E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Talat, Rumlara Karşı Tavır Alacak 

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Rum lider Hristofyas'la Rum basınına sızdırmalar konusunu gündeme getirecek.

29.10.2008 - 22:48
Talat, Rumlara Karşı Tavır Alacak

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, bugünkü basın bilgilendirmesinde, iki liderin mutabık kalması halinde görüşme masasındaki konularla ilgili gelişmelerin basına açıklanacağını söyledi. Erçakıca, 3 Eylül’den beri müzakere masasında konuşulanların Rum basınında yayımlanmasının kendilerini ciddi şekilde rahatsız ettiğini daha önce de dile getirdiklerini hatırlatarak, şöyle konuştu:

“Bu konu Sayın KKTC Cumhurbaşkanımız tarafından müzakere masasına da götürüldü. Ama ne yazık ki öyle görünüyor ki, bu konuda önlem alınamıyor veya önlem alınmak istenmiyor. Kıbrıs Türk tarafı olarak bundan ciddi şekilde rahatsızız. Müzakere sürecinin bu şekilde verimli olamayacağını düşünüyoruz. Kıbrıs Türk halkının bu gibi gelişmeleri Kıbrıs Türk basınından öğrenme hakkı vardır. Kıbrıs Türk basınının bunları yansıtmak görevi vardır. Eğer ki müzakere süreci bu şekilde devam edecekse, bunları da bizim düşünmemiz lazım.”

Hasan Erçakıca, pazartesi günü yapılacak görüşmeye kadar konuyu izlemeye ve tartışmaya devam edeceklerini ve pazartesi günü bu konuda bir tavırla veya birkaç öneriyle görüşme masasına gitmek eğilimi taşıdıklarını açıkladı. Erçakıca, KKTC Cumhurbaşkanı Talat’ın bu amaçla görüş alışverişleri yaptığını bildirdi. Rum basınına sızarak, oradan da Kuzey Kıbrıs’a akan bilgileri, görüşleri, belgeleri de görmezlikten gelemeyeceklerini kaydeden Erçakıca, bunlar arasında önemli oranda doğrular ve önemli oranda eksiklikler bulunduğunu söyledi. Erçakıca, bunları Rum basınına sızdıranların, ‘daha fazla üstünlük sağlama’ peşinde olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

“İki tarafın da tutumu tam olarak bu haberlere yansıtılmış değildir ama önemli oranda doğrular içeriyor. Bu haberler değerlendirilirken, Kıbrıs Türk halkının şunu dikkatten kaçırmamasını istiyorum. Biz müzakere süreci başlamadan ve başladıktan sonra da bir prensipler demeti açıklamıştık. Bu müzakere sürecinde ve sonucunda bulunacak çözümde, Kıbrıs Türk halkı ile Rum halkının siyasi eşitliği ve iki kurucu devletin eşit statüsü esas olacaktır demiştik. Müzakere masasına getirilen bütün önerileri bu ilkeler açısından değerlendirdiğimizin bilinmesini istiyorum.”

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Erçakıca, Rum basınına bugün yansıyan seçim sistemiyle ilgili görüş ve önerilere değinirken de, “Burada da siyasi eşitlik esastır. Yeni oluşturulacak Birleşik Kıbrıs’ın iki eşit ortağı olacaktır. Hiç kuşkusuz ki, Kıbrıslı Rumlar'ın, Kıbrıslı Türk yöneticileri belirleyeceği bir sistem kabul edilemezdir. Aynı şekilde biz de karşı tarafa ‘sizin yöneticilerinizi biz belirleyelim’ önerisi yapmadık, yapacak da değiliz” diye konuştu.

Güney Kıbrıs’ta garantilerle ilgili tartışmaların da sürdüğünü belirten Erçakıca, ilkelerinden birinin de garanti sisteminin değişmezliği olduğunu sık sık söylediklerini hatırlattı. Erçakıca, Güney’deki tartışmanın konunun gündeme getirilmesinin zorluğunu ve anlamsızlığını gösterdiğine, çünkü Rum liderlerin kendi aralarında bile anlaşamadığına dikkat çekti. Erçakıca, ‘görüşme masasındaki konuların Rum medyasına sızdırılmasına karşı alınacak önlemler çerçevesinde Kıbrıs Türk basınına açıklama mı yapılacak’ yönündeki soruya karşılık da, “Eğer Sayın Hristofyas ile Cumhurbaşkanımız o konuda mutabık kalırlarsa açıklayacağız tabi” dedi.

