E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Sağlıklı yaşlılığın 10 püf noktası 

Günümüzde gerek tıpta gerekse teknolojideki hızlı gelişmeler, yaşam süresini de hayli yukarı çekti. Hal böyle olunca Dünya Sağlık Örgütü artık 66-79 yaş arasını orta yaş, 80-99 yaş arasını da yaşlı kabul ediyor.

22.03.2019 - 21:32
Sağlıklı yaşlılığın 10 püf noktası

Acıbadem Kadıköy Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yaser Süleymanoğluyaşam süresinin uzamasına paralel olarak kalpten astıma, diyabetten KOAH'ya birçok hastalığın çok daha fazla görüldüğünü belirtirken "Buna karşın gençlikte alınacak basit önlemlerle yaşlılık dönemini sağlıklı geçirmek mümkün. Hele bir de yaşlılıkta dikkat edeceğiniz bazı kurallar fiziksel ve ruhsal anlamda son derece olumlu katkı yapacaktır." diyor. Dr. Yaser Süleymanoğlu 18-24 Mart Yaşlılar Haftası kapsamında sağlıklı yaşlılığın 10 püf noktasını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Dans edin

Müzik eşliğinde dans edin. Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinde müzik eşliğinde dans etmenin sağlıklı yaşlanmaya olan etkisi uzun yıllar önce kanıtlanmış. Dans terapisi günümüzde Avrupa ülkelerinde kurumsallaşmış durumda. Bu konuda çalışan yaşlılık uzmanları, fizyoterapistler, sağlıklı yaşlanma ve koruyucu rehabilitasyon kapsamında yaşlıları bu tür dans kulüplerine yönlendiriyorlar. Dans terapisi yaşlıların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlıyor, depresyona girmelerini engelliyor. Daha güçlü bir kas sistemine yardımcı olurken, düşme riskini azaltıyor. Üstelik yalnızlık hissini engelleyip yaşama daha olumlu ve daha katılımcı bakmayı sağlıyor.

Düzenli egzersiz yapın

Düzenli egzersiz ve düzenli nefes alıp verme sayesinde akciğerde biriken karbonmonoksit ve toksik karbon gazları dışarı atılıyor. Düzenli egzersiz sadece akciğer değil; kas, böbrek ve beyin hücrelerinde birikmiş olan laktik asidin de atılmasına yardımcı oluyor. Kalp kası gençleşirken, kılcal damar dolaşımı daha etkin hale geliyor, antioksidan sistemi daha rahat çalışıyor. Düzenli egzersiz kalp yetmezliğini düzeltirken, kan şekeri ve tansiyonu da dengeliyor.

Kaliteli uyuyun

Uzun süre uyumak yerine yeterli ve kaliteli uyuyun. Yaşlılarda 5-6 saatlik kaliteli uyku bağışıklık sistemini güçlendiriyor, derin uyku sırasında beyinden salgılanan melatonin hormonunun salınması ile vücut rahatlıyor, antioksidan sistemi devreye girerek toksinlerin vücuttan atılmasına olanak sağlıyor, kişi kendini daha zinde hissediyor. Melatonin hormonunun salınımı çok hassas. Gecenin en karanlık ve sessiz ortamında başlıyor, gece yarısından sonra doruk seviyeye ulaşıp tekrar azalıyor. Bu nedenle uykuya en geç 23:00'de geçmiş olun. Yatak odasında gece lambası da kullanmayın.

Beyaz undan kaçının

Beyaz ve rafine gıda insülin salgısını artırırken, karaciğer yağlanması ve obeziteye neden oluyor. Bu durum damar sertliği, kalp hastalıkları, diyabet ve kanser riskini artırıyor. Karbonhidrat yerine günde en az bir porsiyon sebze ve iki porsiyon meyve tüketmeye çalışın. Ancak gut hastalığı olanlar aşırı protein tüketiminden (et, kurubaklagil, kuru sebze), diyabet hastaları da aşırı şekerli meyvelerden uzak durmalı. Üzüm ve muz yerine yeşil elma ve kiviyi tercih edebilirsiniz. Nar suyu gibi sıkılmış meyve suları karaciğer yağlanması ve şekerin yükselmesine neden olabildiğinden aşırısından kaçının.

Tuzu kısıtlayın

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yaser Süleymanoğlu "Sofrada tuzluk kullanmamakla tuz alımını yüzde 15 azaltabilirsiniz. Yemeklerin tadına bakmadan tuz kullanma alışkanlığından vazgeçin. Yemeklerinizi tuz yerine baharatlarla tatlandırabilirsiniz. Ketçap, hazır turşu ve salata sosları gibi yiyeceklerin tuz içeriği yüksek olduğundan bu besinlerden uzak durun ya da çok nadir tüketin. Hipertansiyonunuz varsa satın aldığınız ürünlerin etiketlerini mutlaka okuyun; tuzsuz ya da tuzu azaltılmış besinleri tercih edin" diyor.

