E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Taş Yapı ile 2023 Vizyon Toplantıları devam ediyor 

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) üyeleri, doğal taş ihracatını arttırmak için dünya turuna çıkıyor.

27.01.2015 - 14:12
Taş Yapı ile 2023 Vizyon Toplantıları devam ediyor

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) üyeleri, doğal taş ihracatını arttırmak için dünya turuna çıkıyor.Türk Taşını Dünyaya Tanıtacaklar 

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) üyeleri, doğal taş ihracatını arttırmak için dünya turuna çıkıyor. İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Çantamızı alıp kapı kapı gezeceğiz ve ihracatımızı arttıracağız. Devletin verdiği teşviklerle Amerika, Avusturya, Yeni Zelanda, Hindistan’a gibi çok sayıda ülkeye gideceğiz” dedi. 

Hürriyet Dünyası, sektörlerin ve şehirlerin bugününü, potansiyellerini, sorunlarını, çözüm önerilerini ve hedeflerini gündeme getirmek amacıyla düzenlediği 2023 Vizyon Toplantıları’nda İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’ni (İMİB) ağırladı. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdür Yardımcısı Sadi Özdemir’in moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıya Taş Yapı imzası taşıyan ‘Four Winds’ projesi ev sahipliği yaptı. Toplantıda, maden sektörünün hedefleri, sorunları ve çözüm önerileri konuşuldu. İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu ve İMİB Başkan Yardımcısı Rüstem Çetinkaya’nın konuşmacı olarak yer aldığı toplantıda maden sektörünün temsilcileri de görüşlerini paylaştı.

Doğal Taşta İddialıyız

Türkiye’nin maden ihracatının şu anda olması gereken yerde bulunmadığını belirten Başkan Kahyaoğlu, ihracatın geçen yıl, 2008’den bu yana ilk kez düşüş gösterdiğini söyledi. Dünya doğal taş pazarının toplam büyüklüğünün yüzde 40 milyar dolar olduğunu hatırlatan Kayaoğlu, “Dünya doğal taş pazarının büyüklüğü 5-6 yıl önce yaklaşık 13 milyar dolardı ve hızla büyüdü. Türkiye, 20 milyar dolarlık bu küresel ihracat pazarından zadece 2 milyar dolar pay alıyor. 2014 yılında doğal taş ihracatı 4.1, tüm madenlerde ise yüzde 7.7 düşüş yaşandı. Dünya rezervinin yüzde 40’ının bizde olduğunu düşünürsek ihracat payımızın ne kadar az olduğunu anlarız” dedi. 

Devlet Teşvik Veriyor

İhracatı arttırmak için devletin teşvikleri bulunduğunu belirten Kahyaoğlu, sektör oyuncularının yurtdışında depo açmasının da desteklendiğini dile getirdi. Devletin depo maliyetlerinin yüzde 60’ını karışılayacağını söyleyen Kahyaoğlu, 5 yıl sürecek destek sayesinde maden sektöründeki firmalarının ihracatına büyük katkı sağlanacağını ifade etti. İhracat yapan firmaların yüzde 70’inin 1 milyon doların altında kaldığını belirten Kayaoğlu, bu rakamın üstüne çıkmak için yurtdışı temasları arttıracaklarını ifade etti. 

Masraflar Ödeniyor

Firmaların uçak biletlerine kadar tüm masraflarının yüzde 75’inin devlet teşviki ile karşılanacağını belirten Ali Kahyaoğlu, “Hedef ülkelere giderek sektörümüzü tanıtacağız. Düşüş gösteren ihracatımızı hak ettiği yere getirmek için çantamızı alıp kapı kapı gezeceğiz. Teşvik kapsamı konusunda İMİB olarak üyelerimize eğitim vermeye de başlayacağız” dedi. 

Hedef 6 Milyar Dolar

Kahyaoğlu, ihracatta yaşanan düşüşü de şöyle açıkladı: “Rusya krizi, Suriye gerilimi ve Çin’deki yolsuzluk gelişmeleri sektörümüzü etkiledi. Çin’de kara paranın inşaatta aklandığı iddiası inşaat sektörünün baskı altına alınmasına yol açtı. Bu nedenle en büyük alıcımız Çin’de pazarımız daraldı. Çin’de düşüş yaşarken ilk kez ABD’de artışa geçtik ve bir nebze olsun Çin’deki açığı telafi ettik.” 2015 yılı maden ihracatına karşı karamsar bir bakış açısı olduğunu belirten Kahyaoğlu, Türkiye ekonomik verilerinin bir tehlikeye işaret etmediğini ifade etti. 2015 yılında 6 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini belirten Kahyaoğlu, “Hedefimiz zor ama ulaşmak için üzerine gitmeliyiz” dedi. 