Toplantıda sağlanan mutabakatlara bağlı kalınmaması halinde başka çareler düşünüleceğini söyleyen Erçakıca, “Belki de üzerinde durulması gereken seçeneklerden biri de görüşülenleri açıklayalım ki herkes önerileri öneri sahiplerinin ağzından öğrensin olabilir” ifadelerini kullandı. Sözcü Erçakıca, bu konudaki şikayetleri daha önce görüşme masasına götürdüklerini yineleyerek, telefon görüşmesiyle halledilebilecek bir konu olmadığını, soğukkanlılıkla izleyip pazartesi yüz yüze görüşmeyi ve alternatif tutumları da görüşmeyi tercih ettiklerini söyledi. (Hürriyet)

YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
KIZGIN VATANDAŞ 22 Ekim 2008 Çarşamba 05:54

BU ÜLKENİN EKMEĞİDE SUYUDA SİZİN GİBİ HAİN LANETLERE ZIKKIM OLSUN AŞAĞILIK LANETLER AMERİKAN İTLİĞİNİ YAPAN PKKLI İTLERE DESTEK VEREREK NEYİ AMAÇLIYORSUNUZ KAHROLSUN EMPERYALİST AMERİKA KAHROLSUN AVRUPA KAHROLSUN PKK KAHROLSUN BARZANİ KAHROLSUN TALABANİ KAHROLSUN PKKLI LANET DTP KAHROLSUN PKKLI İTLERE İTLİK YAPANLAR SİZİN GİBİ LANETLER NE YAPARSA YAPSIN GÜZELİM ÜLKEYİ BÖLEMİYECEKSİNİZ NE TÜRK NE KÜRT NE ALEVİ NE SUNNİ NE LAZ NE ÇERKEZ İZİN VERMİYECEĞİZ ÜLKEMİZİ BÖLMEYE NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE

Yorumu oyla      18      10  
yalçın 22 Ekim 2008 Çarşamba 05:47

avrupa birliğine girme bahanesi adı altında insan hakları demokrasi masalıyla ülkeyi sözde yöneten taşeron kukla hükümet işte ülkeyi bu noktaya getirdi insan hakları diye diye pkklı vahşi lanetler azgın bir it gibi kudurdular ne asker ne polis ne vatandaş dinlemeyip her tarafı yakıp yıkıyorlar canına malına kast ediyorlar tahrik eden provokete edenleri akp hükümeti ve cumhuriyet savcıları bilmiyorsa ben söyleyim bu vahşiliğin başı pkklı dtpli lanetlerdir söylemleri ortada neyi bekliyorsunuz

Yorumu oyla      18      10  
güzide 22 Ekim 2008 Çarşamba 00:22

eyvahlar olsun bu dtp nin eylemlerini,tehditlerini,piliklerini görmeyenlere,eyvahlar olsun.iyice iç savaşa doğru sürüklemeye başladılar.abd nin ve akp nin isteği oluyor.ama emin olun akp diyarbakırı alamayacak.bu güvenlik güçlerine,bu askerlere,biz anne babalara yazık günah değilmi?bu ülkeyi yöneticiler bu pislikleri durdurmayıp,nereye götürmye çalışıyorlar.ülkeme yazık oluyor.çocuklarımıza yazık oluyor.allahtanki son eylemlerde 1 ölenden hariç yok.ama korkuyorum çok kıyımlar olacak

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sarkozy'den Mali Kriz Sözü
Sarkozy, bugün kurtarma paketinin üçüncü bölümünde gelecek yıl 100 bin ...
Karaciç Ön Duruşmaya Çıktı
Savaş suçlusu zanlısı Sırp lideri Radovan Karaciç, Hollanda'nın Lahey ...
Ahmedinejad Bayramımızı Kutladı
Ahmedinejad, Cumhuriyet'in ilanının 85. yıldönümü münasebetiyle Cumhurbaşkanı ...
 
ALMANYA'DAN ŞOK AÇIKLAMA
Alman hükümeti, Roj tv'nin kapatılması konusunda Türk ya da Amerikan makamlarının ...
ABD'nin Hedefindeki İki Ülke
Başkan Bush giderayak iki ülkeye operasyon izni verdi. Son bir ayda iki ...
ABD: "Suriye’ye Operasyon Başarılı"
Amerikalı yetkililer, Suriye sınırları içinde yapılan ve 8 kişinin öldürüldüğü ...
 
Talat: Benim Hâlâ Umudum Var
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs müzakerelerinde tüm olumsuzluklara ...
ABD Obama'yla Kurtulur mu?
Barack Obama tek kurtuluş olarak pazarlanıyor şimdi. Ama acaba öyle olacak ...
Saakaşvili Başbakanı Görevden Aldı
Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Başbakan Lado Gurgenidze’yi ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Club Brugge
ygs
AB
Gurbangulı Berdimuhamedov
Çankaya
madenci
Microsoft
savcı
Özbekistan