Düzenli kontrol yaptırın

Düzenli muayene ve tetkiklerin doğru zamanda yapılmasıyla birçok ölümcül hastalıktan kurtulmak mümkün. Hiçbir şikayetiniz olmasa da yılda bir kez yaptıracağınız check-up ile erken dönemde belirti vermeyen ve sinsice ilerleyen hastalıklar yakalanıp, erken teşhis sayesinde tedavi şansı elde edebilirsiniz.

Sigara ve sigara dumanından uzak durun

Sigara, içerisindeki 4 bini aşkın kanserojen madde ile sağlık için en büyük tehlike. Pasif içiciler de sigara içen kişilerin yanında durarak 3 bin 700 çeşit kimyasal gazdan zarar görüyor. Bunların büyük bir kısmı zehirli, geriye kalan kısmını da kanserojen gazlar oluşturuyor. Sigara dumanına ne kadar çok maruz kalınırsa kalp krizi geçirme ve akciğer kanseri olma riski o oranda artıyor. Hamilelikte içilen sigara da hem anneye hem bebeğe zarar veriyor.

Bol bol su için

Mutlaka günde 1,5-2 litre su tüketin. Su ile karaciğer, bağırsak ve böbreklerden toksinlerin atılımı kolaylaşıyor. Su içmek için susamayı beklemeyin. Az su içilmesi, ter bezi ve böbreklerin çalışma hızını yavaşlatması nedeni ile mikroplara davetiye çıkarıyor. Hastalık süreci de daha uzun sürüyor.

Grip ve zatürre aşısı yaptırın

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yaser Süleymanoğlu "Dünyadaki salgın hastalıklar günümüzde kolayca yayılıyor. Son yıllarda grip ve zatürrenin sıklığı da giderek artıyor. Dünya Sağlık Örgütü bu hastalıklardan en iyi korunma yöntemini aşılanma olarak bildiriyor. Özellikle riskli olarak kabul edilen kişilerin (çocukluk çağı, 65 yaş ve üstü, kronik kalp, diyabet, KOAH ve astım hastaları) hekimine danışarak aşı yaptırmasında fayda var" diyor.


Olumlu düşünün

Zihninizi dinlendirin, olumlu düşünün. Stresinizi yönetemiyorsanız gerektiğinde bir uzmandan yardım alın. Amerika Psikoloji Derneği'nin araştırmalarına göre; stres, yetişkinlerin yüzde 40'tan fazlasında uyku sorununa yol açıyor. Ayrıca araştırmalar yoga, gevşeme egzersizleri, müzik dinlemek, resim yapmak gibi faaliyetlerin stresin azalmasına yardımcı olduğunu gösteriyor.

ETİKETLER:
sağlıklı yaşlanma
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TEB'den 'aşı reddi' açıklaması
Türk Eczacılar Birliği, son günlerde sıkça tartışılan ve toplumda artış ...
Kalsiyum tüketiminde 8 kritik kural
Kalsiyum vücudumuzun ihtiyacı olan en önemli minerallerden biri. Güçlü ...
Dikkat kalp krizinin sebebi
Dikkat! Aşırı kalsiyum kalp krizini sebebi... Peki yeterli kalsiyum alımı ...
 
Elektronik sigara kalp krizi riskini artırıyor
ABD'de yapılan ve sonuçları Amerikan Koruyucu Hekimlik Dergisi'nde yayımlanan ...
Çayı kaynar içmek, kanser riskini arttırıyor!
Amerikalı bilim insanları, 60 dereceden sıcak çayın yemek borusu kanser ...
Mutluluk raporunda Türkiye 79'uncu sırada
Birleşmiş Milletler, 2019 Dünya Mutluluk Raporu’nu açıkladı.
 
Tüp bebek tedavisi ile ilgili merak edilen 10 soru
Tüp bebek tedavi yöntemleri doktor ile hastanın ortaklaşa yürüttüğü oldukça ...
Mikropların Yüzde 80'i Ellerimizden Bulaşıyor
Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en temel yolu, ellerin doğru ve düzenli ...
Mutlu olmanın beş yolu!
20 Mart Dünya Mutluluk Günü olarak biliniyor. Ama kendinizi mutlu hissetmiyorsanız ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Club Brugge
dolar
Gökhan Töre
Ahmet Kural
sınav stresi
Brezilya
Mehmet Şimşek
FED
hdp