E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Son 5 yılda 356 sporcu dopingli çıktı 

Gençlik ve Spor Bakanı Bak, son 5 yıl içinde 356 sporcuda doping tespit edildiğini açıkladı.

19.01.2018 - 14:33
Son 5 yılda 356 sporcu dopingli çıktı


 2012 yılında 24, 2013 yılında 177, 2014 yılında 68, 2015 yılında 41, 2016 yılında 34 sporcunun doping nedeniyle ceza aldığını kaydeden Bak, “2017 yılına ilişkin olarak ise; 34 sporcu hakkında soruşturma başlatılmış ve süreçleri henüz sonlanmamıştır” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, spordaki doping iddialarını yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Gürer, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'a son 5 yıl içinde kaç sporcunun doping cezası aldığını, sporcuların üç kez aynı hataya başvurmasını engelleyecek psikolog desteği, denetim ve takibin yapılıp yapılmadığını sordu. Gürer, önergesinde, "Bir sporcu bilerek böyle bir yola başvurabilir mi, eğitmeni ve Federasyon'un bu konuda sorumluluğu yok mu? Bu örnek üzerinden dopingden sporcuları uzak tutmak ve yanlış yapmalarını engellemek için neler yapılmaktadır? Sporcuların dopinge neden olan ilaçları bilerek mi yoksa bilinçsizce kullanmaları söz konusu mudur?" şeklindeki sorulara da yanıt istedi.

EN ÇOK DOPİNG 2013 YILINDA ÇIKTI

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, önergeye verdiği yanıtta Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu tarafından gerçekleştirilen doping kontrollerinde, Dopingle Mücadele Kural İhlalinde bulunan ve bunun sonucu olarak da hakkında cezai işlem yapılan sporcu sayılarını açıkladı. Bak'ın verdiği bilgiye göre; 2012 yılında 24, 2013 yılında 177, 2014 yılında 68, 2015 yılında 41, 2016 yılında 34 sporcunun doping nedeniyle ceza aldı. Bak, "2017 yılına ilişkin olarak ise; cezası kesinleşen vaka sayısı 12 iken, bunun dışında 34 sporcu hakkında soruşturma başlatılmış ve süreçleri henüz sonlanmamıştır" dedi. Bu verilere göre son 5 yıl içinde doping nedeniyle ceza alan sporcu sayısı 356 olarak belirlendi.

BİYOLOJİK SONUÇLAR SPORCUYA BİLDİRİLİYOR

Kural ihlali iddiasına ilişkin sporculara bildirim yapılmasını müteakiben sporculara savunma yapma hakkı sunulduğunu ve bu süreçte sporculara her türlü hak ve sorumluluklarına ilişkin detaylı bilgiler verildiğini anlatan Bakan Bak, ihlale ilişkin tüm detaylar ve biyolojik sonuçların da sporcuya aktarıldığını ifade etti. Bak, açıklamasında şunları kaydetti:

BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI YAPILIYOR

"Her aşamada sporculardan gelen bilgi alma talepleri değerlendirilmekte, kurallar dahilindeki bilgilendirme yapılmakta ve tüm süreçlerde gerekli destek verilmektedir. İlgili soruşturma süreci sonunda, Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu ile işbirliği yaparak farkındalık ve bilinçlendirme çalışmalarına katkıda bulunan ve/veya somut destek veren sporcular da bulunmaktadır. Ayrıca, kural ihlalinde bulunan sporcular Doping Kontrol Havuzlarına dahil edilerek denetim ve takip altına alınmakta, hak ve sorumluluklarına ilişkin detaylı bilgilendirme belgeleri ve teknik konulara ilişkin kılavuzlar sporculara iletmektedir."

Sporcuların özellikle performans artırmaya yönelik olarak yasaklı madde veya yöntem kullanımına yöneldiğini ya da kural ihlalinde bulunduğunu belirten Bak, "Bir yasaklı madde ya da yöntem kullanıldığının tespitinden sonra konu tüm boyutlarıyla Komisyonumuzun ilgili birimleri tarafından araştırılmaktadır. Karşılaşılan pek çok örnek göstermektedir ki yaygın olarak sporcular sportif başarı için yasaklı madde ve/veya yöntemlere yönelmektedir" diye konuştu.

‘ANTRENÖRLERİN BİLİNÇSİZ YAKLAŞIMI GİBİ FARKLI ETKENLER ÇIKIYOR'

"Burada maalesef yeterli bilgi sahibi olmama, başkaca sporculardan etkilenme, destek personeli olarak tanımlanan antrenörlerin bilinçsiz yaklaşımları gibi farklı etkenler karşımıza çıkmaktadır" diyen Gençlik ve Spor Bakanı Bak, şöyle devam etti:

"Sporcunun kusurunun, ihmalinin ya da kastının bulunmaması gibi istisnai durumlarda bunu ispat yükü sporcuya aittir. Tüm bu süreçlerde sporculara gerekli hukuki ve tıbbi bilgilendirme yapılıp, hak ve yükümlülükleri hatırlatılmakta ve süreçlerin uluslararası kurallara ve Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı'na uygun şekilde yürütülmesine azami özen gösterilmektedir. İhlale ilişkin kimlerin sorumlu olduğu hakkında Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu ve ilgili ulusal spor federasyonları tarafından ayrı soruşturmalar yürütülmekte ve değerlendirilmekte; süreç her vaka için farklılık göstermektedir. Soruşturmalar neticesinde sorumluluğu bulunan antrenörlerin (eğitimciler) ve veya başkaca destek personelinin tespit edilmesi halinde bu kişiler hakkında gerekli disiplin süreçleri çalıştırılmaktadır. Ayrıca federasyonların da dopingle mücadele konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri ve üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmeleri konusunda Dopingle Mücadele Komisyonu kendileriyle işbirliğini her safhada sürdürmekte ayrıca Bakanlığımız ile de gerekli durumlarda koordinasyon sağlanmaktadır."

