde, ekonomistlerin, mali piyasaların bu sonuçları olumlu karşılayacağı değerlendirmesi de yer aldı.

Türkiye’deki seçimleri ilk haber olarak izleyicilerine duyuran İngiliz yayın kurumu BBC, seçimi sandık başından canlı yayınlarla ekrana taşıdı.

BBC’nin yayınlarında seçimlerde laiklik tartışmalarının öne çıktığına dikkat çekildi. BBC’ye göre sandıktan çıkan sonuç Türk halkının laiklik sistemi ve dinin rolü konusundaki fikirleriyle ilgili olarak önemli ipuçları verecek. BBC, kökleri siyasi İslam’da olan AK Parti’nin ülke çapındaki oyların yüzde 51’ini elde etmiş olabileceğinin sanıldığını da kaydetti.

Avustralya gazetesi Advertiser, Türkiye’nin yeni meclisinin yeni dönemde zorlu konularla uğraşacağını bildirdi. Gazete “Cumhurbaşkanlığı seçimi, Kürt terörü ve İslam’ın rolü konusunda giderek büyüyen görüş ayrılıkları Türk seçmeninin önündeki zorluklar olarak belirdi” dedi.

LE MONDE: İSLAMCI HAREKETTEN ÇIKAN İKTİDAR

Fransız gazeteleri, AK Parti’nin seçimlerde elde ettiği zaferi internet sayfalarında Le Monde gazetesi, İslamcı hareketten çıkan iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin parlamentodaki tam çoğunluğu elde edeceğini belirtti.

Le Figaro da AK Parti’nin çok rahat bir biçimde seçimin başta bitireceğini belirtirken katılım oranının çok yüksek olduğunu, yüzde 90’a yaklaşmasının beklendiğini kaydetti.

Fransız haber ajansı AFP de, AK Parti’nin kesin bir zafer kazanmak üzere olduğu ve bu sonucun, ordu destekli kurumsal yapının laik sistemi aşındırmasından kuşkulandığı hükümete güçlü bir güvenoyu anlamına geldiği yorumunu yaptı.

Fransa’daki televizyon kanalları, akşam ana haber bültenlerinde AK Parti’nin seçim başarısına geniş yer verdiler. TF1, France2 ve France3 televizyon kanalları, AK Parti’nin, açık farkla yarışı CHP ve MHP’nin önünde bitirdiğini ve mecliste güvenoyu almak için yeterli çoğunluğa sahip olduğunu duyurdu.

France2 televizyon kanalı, seçimlerle ilgili verdiği ikinci bir haberde de, Türkiye’nin enerji koridorlarının kesiştiği bir bölgede bulunduğunu hatırlattı ve AB için Ankara’nın Rusya karşısında doğalgaz ihtiyacı için önemli ve vazgeçilmez bir ortak olacağı yorumunu yaptı.

‘TSK’NIN TEPKİSİ ÖNEMLİ’

Türkiye’deki genel seçimler Alman gazetelerinin İnternet sayfalarında geniş şekilde yer aldı. Die Welt ve Berliner Morgenpost gazetelerinin internet sayfalarında da

“Erdoğan gelecekte de tek başına yönetebilir” başlığıyla verilen haberde, Erdoğan’ın, yeni mecliste de çoğunluğa sahip olacağına işaret edildi.

Frankfurter Rundschau gazetesinin internet sayfasında da AK Parti’nin büyük bir zafer sağladığı; ancak cumhurbaşkanlığı mücadelesinin devam ettiğini ve başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı konusunda uzlaşmaya gitmesinin akıllıca olacağı görüşüne yer verildi.

Alman özel televizyonu n-tv de Türkiye’deki seçimlerle ilgili bir haberinde, Türkiye’deki farklı görüşlere yer vererek, “Eski Başbakan herhalde yeni Başbakan da olacak. Önemli olan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tepkisi” şeklinde bir ifade kullandı.

ARAP BASININDA SEÇİMLER MERCEK ALTINDA

Batı medyasının yanı sıra Arap basını da Türkiye’deki seçimleri mercek altına aldı. Seçimleri 30 kişilik bir ekiple takip eden Arap El Cezire televizyonu gün boyu Ankara, İstanbul ve Diyarbakır gibi farklı kentlerden canlı yayın yaptı.

El Cezire gün içinde Türkiye’deki seçime ilişkin özel programlarla yayınını sürdürdü. El Cezire TV, “Türkiye’deki seçim, dinin gelecekteki rolü konusunda iktidar partisi ile laikleri karşı karşıya getirdi” yorumunu yaptı.

Arap El Arabiye televizyonu da son gelişmeleri ayrıntılı olarak izleyecilerine aktardı.

TÜRKİYE’DEKİ YABANCI MUHABİRLER SONUCA ŞAŞIRMADI

Bu arada yabancı basın mensupları, Türkiye’deki milletvekili seçim sonuçlarını ilgiyle takip ediyor. 200’den fazla yabancı gazeteci, Başbakanlık Basın-Yayın

ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından Ankara Hilton Otelinde bir basın basın merkezinde çalıştı.

Seçim sonuçlarını basın merkezinde değerlendiren basın mensuplarından biri olan İtalyan gazeteci Tiziana Prezzo, dış basının seçimlere olan ilgisini, tüm dünyanın 22 temmuz genel seçimlerinin Türkiye için kritik bir seçim olduğunu düşünmesine bağladı. Diğer yandan yabancı basın mensupları, şu ana kadar ortaya çıkan sonucun şaşırtıcı olmadığı ve AK Parti için önemli bir zafer olduğu görüşünde.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MENDERES TURKTİME'A KONUŞTU! : “AĞAR, DEMOKRASİNİN YANINDAN BİLE GEÇMEMİŞTİR!”
Sağ siyasetin patent sahibi ve DP’nin biyolojik ve siyasi varisi Aydın ...
BAŞÖRTÜSÜ ÖZ DEĞİL, SEMBOLDÜR!
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) 5 bini aşkın üyesi ile Türkiye’nin ...
Emin Çölaşan Turktime'a Konuştu
(ÖZEL-TURKTİME) Türk basının usta kalemi, Hürriyet Gazetesi yazarı Emin ...
 
SEZER'İN DAMADI MECLİS'E GİREMEDİ
Ankara’dan aday olan Cumhurbaşkanı Sezer’in damadı Mustafa Kemal Kısacıkoğlu ...
ERDOĞAN, ÖZAL'IN REKORUNU KIRDI
ANAP, girdiği ilk seçim olan 1983 seçimlerinde yüzde 45.1 oyla iktidara ...
BASKIN ORAN EZBERİ BOZAMADI
İstanbul ikinci bölge bağamsız milletvekili adayı Baskın Oran arkasındaki ...
 
CHP GENEL MERKEZİ ÖNÜNDE KAVGA
Seçimlerin başından itibaren Deniz baykal'ın Genel Merkeze neden gelmediğini ...
DP'DE BİR İSTİFA DAHA
Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Yardımcısı Nüzhet Kandemir partideki görevinden istifa etti.
İŞTE BAĞIMSIZ VEKİLLER
Genel seçimlere ilişkin kesin olmayan sonuçlara göre 23. Dönem Meclisi'ne ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
MERSİN
A Milli Takım
Ferit Şahenk
kardeş
İlker İnanoğlu
Slaven Bilic
ismail kartal
siyanürlü mektup
meb