E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Uranyum Zenginiymişiz Haberimiz Yok Sanılandan Çok Fazla Rezervi Varmış!

Yozgat'ta 1 yıldan beri uranyum madeni rezervini tespit etmek için 39'uncu sondaj çalışması gerçekleştiren Adur Madencilik'in tespitleri Türkiye'nin tahmin edilenden çok daha fazla uranyum madenine sahip olduğunu ortaya çıkardı.

17.11.2011 - 14:03
Uranyum Zenginiymişiz Haberimiz Yok

Yozgat'ın Sorgun ilçesinin Akoluk ve Mehmetbeyli köyleri arasındaki bölgede uranyum rezervi tespit etme çalışmaları yeniden başladı. Bölgede 1 yıldan beri uranyum çıkarma çalışmalarını yürüten Adur Madencilik Şirketi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Sabri Duransoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede 39'uncu sondaja başladıklarını, 38 sondajdan elde ettikleri bilimsel verilerin Türkiye'nin bilinenden daha fazla uranyum madenine sahip olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Türkiye'de 3-4 bölgede uranyum madeninin varlığından söz edildiğini ancak en zengin uranyum madeninin Yozgat'ın Sorgun ilçesine bulunduğunun tespit edildiğini belirten Duransoy, şöyle konuştu:

“Burada bir ilki başarmaya çalışıyoruz. Bu zamana kadar 38 sondaj yaptık. Kısa bir ara verdikten sonra sondaj çalışmalarına yeniden başladık. Şimdi Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Akoluk, Temrezli ve Mehmetbeyli köyleri arasındaki bu arazide yeniden sondaja başladık. Burada bir ay zarfında 7 sondaj daha yapacağız. Sondaj çalışmaları için 3 yıl zaman ayırmıştık. 1 yılı doldu. 2 yılın sonunda en kısa sürede buraya uranyum tesisi kurulur ümidindeyiz.”

Rezerv tahminleri revize edilmeli
Türkiye'nin en zengin uranyum yataklarının Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Akoluk, Temrezli ve Mehmetbeyli köyleri arasındaki bu bölgede bulunduğunu bildiren Duransoy, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğünce bundan 35 yıl önce bu bölgede uranyum arama çalışmaları yapıldığını, bu çalışmalarda uranyum varlığının tespit edildiğini kaydetti. Duransoy, şöyle devam etti:

“Biz de onların tespiti üzerinden hareket ettik. Onların yaptıklarına ilave olarak sondajlar yaptık. Bugüne kadar yapılan sondajlarda Türkiye'nin uranyum rezervinin 9 bin ton civarında olduğu tespit edilmiş. Rezervlerin en büyük kısmının burada olduğunu tespit ettik. Aşağı yukarı bu bölgede 4 bin ila 4 bin 500 ton civarında uranyum bulunduğu tahmin edilirken bizim yaptığımız 38 sondaj sonucunda bu bölgede 7 bin ton rezerv olduğu ortaya çıktı. Bu rezerv, ülke rezerv tahminlerini değiştiren bir gelişme.

Dolayısıyla bu durum Türkiye'de rezerv tahminlerini yeniden revize etmezimizi gerektiren umutlu bir gelişme. Bütün bu havza için düşünülen 4 bin ton rezervin neredeyse bir kat üstüne çıkmış olmak madencilik bakımından çok önemli bir gelişme. Onun için çalışmalarımızı biraz daha hızlandırdık. Bir ay sonra ikinci etap sondaj çalışmalarımız da sona erecek. Ortaya çıkacak veriler sonucunda fizibilite raporu hazırlanacak. Fizibilite raporuna göre ilçeye üretim tesisi kurulup kurulmayacağına karar verilecek. Üretim tesisinin kurulması çok uzun zaman almaz. Fakat üretim tesisinin ne şekilde kurulacağını, kaç yıl çalışacağını, kapasitesinin ne olacağını bize fizibilite raporları gösterecek.”

Yozgat'ın uranyumu nükleer santrallerde kullanılabilir
Bölgeden çıkarılan uranyumun Mersin'de ya da Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santrallerde yakıt olarak kullanabileceğini belirten Duransoy, “Hükümetin çok önemli ve faydalı bir kararı ile Türkiye'de nükleer santral kurulması kararlaştırıldı. Buradan bir uranyum çıkarsa neden kurulacak bu nükleer santrallerde kullanılmasın? Kendi toprağımızdan çıkacak uranyum pekala o santralde kullanılabilir” diye konuştu.