‘SPORCULAR BİLİNÇSİZ OLARAK DA YASAKLI MADDE KULLANABİLİYOR'

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu'nun Türkiye'de temiz sporu desteklemek ve sporcuları dopingden uzak tutmak için çeşitli farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları yürüttüğünü belirtti. Bak, "Eğitim çalışmaları, Dopingle Mücadele Eğitim Seminerleri, Dopingle Mücadeleyi Kavrama Çevrimiçi Kursu, WADA Play True uygulaması, herkesin erişimine açık olan Sosyal Medya Hesapları ve Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu resmi internet sayfası aracılığıyla yapılmaktadır. Bu çalışmalarla; başta sporcular olmak üzere antrenör, doktor, ebeveyn, federasyon yetkilileri gibi çeşitli sporcu destek personellerine de ulaşılmaktadır. Bunlara ek olarak, e-posta ve telefon yoluyla tüm sporcu ve sporcu destek personeline talep edilmesi halinde bilgi desteği sağlanmaktadır" dedi.

Sporcuların yasaklı madde içeren ilaç kullanımlarının hem bilinçli şekilde hem de bilinçsizce olabildiğini vurgulayan Bakan Bak, Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu bu konuda yetkili birimleri tarafından sporculara, kullanılan veya kullanılacak her ilacın içerik bilgisine ilişkin e-posta ve telefon yoluyla bilgi verdiğini, pek çok sporcu ile sporcu destek personelinin bu hizmetten hali hazırda fayda sağladığını kaydetti. Ayrıca bu konuda Sağlık Bakanlığının hali hazırda kullanımda olan ‘Sporcu Sağlığı' isimli cep telefonu uygulaması bulunduğunu hatırlatan Bak, bu uygulama sayesinde piyasada bulunan ilaçlara ilişkin içerik bilgisine ulaşılabildiğini, bunlardan yasaklı madde içerenlerine ilişkin bilgi alınabildiğini söyledi. Bak, "Nitekim, sporcuların bilinçsiz olarak yasaklı madde içeren ilaç kullanımları söz konusuysa ve bu kullanım tıbbi uygulamalar kaynaklıysa; gereklilikleri karşılandığı takdirde bu tür kullanımlara yönelik Tedavi Amaçlı Kullanım İzni verilebilmektedir. Her ilaç sorgusu ve bilgilendirme sürecinde bilinçsiz kullanımı önlemek adına gerekli yönlendirmeler ve detaylı bilgi aktarımı yapılmaktadır. Bu süreç, doping kontrolleri sırasında doping kontrol personelleri tarafından da sporcularla paylaşılmaktadır" dedi.

CHP'Lİ GÜRER: BURADA EKSİK VE TERS OLAN BİR DURUM VAR

Önerge yanıtını değerlendiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son beş yılda 356 sporcunun dopingli çıkmasının dikkat çekici olduğunu belirterek "Verilen eğitimler yeterli olsaydı bu kadar dopingli sporcu çıkmazdı, üstelik bu sporcuların bazıları derece alan sporcular. Burada eksik ve ters olan bir durum var. Saptanıp gereken önlemler alınmalıdır" diye konuştu.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EURO 2024 adaylığı için logo ve slogan açıklandı
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), adaylık çalışmalarını tüm hızıyla sürdürdüğü ...
Kupa'da çeyrek finalistler belli oldu
Ziraat Türkiye Kupası son 16 turu, 16-17-18 Ocak’ta oynanan karşılaşmalarla tamamlandı.
Beşiktaş'a müjdeli haber
Leicester City Teknik Direktörü Claude Puel, Beşiktaş'ın transfer gündeminde ...
 
FIFA dünya sıralamasında Türkiye bir sıra yükseldi
FIFA dünya klasmanında Türkiye, bir basamak çıkarak 41. sıraya yerleşti. ...
Cimbom'a Zlatan bombası!
Galatasaray transferde son yılların en büyük bombasını patlatmaya hazırlanıyor. ...
Galatasaray sol bekini Süper Lig'de buldu
Galatasaray, Uğur Çiftçi'yi kadrosuna katmak için Gençlerbirliği ile anlaşma noktasına geldi.
 
Avrupa futbolunun en borçlu 3. ülkesi Türkiye
UEFA'nın 2016 yılı bütçe raporuna göre Türkiye, Avrupa futbolunda net ...
Beşiktaş-Bayern Münih maçı tarihe geçecek!
Avrupa'daki gururumuz Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi'nde Bayern münih ile tarihi iki maça çıkacak...
Burak Yılmaz Beşiktaş'a yolunda
Golcü transferi için çalışmalarına devam eden Beşiktaş'a, Trabzonspor’da ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
MHP
ygs sonuçları
ihracat
CEV Şampiyonlar Ligi
Jose Mourinho
mehmet özkan
Elif Erbakan
Okan Buruk
ismail kartal