E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Suriye politikası tamamen çöktü! 

CHP lideri Kılıçdaroğlu, 24 Ağustos 2012 tarihinde Erdoğan'a Suriye konulu bir mektup gönderdiklerini söyledi ve "Üzülerek söylüyorum ki dediklerimiz gerçekleşti" dedi.

25.11.2015 - 14:09
Suriye politikası tamamen çöktü!

CHP Parti Meclisi, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, toplantı öncesi kameralar karşısına geçerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kılıçdaroğlu'nun hedefinde iktidar partisi ve Suriye politikası vardı.

24 Ağustos 2012 tarihinde dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a Suriye dış politikası konulu bir mektup gönderdiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Mektubun girişinde 'Suriye'deki şiddet ve çatışmaların durdurulmaması halinde iç savaşların büyüyerek bölgesel bir ihtilafa dönüşmesi kaçınılmazdır' dedik üzülerek söylüyorum ki bu gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

Hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesine de değinen Kılıçdaroğlu, sağduyu çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu, "Türkiye'nin çıkarlarını sonuna kadar savunuyoruz. Bölgede taraf olan devletlerin sağduyuyla hareket etmesi, başka ülkelerin sınırlarına tecavüz etmemesi konusunda da duyarlılığımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Tarım politikasında hata yaparsınız, çiftçiler bedel öder, emek politikasında hata yaparsınız, işçiler öder ama dış politikada hata yaparsınız bunu bedelini tüm ülke öder. Bu hata sadece bugün değil, gelecek kuşaklara da yansır. Dış politika asla iç politikanın meselesi haline dönüşemez. 

Türkiye içinde farklı görüşleri olan siyasi partiler, dış politikada birlik oluştururlar. Dengelerin çıkarların iyi korunması dış politikanın ana öğelerinden biridir. Suriye politikasının ortaya çıkardığı tablo iç açıcı bir tablo değil.

En başından beri Suriye politikasının yanlışlığını defalarca vurguladık. Mezhep temelli dış politka yanlış dedik, siz Esad'cısınız dediler. Dış politikaya hiçbir zaman parti endeksiyle bakmadık. Hep Türkiye dış politikasından bahsettik.

"24 AĞUSTOS 2012'DE MEKTUP GÖNDERDİM"

24 Ağustos 2012, bu tarihi bütün yurttaşlarımın bilmesini isterim. Bu tarihde dönemin başbakanına (Erdoğan) bir mektup gönderdim, Suriye politikası konusunda. Bu mektupta çözümümüzde var. 

Suriye'de nasıl bir politika izlenmesi gerektiği anlatılmış durumda. Mektubun girişinde "Suriye'deki şiddet ve çatışmaların durdurulmaması halinde iç savaşların büyüyerek bölgesel bir ihtilafa dönüşmesi kaçınılmazdır" dedik üzülerek söylüyorum ki bu gerçekleşti.

Ülkeyi yönetiyorsunuz ama bırakın dünyanın, Ortadoğu'nun gerçeğini, Suriye gerçeğini dahi bilmiyorsunuz. Biz bu mektubu ülkemizin çıkarları için gönderdik. Ama 'biz bildiğimizi okuruz' dediler. Ben bu mektubu gönderdim. Daha sonra dönemin başbakanı bizim Suriye politikamızı eleştirdi, "CHP Şam'a gidecek yüz bulamayacak, biz Şam'a gidip oradaki kardeşlerimizle kucaklaşacağız" dedi.

"ŞAM'A GİDECEKTİNİZ, 2.5 MİLYON SURİYELİ GELDİ"

Buyrun bakalım gidin, gidebildiniz mi? Biz ne söylüyoruz, onlar ne söylüyor. Kendi söylediklerini yaptılar ne oldu? Şam'a kadar gideceğiz dediler, ne oldu? 2.5 milyon Suriyeli geldi Türkiye'ye sen Şam'a gidecekken, 2.5 milyon Suriyeli Türkiye'ye geldi. Nasıl bir devlet yönetimi, nasıl bir akıldışılıktır?

Süleyman Şah Türbesi'ne gidecektik, türbeyi kaçırmak zorunda kaldık. Musul Başkonsolosluğumuz basıldı, 49 kişi rehin alındı. IŞİD'e terör örgütü demekten korkuyorlar. Boşuna mı dedik, Ortadoğu bataklığına Türkiye'yi sokmayın diye. Bir ülke böyle mi yönetilir? Kişisel hırslarla ayağa kalkıp bir ülke mi yöneteceksiniz? 

Bu da yetmedi, TIR'larla silah gönderdiler. Göndermeyin dedik, Müslüman'ı Müslüman'a kırdırırsınız dedik. İnsani yardım dediler, sonunda ortaya çıktı, silah gönderilmiş. Gönderilen silahlar nereye gitti, bu sorunun cevabını bekliyoruz.