Önce çevre, sonra sondaj
Sondajlarda çevreye önem verdiklerini ve köylülerle el ele vererek çalışmalarını yürüttüklerini belirten Duransoy, özel bir teknikle 150 metre derinlikten uranyum madenine ulaştıklarını kaydetti. Uranyumun çıkarılabilmesi için 150 metre derinliğe inildiğini ve numuneler çıkarıldığını söyleyen Duransoy, şöyle konuştu:

“Bu kayaçlar özel kutulara konularak depolara götürülüyor. Orada mühendislerimiz kayaçları inceliyorlar. Kayacın içinde cevher var mı yok mu onun tespitini yapıyorlar. Daha sonra numuneler yurt içinde ve dışında laboratuvarlara incelemeye gönderiliyor. Bölgedeki tüm köylülerle uyumlu olarak, öncelikle çevreye maksimum saygı anlayışıyla çalışmalarımızı yapıyoruz. Tarlasında ekini olan, pancarı bulunan çiftçinin rızasını alıp sondaj alanında ne kadar ürününe zarar verdiysek bunu tanzim ederek çalışmalarımızı yürütüyoruz. Köylü kardeşlerimiz çalışmalarımızdan çok memnunlar. Burada kurulacak tesiste 150-200 istihdam öngörülüyor. Bu da bu memleketin çocuklarının yararlanabileceği bir yatırım olabilir.”

“35 yıllık rüyamız gerçek oluyor”
Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek de ilçede uranyum madeni bulunduğunu 35 yıl önce MTA'nın yaptığı sondaj çalışmalarıyla öğrendiklerini ancak madenin bugüne kadar çeşitli nedenler ileri sürülerek çıkarılamadığını söyledi. Şimşek, “Ülkemizin artık mutlaka enerji sorununa çare bulması gerekiyor. Tüm gelişmiş ülkeler nükleer enerji santralleri kurarken bizlerin bunlardan yararlanmaması doğru değil. Bu nedenle bu çalışmaları çok yerinde ve doğru buluyorum. Çalışmaları yakından takip ediyorum. Köylüler de bu durumdan memnunlar. 35 yıllık rüyamız gerçek oluyor. Uranyum tesisi kurulursa ilçemiz çok daha gelişecektir” diye konuştu. (AA)

YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 17 Kasım 2011 Perşembe 18:13

uranyumun atom sayısı 92,, toryumunkı ise 90 dır her ikisi bozularak kurşuna dönüşür kırşehir /mucur /açıöz dekıkı gıbı kurşunun atom sayısı 82 ..dır 90 vey 92 den aşagıya ınerken radıyoaktıf dizler atom sayısı 86 olan bır elemente dönüşür buda asıl gaz radondur eger asıl gaz rodonun konsantırasyonunda degışıklıklerı vede en önemlısı hava ıle letişimınındekı degerlerını saptamış olsa ıdınız vah zavalıları bılırdınız şmdi melıh efendii hıtıtlılermı zakalı yoksa camının mınaresının sımgesını yapan

Yorumu oyla      18      10  
Misafir 17 Kasım 2011 Perşembe 18:04

mustafa beyzade oğlu geçenlerde ANKARANIN sımgesını degştireçegım dye tuturan melık göçek efendı metalurji nın nedemek oldugunu anlaşılan pek iyi bılmıyor elıne almış oldugu camı mınaresı ile iö 1500 kömürü kullanıp demırı erıten kuçuk asya halkı hıtıtlılerın bır deha ve ozamanaın sert sılahlarını yapan israıl kavımlerınde kenene gırdıklerınde lkel göçebelerdı çok daha uygar kenenlerın demırı bılmesı karşısında şaşrdılar pekı bız uranyumu -toryumu mta kıtaplarında harıç diye neden yazarız

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dava Açtı Kazandı
Tüketici Hakem Heyeti, ‘ELEKTRİKTE Kayıp-kaçak bedeli İYİ NİYETLİ ABONEDEN alınamaz’ dedi.
Vergi ve Cezalara Yeniden Değerleme Zammı
Maliye Bakanlığı, yeniden değerleme oranını 2011 yılı için yüzde 10,26 ...
TOKİ Simav'ın Yaralarını 6 Ayda Sardı
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Kütahya Simav'da 19 Mayıs'ta meydana ...
 
Zeytinin Avans Fiyatı 4,10 TL
Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği(Marmarabirlik), 2011-12 ...
Döviz Güne Nasıl Başladı?
İstanbul serbest piyasada dolar 1,8010, avro 2,4340 liradan güne başladı.
Vatandaşa `Müjdeli` Haber
Maliye Bakanlığı, yeniden değerleme oranını 2011 yılı için yüzde 10,26 ...
 
Emeklilerin Gözü Kulağı Bu Haberde
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İntibak Yasası için ilk kez tarih verdi.
Rumlar Bu Habere Bozulur
TPAO, dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Shell ile Akdeniz açıklarındaki ...
Altın Yolun Sonuna mı Geldi?
Turktime yazarı Murat Muratoğlu yükselişi önlenemeyen altındaki seyri analiz etti. İşte o yazı...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
nato
Kuzey Kore
Ayşe Ersöz
Murat Yıldırım
İslam
Barack Obama
Tarsus
madenci
Çanakkale Savaşı