Mermere Talep Hızla Yükseliyor

Doğal taş sektörünün son 20 yıldır yüksek ivme gösterdiğini belirten İMİB Başkan Yardımcısı Rüstem Çetinkaya, Türk mermerlerinin hak ettiğini yeri bulmaya başladığını söyledi. Türkiye’deki çok sayıda yeni gayrimenkul projelerinde inşaat kalitesinin arttığına da dikkat çeken Çetinkaya, “Lüks konutlar, alışveriş merkezleri ve 5 yıldızlı oteller artık doğal taşı tercih ediyor. Geliştiriciler ve mimarlık ofisleri doğal taşa yönelirken, tüketici de daha kaliteli bir yaşam istiyor. Ev alacak kişi kaliteyi hemen ayırt ediyor ve doğal taş bu noktada öne çıkıyor” dedi. Mermerin geçmişten bugüne zenginlik simgesi olduğunu belirten Çetinkaya, mermerde üretici sayısı arttıkça ürünlerin de ekonomik hale geldiğini söyledi. Mermer üreticilerini uyaran ve verilecek servisin önemine dikkat çeken Çetinkaya, istenen çeşitlilik sağlanamaması ve hizmet eksikliği nedeniyle geçmiş yıllarda mermerden uzaklaşıldığını hatırlattı. 

3. Havalimanında Yerli Doğal Taş Kullanılmalı 

Kamu binalarında ithal taş kullanılmasını eleştiren Rüstem Çetinkaya, bu alanda hassasiyet sağlanması gerektiğini ifade etti. Çetinkaya, İstanbul’a yapılacak 3. havalimanı projesinde doğal taş kullanılması gerektiğini vurguladı. 3. havalimanında Türk malzemesi kullanılması için yüklenici firmalarla görüştüklerini belirten İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Bize ‘1 milyon metrekare mermer verebilir misin’ diyorlar. Eğer önceden haber verilirse elbette bunu sağlarız” dedi. Kahyaoğlu, Türk doğal taşlarının tercih edilmesi için sektör oyuncularının yabancı isimlerle pazara sunmak zorunda kaldıklarını söyledi. 

Sorunlar Neler?

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, toplantıda sektörün yaşadıkları sorunları ya değerlendirdi. İhracatta liman sorunu olduğunu belirten sektör temsilcileri üretim ve sonrasında yaşadıklarını sorunları şöyle anlattı; “KDV iadelerini almamız 2 yılı aşıyor. Sektörde vasıflı ve vasıfsız eleman bulma sorunu var. Orman izinlerinde istenen bedeller firmaları zorluyor. Metrekaresi 1 liraya satılan yere 3 lira kira ödüyor ve bu her yıl yapıyoruz.” 

2014 yılında 157.6 milyar dolar olarak gerçekleşen ülkemiz toplam ihracatından yüzde 2.9 pay alan madencilik sektörü ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 7.7 azalışla 4.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. 

2014 yılında en fazla ihraç edilen maden ürün grupları arasında ‘Doğal Taşlar’ 7.3 milyon ton ve 2.12 milyar dolarla ilk sırada yer alırken, bu ürün grubunu, 4.5 milyon ton ve 1.39 milyar dolar ile ‘Metalik Cevherler’, 9 milyon ton ve 850 milyon dolarla ‘Endüstriyel Mineraller’, 143 bin ton ve 264 milyon dolarla ‘Ferro Alyajlar’ ile diğer ürünlerin ihracatı takip ediyor.

radikal

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşsizlik Sigortası Fonu faiz gelirleri açıklandı!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2011-2014 tarihleri arasında İşsizlik ...
Başçı'dan flaş açıklama: Büyük faiz indirimi geliyor!
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamalarını yorumlayan ekonomistler, ...
Bursalı üretici şaşkın!
Bursa’nın simge ürünlerinden kestane şekeri, şehrin ana caddelerinde kilosu 10 liradan satılıyor.
 
Sahte altın alarmı!
Alanya Kuyumcular Odası Başkanı Hasan Çavuşoğlu, altın fiyatlarının yükselmesiyle ...
MB Başkanı Başçı:
Merkez Bankası Başkanı Başçı, "2015 sonunda son 45 yılın en düşük yıl ...
Kentsel dönüşümde 2015 yılı kira yardım bedeli belli oldu!
Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin büyük önem verdiği kentsel dönüşümde ...
 
Dünya borsalarında sabah saatleri!
Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi'nin yüzde 0,15 değer kazandığı sabah ...
Borsa İstanbul güne alıcılı başladı!
Güne alıcılı başlayan Borsa İstanbul'da hisse senetleri, yüzde 0,15 değer kazandı.
Serbest piyasada bu sabah!
Serbest piyasada, dolar güne 2,3557 TL, Euro 2,6497 TL’den başladı.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Euroleague
tff
Christoph Daum
sanayi
mülteci
FİFA
zorlu psm
Ramon Motta
Eurolague