"ESAD'SIZ ÇÖZÜM ÇÖKTÜ"

Türkiye'nin Suriye politikası tamamen çökmüştür. Esadsız çözüm tammen çökmüştür. Neleri öngörüyorlardı, nelerle karşılaştılar. Bu durumdan en büyük zararı Türkmenler görmüştür. Türklerin kontrolünde olan sadece Bayır bölgesi var. Orada da nüfus 15 bin kadar. Faturayı ödeyen yine bizim yuttaşlarımız.

"TÜRKİYE SINIRLARININ İHLALİNE İZİN VERMEMELİ"

Suriye politikasındaki yanlışlıklar zinciri devam ediyor. Türkiye büyük bir ülkedir. Türkiye kendi sınırlarının ihlaline izin vermez, vermemelidir. Bir başka ülke Türkiye  bir şey demez diye bizim toprak bütünlüğümüzü ihlal etmemelidir. 

SAĞDUYU ÇAĞRISI

Rusya ile köklü ilişkilerimiz var. Biz nasıl kendi ülke yöneticilerimize sağduyu öneriyorsak onlara da sağduyu öneriyoruz. İki ülke de özeleştirisini yapabilmeli. Kavga iki ülkeye de zarar verir. Bölgenin de Türkiye'nin de Rusya'nın da savaşa tahammülü yoktur. Kaynayan bir Ortadoğu bütün dünyayı etkiliyor. 

İki başlı devlet yönetimi olmaz. Düşürülen bir uçak nedeniyle arka arkaya tutarsız açıklamalar yapılıyor. Nereden? Kaçak saraydan. Bu ülkenin başbakanı var. Her şeye maydanoz olan bir kişi cumhurbaşkanı olamaz.

Sağduyu çağrımızı yineliyoruz. Türkiye'nin çıkarlarını sonuna kadar savunuyoruz. Bölgede taraf olan devletlerin sağduyuyla hareket etmesi, başka ülkelerin sınırlarına tecavüz etmemesi konusunda da duyarlılığımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz.

"EN AĞIR BEDELİ TÜRKMENLER ÖDÜYOR"

Bölgede taraf olan devletlerin sağduyuyla hareket etmesi konusundaki duyarlılığımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz. Suriye'de geldiğimiz nokta herkesin kazandığı Türkiye'nin kaybettiği bir noktadır. En ağır bedeli de Suriye'deki Türkmen kardeşlerimiz ödüyor. Plansız programsız, dünya dengelerini okumadan, ben her şeyi bilirim diye yola çıkarsanız Ortadoğu'nun şamar oğlanı haline gelirsiniz. 

Suriye konusunun çözümünde PYD masaya oturacak acaba Türkmenler de masaya oturacak mı? Bu tabloyu kim yarattı? Sınırımızı ihlal etti diye Rusya'nın uçağını düşürdük. Bu tablonun asıl sorumlusu kim? IŞİD terörünü Türkiye'ye ithal edenler kim. Oluk oluk Müslüman kanı akıyor Ortadoğu coğrafyasında. Mezhep endeksli bir politikanın Türkiye'yi getirdiği nokta budur."

aa

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay TURKTIME'a Konuştu
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Talat Atilla'ya konuştu ve çarpıcı açıklamarda bulundu...
Aylin Kotil Turktime’a Konuştu
CHP Beyoğlu Belediye Başkan Aday Adayı Aylin Kotil Turktime’ı ziyaret ...
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya Turktime'a Konuştu
MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya: GEZİ PARKI EYLEMLERİNDE ...
 
Şahin Mengü: Baykal Ortaya Çıkacak ve…
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Talat ...
Şahin Mengü Turktime’a Konuştu
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Yönetim ...
Gürsel Tekin Turktime’a Konuştu
CHP’nin iki numaralı ismi Gürsel Tekin Turktime'ı ziyaret etti. Tekin, ...
 
Kılıçdaroğlu; El Parasıyla Gerdek Olmaz...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Talat Atilla'ya gündemin sıcak konularını değerlendirdi.
Haluk İpek Talat Atilla'ya Konuştu: CHP'ye Sıfır Taviz Verdik
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Haluk İpek Türkiye’nin ...
AKP Gaziantep Milletvekili Şamil tayyar Turktime’a Konuştu
AKP’den Gaziantep Milletvekili seçilen Star Gazetesi eski Ankara Temsilcisi ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
NBA
MHP
ihracat
Kızılyıldız
eyfel kulesi
Vedat İnceefe
uefa
Zlatan Ibrahimoviç
Barack Obama